Menu

Srijeda, 22 Juni 2022

Okončana 60. redovna sjednica Vlade Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održala je 60. redovnu sjednicu usvojivši prijedlog Odjeljenja za obrazovanje koji se tiče Odluke o odobravanju donacije i Programa utroška novčanih nagrada učenicima generacije osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH u školskoj 2021/2022.godini. Visina sredstava za ovu namjenu iznosi ukupno 5.600,00 KM, čime se nastavlja dobra praksa novčanog nagrađivanja učenika generacije osnovnih i srednjih škola Distrikta.

 

Vlada je usvojila Odluku o odobravanju tekućeg transfera i Programa utroška sredstava u korist Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za subvencioniranje dijela kamata za kupovinu prve nekretnine za rješavanje stambenog problema na teritoriji Distrikta, koje je predložilo Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu.

 

 

Svrha pomenutog programa je da se fizičkim licima na području Brčko distrikta BiH omogući povoljniji pristup finansijskim sredstvima kroz subvenciju dijela kamata na kredite za kupovinu prve nekretnine za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH te je odobren tekući transfer za jednokratno novčano davanje u iznosu od 100.000,00 KM.

 

Također, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlada Distrikta odobrila je Smjernice za izradu nacrta odluke o otkrivanju, ocjenjivanju sposobnosti, razvrstavanju i evidenciji djece i omladine ometene u psihofizičkom i fizičkom razvoju.

Više...

Džaferović će učestvovati sutra na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovat će na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan.

 

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sutra, 23. juna, Džaferović će učestvovat na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, koji će se održati u Briselu, glavnom gradu Belgije.

 

- Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, na kojem će učestvovati čelnici Evropske unije i Zapadnog Balkana, održat će se uoči sastanka Evropskog vijeća na kojem će čelnici EU donijeti ključne odluke za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine - istaknuto je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Faktor

Više...

BiH: Od 18. jula novo povećanje cijena cigareta

  • Objavljeno u BiH

 

Ljubitelje cigareta od narednog mjeseca očekuje novo povećanje cijena, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Uprave za indikretno oporezivanje BiH (UIO BiH).

 

Kako nam je potvrđeno iz UIO BiH, od 18. jula poskupjet će 44 vrste cigareta koje proizvodi kompanija “Philip Morris”. Prema najavama za 10 do 20 feninga po paklici.

 

Podsjetimo, cigarete koje proizvodi Tvornica duhana Rovinj Sarajevo, imaju nove cijene, tačnije 34 vrste cigareta ovog proizvođača.

 

Od 1. jula najavljena su poskupljenja još 10 vrsta cigareta koje također proizvodi TDR Sarajevo.

 

Od 18. jul kutija Marlboro Flavor Plus koštat će 6,80 KM po kutiji. Marlboro Flavor Touch 5,80 KM, a nova cijena Chesterfielda iznosi 5,40 KM. On će biti skuplji za 20 feninga.

 

Prema najavama pušače očekuju i nove cijen grijanih duhanskih proizvoda marke Heets, koji će biti skuplji za 10 feninga po kutiji. Cijene će biti 5,70 KM i on će poskupjeti za 10 feninga.

 

Prema najavama iz UIO BiH poskupljuje i 35 vrsta cigareta Nelt. Camel Yellow i Camel Blue će od 18. jula koštati 5,90 KM (stara cijena 5.80 KM, op. a.).

 

Winston Classic će koštati 5,60 KM, a Winston 100s Red i Blue će koštati 5,70 KM.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Bingo u potpunosti preuzima INIT

  • Objavljeno u BiH

 

Kompanija Bingo iz Tuzle namjerava u potpunosti preuzeti firmu INIT Sarajevo, a sam postupak je u toku.

 

Ovo potvrđuju objave obje firme. INIT je obavijestio dioničare društva o zaprimljenoj ponudi od pravnog lica Bingo d.o.o. Tuzla za preuzimanjem društva, odnosno preostalih dionica.

 

Također je i Bingo u dva dnevna lista objavio oglas o preuzimanju Init d.d Sarajevo u skladu sa pravilnikom o preuzimanju društava i Zakona o preuzimanju dioničkih društava putem zastupnika SSE Investment d.o.o Sarajevo.

 

Ovo je uobičajena procedura u procesu preuzimanja neke firme. Kako su nam potvrdili iz Binga, taj postupak je u toku.

 

Biznisinfo je izvijestio da je kompanija Bingo iz Tuzle u februaru prošle godine stekla 83 posto dionica u firmi Institut za informacione tehnologije d.d. Sarajevo (INIT) za šta je tada platila 6,5 miliona KM, a da su sada kupili preostale dionice.

