Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Utorak, 12 April 2022

Započeli radni sastanci u vezi s reformom javne uprave

  • Objavljeno u Brcko

 

Uvodnim pozdravima i izlaganjima započeti su radni sastanci između čelnika Distrikta i članova radnih grupa s delegacijom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u vezi s pružanjem podrške kroz SIGMA program na temu reforme javne uprave. Tematske cjeline koje će radne grupe na dvodnevnim sastancima usaglašavati zajedno sa stručnjacima programa SIGMA tiču se adaptacije i stvaranja efikasne javne uprave kroz donošenje novih zakona o javnoj upravi i državnoj službi Brčko distrikta BiH.

 

Naime, spomenuti zakoni nalaze se u intenzivnoj pripremi kako bi u što skorije bili spremni i usvojeni, te će radne grupe na tematskim sastancima izložiti pojedine intervencije i sugestije za njihovo rješavanju u procesu provođenja reforme javne uprave.

 

Prisutni predstavnici delegacije OECD i programa SIGMA iskazali su svoje zadovoljstvo i pohvale za dosadašnje preduzete korake izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta na putu reforme. Oni su motivisali brčanske zvaničnike da, uz njihove sugestije, nastave raditi i potvrđivati svoju opredijeljenost u jačanju i modernizovanju javne uprave i tako predstave Brčko distrikt BiH kao inspiraciju i primjer za sve druge lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

 

Podsjećamo, u novembru 2021. godine čelnici Vlade razgovarali su o procesu reforme javne uprave s čelnicom OECD gospođom Blancom Lazaro, ekspertkinjom za upravljanje javnim i ljudskim resursima u programu SIGMA, odnosno zajedničkoj inicijativi OECD-a i Evropske unije.

 

 

Sastanku su također prisustvovali supervizor za Brčko gospodin Michael Scanlan i predstavnici EU u BiH i OHR.

 

Više...

Intenzivan rad Službe za boračko-invalidsku zaštitu brčanske Vlade

  • Objavljeno u Brcko

 

Služba za boračko-invalidsku zaštitu i pitanja civilnih žrtava rata, brčanske Vlade, vrlo intenzivno realizuje planirane projekte za tekuću godinu. Tokom aprila očekuje se objavljivanje tendera za banjsko-klimatsko liječenje te jednokratne pomoći za socijalno najugroženije kao i pomoći prilikom liječenja demobilisanih boraca, odnosno članova porodice umrlog demobilisanog borca s područja Distrikta.

 

 

„Budžetom za banjsko-klimatsko liječenje planirano je 90.000 maraka, dok je za jednokratnu pomoć u stanju socijalne potrebe, te pomoći za liječenje demobilisanim bodrcima sa područja Distrikta, budžetski planirano 700.000 maraka“, rekao je šef Službe Senad Bešić.

 

 

Kroz statističku analizu u minulom periodu moguće je, kažu u resornoj Službi, bar orijentaciono predvidjeti broj korisnika tokom ove godine, za dva pomenuta projekta.

 

„Brojke iz ranijeg perioda pokazuju da na godišnjem nivou oko 140 lica koristi banjsko-klimatsko liječenje, dok između 2.200 i 2.300 korisnika dobije jednokratnu pomoć jer su u stanju socijalne potrebe, te pomoć u liječenju“, naglasio je Bešić. Inače, kad je riječ o banjsko-klimatskom liječenju, ono će biti „operativno“ tek po okončanju tenderskih procedura, dok što se tiče jednokratne pomoći, po osnovu socijalne i pomoći za liječenje, novac na računima korisnika bi mogao biti polovinom tekuće godine.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

BiH očekuje teška ekonomska godina: Inflacija raste, a dugovi dolaze na naplatu

  • Objavljeno u BiH

 

Svjetska banka očekuje povećanje ekonomskog učinka Bosne i Hercegovine za 2,9 posto u 2022. godini, 0,1 posto ispod procjene koju je ova banka napravila u januaru.

Centralna banka BiH upozorila je na mogućnost razornog utjecaja inflacije koja bi u najgorem slučaju mogla dostići 12 posto.

 

Predviđena je inflacija u iznosu od 4,8 posto u 2022. godini, jer se pretpostavlja da će inflatorni pritisci trajati duže nego što se prvobitno očekivalo zbog rata u Ukrajini, objavila je Svjetska banka u proljetnom izdanju svog ekonomskog ažuriranja za Evropu i centralnu Aziju u nedjelju.

