Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 12 Juli 2021

Javni poziv po Programu stambenog zbrinjavanja ratom oštećenih stambenih jedinica

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu sredstava u Programu stambenog zbrinjavanja sanacija/rekonstrukcija ratom oštećenih/porušenih stambenih jedinica na području Brčko distrikta BiH.

Prema riječima šefice Odjeljenja Ljubice Ilić raspodjela sredstava u okviru Programa na području Brčko distrikta BiH vršit će se iz Budžeta Brčko distrikta BiH u 2021. godini u iznosu od 300.000,00 KM.

 

„Maksimalan iznos sredstava koja se mogu dodijeliti po jednom korisniku iznosi 27.000,00 KM. Broj stambenih jedinica koji će se obnoviti zavisit će od stepena oštećenosti stambenih jedinica odabranih korisnika i trenutnih prosječnih tržišnih cijena građevinskog materijala. Ovo je Program koji se ne provodi po državnom zakonu nego po pravilnicima koje je usvojila Vlada Distrikta. Ono što je značajno za ovaj javni poziv, u ovom programu nije potrebno dokazivanje statusa raseljenog lica ili izbjeglice. Važno je samo da je stambena jedinica postojala prije 1. maja 1992. godine i da je oštećena usljed ratnih dejstava”, kazala je Ilić.

 

Javni poziv je otvoren 15 dana i traje od 12. 7. do 27. 7. 2021. godine i bit će objavljen na oglasnoj ploči Vlade Brčko distrikta BiH i Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, te web stranici www.bdcentral.net.

 

Obrazac Prijave/Izjave se može preuzeti na infopultu u zgradi Vlade Brčko distrikta BiH – Bulevar mira br. 1, kao i na internet stranici www.bdcentral.net.

 

Prijave podnesene mimo utvrđenog roka neće biti razmatrane.

Više...

Policija Brčko: Pregled značajnih sigurnosnih događaja u periodu od 09.07. o do 12.07.2021. godine

  • Objavljeno u Brcko

 

KRIMINALITET:

- U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježeno je jedno krivično djelo u oblasti imovinske prirode. Policija Brčko distrikta BiH je dana 11. 07. 2021. godine u 15.14 sati zaprimila prijavu da je od strane NN lica izvršena provala u jednu kuću u naselju Bukvik.

 

Odmah nakon prijave policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH izašli na lice mjesta, izvršili uviđaj i utvrdili da postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo „Teška krađa” iz člana 281. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

JAVNI RED I MIR

- U oblasti javnog reda i mira u izvještajnom periodu zabilježena su tri događaja narušavanja javnog reda i mira, te će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH za tri lica biti dostavljeni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, zbog počinjenih prekršaja iz članova 4., 6. i 23. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

 

SAOBRAĆAJ:
- Tokom navedenog perioda zabilježena je jedna saobraćajna nezgoda. - Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 29 vozača. Od toga 20 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, četiri zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, dva lica jer su upravljala neregistrovanim vozilima, jedno lice jer je
upravljalo vozilom bez naznačene odgovarajuće kategorije i dva lica jer su vozilima upravljali nakon isteka važnosti potvrde o registraciji.

 

OSTALO:
- Tokom vikenda su na osnovu potjernice i potrage slobode lišena lica H.M. rođen 1997. godine u Maoči, nastanjen u mjestu Ulović, te J.O. rođen 2001. godine u Brčkom, nastanjen u
naselju Prutače, te su upućeni u dalju proceduru.

Više...

Bosna i Hercegovina od danas za Češku 'zelena zemlja', treba nam samo antigenski test

  • Objavljeno u BiH

 

Građani Bosne i Hercegovine od danas mogu ulaziti u Češku Republiku uz antigenski test pošto se naša država sada nalazi na češkom spisku 'zelenih zemalja'.

Ovu informaciju je jutros preko zvaničnog Facebooka kanala potvrdila ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević Sopta.

 

"Ministarstvo zdravstva Češke Republike objavilo je da danas, 12.07., Bosna i Hercegovina postaje zelena zemlja za Češku te su omogućeni ulasci, i turistički, uz predočenje antigenskog testa. Konačno možete planirati put u ovu prelijepu zemlju, i ako biste dolazili zovite za neku kavu/pivo", napisala je Martina.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Lana Pudar: Medalje s Evropskog prvenstva posvećujem svim dragim ljudima u BiH

  • Objavljeno u Sport

 

Mostarska plivačica Lana Pudar osvojila je tri medalje na jučer završenom juniorskom Evropskom prvenstvu, a javnosti u Bosni i Hercegovini obratila se putem Instagrama.

 

"Dragi ljudi, prije svega, hvala vam na velikoj podršci koju mi pružate. Ponosna sam na ove rezultate koje sam postigla u Rimu i drago mi je što su se rad i trud, moj i mojih trenera, isplatili. Ove medalje posvećujem svim dragim ljudima u domovini i van nje i drago mi je što vas moji uspjesi čine sretnim", istakla je Lana.

 

Mladoj 15-godišnjoj plivačici vrlo brzo slijedi put u Tokio na Olimpijske igre.

"Mogu vam samo obećati da ću dati sve od sebe i na najbolji način predstaviti sebe, svoj klub i svoju državu", poručila je Lana.

