Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 10 April 2020

Policija Brčko distrikta BiH rasvijetlila okolnosti prijave iz Boderišta

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH je dana 10.04.2020. godine postupajući po prijavi od dana 08.04.2020. godine, rasvijetlila događaj koji se odnosio na okolnosti povređivanja maloljetnog lica iz mjesta Boderište, zaseok Šumari, od strane NN lica.

Preduzimajući radnje iz svoje nadležnosti Policija Brčko distrikta BiH je rasvijetlila navedeni događaj i utvrdila da se radi o povređivanju prilikom izvođenja njivskih radova pomoću radne mašine traktor, koja bila u pokretu, kada je pri penjanju na radnu mašinu pao i zadobio navedene povrede.

Više...

Ugledni pulmolog Selimić: Ulazimo u vrijeme koje ne odgovara koronavirusu

  • Objavljeno u BiH

 

Iz dana u dan sve smo bolji i organiziraniji, iako nas je koronavirus zatekao nespremne. Kazao je ovo na početku razgovora za „Dnevni avaz“ Edo Selimić, ugledni pulmolog i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.
- Ko je znao da će nam trebati 150 hiljada maski, odijela... Ali više nije bitno je li koronavirus bio iz epruvete ili iz slijepog miša, bitno je da se on povlači. Radi se o pametnom virusu, ovo više nije njegova sezona, a imat ćemo ga ponovo krajem novembra. Samo se nadam da će se do tada naći neki lijek - navodi Selimić.

Između ostalog, on navodi da je najbitnije da se svi ponašaju racionalno i da slušaju šta kaže struka.

- Pozitivno gledam na sve ovo. Većina građana prati ono što im se nalaže. Ali, kada imate uplit države kao što je u Kini, Švedskoj ili Njemačkoj, sve se stavi pod kontrolu - pojašnjava Selimić.

Smatra da naredbe i mjere koje su do sada donesene, kako u Kantonu Sarajevo tako i u Federaciji BiH, dovoljne.

- Mislim da je ovaj policijski sat sada sasvim dovoljan, samim tim što ulazimo u vrijeme koje ne odgovora virusu, bez obzira na to što je on podmukao, jer nema pravila ponašanja, terapije. Različito se ponaša kod ljudi istih dobi. Neko prođe i ne osjeti virus, a neko završi na respiratoru. Također, pojedini prođu bez simptoma, a šire virus okolo - kazao je Selimić.

Više...

Novalić: Federacija BiH će pozajmiti 10.000 testova RS-u

  • Objavljeno u BiH

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas da će pozitivno odgovoriti na zahtjev Republike Srpske i pozajmiti im 10.000 testova za koronavirus.

– U ovom vremenu moramo svi pokazati solidarnost. Koronavirus ne poznaje granice država, a kamoli entitetske granice. Svi smo državljani jedne države i moramo se udruženo braniti od pandemije i međusobno se pomagati – naveo je Novaliću u intervjuu za Fenu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je da je Federacija BiH “prespavala” krizu izazvanu pandemijom, ali Novalić ističe da nije siguran da Dodik ima sve informacije o stanju u Federaciji kazavši da se strukturirano radi na odgovoru na pandemiju, a donesene su i mjere koje daju rezultate.

Odgovarajući na Dodikovu konstataciju da je spreman tražiti od Ruske Federacije pomoć i za FBiH, Novalić kaže da je Federaciji svaka pomoć dobrodošla, ali da je to posao države Bosne i Hercegovine.
Dovoljno smo sposobni da sami rješavamo svoje probleme. Imamo dovoljno sredstava, a ona će i dalje dolaziti u narednim danima i sedmicama kako bismo se efikasno borili protiv koronavirusa – podvukao je Novalić.

Osvrnuo se i na Odluku Vlade FBiH koja propisuje neposredne kontrole cijena nafte, kazavši da je to urađeno nakon što je primijećeno da cijene na domaćim benzinskim pumpama ne prate smanjenja na svjetskom tržištu nafte.

– U izostanku reakcije naftaša mi smo morali reagirati kako bismo stanovništvu i privredi omogućili da se lakše nose s ovim ekonomskim teretom. Danas sam obratio pažnju na cijene na benzinskim pumpama i one su smanjene za više od 20 feninga. To je dobar znak, ali i znak da je mjera koju smo uveli “pogodila” ono što je trebala – pojasnio je Novalić.

Govoreći o problemu koji je nastao oko potpisivanja Pisma namjere kako bi Bosna i Hercegovina od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila 330 miliona eura, federalni premijer kaže da njemu nije jasno zašto je došlo do tog problema.