Svjetska banka očekuje da će bh. BDP porasti za 3,1 posto tek u 2023. godini.

 

Rizici za ekonomski rast uključuju potencijalne dugotrajne posljedice rata u Ukrajini, kao i sporiji oporavak i rast unutar EU, što bi utjecalo na potražnju za izvozom i ograničilo doznake. Rizici bi se dodatno pogoršali usljed premještanja geopolitičkih tenzija na BiH, što bi pogoršalo ionako značajna politička trvenja, stoji u saopćenju Svjetske banke.

 

Procjenjuje se da je bh. ekonomija imala nominalni rast BDP-a od 5,8 posto u 2021. godini dok su u prošloj godini bruto devizne rezerve iznosile 16,3 milijarde KM.

 

Mišljenje je da će ekonomije Zapadnog Balkana rasti za 3,2 posto u 2022. godini, što je predstavlja pad nakon procjene regionalne ekspanzije od 7,4 posto u 2021. godini.

 

Nakon nekoliko godina budžetske konsolidacije i tekućih suficita, očekuju se fiskalni deficiti u BiH do 2023. godine. Javni dug je na uzlaznoj putanji, a na stranici Svjetske banke navedeno je da su zajmovi od IBRD-a za 2022. godinu koje je BiH dužna platiti u iznosu od preko 251 miliona dolara.

 

 

Ukupna novčana masa na kraju februara 2022. godine iznosila je 31,74 milijardi KM a na mjesečnom nivou registrovan je pad novčane mase za 141,2 miliona KM tj. 0.5 posto. Rast novčane mase ostvaren je kod gotovine izvan banaka i iznosi 12,1 posto što je 612,9 miliona KM u domaćoj valuti. Depoziti u stranoj valuti smanjeni su za 2,3 posto.

 

Krediti domaćeg tržišta na kraju februara 2022. godine iznosili su ukupno 21,05 milijardi KM i povećani su za 119,1 miliona KM.

 

Devizne rezerve Centralne banke u drugom mjesecu 2022. godine iznosile su 16,34 milijarde KM, smanjene su u odnosu na januar, ali na godišnjem nivou registruju rast za 2,67 milijardi KM.

 

Portal Economy.com prenosi da je ukupna vladina potrošnja u 2020. godini iznosila 14,474 milijardi KM što je povećanje u donosu na 2019. godinu.

 

 

BiH bilježi konstantan pad nataliteta što ima direktne ekonomske posljedice.

 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u januaru 2022. godine, broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 838.688, a od toga je 370.274 žene. U odnosu na decembar 2021. godine broj zaposlenih osoba se povećao za 0,5 posto. Stopa registrovane nezaposlenosti za januar 2022. godine iznosila je 31,0 posto i u odnosu na decembar 2021. godine ostala je nepromijenjena.

 

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 2.332 osobe (0,78 posto) i u Brčko distriktu BiH za 187 osoba (3,10 posto), dok se povećala u Republici Srpskoj za 1.082 osobe (1,53 posto).

 

Od ukupnog broja osoba koji čine radnu snagu 846 hiljada (60,7 posto) su muškarci, a 547 hiljada (39,3 posto) su žene.

 

U 2021. godini izvezli smo robe u vrijednosti od 12.891.542 KM a uvezli preko 19 miliona. Prema podacima Agencije za statistiku BiH zabilježen je negitivan međunarodni trgovinski balans od 6,5 miliona KM.

 

 

Rast cijena u BiH u proteklih nekoliko mjeseci nastavlja se skoro geometrijskom progresijom. Kao mjere pomoći stanovništvu predlaže se poresko rasterećenje građana jer inflacija pogađa kupovnu moć tj. koliko nečega možete kupiti sa svojim novcem. Ranije ove godine, Centralna banka BiH upozorila je da bi stopa inflacije mogla rasti do čak 12 posto.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Putovanje vozom na relaciji Sarajevo - Mostar uvršteno među 10 najljepših u Evropi

  • Objavljeno u BiH

 

Iako mala, naša je zemlja bogata otkrićima i prelijepim mjestima za ponuditi, što potvrđuju i svjetski mediji u kojima često osvanu neki od dobro čuvanih bh. bisera. Ovoga puta to je vožnja vozom na relaciji Sarajevo - Mostar, koja je proglašena za jedno od najljepših putovanja u Evropi.

