Menu

1DFCD746 9EA3 4077 ADF1 294E42DB4878

4565988C C436 47F5 80EA 33A9CB25097E

Srijeda, 20 Juli 2022

Održana 64. redovna sjednica Vlade Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održala je danas 64. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, a tiče se Programa utroška sredstava donacija za neprofitne organizacije iz oblasti sporta i kulture u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu po Javnom pozivu. Za ovaj program izdvojena su ukupna sredstva u visini od 163.931,00 KM koja će biti dodijeljena korisnicima: FK „Gornji Rahić“, KK „Lavovi“, ŽOK „Jedinstvo“ i Konjički klub „Brčko“.

 

Ujedno, Vlada je usvojila Program utroška sredstava donacija za neprofitne organizacije iz oblasti sporta i kulture, u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, po Javnom pozivu za dodjelu sredstava donacija za neprofitne organizacije iz oblasti sporta i kulture koji obuhvata izdvojena sredstva u visini od 273.927,00 KM za korisnike: Atletski klub „Brčko“, FK „Dizdaruša“, Škola plesa „Mambo“ i dr.

 

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge usvojen je Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći penzionerima za 2022. godinu. Za realizaciju ovog Programa obezbijeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.370.000,00 KM te 100.000,00 KM preraspodjelom budžetskih sredstava u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge u svrhu pružanja podrške penzionerskoj populaciji za poboljšanje njihovog socijalnog statusa.

 

Takođe, Vlada je usvojila Smjernice za izradu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakon o porezu na dohodak na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, koje se, između ostalog, odnose na povećanje ličnog odbitka sa 6.000,00 KM na 14.400,00 KM godišnje, odnosno sa 500,00 KM na 1.200,00 KM mjesečno.

Više...

CIK: Sutra žrijeb političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

 

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i Uputstvom o postupku žrijebanja političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću, Centralna izborna komisija BiH će sutra, sa početkom u 11:00 sati, u svom sjedištu u Sarajevu organizirati žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću.

 

 

Centralna izborna komisija BiH obavještava političke subjekte, medije i sve aktere izbornog procesa u Bosni i Hercegovini da je žrijebanje javno, navode iz CIK-a BiH.

 

Žrijebanje će biti otvoreno za javnost i na način da će se postupak žrijebanja emitirati uživo putem live streaminga na web stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba, kao i na facebook stranici – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

 

Centralna izborna komisija BiH, nakon provedenog žrijebanja, svojom odlukom određuje redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću koji će se primjenjivati na Općim izborima u BiH zakazanim za 02.10.2022. godine. O postupku žrijebanja se vodi zapisnik, koji će zajedno sa navedenom odlukom biti dostupan javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH, stoji u saopćenju.

 

Izvor: BHRT

Više...

Tuzla: Brzom intervencijom policije spriječeno samoubistvo

  • Objavljeno u BiH

 

U tuzlanskom naselju Požarnica jučer oko 13:30 sati u jednoj vikendici zahvaljujući brzoj intervenciji službenika policije PS Istok | PU Tuzla spašen je život muške osobe.

 

Naime, kako saznaje redakcija portala Tuzlanski.ba ženska osoba inicijala L.O. od svog partnera zaprimila je video poziv u kojem je on prijetio kako će izvršiti suicid. L.O. je odmah nakon toga otišla u Policijsku stanicu Istok gdje je prijavila ovaj slučaj.

 

Policijska patrola odmah je nakon prijave se zaputila na lokalitet u naselju Požarnica gdje su u jednoj vikendici zatekli muškarca koji je vješanjem pokušao oduzeti sebi život.

 

Pravovremenom intervencijom službenika Uprave policije MUP-a TK i Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla spriječen je pokušaj suicida te spašen jedan život. Muškarac koji je pokušao da počini suicid prevezen je u UKC Tuzla i njegovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno, saznaje Tuzlanski.ba.