 

Podsjetimo, nakon što je na Evropskom juniorskom plivačkom prvenstvu u Rimu već osvojila dvije srebrene medalje u disciplinama 50 i 200 metara delfin Lana je jučer kolekciji pridodala još jedno odličje, i to ono zlatno.
U finalu discipline 100 metara delfin Lana je bila najbrža s vremenom 57.56, druga je bila Ruskinja Klepikova, a treća njena sunarodnjakinja Markova.

 

 

Izvor: Klix

Više...

Chicago u znaku Srebrenice

 

U organizaciji novoosnovane fondacije "Lilies of Hope" (Ljiljani nade), a uz podršku brojnih drugih bosansko-američkih nevladinih organizacija koje djeluju u Chicagu, u nedjelju 11. jula na poznatoj stazi Lake Trail Northshore organizovana je biciklijada s ciljem sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

 

Više od 50 biciklista učestvovalo je u ovoj biciklijadi koja se organizuje drugu godinu zaredom.

 

Da je Chicago zaista u znaku Srebrenice pokazuje i veliki baner koji je postavio Bosanski islamski kulturni centar (BECCA Center) kod svjetski poznatog aerodroma i koji će u narednim danima biti vidljiv hiljadama ljudi koji sa zapadne strane ulaze u grad Chicago.

 

Osim pomenutih događaja, u centru grada organizovana je i protestna šetnja u organizaciji Udruženja Bošnjaka preživjelih u genocidu kojemu je također prisustvovala zapažena grupa ljudi, saopćeno je iz BECCA centra.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Brčko: Gade mi se

  • Objavljeno u Brcko

 

Oko svih obiljezavanja godišnjica stradanja neduznih civila u pethodnom ratu, sa svih strana, poceli su sa politizovanjem i nadmetanjem ko će prije objaviti sliku iz prvih redova.

Ko će prije objaviti sliku s liderom stranke, i objaviti što više je moguće mrzačku poruku usmjerenu prema drugom narodu, što je izgleda postao stranački zadatak.

Slika za slikom, selfi za selfijem, i nakon obljetnice nastavljamo sa izlaskom iz tora sa ustaljenim stilom zivota gdje do naredne obljetnice više nećemo pominjati ,,tabu teme“.

 

Oni najglasniji sa porukama usmjerenim na mrznju svega što nije njegovo imaju najveću preispoziciju za uhljebljenje, pa ko se više dokaze. Obljetnice sluze tome. A lideri trljaju zadovoljno ruke prizeljkujući još jedan mandat zarađen na mrznji usmjerenoj ka drugima, potpirivanju straha kod ozlojeđenog naroda koji jedva sastavlja kraj s krajem. Narod koji nije zadovoljan uslovima zivota, narod koji ne uspijeva školovati svoje dijete, narod kojem je ugrozena egzistencija, narod koji nema za liječenje, je isti narod koji najglasnije komentariše postove stranačkih lidera po društvenim mrezama, braneći stranačke lidere od napada drugih. Gdje smo to došli???

 

Gade mi se i oni drugi, koji ne osuđuju zločine, ne osuđuju ubijanja neduznog stanovništva samo zato što će, izgleda, biti manji vjernici u svom narodu ako priznaju da ubijenje nije ono po čemu zele da budu indentifikovani, i ne zeleći se s ubicama i kriminalcima poistovjećivati. U isto vrijeme, ti koji ne osuđuju zlocine i ubijanje, kada dođe njihova obljetnica ili godišnjica stradanja kamen mrznje preusmjeravaju na ove druge, prijetećim porukama šalju poruke kako neće halaliti, a u isto vrijeme ni jedni ni drugi ni treći ne osuđuju ubijanja, silovanja, rušenja, pajenja, izivljavanja nad neduznim stanovništvom.

 

PA KAD SMO POSTALI TOLIKI LICEMJERI? O cemu pričamo? O tome ako je neko iz mog naroda činio zvjerstva, to je ok, jer je iz mog naroda, i nije popularno ustati i reći : ,,Ko god je činio zločin, neka odgovara. IZ SVAKOG TABORA“ . Ko god podrzavaja ubijanje, silovanje, protjerivanje, izivljavanje je i sam saučesnik u zločinu. Valjda to svi shvatamo, ili nije popularno razmisliti svojom glavom?????????

 

I ova godisnjica obiljezavnja genocida propraćena je postavljanjem selfija iz kolone, slikama stranačkih delegacija o polaganju cvijeća i što načičkanijom porukom onim drugima prozmanu mrznjom, nakon čega sjedaju u svoja skupa vozila kupnjena narodskim novcem, prepuštajući narodu glodanje po društvenim mrezama o tome ko je počeo rat. Kada smo izgubili smisao o racinalnom razmišljanju? Zašto se svake godine, na svaku obljetnicu bilo kojeg stradanja hvatamo na iste fore potpirivanja mrznje? Kada smo prestali razmišljati svojom glavom???

 

Valjda nam je svima lakše zivjeti u uvjerenju da će nam ,,oni drugi“ uraditi o glavi, prije nego onog nekog iz ,,našeg tabora“. Kad god me je zaboljela glava i kada se desila neprilika, bila je učinjena baš od onoga iz mog tabora. Ali nas lideri uvjere ipak da se čuvamo onih drugih..
Ovakvo stanje jedino opravdava ona narodska : narodu koji ima ovakvu vlast nije bolje ni zasluzio.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com