Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Ponedjeljak, 13 Septembar 2021

U toku adaptacija prostora stare zgrade Policije za potrebe Inspektorata

  • Objavljeno u Brcko

 

Inspektorat Brčko distrikta bi, u narednom periodu, trebalo da se preseli u staru zgradu Policije u centru grada, a adaptacija prostora za te namjene je, na prvom spratu ove zgrade, već počela.

 

 

Završeno je krečenje i postavljen je laminat u 24 kancelarije, zatim slijedi nabavka računara i opreme za što je tender skoro pa završen, te nabavka dijela namještaja i instalacija internetske mreže. Adnan Drapić, šef brčanskog Inspektorata kaže da će se raditi na obezbjeđenju dodatnog prostora jer ovaj ipak neće biti dovoljan za smještaj 65 zaposlenih, koliko ih ima u Inspektoratu, a od kojih će mnogi svakodnevno raditi sa strankama.

 

Takođe je u budućnosti planirana i rekonstrukcija cijele zgrade Policije za što je, u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta, obezbijeđeno 300.000 maraka.

Plan je da se radi i zamjena krova i stolarije, a za što će novac biti obezbijeđen putem IPA projekta.

 

Zgradu Policije će, pored Inspektorata, koristiti i Odjeljenje za javnu zdravstvo, Odjeljenje za javni registar i informatičari.

 

Podsjetimo, zaposleni u brčanskom Inspektoratu već godinama rade na zastarjeloj računarskoj opremi u neuslovnim prostorijama zgrade bivšeg salona namještaja “Šipad” u kojoj nema grijanja i gdje nisu obezbijeđene drugi uslovi za normalno odvijanje radnog procesa.

Više...

BiH na crvenoj listi Njemačke i Austrije

  • Objavljeno u BiH

 

Federalno ministarstvo spoljnih poslova Njemačke proglasilo je Bosnu i Hercegovinu visoko rizičnim područjem kada je u pitanju pandemija koronavirusa. Isto je učinila i Austrija. BiH je na "crvenu listu" stavljena u nedjelju, 12. septembra.

 

Nova područja visokog rizika – područja s posebno visokim rizikom od infekcije zbog posebno visokih incidenata širenja koronavirusa SARS-CoV-2 od ove nedjelje su: BiH, Grenada, Nikaragva i Norveška – pokrajine Oslo i Viken.

 

Kako piše Institut Robert Koch, svi putnici koji su navršili dvanaest godina moraju pri ulasku predočiti potvrdu o negativnom testu, potvrdu o cijepljenju ili zdravstvenu ispravu.

 

U Austriju je moguće ući samo uz potpunu imunizaciju. Uredba je donijela još jednu novinu, a to je produženje roka važenja cijepljenja s devet na 12 mjeseci.

 

Izvor: N1

Više...

Nakon dvije godine usvojen zakon o roditeljima njegovateljima u FBiH

  • Objavljeno u BiH

 

Odlukom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine krajem jula učinjen je veliki korak naprijed u priznavanju potreba osoba sa invaliditetom i poštivanja prava roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, a nakon sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održane ove sedmice priča je dobila i konačan epilog.

 

Nakon dvogodišnjeg procesa za izglasavanje prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru sve strane su se složile oko važnosti zakona, te svojim glasom omogućile stavljanje zakona u proceduru, te njegovo izglasavanje na federalnom nivou.

 

 

“Nakon dvije godine imamo pozitivan ishod - zakon koji je iniciralo Udruženje “Dajte nam šansu” još 2019. godine napokon je usvojen. Moram reći da zakon nismo mi izmislili već je, grubo rečeno, unaprijeđena verzija onog iz Hrvatske iz 2014. godine.

 

Zakon je ogroman iskorak za FBiH kada govorimo o socijalnoj zaštiti i ostalim socijalnim reformama namijenjenih ovoj populaciji. Mišljenja sam da zakon malo zbunjuje roditelje i druga udruženja.

 

Naime zakon tretira kategoriju djece s poteškoćama u razvoju najteže kategorije unutar populacije i odnosi se na roditelje čija su djeca u takvom zdravstvenom stanju da zaista trebaju 24h brigu dnevno - djeca koja ne mogu izvršavati osnovne životne potrebe bez podrške. To su djeca koja se aspiriraju, hrane pomoću peg cjevčice, koju roditelji okreću sa boka na bok, djeca sa jačim spazmom… Nažalost ova kategorija nikada nije bila prepoznata u sistemu, te je tretirana kao i ostali slučajevi. Zakon nije namijenjen roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju, već roditeljima koji su ujedno i njegovatelji, odnosno čije dijete traži konstantnu brigu i njegu”, riječi su Ines Kavalec, direktorice Udruženja “Dajte nam šansu”.