 

Vožnja vozom je sama po sebi izvanredno iskustvo, a naročito za zaljubljenike ugodnih i brzih putovanja popraćenih lijepim prizorima.

 

Jedno od takvih definitivno pripada i našoj zemlji, pogotovo prilikom vožnje iz Sarajeva do Mostara gdje imate priliku pratiti smaragdnu ljepoticu Neretvu čije se prostranstvo prolama odmah u podnožju planina i razbijenih litica.

 

U tome se složio i CNN koji je na nedavno objavljenom popisu "Najljepših evropskih putovanja vozom" uvrstio upravo ovu relaciju.

 

"Put između hirovite prijestolnice Bosne i njenog turističkog bisera, lijepog Mostara, dovoljno je upečatljiv, ali dvosatno putovanje vozom je sasvim drugi nivo" naveli su.

 

Mostar je već ranije uvrštavan među jedna od najljepših evropskih gradova prema CNN-u, a tom prilikom spominjali su njegovo glavno obilježje, odnosno Stari most, izgrađen od strane Osmanlija u 16. stoljeću, koji je, navode, jedan od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

 

"Most je srušen u novembru 1993. od strane hrvatskih snaga tokom balkanskih ratova, a rekonstruiran je 2004. godine", naveli su ispod i dodali kako je Mostar omiljena destinacija u našoj zemlji.

 

Inače, brzi voz Talgo koji je prije par godina uspostavljen u našoj zemlji nudi dva termina putovanja iz Sarajeva prema Mostaru i obrnuto. Jedan polazi iz Sarajeva ujutro u 7:15 sati, a drugi popodne u 16:49 sati, dok iz Mostara kreće nešto ranije ujutro, odnosno u 6:36 sati te popodne u 17:39 sati.

 

Cijena od 11,90 KM za redovnu kartu te 8,60 KM za studentsku, prava je sitnica naspram iskustva u kojem ćete uživati prilikom ove vožnje, a sve dodatne informacije možete pronaći na zvaničnoj stranici Željeznice FBiH.

 

Kao još neke od najljepših destinacija vozom po Evropi nabrojane su rute Derry-Coleraine u Irskoj, Firenca-Napulj u Italiji, Barcelona-Montserrat u Španiji, Semmering u Austriji, Bohinj u Sloveniji, Bergen u Norveškoj, Nica-Ventimiglia koja obuhvata Francusku, Monako i Italiju, West Highland u Škotskoj te Lidköping-Mariestad u Švedskoj.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Brčko: Počela proljetna sistemska deratizacija

 

Na području Brčko distrikta početkom mjeseca je počela proljetna sistemska deratizacija koja se provodi u cilju zaštite stanovništva od pojave i širenja zaraznih bolesti koje prenose glodavci. Zbog pandemije i smanjenog broja ljudstva, ovog proljeća deratizacija se radi po skraćenom postupku.

 

Redovna proljetna sistemska deratizacija koja se provodi u cilju zaštite stanovništva od pojave i širenja zarazne bolesti koje prenose glodavci, ove godine će se na na području Distrikta provoditi po skraćenom postupku.

 

„Sustavnom deratizacijom obuhvaćene su sve zdravstvene ustanove, škole, gospodarski subjekti kao i obale rijeka, kanalizacijska mreža, deponije smeća i druge javne površine u gradu. Domaćinstva za sada nećemo raditi, a planiramo na jesen, u ovisnosti od epidemiološke situacije, raditi veliku deratizaciju koja će obuhvatiti i njih“, kazala je šefica higijensko-epidemiološke službe u Brčkom, prim. dr. Mirjana Kuzmanović.

 

Usporedo s deratizacijom djelatnici HES-a vrše i dezinsekcija, odnosno rade epidemiološko izviđanje kojime promatraju topografska mjesta gdje se nalaze larve komaraca. Ukoliko se primjete prve larve komaraca, radi se larvacidni tretman koji suzbija mogućnost za razvoj odraslih komaraca.

 

Kuzmanović je istaknula kako raspolažu dovoljnom količinom sredstava potrebnih za tretmane deratizacije i dezinsekcije. A sam proces deratizacije bit će završen krajem travnja, dok će se dezinsekcija nakon travnja, nastaviti provoditi i u maju, junu i julu, prema planu i programu Higijensko-epidemiološke službe.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com