Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Utorak, 14 Septembar 2021

Šef brčanske Policije se sastao sa vršiocem dužnosti direktora Kancelarije za prevenciju korupcije

  • Objavljeno u Brcko

 

Šef Policije Brčko distrikta BiH, Goran Pisić održao je danas u zgradi Policije Brčko distrikta BiH sastanak sa v.d. direktora Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Brčko distrikta BiH, Žarkom Ćosićem.

 

Tema razgovora tokom radnog sastanka odnosila se na definisanje principa saradnje između pomenutih institucija u svrhu što efikasnijeg rada i djelovanja u realizaciji ciljeva Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije, kao što su: „Prevencija korupcije, identifikovanje i eliminacija uzroka korupcije, kao i osiguravanje i unapređivanje pravnog okvira za prevenciju korupcije.”

 

Na sastanku je razgovarano i o potrebi potpisivanja Sporazuma o zajedničkom koordinacionom timu kojim bi se bliže uredili postupanje i saradnja između Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije, Policije i Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Više...

Gradonačelnik obišao novootvorenu firmu za proizvodnju medicinske opreme u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je u krugu bivše fabrike „Tesla“ u Brčkom obišao novootvorenu firmu „BTS“ koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme.

 

Gradonačelnik je kazao da je otvaranje „BTS“ firme iz Aranđelovca iz Republike Srbije u Brčkom pokazatelj da je Distrikt pogodna destinacija za ulaganje.

 

„Raduje me da smo u prilici da tradiciju tekstilne industrije u Brčkom ponovo oživimo, da na neki način radnu snagu angažujemo s našeg Zavoda za zapošljavanje i ovo je samo jedna u nizu od investicija koje podstiču proizvodna radna mjesta. Mi ćemo nastaviti s podrškom poslovnoj zajednici i radujemo se da mjere koje Vlada Brčko distrikta BiH poduzima, posebno u razvoju malih i srednjih preduzeća, dobija svoje konture i pozitivno usmjerenje“, kazao je Kadrić ističući da najveća zasluga za realizaciju ove investicije pripada savjetniku gradonačelnika Distrikta Milošu Stankiću.

Vlasnik firme „BTS“ iz Aranđelovca, Srbija, Bojan Tomić kazao je da je Distrikt za ulaganja strateški dobra pozicija.

 

„Položaj grada Brčko nam itekako odgovara. Tu su i subvencije koje daje Vlada, a također i jedna od bitnih stvari jeste što Distrikt ima dosta kvalitetne radne snage. „BTS“ isključivo proizvodi medicinske uniforme i ovdje se rade samo dva proizvoda – bluza i pantalone. Trenutno imamo 17 radnika. U prostoru u kojem se sada nalazimo možemo imati do 25 zaposlenih u smjeni što znači da možemo imati ukupno 50 radnika i nadamo se da ćemo to dostići. Naš primarni cilj za neku dalju budućnost je otvaranje prema Evropskoj uniji“, kazao je Tomić.

Više...

I ovo je BiH: Anonimni donator četvoročlanoj porodici donirao stado ovaca

  • Objavljeno u BiH

 

Udruženje Pomozi.ba danas je objavilo lijepu vijest iz Sanskog Mosta.

 

Naime, u “gradu devet rijeka” anonimni donator, putem pomenutog Udruženja, četveročlanoj porodici Mulalić sa dvoje maloljetne djece iz ovog bh. grada donirao deset ovaca.

 

“Ova porodica živi od poljoprivrede, a ovce će im itekako pomoći da poprave kućni budžet, ali i olakšati školovanje djece”, poručuju iz Pomozi.ba.

 

Izvor: Fokus

Više...

Oštra reakcija Sindikata: Poslodavci bi da se radi 365 dana u godini, 24 sata dnevno

  • Objavljeno u BiH

 

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Smailbegović je prije nekoliko dana u razgovoru za Faktor kazao kako je "suludo zabranjivati rad nedjeljom".

 

- Svaka odluka koja se protivi tržištu i tržišnim kretanjima nije dobra. Pustimo neka tržište samo reguliše to pitanje.

Ako se nekom poslodavcu ne isplati raditi nedjeljom, nema prometa ili slično, neka i ne radi - rekao je Smailbegović u komentaru na odluku Općinskog vijeća Sanski Most da se u tom gradu nedjelja proglasi neradnom.