 

Primjenom zakona roditeljima koji zbog brige nisu u mogućnosti ostvariti pravo na rad se priznaje status njegovatelja kroz koji ostvaruju pravo na redovnu mjesečnu naknadu u visini neto minimalne plate u Federaciji BiH, penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, te osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Nacrtom zakona definisano je da status roditelja-njegovatelja sada može ostvariti i osoba iz reda srodnika, bez dobnih ograničenja, a procjena je da će na godišnjem nivou biti izdvojeno 20 miliona KM za implementaciju zakona.

 

“Zakon će prepoznati roditelje kao da su u radnom odnosu što za sobom nosi penzionu, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, te u konačnici penziju. Plata odnosno naknada ostaje minimalna u FBiH, što je jako malo ali je opet više od nule. Niti jedan zakon nije idealan i ne možemo jasno definisati njegove mane i nedostatke prije nego stupi na snagu.

 

Zakon je živa materija i mora se mijenjati, u Hrvatskoj su ga do sada dorađivali 13 puta. Vrlo važno je naglasiti da je zaključak sa Predstavničkog i Doma naroda da će tri mjeseca po implementaciji zakona kroz obavezan monitoring i evaluaciju uslijediti rezime stanja, tj. definisanje šta treba dalje dorađivati, te da ćemo imati striktniju cifru porodica na koje se ovaj zakon odnosi. Očekujemo da će ovaj zakon inicirati donošenje novih zakona u okviru socijalnih reformi koji se tiču drugih oblika podrške za porodice s članom s poteškoćama u razvoju. Jedan zakon ne može riješiti sve probleme ali predstavlja odličnu polaznu tačku”, dodala je Kavalec.

 

Udruženje “Dajte nam šansu” jedan je od servisnih centara USAID/INSPIRE programa koji je kroz pokretanje različitih aktivnosti i inicijativa uz podršku drugih centara i organizacija dao veliki doprinos u izradi prijedloga i zagovaračkoj inicijativi za donošenje zakona.

 

“USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava nastao je u cilju odgovora na trenutne izazove sa kojima se suočavaju marginalizovane skupine u Bosni i Hercegovini. Kroz podršku organizacijama civilnog društva, ali i pojedincima, trudimo se biti aktivni sudionici u donošenju promjena i formiranju društva u kojem će svaki pojedinac imati svoje mjesto. Udruženje “Dajte nam šansu” jedan je od servisnih centara koji ima podršku programa, a koji osnažuje građane i institucije vlasti u cilju poboljšanja sveukupne zaštite ljudskih prava”, rekao je Jasmin Bešić, direktor programa USAID/INSPIRE.

 

Usvojeni zakon o roditeljima njegovateljima na nivou FBiH predstavlja polaznu tačku, te će i u narednom periodu biti modifikovan u skladu sa potrebama roditelja-njegovatelja.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Brčko: Iz saobraćaja isključena dva tehnički neispravna vozila koja prevoze đake

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH je u saradnji sa Inspektoratom Brčko distrikta BiH, a u cilju kontrole tehničke ispravnosti vozila koja vrše prevoz učenika na području Brčko distrikta BiH, izvršila kontrole istih.

 

Tako je u dane 09. 09. i 10. 09. 2021. godine kod nadležnih stanica za tehnički pregled vozila izvršeno ukupno sedam kontrola sedam vozila, a tokom istih utvrđena je tehnička neispravnost kod dva vozila, te su isti isključeni iz saobraćaja.

 

U skladu s navedenim, prema vozačima, preduzeću koje vrši prevoz, te odgovornom licu u istom biće preduzete sve zakonom predviđene mjere.

 

Policija Brčko distrikta BiH će i u narednom periodu u cilju zaštite sigurnog prevoza učenika, nastaviti provođenje kontrola.

Više...

Pokušaj ubistva u BiH: Polio ženu benzinom, sa terase dozivala pomoć...

  • Objavljeno u BiH

 

Okružni sud u Banja Luci potvrdio je optužnicu protiv Luke Lovre zbog pokušaja ubistva vanbračne supruge T.P.

 

Prema navodima iz optužnice Lovre je krivično djelo počinio 12. juna ove godine u stanu u banjalučkom naselju Obilićevo.

