Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9020

Srijeda, 04 Maj 2022

Bajramski prijem još jedan dokaz istinskog suživota i međusobne tolerancije u Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Povodom Ramazanskog bajrama, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Brčko zajedno sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta iz reda Bošnjaka, sinoć su upriličili tradicionalni bajramski prijem.

 

Obraćajući se brojnim uglednicima javnog života Brčkog iz sva tri naroda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Brčko Hajrudin Omerović je poslao poruku kroz kratku priču o mudracu i čovjeku koji ga vrijeđa.

 

„Poenta priče je u tome da ukoliko vas neko vrijeđa to ne govori o vama jer vi te uvrede ne prihvatate, već to više govori o onome ko uvrde iznosi“, naglasio je Omerović.

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko doktor Islamskih nauka Mustafa efendija Gobeljić je podsjetio na puninu, odnosno praktičnu primjenu vjere u islamu.

 

„Jedan od najpotpunijih i ispravnih odgovora jeste da je definicija i smisao vjere: biti dragom Bogu što bliži, a prema ljudima što bolji“, kazao je Gobeljić.Međusobna tolerancija i zajedništvo koje u Brčkom iskazujemo prisustvujući i ovakvim slavljima, odnosno radovanjima u povodu Uskrsa, Vaskrsa, Božića ili Bajrama, to je naše brčansko, odnosno bosansko-hercegovačko bogatstvo koje imamo i trebamo koristiti kao svoju prednost.

 

„Distrikt Brčko je naš zajednički prostor koji dijelimo i trebamo ga učiniti što ugodnim i što boljim za zajedničko življenje. Smisao našeg posla, kao čelnika vlasti, je jako odgovoran i on će biti potpun ukoliko uspijemo svojim mjerama učiniti da u narednim radovanjima, prilikom navedenih praznika, što više, posebno mladih, uspijemo zadržati ovdje u svojim kućama sa svojim najmilijima. Stoga, upravo stvaranje što boljih preduslova za njihov dolazak u Distrikt, jedan je od naših zadataka u narednom periodu“, naglasio je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

 

Među brojnim zvanicama prijemu su prisustvovali brčanski namjesnik protojerej Dragan Ćirković, dekan brčanskog Dekanata Damir Ivanović, predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić i dogradonačelnik Brčkog Anto Domić.

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Nastavljeno obilježavanje tridesete godišnjice od stradanja civila u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji brčanskih udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša Brčko danas je nastavljeno obilježavanje trideset godina od stradanja nesrpskih civila u Brčkom.

 

„Šest godina traje postupak na državnom tužiteljstvu za počinjene zločine nad civilima u Brčkom. U ovom kontekstu očekujemo tek objavljivanje prvostepene presude Ristaniću, a potom ide drugostepeni postupak. Sve to traje predugo i nismo zadovoljni radom, prije svega Tužilaštva, jer trideset godina je od počinjenih zločina“, rekao je predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko, Ramiz Ahmetović.

 

Inače, u Brčkom je ubijeno 428 civilnih lica, a porodice tragaju za još 57 žrtava. U ime stradalih civila iz reda hrvatskog naroda u Brčkom predsjednik udruge Marin Brkić s ogorčenjem govori o radu pravosuđa, posebno Tužilaštva, ne samo u Brčkom, već i u cijeloj BiH.

 

„Dovoljna ilustracija nerada je činjenica da u BiH imamo još oko 3.000 počinitelja ratnih zločina koji su na slobodi, a za 7.000 nestalih se još traga. Stoga se sad pitamo je li teže pronaći nestalog ili je teže kazniti počinioca zločina“, naglasio je Brkić.

 

Inače, cvijeće i vijence na stratišta u središtu Brčkog i to ispred hotela Posavina, bivše zgrade Policije, dvorane DTV-a Partizan i hangara nekadašnjeg logora „Luka“, osim članova porodica i predstavnika političkih partija položio je i gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com