Smailbegović je tom prilikom dodao kako "zaposlenike za rad nedjeljom treba dodatno platiti".

A šta kažu u Savezu samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), socijalnom partneru Udruženja poslodavaca FBiH?

 

- Poslodavci bi da radnici rade 365 dana u godini, 24 sata dnevno. Pa i radnici imaju porodice, djecu, na kraju krajeva, pravo na odmor. Insistiramo na humanizaciji radnog odnosa, što bi morala biti stavka svakog kolektivnog ugovora. Kamo sreće da imamo opći kolektivni ugovor na nivou države - kaže Mevludin Bektić iz SSSBiH.

 

Da li radnici iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti, koji u pravilu u velikom broju rade i nedjeljom, dobijaju dodatak na plaću, Bektić nije mogao potvrditi.

 

- Nemam te podatke. Njih vjerovatno ima Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH - rekao je.

 

No, u spomenutoj sindikalnoj organizaciji nisu nam dali te podatke jer je jedina ovlaštena osoba za davanje izjava, predsjednica Mersiha Beširović, kako su nam kazali, na godišnjem odmoru.

 

Izvor: Faktor

Više...

Razmatra se uvođenje skenera i bez izmjena Izbornog zakona

  • Objavljeno u BiH

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH razmatra mogućnosti uvođenja skenera na narednim opštim izborima BiH, na način da za njihovu primjenu nije potrebna izmjena Izbornog zakona, u slučaju da u parlamentu ne bude bilo moguće usvojiti amandmane na ovaj zakon.

 

Naime, pitanje izmjene izbornog zakonodavstva postalo je osjetljivo političko pitanje ne samo zbog mogućnosti unapređenja izbornog procesa, što očigledno ne odgovara svim političkim subjektima, već i zbog politički osjetljivih odluka, poput načina implementiranja odluke Evropskog suda za ljudska prava Savjeta Evrope u predmetu "Sejdić i Finci".


Pet članova CIK-a proteklog vikenda u Neumu, u organizaciji Savjeta Evrope, s grupom od tridesetak novinara raspravljalo je o raznim aspektima izbornog procesa, među kojima je i pitanje uvođenja skenera za identifikaciju glasača, ali i skenera za skeniranje glasačkih listića, i to na način da za ove izmjene ne bude potrebna izmjena izbornog zakonodavstva.

 

Dok se manje-više svi članovi CIK-a slažu da bi bilo moguće uvesti neke skenere, poput skenera za otisak prsta radi lakše i vjerodostojnije identifikacije glasača, neki članovi, poput Suada Arnautovića, idu i korak dalje i smatraju da postoji način da se i skeneri za skeniranje glasačkih listića angažuju na narednim izborima na način da nije nužno potrebna izmjena Izbornog zakona. On je novinarima prisutnim na ovoj edukaciji objasnio da bi skenere bilo moguće primijeniti na dva načina, od kojih jedan način ne bi zahtijevao promjenu Izbornog zakona. Prema njegovom tumačenju, ako bi se skeneri priključivali na mrežu nakon završetka izbornog procesa i kao pomoćno sredstvo, dok bi ostatak izbornog procesa bio identičan sadašnjem, izmjena Izbornog zakona ne bi bila potrebna.


Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, za "Nezavisne novine" je rekao da su različite vrste skenera zaista jedna od opcija koju CIK razmatra za naredne opšte izbore u oktobru naredne godine. Prema njegovom mišljenju, bilo bi moguće bez izmjena zakona uvesti skenere za otiske prstiju i neka druga tehnička rješenja za transfer izbornih rezultata u centralni server CIK-a, pod uslovom da Savjet ministara i parlament odobre deset miliona u naredni budžet CIK-a kako bi se ova tehnička rješenja mogla implementirati. On je pojasnio da bi ona uključivala nabavke barem po jednog laptopa na svakom biračkom mjestu i rješenja putem interneta kako bi se ti laptopi sigurno priključili na server CIK-a."Naši timovi rade na projektnom zadatku za neka od ovih rješenja u slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona", rekao je on i pojasnio da bi skeneri za otiske prstiju, odnosno tehnička rješenja biometrijskog očitavanja otiska prsta birača u saradnji s Agencijom za identifikacione dokumente BiH, spriječili manipulacije o kojima se puno govorilo u javnosti nakon prošlih lokalnih izbora, poput krađe identiteta.

