Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 18 Maj 2020

Nas, mladomuslimane, nikad neće ostaviti na miru jer smo porazili i fašiste i komuniste

  • Objavljeno u BiH

dedDa su “Mladi muslimani” i svi oni koji su njihov izdanak antifašisti, ali u isto vrijeme i antikomunisti, svjedoči žrtva fašizma i komunizma hadži Ćamil Hodžić, mladomusliman u 97. godini života, Konjičanin po rođenju, a već 70-ak godina Sarajlija po mjestu življenja. “Jašta sam, sine, nego bio protiv fašizma, a i protiv komunizma. Ali čini mi se da su oni još više bili protiv mene”, započinje svoju priču hadžija Ćamil

 

 

Više...

POČINJU SUĐENJA PRED OSNOVNIM I APELACIONIM SUDOM BRČKO DISTRIKTA BIH

  • Objavljeno u Brcko

 

U skladu sa odlukama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH i nadležnih institucija Brčko distrikta BiH, predsjednici Osnovnog i Apelacionog suda Brčko distrikta BiH donijeli su odluke o organizaciji rada sudova za vrijeme proglašenog stanja prirodne nesreće uslijed epidemije zarazne bolesti (COVID-19) kojima se, pored hitnih ročišta koja su održavana i do sada, dozvoljava zakazivanje i održavanje svih ostalih ročišta od početka juna mjeseca 2020. godine.
Ročišta će se održavati u odgovarajućim sudnicama koje imaju prostorne kapacitete da učesnici postupka budu na adekvatnom odstojanju i biće zakazivana prema posebnom rasporedu
koji će spriječiti veću koncentraciju stranaka i ostalih učesnika u zgradi suda.
Osim navedenih mjera, ročišta će se održavati uz poštovanje svih ostalih mjera zaštite propisanih odlukama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Pravosudne komisije i nadležnih
institucija Brčko distrikta BiH, a posebno će se voditi računa o broju učesnika, obaveznom korištenju sredstava za dezinfekciju i zaštitnih maski i održavanju fizičkog rastojanja, kao i
ostalim propisanim mjerama epidemiološke zaštite.
Navedene odluke i detaljne mjere pod kojima će organizovati rad sudova možete pronaći na internet stranici Pravosudne komisije www.pkbd.ba.

Više...

Društveno odgovorno: Brčanska firma razvila besplatnu aplikaciju za ugostitelje i njihove goste

  • Objavljeno u Brcko

 