 

Nakon svađe tokom koje je suprugu nazivao pogrdnim imenima, Lovre je u jednom trenutku bacio T.P. na krevet. U namjeri da se odbrani od nasilnika nesretna žena pokušala je pobjeći iz stana, ali je optuženi polomio ključ u bravi, piše Srpskainfo.

 

Nakon toga T.P. je istrčala na balkon i dozivala prolaznike u pomoć, a telefonom je pokušala pozvati V.G. Lovre je oteo telefon iz ruke i bacio bateriju kroz balkon, a T.P. je uspjela uzeti šrafciger kako bi otvorila vrata, ali nije uspjela.

 

Prema navodima iz optužnice, Lovre je tada uzeo flašu u kojoj se nalazio benzin, te polio vanbračnu suprugu po ustima, licu i tijelu, govoreći kako će je zapaliti.

 

Preplašena žena pobjegla je u kupatilo kako bi saprala benzin, a Lovre je utrčao za njom i benzin polio po pločicama i zapalio ga. Nakon svega, T.P. je ponovo istrčala na balkon i prolazniku rekla da je zaključana u stanu i polivena benzinom, te da zove policiju. Lovre je ubrzo došao do T.P. i udario je šakom u lice govoreći joj “pi… ti materina, kakvu ti pomoć zoveš, ko da ide u zatvor zbog tebe”.

 

Nakon potvrđivanja optužnice, banjalučko tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora Lovri.

Više...

Oduzeta roba vrijedna milione maraka propada u skladištima UIO-a

  • Objavljeno u BiH

 

U prvih sedam mjeseci ove godine, Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH oduzela je robe u vrijednosti od osam i po miliona maraka. Riječ je raznoj robi koja se nelegalno bez plaćanja uvoznih dažbina pokušala uvesti u našu zemlju.

 

Kako dugo traju sudski postupci u vezi s oduzetom robom, dosta je propadne u skladištima Uprave za neizravno oporezivanje, veliki dio uništi, a samo nešto od toga proda na javnim licitacijama. Nijedna odluka nije bila o donaciji, javlja BHRT.

 

Svake godine UIO BiH zbog nekog od carinskih prekršaja godišnje oduzme robe uz vrijednosti više miliona maraka. Samo je u prvih sedam mjeseci ove godine oduzeto robe u vrijednosti od osam i po miliona maraka. Iako je najviše akcizne robe, poput duhana i duhanskih proizvoda, u skladištima UIO nalaze se automobili, tehnička i tekstilna roba.

 

Samo ispred banjalučkog skladišta uprave za UIO oduzeti automobili već godinama propadaju čekajući sudske odluke. Propada i roba unutar skladišta, kao što su odjeća i obuća. Ono što se na kraju i proda, završava na računima UIO kao i svi ostali prihodi od indirektnih poreza.

 

Istovremeno, socijalne potrebe građana na rubu siromaštva su takve da, prema mišljenju humanitarnih organizacija, dio robe iz skladišta treba donirati.

 

UIO oduzetu robu ne može samoinicijativno donirati, već sa robom postupa u skladu sa sudskim odlukama. Da bi se roba mogla donirati neophodna je eventualno Odluka Vijeća ministara BiH o donaciji. Do sada nije bilo nijedne takve odluke.

 

Izvor: BHRT

Više...

Izjava za javnost Eseda Kadrića, gradonačelnika Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Borba protiv korupcije je složen proces i sigurno je da rješenja nema preko noći. U nastojanjima da se pridružimo razvijenim sredinama koje se veoma uspješno bore protiv te pošasti u vrlo kratkom periodu usvojili smo vrlo važne zakone iz oblasti borbe protiv korupcije. To su Zakon o Kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti, Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Ovi zakoni su dio reformskih procesa u namjeri BiH da se pridruži Evropskoj uniji.

 

 

U skladu s tim normativnim propisima formirali smo Kancelariju za prevenciju i koordinaciju aktivnosti za suzbijanje korupcije Brčko distrikta BiH i imenovali Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa.

Usvajanjem ovih zakona, kao i ranijim donošenjem Strategije za borbu protiv korupcije za period 2018–2019. godina i Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Brčko distriktu BiH, stekli su se svi tehnički uslovi da u Brčko distriktu BiH uskoro budu vidljivi i konkretni rezultati na suzbijanju korupcije.

Pokazali smo odlučnost u preduzimanju konkretnih aktivnosti na suprotstavljanju koruptivnim praksama i ostvarili značajan korak u opredijeljenosti lokalne zajednice u suzbijanju fenomena korupcije sa kojima se suočavaju sve države svijeta kao i sve lokalne zajednice.

