Menu

Princ iz Eleja 550x50

Nedjelja, 11 Juli 2021

Kavazović: Evropa i danas šuti i okreće glavu na negiranje genocida u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude u Bosni i Hercegovini pred očima čitave Evrope, koja ih nije željela vidjeti, a ne vidi žrtvu jasno ni danas, jer šuti i okreće glavu na negiranje zločina genocida u Bosni i Hercegovini i veličanje i odlikovanje zločinaca, poručio je u Potočarima reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

 

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz za 19 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, a namaz je predvodio reisu-l-ulema Kavazović.

“Dvadeset i šesti put stojimo na ovome svetom mjestu naše tuge, naše boli, naših sjećanja i naših dova. Prošlo je dvadeset i šest godina od kada su krvoloci, što imaju imena i prezimena, jasnu i nedvosmislenu ideologiju, plan, organizaciju, strategiju i zločinačku namjeru, počinili genocid u Bosni i Hercegovini i u ovoj pitomoj dolini, u ovom dženetu na zemlji, u drevnoj Srebrenici”, kazao je Kavazović u obraćanju nakon dženaze, te nastavio:

“Od tada, mi Bošnjaci, svoje vrijeme brojimo od tog strašnog zločina, pamteći svaku nevinu žrtvu, ali i svakog zločinca i čekamo pravdu. Zlo genocida u Bosni i Hercegovini se nije slučajno dogodilo. Ono je bilo planski razrađeno i izvedeno. To zlo je prikrivano, negirano i veličano svih ovih godina. Ono je duboko i žilavo, a nije ga lahko savladati. Njegov otrov će još dugo kolati ovim prostorima.”

 

Ipak, kako je kazao, vjeruje da će vremenom obični mali ljudi, koji su bliži jedni drugima, naći načina da prezru počinitelje i odbace zlo iz svog duhovnog bića, vraćajući se moralnim vrijednostima.

 

“Siguran sam da prošlost, koja je teška, može biti i prilika da razumijemo jedni druge i da jedni drugima pomognemo, ako prihvatimo istinu kao vodilju. Svi dobri ljudi, sa svih strana, a posebno u Evropi, trebaju pomoći Bosni i Hercegovini i Srebrenici”, naveo je Kavazović.

Poručio je kako je Srebrenica bila i ostala “ne samo naše pitanje, pitanje naše savjesti i morala, već i pitanje morala i savjesti cijele Evrope”.

 

“Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude u Bosni i Hercegovini pred očima čitave Evrope, koja ih nije željela vidjeti, a ne želi vidjeti žrtvu jasno ni danas, jer šuti i okreće glavu na negiranje zločina genocida u Bosni i Hercegovini i veličanje i odlikovanje zločinaca”, rekao je Kavazović, te nastavio:

 

“I danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Svaka naša posjeta, obilazak ovog mezaristana, neprekinuti je živi razgovor koji traje i koji donosi smiraj dušama onih koji jedni za drugima žude. Mi vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj Fatihi koju im proučimo. Neka svaka naša posjeta našim šehidima bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima. Neka to bude naš zavjet da nećemo dozvoliti da se tama naseli u našim srcima, da ćemo uvijek voljeti ljude kao braću i sestre, a zlo prezirati i boriti se protiv njega.”

Budimo uvijek svjesni Božijeg obećanja da je žrtvi ostavljena posljednja riječ – dova, i da između dove mazluma (potlačenog), onoga kome je zlo učinjeno, i Uzvišenog Boga nema perde, niti zastora, dodao je Kavazović.

 

“U ovom iznimnom trenutku našeg duhovnog uzdignuća, uputimo dove za sve nas, za naše najmilije, za žive i mrtve, za našu domovinu i narod u ovom danu sjećanja na braću i sestre, čiji životi su postali vječnost i vječiti zalog naših zemaljskih života”, poručio je Kavazović, završivši svoje obraćanje molitvom.

 

Više...

U tišini ostaju bijeli nišani kao podsjetnik na strahote genocida u Srebrenici

  • Objavljeno u BiH

 

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovali brojni članovi porodica, građani i delegacije.

 

Bijeli nišani ostali su u tišini da i dalje svjedoče o strahotama genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su danas prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 26 godina.

 

Najmlađa žrtva koja je ove godine ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Konačan smiraj ove godine našao je još jedan maloljetnik Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti.

