Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 04 Decembar 2018

Dugoročna i detaljna prognoza: U BiH stiže zima na kakvu nismo navikli

  • Objavljeno u BiH

Prema dostupnim materijalima evropskih (DWD – Njemačka, Met Office – Velika Britanija, Meteo France – Francuska) i svjetskih prognostičkih centara (IRI, NOAA – SAD) za dugoročnu prognozu, zima 2018/2019. bit će nadprosječno topla u južnim područjima Hercegovine.

 

birdU Bosni i sjevernoj Hercegovini očekuju se prosječne ili tek nešto veće srednje temperature, u odnosu na referentni period 1981-2010 godina.

 

Više...

Vapaj iz Sarajeva: Pomozite, dijete mi se guši!

  • Objavljeno u BiH

sarajevo-magla-smog-2Sarajlije su danima svjedoci najveće zatrovanosti zraka u istoriji svog grada, indeksi zagadjenosti AQI (PM10) rastu i preko 400 i svakodnevno prelaze granične, pa tolerantne, a onda i kritične vrijednsti: svaki dan ponovo i višestruko. Očekuje se da će ovakvo stanje potrajati, moguće i mjesec cio ili pa opet, tek uz poneki kratki prekid za predah. Ljudi se bukvalno guše. Djeca oboljevaju. A politika, ona na vlasti, nema ni riječi o tome, smislene riječi, na to ja mislim. Kao da problem ne postoji. Ne, nisu oni slijepi, vide oni da ima problema ... oko otkupne cijene kamilice, oko veličine tezgi na pijacama, oko nepostojanja dvojezičkih oznaka na javnim klozetima, oko ... ali pravi problem, smrtonosni, od kojeg se umire, njega ne vide. A i kako će kada je smog sve tamom i crnilom okovao. Ni prst se pred okom ne vidi, stoji u pismu kojeg smo dobili na redakcijski mail.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com