Menu

NetzaPet 550x50

Četvrtak, 01 Juli 2021

Uvećan budžet Brčko distrikta, osiguran novac i za senzore za mjerenje šećera u krvi

  • Objavljeno u Brcko

 

Skupština Brčko distrikta usvojila je, na vanrednom zasjedanju, prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od oko 15,6 miliona KM, nakon čega ukupan budžet Distrikta iznosi oko 253,8 miliona KM.

 

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je na ovaj način odgovoreno na primjedbe građana koje su iskazane kroz javnu raspravu o prijedlogu budžeta za 2021. godinu, a koje su se odnosile na nabavu senzora za mjerenje nivoa šećera u krvi za šta je osigurano 200.000 KM, kao i 2,2 miliona KM za realizaciju poticaja iz 2020. godine.

 

Milić je istaknuo da je rebalans usvojen uz široku podršku, uključujući i afirmativno izjašnjavanje oporbenih zastupnika.

 

- Ne postoji idealan akt, ali moramo imati u vidu činjenicu da je budžet za 2021. godinu pravljen u specifičnim uvjetima, odnosno uvjetima pandemije koronavirusa, da su izbori bili završeni u vrijeme kada je budžet trebalo uputiti u skupštinsku proceduru, da je donesen i u primjeni novi Zakon o budžetu što su sve okolnosti koje su utjecale na to da dobijemo manjkav prijedlog budžeta koji treba popraviti - kazao je predsjednik Skupštine.

 

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da je na ovaj način osigurano 1,2 miliona KM za stambeno zbrinjavanje građana iz boračkih kategorija, da je osiguran novac za isplatu preostalih 20 posto poticaja u poljoprivredi iz prošle godine i da je kapitalni budžet uvećan za više od 10 miliona KM, saopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta.

 

 

Izvor: Fena

Više...

Brčko: Produžen pritvor Aladinu Biseru za ubistvo Fethije Mihmića

  • Objavljeno u Brcko

 

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Aladinu Biseru (37)*, osumnjičenom za otmicu i ubistvo Fethije Mihmića počinjeno 31. maja u mjestu Jagodnjak kod Brčkog. Pritvor Biseru produžen je usljed bojazni da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak, te da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti važne dokaze ili tragove. Usto, produženje pritvora za dva mjeseca opravdano je krivičnim djelom za koje se sumnjiči, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice.

 

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv Aladina Bisera zbog sumnje da je 31. maja u Brčkom u jutarnjim satima oteo, a zatim u naseljenom mjestu Jagodnjak lišio života sugrađanina Fethiju Mihmića. Sumnja se da je Mihmića, protivno njegovoj volji, odvezao iz Brčkog u selo Jagodnjak, gdje ga je zatim odveo u šumu i udarcima tvrdim predmetom u predjelu glave i tijela ubio iz koristoljublja.

 

Zbog opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak, te da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti važne dokaze ili tragove, Osnovni sud Distrikta mu je na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor. Izricanje ove mjere bilo je opravdano i krivičnim djelom za koje se Biser sumnjiči, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice. Prije isteka jednomjesečenog pritvora Tužilaštvo je predložilo sudu da mu produži trajanje ove mjere ocijenivši da i dalje postoji razlozi zbog kojih mu je pritvor i određen. Pošto je prihvatio tužilački prijedlog, sud je osumnjičenom produžio pritvor za dva mjeseca. U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Distrikta nastavljaju istragu protiv njega za krivična djela otmice (iz člana 177 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta) i Ubistva (iz člana 163 stav 2 tačka 4) Krivičnog zakona).

 

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Više...

Bakir Izetbegović sutra u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

bakir

 

U petak, 2. jula 2021. godine u službenoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću boraviće predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Više...

Od danas nema troškova rominga na Zapadnom Balkanu

  • Objavljeno u BiH

Majlinda Bregu RCC 750x340

 

Generalna sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bergu poručila je da je 1. juli historijski dan za region budući da se od danas ukidaju troškovi rominga, što je samo prvi korak u onome što namjeravaju uraditi.

Više...

I vakcinisani idu u izolaciju ako se zaraze

  • Objavljeno u BiH

vakcineeee

 

Vakcinisani građani, ako se nakon vakcinacije ipak zaraze virusom korona, moraju se javiti svom porodičnom ljekaru, te ići u obaveznu izolaciju, jer i pored primjenog cjepiva mogu biti zarazni.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com