 

Na ovom važnom putu u borbi protiv korupcije imamo veliku i nesebičnu pomoć predstavnika međunarodne zajednice posebno američke ambasade u našoj zemlji.

 

Kako bismo institucionalizovali ovu saradnju 16. septembra ove godine potpisaćemo Memorandum o razumijevanju i saradnji u borbi protiv korupcije između Ambasade SAD-a u BiH i Vlade Brčko distrikta BiH.

Više...

Brčaci posjetili Dom za djecu bez roditelja u Tuzli

  • Objavljeno u Brcko

 

Trideset umjetničkih djela Brčaka Admira Bilalovića, kao i jedanaest slika učenika „Ateljea 6“ od ovog vikenda krasiće zidove Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

 

Bilalović, čiji su radovi ranije bili izloženi u Brčkom, kaže da je odlučio da postavku koju je izrađivao u protekle dvije godine, pokloni upravo ovoj ustanovi kako bi kod mališana podstakao maštu i kreativnost, što je prema mišljenju dugogodišnjeg pedagoškog radnika neophodno svakom djetetu.

 

“Ljudi obično posjete Dom, nešto donesu, nekada organizuju i koncert, odu i sve bude kao što je i bilo. Nama je bio cilj da dođemo, počastimo i kada odemo da ne bude kao što je bilo. Da bude barem malo bolje i sudeći po reakcijama djece i uposlenika, mislim da smo i uspjeli u tome”, kazao je Bilalović.

 

Inspirisani Bilalovićevom gestom, akciji su se priključili i učenici slikarstva „Atelje 6“ iz Brčkog koga vodi mr Almedina Cifrić koja je i sama u jedno vrijeme radila kao odgajatelj u dječijem SOS selu.

 

“Mogu reći samo da je ova izložba i postavka koja je poklon Domu nešto što će djeca pamtiti cijelog života, što će iznijeti generacije i generacije kroz kreativnost. Drugo, neko ko je radio dvije godine, ostavi svoju dušu, dio sebe jer dvije godine izrađivati tako nešto i ostaviti odnosno pokloniti sve, bez riječi žalosti i hvale, za mene je u najmanju ruku uzvišeno”, naglasila je Cifrić.

 

 

Inicijativi umjetnika, priključili su se i aktivisti udruženja “Beba više”. Putem društvenih mreža pozvali su svoje donatore, te u kratkom roku prikupili značajna sredstva kojima su Domu donirali školski pribor, slatkiše, higijenske i druge potrepštine.

 

“Naš doprinos cijeloj ovoj akciji i inicijativi umjetnika zaista je minoran, međutim, kao ljudi osjećamo potrebu povezati se sa ovim mališanima jer nam je zajedničko ono što nemamo. Mi djecu a oni roditelje. Posebno me raduje da sam ovdje sreo i mališane iz Brčkog, koji su u ovoj ustanovi oko godinu dana i uočio njihov nemjerljiv napredak. Drago mi je da smo sa rukovodstvom Doma dogovorili i dugoročniju saradnju a prva od aktivnosti biće izložba „Ateljea 6“ povodom Dječije nedelje koja se obilježava prve sedmice oktobra mjeseca”, najavio je Željko Lazarević, predsjednik Centra za podršku zajednici “Beba više“.

 

Iz “Beba više” zahvaljuju svim donatorima koji su podržali ovu akciju a oni su: DOO “Autorad”, “Coffee shop”, restoran bar “Galerija”, vila “Bakarni”, frizerski salon “Belli Capelli”, “Poliglota institut”, slastičarna “Palma”, Pekara “Zea”, Muamer Kukuljević, Caffe “Jazzwa” i drugi.

Više...

Jedna osoba ranjena u pucnjavi, pronađen zapaljeni automobil

  • Objavljeno u BiH

 

Jedna osoba je povrijeđena u pucnjavi koja se dogodila u večernjim satima u na mostarskom mostu Musala.

 

Prema prvim informacijama portala Bljesak.info u pucnjavi su učestvovala dva napadača, ispaljeno je više metaka, a svemu su svjedočili prolaznici.

 

Također, u isto vrijeme pronađen je i zapaljeni automobil Golf 5 na Brkanovom brdu, a kako neslužbeno saznaje mostarski portal, automobil je povezan s pucnjavom.

 

Više informacija bit će poznato nakon uviđaja.

 

Izvor: Fokus

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com