Dezo barijere, rukavice, maske, fizička distanca... Svijet se u proteklih nekoliko mjeseci okrenuo naglavačke. Brčko distrikt, Bosna i Hercegovina, ali i čitava planeta pokušavaju dase priviknu na novo normalno.
 Postepeno popuštanje mjera počelo je proteklih dana i u našim gradovima. Iako će se o ekonomskim posljedicama tek pričati, vlasnici biznisa, naročito onih manjih, srećni su što su počeli raditi, makar to bilo i pod strogim mjerama zaštite.
Ipak, nove mjere stvaraju nove probleme, naročito za ona mjesta na kojima je opasnost za prenos zaraze najveća. Kada su ugostiteljski objekti u pitanju, jasno je da se fizička distanca mora poštovati, uz redovnu dezinfekciju i dodatne mjere zaštite. Jasno je i da to stvara komplikacije osoblju, naročito kada je u pitanju posluživanje unutar samih objekata. Slične probleme imaju i zubari, kozmetički i frizerski saloni, sva ona mjesta gdje je nemoguće u potpunosti držati fizičku distancu.
Kao što je bio slučaj i prilikom ranijih promjena na globalnom nivou, oni koji se najbolje prilagode novoj normi imaju najveće šanse za uspjehom. Jer svima nam je u ovim komplikovanim vremenima potrebno malo jednostavnosti.
Novi projekat iz brčanske firme MSG Grupe za zadatak ima upravo to - da inovativnošću pojednostavi poslovanje kako ugostiteljima, tako i zubarima, frizerima i njihovim gostima i klijentima, te da prelazni period zvani “novo normalno” učini što lakšim za sve nas.
Riječ je o aplikaciji “Spotter”, koja vlasnicima ovih biznisa omogućava da na brz i lak način prate broj gostiju u lokalima, a potencijalnim gostima jasno govori u kom lokalu imaju najveće šanse da pronađu mjesto za kafu ili obrok, kao i da unaprijed znaju koliko treba čekati na šišanje, kozmetički tretman ili stomatološku intervenciju.
“Način rada pojednostavljen je u cilju uštede za vlasnike ovih poslova, a sve što vam je potrebno jeste računar, tablet ili telefon. Nakon što na linku https://spotter.msggroup.net/#/landing, registrujete svoj biznis, dodate lokal i odaberete broj mjesta, sve što preostaje je redovno unošenje broja gostiju ili klijenata. To je sve. Neko od osoblja kroz jednostavan interfejs prosto dodaje ili oduzima broj trenutnih gostiju ili klijenata u objektu, što lokalu omogućava da u preglednoj aplikaciji uvijek ima uvid u broj slobodnih mjesta ili vrijeme čekanja na tretman”, pojašnjava direktor MSG Grupe, Miodrag Marković.
“S druge strane, kada kao gost poželite negdje na kafu ili ručak, šišanje ili kozmetički tretman, umjesto da lutate od lokala do lokala, jednostavno otvorite “Spotter” na svom telefonu putem linka https://spotter.msg-group.net/ i istog trenutka vidite gdje možete naći mjesto”, dodaje Marković.
Pored toga što štedi vrijeme i olakšava prolazak kroz period koji je već dovoljno stresan, “Spotter” doprinosi i sprečavanju širenja zaraze. Nema nepotrebnog ulaska gostiju u lokale
koji su već puni, nema lutanja ni pozdravljanja dok se probijate kroz stolove, nema potrebe da osoblje lokala objašnjava svakom “zalutalom” gostu da trenutno nema mjesta... Dva klika
i znate - evo gdje danas pijem kafu.
“Aplikacija Spotter poklon je MSG Grupe svom gradu i državi, te je potpuno besplatna za sve  korisnike, kako vlasnike privrednih subjekata, tako i za potencijalne goste. Takođe, aplikacija ne prikuplja nikakve podatke o korisnicima”, naglašava direktor MSG-a.
Društvena odgovornost koju smo, čini se, već zaboravili, vraća se kao model poslovanja kako u Brčkom, tako i u ostalim dijelovima države. Možda smo prolazeći kroz globalnu
pandemiju ipak naučili - iako razdvojeni, jedni uz druge i jedni za druge uvijek smo najjači. 

 

Više...

Granice BiH bit će otvorene 1. juna

  • Objavljeno u BiH

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da će poslovni ljudi iz inostranstva granicu BiH moći da prelaze već od ove sedmice uz obavezno poštivanje mjere koje definišu zdravstveni radnici.

- Vijeće ministara će ovih dana imati ovu temu na dnevnom redu - rekao je Tegeltija za "Euroblic".
Navodi da bi Vijeće ministara trebalo da izmijeni odluku o posebnim uvjetima za ulazak stranaca u BiH i na taj način dozvoli ulazak i boravak poslovnim ljudima iz inostranstva koji imaju važne poslovne obaveze u BiH.

Uvjet za to bit će da imaju potvrdu o negativnosti testa na virus korona ovlašćene laboratorije, ne starije od 48 sati, te pozivno pismo kompanije.

Potvrđeno da će granice BiH biti otvorene 1. juna.

 

Više...

Brčko: Policija lišila slobode lice osumnjičeno za ubistvo

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, od momenta zaprimanja prijave dana 16.05.2020.godine preduzela niz mjer i radnji na rasvjetljavanju prijavljenog događaja u kojem je smrtno stradalo lice M.S. roden 1983. godine, nakon čega je u vrlo kratkom roku razjasnila sve okolnosti događaja i identifikovala izvršioca.

Dana 17.05.2020. godine u večernjim satima zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubistvo iz dlana 163. stav l. KZ Brčko distrikta BiH, slobode je lišen D.I. rođen 1998. godine iz Brčkog. Navedeno lice će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u toku današnjeg dana biti predato u nadležnost Tužilaštva Brčko distrikta BiH na dalje krivično-pravno procesuiranje.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com