Menu

Princ iz Eleja 550x50

Subota, 26 Juni 2021

Dani Ajvatovice: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

  • Objavljeno u BiH

 

U okviru obilježavanja tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije "511. Dani Ajvatovice", jutros je iz Karaule, nedaleko od Turbeta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, krenulo 88 konjanika, koji će nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastavili put ka Pruscu, gdje će u nedjelju biti održan centralni dio manifestacije

 

Ukupno 88 konjanika različitih starosnih dobi, među kojima 57 iz Karaule, 17 iz Zenice te 14 iz Kozarca, Brčkog i Tuzle, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur'ana i dove, koju je proučio dr. Salih ef. Indžić, izaslanik muftije travničkog i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu.

 

Svi programski sadržaji ovogodišnje manifestacije će biti organizovani u skladu s važećim mjerama nadležnih organa i svi posjetitelji su pozvani na poštivanje istih, s ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom.

 

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih sa prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

 

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je posmatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede.

Elmedina i Smaila Gunić imaju osam godina i među najmlađim su učesnicima manifestacije.

 

U izjavi za AA kazale su da u pohodu na Ajvatovicu učestvuju već drugu godinu. U pratnji roditelja, Elmedina će nastaviti putovanje, a put s njom prelazi konj Soko.

70-godišnji Rasim Gradinčić Ajvatovicu pohodi svake godine. Jutros je put Prusca u kočiji krenuo sa suprugom Đulsom.

- Pravi sam Karaulac, živim nedaleko odavde i na Ajvatovicu idem svake godine. Od njenog ponovnog uspostavljanja, svake godine - rekao je Gradinčić.

Rijad Pajić je put Prusca krenuo s ocem Senadom, prijateljima i rođacima.

 

- Prvi put sam iz Karaule ka Pruscu s konjem krenuo 2007. godine. Tad sam bio i najmlađi konjanik. Mi gajimo, baštinimo svoju tradiciju i kulturu. Ajvatovica je spoj tradicije, kulture, a ujedno i vjere - rekao je Pajić.

 

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije. Ove godine će biti održan i jedan specifičan događaj u okviru manifestacije, a to je otvaranje džamije na platou Ajvatovice. Donator je općina Bursa iz Turske.

 

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

 

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

 

Izvor: Faktor

Više...

U sarajevskim vrtićima ne postoje osobe koje djeci oboljeloj od dijabetesa mogu dati inzulin

  • Objavljeno u BiH

 

Upis djece u vrtiće u Kantonu Sarajevu je u toku, a djeca oboljela od dijabetesa nalaze se na margini. Naime, ne postoji osoba koja je zadužena za davanje inzulina. Udruženje oboljelih od dijabetesa tip 1 zahtijeva hitno rješenje ovog problema.

 

Početkom mjeseca počeo je upis djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo, a roditelji djece oboljele od dijabetesa tip 1 zbog nebrige sistema nalaze se u nezavidnom položaju. Sistem nije osigurao da se djeca oboljela od dijabetesa tip 1 (inzulin ovisna) bez problema mogu upisati u vrtić.

 

O čemu se radi? Nije zabranjeno upisati djecu, ali niti u jednom vrtiću JU Djeca Sarajeva ne postoji asistent ili medicinska sestra, koja bi bila zadužena da djeci nakon obroka ili kada je nivo glukoze visok da inzulin.

"Veliki su to problemi. Upravo zbog toga su predstavnici Udruženje oboljelih od dijabetesa tip 1 Sarajevo prije dva dana održali sastanak sa direktoricom JU Djeca Sarajevo, Suanitom Banda. Ona kao razumije naše probleme, no rješenje ne nudi. Roditelji djece oboljele od dijabetesa tip 1 su ogorčeni i ne znaju šta da rade i kako da se ponašaju. Vi možete upisati dijete u vrtić, ali morate potpisati izjavu da u slučaju nečeg nepredviđenog odgovornost ne snosi JU Djeca Sarajevo. Morate nekoliko puta dnevno dolaziti u vrtić i davati djetetu inzulin", govori predsjednica Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 Sarajevo Alma Mulaosmanović.

 

Navela je i kako se roditeljima govori da djecu mogu ostavljati u vrtiću samo četiri sata. Znalo se desiti i da vaspitačice zovu roditelje ako je nivo glukoze u krvi visok da dođu po dijete i vode ga kući.

"Sve ovo je segregacija djece, kako drugačije to nazvati. Zamislite da vama, bilo kome, neko kaže da dijete možete dovesti u vrtić samo na četiri sata, ali da morate dolaziti i dati mu tabletu ako ga nešto zaboli. Ne znam kako da drugačije to uporedim. Nećemo pristati na ovakvo stanje i borit ćemo se svim dopuštenim sredstvima da i naša djeca imaju tretman kakav zaslužuju", dodaje.

 

Iz Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 Sarajevo zahtijevaju sastanak sa Vladom Kantona te nadležnim ministarstvom, ali u isto vrijeme nude i rješenje problema.

 

"Vremena nemamo mnogo, upisi u vrtiće su počeli, tako da nam je svaki dan bitan. Na sastanku u JU Djeca Sarajevo se ništa konkretno nije postiglo. Zbog toga zahtijevamo od Vlade Kantona i nadležnog ministarstva da nas što prije prime kako bismo riješili ovaj problem. Imamo i prijedlog: u svakoj Općini na nivou Kantona u minimalno jednom vrtiću zapolisti asistenta ili medicinsku sestru na puno radno vrijeme", navodi.

 

Ukoliko se situacija ne promijeni, planiraju se obratiti drugim organizacijama i institucijama.

 

"Kada djeca doručkuju, ručaju, odnosno imaju potrebu za inzulinom, onda medicinska sestra to riješi bez bilo kakvih problema. Ne mogu roditelji izlaziti sa posla svaka dva sata, valjda nam je to svima jasno. Ukoliko naši zahtjevi ostanu samo vapaj, onda ćemo se obratiti UNICEFU-u, OHR-u i ambasadama. Problem se mora riješiti. Svima su puna usta inkluzije, a djeca oboljela od dijabetesa ne mogu provoditi vrijeme u vrtiću kao ostala djeca", zaključila je Mulaosmanović.

 

Izvor: Klix

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com