Ove godine konačan smiraj našla je i jedna žena Zilha Delić. U momentu stradanja imala je svega 24 godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopani su ove godine i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

 

Najstarija žrtva koja je našla svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica ove godine ukopani su: Vejsil (Abdulah) Hamzabegović rođen 1939. godine, Muhidin (Mujo) Mehmedović rođen 1977, Fikret (Ramiz) Kiverić rođen 1978, Ramiz (Rizvo) Selimović rođen 1951, Esnaf (Zurijet) Halilović rođen 1976, Zilha (Edhem) Delić rođena 1971, Muamer (Osman) Mujić rođen 1976, Mehmed (Mustafa) Beganović rođen 1947, Hajro (Ramo) Aljić rođen 1944, Jusuf (Hajro) Aljić rođen 1967, Zajim (Mujo) Hasanović rođen 1968, Asim (Husejin) Nukić rođen 1971, Azmir (Aziz) Osmanović rođen 1979, Nezir (Rešid) Dautović rođen 1969, Ibrahim (Suljo) Avdagić rođen 1950, Jusuf (Adem) Halilović rođen 1948, Salih (Džanan) Džananović rođen 1955, Meho (Salih) Karahodžić rođen 1939. i Husein (Ibrahim) Kurbašić rođen 1932.

 

Izvor: N1

Više...

Iz iskustva učesnika "Marša mira": Država, koja je osvjetlala svoje lice

  • Objavljeno u Brcko

 

Bosna je toponim. Ona je i naša domovina, zavičaj, historija, geografija. Bosna je ideja, narod, naša ljubav. Sve je ovo Bosna. Ali, Bosna je i država, i to je ono što nam nikako ne ide ruku pod ruku sa prethodnim. I dok smo Bosnu kao ideju, kao domovinu, zavičaj itd., spremni prigrliti, ljubiti, veličati; dotle je Bosna kao država, za mnoge od nas huda i blijeda, zelena, nedorasla; šta više - mnogima ponešto kriva.

 

E o toj (mojoj, našoj) Bosni, iz iskustva jednog od učesnika "Marša mira", želim nešto da kažem. Ti si lijepa Bosno, kao država, položila ispit, čista desetka. Vidio sam na svakom koraku ovog trodnevnog putovanja tvoje prste. Tvoje institucije, oni koji te vole i žele graditi, osvjetlali su tvoje lice. Kakva ba Amerika, Njemačka, Japan! Ne mogu nam "na ruke politi."

 

Mogao si brate (i sestro) da vidiš kako ti divni, mladi ljudi (crveni križ) trče putem niz Udrč. I dok mi hvatamo zrak i koji korak da smo bliže vrhu, oni hitaju začelju - jer tamo (dolje) je nekome pozlilo. Za njima, domalo, terensko vozilo civilne zaštite. Da, dobro ste čuli - niz Udrč. Ne znam šta je dalje bilo, ali to je scena iz filmova, i nešto što će vječno zadržati svježim moj osmijeh prema našoj državi.

 

Kako bolan nema države, i zar nije efikasna, kada smo svako malo imali ambulantna kola hitne pomoći, cisterne s vodom (vatrogasci), kada su momci u onim silnim potocima (3. dan) užadima, svojim rukama (gorska služba spašavanja), čuvali nas da se ne povrijedimo, ne stradamo. A onda, kada se to nekome desi, povrijeđena osoba se nosi, vozi, zbrinjava.

 

Ovo su samo neki detalji, mnogo toga ja objektivno nisam mogao vidjeti.
A ono drugo, što opet jest država, ali evo neka nije, neka to budu njezini ljudi, (iako pouzdano znam da je i tamo ima) je još jedna beskonačno divna priča. Na desetine lokacija su osmijesi ljudi, hladni i topli napitci, voće, sendviči itd. Tvoje (i moje) je bolan bilo samo da brineš o sebi, da slijediš upute, da prozboriš koju lijepu riječ onom do sebe.

 

Eto, dragi moji, i to vam je naša Bosna, ali njezino lice koje često ne vidimo, na koje galamimo, zbog kojeg iz nje bježimo. Ali lijepa zemljo Bosno, ja sam te u svakom smislu volio i ljubio, a od sada još više...

 

 

 

Napisao: Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medzlisa IZ-e Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com