Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 27 Juni 2022

Brčko: Održana radionica pod nazivom “Nezavisno življenje i uključenost u zajednicu”

  • Objavljeno u Brcko

 

Udruženje roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Brčko distrikta u saradnji sa organizacijom Sumero iz Sarajeva, te Češkom razvojnom organizacijom “People in Need“, kroz Projekat “Moj posao”, organizovali su danas drugu po redu edukativnu radionicu za zastupnike i samozastupnike prava osoba s invaliditetom u zajednici pod nazivom “Nezavisno življenje i uključenost u zajednicu”.

 

Prema riječima predsjednice Udruženje roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Brčko distrikta Anđe Gajić radionica ima za cilj da se u našoj zajednici sprovedu svi procesi koji bi svim ljudima, uključujući i one sa invaliditetom, omogućili izbor i priliku za samostalan život.

 

„Cilj je probuditi svijest kod roditelja, kod predstavnika lokalne zajednice da svi ti mladi ljudi sa invaliditetom nezavisno na problem koji imaju mogu samostalno da žive“, istakla je Gajić.

 

 

Direktor sarajevske organizacije Sumero Haris Haverić govoreći o značaju ovakvih radionica i poteškoćama sa kojima se roditelji osoba sa invaliditetom susreću kaže da trenutno u Brčkom zbog nerazvijenih servisa podrške ne postoji proces prevencije odlaska osoba sa invaliditetom u Zavode i nemogućnost njihovog povratka u zajednicu.

 

Haverić kaže da treba početi od svijesti građana, i da obaveze trebaju preuzeti institucije koje bi na taj način pomogle da se institucionalno riješavaju problemi koje roditelji imaju, a vezani su za dalji život lica sa invaliditetom i njihovo ravnopravno uključivanje u zajednicu.

 

Učesnica radionice i majka maloljetnog lica sa posebnim potrebama Milkica Josipović istakla je da su ovakve radionice veoma korisne za sve roditelje rekavši da se i na ovaj način omogućava i pokazuje djeci sa invaliditetom da su korisna ovoj zajednici.

 

Učesnici druge radionice pozvali su sve roditelje djece sa invaliditetom, a koji imaju probleme, da se priključe ovakvim i sličnim radionicama jer će i na taj način pomoći da se brže prevaziđu predrasude.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Požar u Investiciono-razvojnoj banci RS navjerovatnije izazvao opušak cigarete

  • Objavljeno u BiH

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcija policije, Uprava kriminalističke policije, Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, Odeljenje za trasološka i daktiloskopska vještačenja i vođenje Nacionalnog AFIS registra, dostavio je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka nalaz i mišljenje o uzroku požara koji se desio dana 01.05.2022.godine oko 03,00 časova u zgradi ''Ivesticiono-razvojne banke Republike Srpske'', stomatološke ambulante ''Simić dent'' i ugostiteljskog objekta-picerije ''CORSO''.

 

 

Prema dostavljenom nalazu i mišljenju požar je započeo u dijelu bašte ugostiteljskog objekta-picerije ”CORSO”.

 

“Radilo se o tinjajućem požaru koji je nastao na način da je najvjerovatnije opušak cigarete zapalio sunđeraste podmetače i drvenu žardinjeru za cvijeće. Požar se razbuktao oko 03,00 časova i širio se vertikalno odozdo prema gore. Vještaci su isključili kao mogućnostnastanka požara kvar na elektroinstalacijama i dimnjaku iz ugostiteljskog objekta-picerije ”CORSO”, koji vodi kroz prostorije ”Ivesticiono-razvojne banke Republike Srpske” do vrha zgrade”, navodi se u saopćenju Okružnog tužilaštva Banjaluka.

 

Podsjetimo, požar je izazvao veću materijalnu štetu, ali povrijeđenih srećom nije bilo.

 

Izvor: N1

Više...

Brčko: Danas počinje upis u prvi razred srednje škole

  • Objavljeno u Brcko

 

Od ponedeljka 27. juna pa do 29. juna ove godine u periodu od 8 do 15 časova trajaće upis učenika u prvi razred srednje škole na području Brčko distrikta.

 

Konkursom koje je raspisalo Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta predviđeno je da se školske 2022/2023. godine upiše 880 učenika raspoređenih u 44 odjeljenja u četiri srednje škole u Brčkom.

 

Budući srednjoškolci dužni su da prilikom upisa u prvi razred od dokumenata prilože prijavu za upis, izvod iz matične knjige rođenih i svjedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju. Upis u srenje škole vrši se bez prijemnog ispita. Prema Konkursu predviđeno je da prvog dana upisa dokumenta donesu učenici koji su završili osnovno obrazovanje sa odličnim i vrlo dobrim uspjehom, a drugi i treći dan učenici s dobrim i dovoljnim uspjehom.

 

Ovogodišnji upis u prvi razred srednje škole biće zanimljiv i neizvjestan jer se učenicima pruža mogućnost upisa u nekoliko novih obrazovnih profila, a resorno Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade najavilo je i stipendiranje učenika koji upišu deficitarna zanimanja.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com