 

Glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić za naš portal potvrdila je jučerašnju pravovremenu intervenciju službenika policije zahvaljujući kojoj spriječen suicid.

 

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Brčko distrikt bez mina do kraja 2024. godine

  • Objavljeno u Brcko

 

Humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć u BiH (NPA) trenutno deminira preko 1,4 miliona metara kvadratnih minski zagađenog zemljišta u Brčko distriktu na potezu Cerika, Dubrava i Bijele. Plan je očistiti Brčko od mina do kraja 2024.godine. Trenutno deminiranje Brčko distrikta odvija se u saradnji sa BH MAC-om, Regionalni ured Brčko, Vijećem ministara BiH i Vladom Brčko distrikta.

 

„Plan je očistiti Brčko od mina do kraja 2024. godine“, kazala je menadžerica za procjenu rizika u NPA u BiH Selma Antić.

 

Ona je napomenula da je proces deminiranja Brčko distrikta koji je započeo prošle godine inicirala brčanska Vlada, Odjel za javnu sigurnost, Pododjel za zaštitu i spašavanje i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, supervizor Majkl Skenlan, a do sada su očišćeni Marković Polje, Laništa, Vukšić, Drenova, Drenovica i Donji Rahić. Trenutno se provode aktivnosti deminiranja od preko 1,4 miliona metara kvadratnih zemljišta i šume u blizini tržnice Arizona, što obuhvata mjesne zajednice Cerik, Dubrave i Bijela.

 

Antić je potvrdila da je prema posljednjim podacima BH MAC-a u Brčko distriktu preostalo još preko 13 miliona metara kvadratnih minski sumnjive površine sa procijenjenih 2.600 mina i drugih minsko-eksplozivnih sredstava. Plan je da Brčko distrikt u cjelosti bude očišćen od mina do kraja 2024. godine. Polovina plana deminiranja Brčko distrikta već je ostvarena.

 

Antić je još napomenula da aktivnu pomoć pri deminiranju Brčko distrikta pruža i organizacija MAG u saradnji sa BH MAC-om, što otvara realnu mogućnost da Brčko distrikt BiH zaista bude očišćen od mina do kraja 2024. godine.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Plaža u Brezovom Polju turistički potencijal Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Prema riječima predsjednika turističke zajednice u Brezovom polju Rasima Smajlovića, prije mjesec dana završena je prva faza projekta izgradnje plaže i ona je koštala oko 300.000 KM. Kako navodi predsjednik turističke zajednice u drugoj fazi bit će posađeno drveće, očekuje nas igralište za djecu i mini zabavni park, a početak druge faze čeka izdvajanje određenih sredstava. Kako navodi Smajlović, plaža je zamišljena da bude izgrađena kao samoodrživ javni objekat i da bude data na upravljanje Vladi Brčko distrikta.

 

„Prepoznato je da Brezovo polje može biti turističko mjesto zbog svog položaja i zabilježena je velika posjećenost. Plažu treba što prije završiti, a s tim uključiti i razne sadržaje, prvenstveno za najmađe jer roditelji dolaze najviše zbog djece s obzirom da je plaža na vrlo pogodnoj i bezbjednoj lokaciji“, naveo je Smajlović.

 

Osim brezopoljske plaže, posjetioci mogu obići i Azizija džamiju izgrađenu 1862. godine, a tri kilometra nizvodno od Brezovog polja prema Bijeljini nalaze se i ostaci „Nakića“ kule ili „Djevojačka“ kula, koja je prema pričama i predanjima mještana bila impozantna građevina dodali su iz brezopoljske turističke zajednice.

 

Da Brezovo polje drži do svoje tradicije i običaja, još jednom će biti potvrđeno i kroz manifestaciju „Brezopoljsko ljeto“, odnosno „Fišijada“ koja će se održati 23.07.2022. godine. S obzirom da su mještani poznati po pravljenju specijaliteta od ribe i ljubavi prema ribarstvu, organizovat će se i takmičenje u pravljenju najbolje riblje čorbe.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474