 

Raniji vlasnik ove firme je bila Fortenova grupa d.d., a upisana djelatnost kompanije INIT je obrada podataka, usluge hostinga i djelatnosti povezane s njim.

 

Izvor: Otisak.ba

Više...

Brčko: Sve javne ustanove i privatna preduzeća dužna su imati protivpožarnu zaštitu

  • Objavljeno u Brcko

 

Inspektori protivpožarne zaštite Inspektorata Brčko distrikta u sklopu redovnih aktivnosti vrše nadzor i inspekciju nad svim javnim objektima i privatnim firmama koje su u obavezi da imaju svu Zakonom predviđenu protivpožarnu opremu za početno gašenje požara.

 

Svako preduzeće ili javna ustanova u Brčko distriktu dužni su prema Zakonu o zaštiti od požara Distrikta posjedovati ispravne aparate za početno gašenje požara, ukoliko su u mogućnosti obezbjeđenu hidrantsku mrežu, i sve obučene radnike kako bi mogli intervenisati u slučaju požara, saznali smo u Inspetkoratu Brčko distrikta.

 

Inspektor zaštite od požara u brčanskom Inspektoratu Sabir Zohorović rekao je da ova služba godišnje izvrši inspekcijski nadzor nad oko 140 objekata, a da se kontrole na benzinskim pumpama, vrtićima i školama u distriktu obavezno rade, najmanje jednom godišnje.

 

Kada se zapošljava novi radnik on se, prema riječima Zohorovića, mora odmah obučiti za početno gašenje požara jer svi radnici moraju proći protivpožarnu obuku.

 

Ukoliko neko ne postupi prema pozitivnim zakonskim propisima i ukoliko nema adekvatnu protivpožarnu zaštitu u svom objektu i nije obučio radnike, prema riječima Zohorovića, on se prvo upozorava kako bi nabavio potrebnu opremu i obučio svoje radnike, a ukoliko se ogluši, onda se putem Suda prekršajno kažnjava.

 

„Cilj nam je da svi, ako ih na vrijeme upozorimo, nabave obaveznu opremu za početno gašenje požara radi svoje bezbjednosti i bezbjednosti imovine koju imaju“, istakao je Zohorović.

 

Govoreći o drugim aktivnostima inspektrora protivpožarne zažtite Zohorović kaže da su pored redovnih aktivnosti inspektori angažovani kod polaganja stručnih ispita kod rukovanja zapaljivim tečnostma u prometu, kao i u slučaju požara izlazak na lice mjesta radi utvrđivanja uzroka nastanka požara.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: U toku upisni rok za buduće studente

  • Objavljeno u Brcko

 

Na Evropskom univerzitetu Brčko distrikta vrši se upis studenata na sva tri ciklusa studija, kaže generalni sekretar na tom fakultetu prof. dr Albina Fazlović i dodaje da će upisni rok na svih šest fakulteta trajati do kraja mjeseca septembra.

 

Odnedavno akreditovani Evropski univerzitet u Brčkom, ističe Fazlović, uveo je novine od ove godine, a odnose se na dodjelu stipendija na smjerovima zdravstvenih nauka.

 

„Oni koji upišu prvu godinu studijskog programa Medicina dobiće stipendiju na školarinu u iznosu od 5.000 maraka, a oni koji se opredijele za stomatologiju dobiće stipendiju u iznosu od 3.500 maraka“, napominje prof. dr Fazlović.

 

Prodekan za nastavu i studentska pitanja na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Brčkom prof. dr Lejla Terzić je rekla danas da je u toku upisni rok budućih studenata i trajaće do 24. juna dok će se prijemni ispit održati 27. juna u 9:00 časova.

 

“Ove godine će na prvi ciklus studija biti upisano 57 studenata od kojih 45 studenata koji se finansiraju iz budžeta, 10 samofinansirajućih i dva strana državljanina. Na drugom ciklusu studija planiran je upis 24 studenta, od toga 11 studenata na smjer Finansijski i Bankarski menadžment i 13 studenata na smjer Marketing i menadžment. Na drugom ciklusu studija 15 studenata će se finsirati iz budžeta“, objasnila je prof. dr Lejla Terzić.

 

Prema njenim riječima, kandidati su prilikom prijave dužni da dostave originalnu dokumentaciiju i, kako ističe prof. dr Terzić, budući studenti izabraće dva od četiri ponuđena predmeta koja će polagati na prijemnom ispitu.

 

O drugom upsnom roku, studenti biće blagovremeno obaviješteni putem veb – sajta fakulteta i lokalnih medija.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com