– Na sjednici Fiskalnog vijeća BiH jednoglasno je usvojen taj aranžman. MMF nam je uredno proslijedio taj aranžman i ja sam ga potpisao čim sam ga dobio početkom sedmice. Sad vidim da dva člana Fiskalnog vijeća nisu potpisali – kaže Novalić.

Rok za potpisivanje Pisma namjere je danas do kraja dana te je Novalić izrazio očekivanje da će do tog roka i preostala dva člana Fiskalnog vijeća potpisati taj dokument kako bi BiH poslala MMF-u u Washington Pismo namjere.

– Ukoliko se to ne dogodi BiH će izgubiti 330 miliona eura koje ima namjeru staviti u fondove za pomoć privredi – zaključio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Više...

Kavazović čestitao Uskrs kardinalu Puljiću: Teško je vidjeti naše crkve i džamije praznim

  • Objavljeno u BiH

 

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, povodom katoličkog blagdana Uskrsa, uputio je čestitku nadbiskupu vrhbosanskom, kardinalu Vinku Puljiću.

U čestitki Reisu-l-uleme se kaže: “Upućujem Vama i svim katolicima u Bosni i Hercegovini čestitke u povodu katoličkog blagdana Uskrsa, želeći da ga provedete u sreći i blagostanju. U ovim teškim vremenima kušnje posebno smo potrebni Božije milosti, ali i komšijske i ljudske solidarnosti i suosjećanja. Teško je vidjeti naše crkve i džamije praznim, ali bi bilo teže vidjeti ljudska srca bez vjere, ljubavi i nade. Zato u ovim danima blagdana želim da Vas ohrabrim ovom mojom čestitkom i porukom da smo zajedno u ovom iskušenju iz kojeg ćemo voljom Milostivog izaći samo odlučniji i jači”.

“Uz molitve Uzvišenom da nam vrati dane spokoja i blagostanja, primite moje najiskrenije čestitke ovim radosnim povodom Vama i Vašim vjernicima”, kaže se u čestitki reisu-l-uleme Kavazovića.

Više...

Policija reagirala u karantinu: Studenti razvalili vrata i družili se u hodniku

  • Objavljeno u BiH

 

Policija je sinoć morala reagirati u dijelu hotela "Tuzla" koji je određen za karantin studenata koji su iz Njemačke stigli u BiH. Studenti su umjesto da poštuju mjere izolacije, nasilno izašli iz soba u kojima su bili pod ključem i družili se u grupama.

- Policijaski službenici su angažirani na obezbjeđenju objekta i dežuraju ispred hotela "Tuzla". Oni se inače staraju da nema neovlaštenog ulaska i izlaska u objekat koji je određen za karantin. Sinoć u 22 sata policajci su čulu buku, ankon čega su obavijesti Policijsku stanicu "Istok" - navodi Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Prije ulaska u objekat policajci su morali obući zaštita odijela.

- Po ulasku zatekli su određen broj osoba na hodniku kako se druže. Također su utvrdili da su oni ukonili barijere za kretanje i izašli iz soba - kaže Kapidžićeva.

Policajci su izvršili uviđaj i o svemu obavijestili nadležne. Inače, u karantinu u tuzlanskom hotelu nalaze se 63 osobe, koje su evakuirane iz Njemačke nakon što je u ovoj zemlji počelo širenje virusa.

- Studenti su napravili incident, odvalili su nekoliko vrata i izašli u hodnik te otključali većinu soba u kojima su smepšteni. Ovim činom su prekršili uslove karantina i naredbe o socijalnoj distanci. Time su počinili krivično djelo u skladu sa članovima 225. i 226. Krivičnog zakona FBiH - kazao je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

On je rekao da je karantin obaveza te da svako od smještenih ima zasebnu sobu s mokrim čvorom te tri obroka dnevno. Također je istakao da smatra da su uslovi u ovom karantinu najbolji u BiH, svakako bolji, kako je rekao, od šatora na granici.

Više...

U rijeci Savi u Brčkom pronađeno beživotno tijelo muškarca

  • Objavljeno u Brcko

sava1Policija Brčko distrikta BiH je dana 10.04.2020. godine u 09.09 sati zaprimila prijavu da je u rijeci Savi pronađeno beživotno tijelo muškarca. Odmah nakon prijave policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su izašli na lice mjesta i pod nadzorom dežurnog Tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH provode sve istražne radnje na utvrđivanju okolnosti pod kojima se desio navedeni događaj.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com