Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 29 April 2020

Parlament Distrikta dao podršku za dodatnu stimulaciju zdravstvenim radnicima u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Potrošačima električne energije, kojima su stigli uvećani računi za mart, biće izvršene sve potrebne korekcije i umanjenja već kod obračuna za mjesec april. Ovo je instrukcija Skupštine Distrikta data brčanskom JP “Komunalno Brčko”, na današnjoj redovnoj sjednici na kojoj se analizirala Informacija o utrošku i obračunu električne energije.

Pored toga zastupnici su analizirali i aktuelnu situaciju sa korona virusom na području Distrikta, te pored ostalog raspravljali i o raspodjeli viška prihoda nad rashodima u JZU „Medicinski centar Brčko”, te usvojili nekoliko odluka o javnim interesima, kao i Izvještaj o radu za minulu, te Planova rada za tekuću godinu brčanskih javnih preduzeća.

Više...

Srbijanski epidemiolozi tvrde da epidemija koronavirusa postupno jenjava

 

- Srbijanski epidemiolozi tvrde da epidemija koronavirusa postupno jenjava što ilustriraju statistikom da broj novozaraženih pada i sada je ispod pet posto u odnosu na broj testiranih u zadnja 24 sata.

Prema podacima iznesenima u utorak na tiskovnoj konferenciji Kriznog stožera vlade Srbije, od ponedjeljka u 15 sati do srijede u isto vrijeme testirano je 5.579 osoba od kojih je 227 bilo pozitivno na koronavirus, a umrlo je još petero pacijenata čime se broj žrtava popeo na 173 umrlih, uz smrtnost od 1,98 posto.

Na bolničkom je liječenju 2.470 osoba, od kojih 78 na respiratorima.

Liječnici u Srbiji od početka epidemije 6. ožujka registrirali su 1.292 pacijenta kao izliječene, nakon što su im testovi koornavirusa dvaput uzastopce bili negativni, a s respiratora je skinuto ukupno 39 oboljelih s teškom kliničkom slikom.

Najviše zaraženiih je u Beogradu - 2.122, što u ukupnom zbroju čini udio od 27,38 posto.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da "gledano općenito" i "u usporedbi s mnogima u svijetu, ima razloga za zadovoljstvo" jer pada broj zaraženih u velikim urbanim centrima, što je ocijenio kao "dobro", a istodobno upozorio je da se sada pojavljuju "džepovi" zaraze u manjim naseljima, ali ih je lakše kontrolirati.

U javnosti traju prijepori mora li Srbija ponovno u vikend karantenu, jer je najavljen policijski sat od 30. travnja u 18 sati do 4. svibnja u pet sati ujutro, epidemiolog Kon ponavlja stajalište stručnog tima da se "mora ustrajati u izbjegavanju socijalnih kontakata" i "pod svaku cijenu zaštititi starije osobe", kako se svi dosadašnji rezultati u borbi protiv širenja zaraze "ne bi bacili pod noge".

"Statistički podaci i epidemiološki parametri jesu ohrabrujući, ali držimo da treba spriječiti veliku frekvenciju ljudi i čim više smanjiti kontakte", rekao je Kon.

Najviši srbijanski politički dužnosnici dosad su inzistirali na tome da u donošenju odluka o mjerama isključivo "slušaju struku" i savjete stručnjaka iz državnog zdravstvenog stožera.

Istodobno, raste pritisak javnosti, dijela oporbe te građana i nevladina sektora da se mjere prisilne izolacije i nametnute karantene moraju svesti na razumnu mjeru, uz poruku zdravstvenim i političkim vlastima da logički razmisle treba li, prijetnjama represijom, držati ljude doma do 4. svibnja kad se istog dana otvaraju restorani i kafići te stupaju na snagu druge ublažene epidemiološke mjere, prenosi Hina.

Prijelomna odluka mogla bi slijediti poslije televizijskog gostovanja srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića u četvrtak navečer u programu nacionalne televizije, gdje se očekuje da kaže svoj sud koji je, kako se dosad pokazalo, u velikoj mjeri, katkad i presudno, utjecao na odluke izvršne vlasti.

Nulti pacijent zaražen koronavirusom u Srbiji registriran je 6. ožujka, a izvanredno stanje zbog pandemije proglašeno je 15. ožujka uz rok od 90 dana.

Više...

Novi zemljotres pogodio Zagreb, drugi u istom danu

 

Novi zemljotres snage 1.4 stepenih pogodio je u 17.26 časova Zagreb, javlja EMSC.

– Napolju kao da je grmljavina, a onda je nastupilo lagano podrhtavanje – prokomentarisao je jedan od građana.

Neki su rekli da im se “kuća opet zatresla”, dok su drugi imali osjećaj kao da je “neko jako zalupio vrata sobe”

– Osjetilo se pod nogama… Dobro je protutnjalo, kratko, a duboko – neka su od svjedočanstava žitelja Zagreba, prenosi Dnevnik.hr.

Više...

Predsjednik Italije odgovorio Džaferoviću: Duboko su me dirnule fotografije Vijećnice

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je predsjedniku Republike Italije Sergiju Mattarellu poruku solidarnosti i saučešća porodicama brojnih žrtava uzrokovanih širenjem zaraze virusa COVID-19 u toj zemlji.

U svom odgovoru, italijanski predsjednik se pozvao i na emotivne fotografije povijesne sarajevske Vijećnice osvijetljene bojama italijanske zastave, koje su vidjeli milioni Italijana, a koje su ga duboko dirnule. Te fotografije su, po riječima predsjednika Italije, "spona snažnog i čvrstog prijateljstva koje ujedinjuje naše zemlje i naše narode".

Sa italijanske strane obećao je saradnju u suočavanju zdravstvenog sektora sa vanrednim stanjem i u obnovi. U tom smislu, Italija organizira, zajedno sa uredima Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, video-konferencije kako bi se razmijenila iskustva i zdravstveno-sanitarni protokoli između italijanskih eksperata i ljekara i zdravstvnih radnika bolnica iz Bosne i Hercegovine.

Ambasada Italije u Sarajevu će iduće sedmice dostaviti vlastima Bosne i Hercegovine 200 maski za potpomognuto disanje, izrađenih u saradnji sa italijanskim preduzećima koja posluju u Bosni i Hercegovini.

Italijanske nevladine organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini kroz fondove Italijanske kooperacije za razvoj djelomično su preorijentirale svoje projekte kako bi doprinijele borbi protiv COVID-19 i pružile pomoć obiteljima u potrebi, u zonama u kojima one djeluju.

Italija šalje dva vojna ljekara koji će pružiti pomoć kontigentu pri EUFOR-u i omogućiti bolju suradnju sa bolnicama u Bosni i Hercegovini i u cilju prevencije širiti iskustva stečena u Italiji u borbi protiv COVID-19.

Predsjednik Italije je potvrdio čvrstu podršku Italije putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Više...

Psiho koji je promijenio svijet filma

alfred CopyNjegova opsesija Grace Kelly bila je evidentna. Prije snimanja važnog prizora, volio se zbližiti i šaptati u uho glumice. Scenu u kojoj muškarac iza zavjese nožem napada ženu koja se tušira ponavljao je šet dana. U svojoj knjizi 'Mračna strana genija' Donald Spoto tvrdi da Hitchcock nikad nije oprostio Kelly što je napustila glumu da bi postala princeza od Monaka, te da je ispod tuša u filmu 'Psycho' (1960) Janet Leight zaista bila nova Grace Kelly zbog koje je scena ubistva bila tako bijesna.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com