 

Što se tiče skenera za očitavanje glasačkih listića, Bakalar je pojasnio da postoje i različiti skeneri i različite metode njihovog korištenja, te je napomenuo da u saradnji s EU postoje planovi da se bh. zakonodavcima organizuju demonstracije izbora s različitim rješenjima, o kojima bi onda trebalo da se opredijeli država.

 

"U svakom slučaju, stvar bi bila sigurno čistija ako bi se neke izmjene uključile u izmjene Izbornog zakona", rekao je Bakalar.

 

Esad Mavrić, predstavnik Savjeta Evrope i organizator seminara, rekao je da su novinari mogli čuti od predstavnika CIK-a podatke koji će im pomoći da budu kompetentniji i informisaniji o različitim aspektima izbornog procesa.

 

"Jedna od zanimljivijih tema o kojima su novinari mogli čuti odnosila se na mogućnosti unapređenja izbornog procesa kroz tehnička rješenja", rekao je Mavrić za "Nezavisne novine".

Više...

Građani BiH neće biti u problemu zbog prekoračenja na bankovnim računima

  • Objavljeno u BiH

 

Prekoračenje na računu nešto je što koristi većina građana koji imaju otvoren račun u bilo kojoj banci, a Zakonom je definisano da prekoračenje može biti dopušteno i prešutno.

 

Upravo zbog ovog prešutnog, 840.000 građana Hrvatske, čija ukupna prekoračenja iznose oko 7,5 milijardi kuna, što je oko 1,9 milijardi KM, se u proteklom periodu našlo u problemu.

 

Naime, oni su bili u prešutnom minusu, a uopšte nisu bili svjesni da to znači da su banke odustale od dopuštenih prekoračenja i počele računati kamatne stope za nedozvoljene minuse. Upravo zbog ovoga, u proteklom periodu je u susjednoj zemlji održan niz sastanaka na najvišem nivou, a guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić tom prilikom istakao je kako je HNB 2020. dobio nekoliko prigovora potrošača, nakon čega su ustanovili da je mnogo potrošača brzo migriralo s dopuštenog na prešutno prekoračenje.

"Moramo urediti, osigurati jednaku vrstu regulacije proizvoda prešutnog prekoračenja kao što je i dopušteno prekoračenje", rekao je Vujčić te dodao da su od banaka koje planiraju smanjivati prekoračenja tražili rok od 12 mjeseci za podmirenje duga, a kod većih dugova bit će potreban i duži rok otplate.

 

S obzirom na to da je i veliki broj građana Bosne i Hercegovine u minusima na računu, tražili smo pojašnjenje od Agencije za bankarstvo Federacije BiH o tome da li bi se situacija iz Hrvatske mogla preliti i na naše tržište.

 

"Zakonski propisi u Republici Hrvatskoj su dali mogućnost dvojnosti kod kreiranja proizvoda i mogućnosti varijanti prekoračenja, gdje je jedan proizvod morao pratiti zakonske odredbe vezane za zaštitu potrošača, a drugi proizvod je bio vezan za zakonske odredbe o unutrašnjem platnom prometu. Trenutni problem koji se pojavio u Republici Hrvatskoj je vezan za naknadno ograničavanje i otklanjanje neusklađenosti nastalih zbog dvostrukih pravila. Takvu situaciju ne možemo imati u Federaciji BiH, a cijeneći ranije uspostavljenje principe i obavezu ugovaranja prekoračenja, koja upućuje na kratkoročnu svrhu i opravdanost prešutnih prekoračenja", kazali su nam iz Agencije za bankarstvo FBiH.

 

Pojasnili su i kako se najveće dozvoljeno prekoračenje vezuje za visinu redovnih mjesečnih primanja ostvarenih po računu otvorenom kod banke, što je najčešće ograničeno do visine tri plate ili drugih redovnih mjesečnih primanja.

 

"Pojedine banke utvrđuju ograničenja i u vidu apsolutnog maksimalnog iznosa te se isti može razlikovati prema vrsti ili rizičnosti klijenta. Banke prate ukupnu zaduženost klijenta i platežnu sposobnost u skladu s važećim podzakonskim aktima agencije, a naročito s Odlukom o upravljanju kreditnim rizikom i utvrđivanjem očekivanih kreditnih gubitaka", kazali su iz agencije.

 

Izvor: Klix

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com