Menu

NetzaPet 550x50

Utorak, 13 Juli 2021

Inspektorat kontroliše da li građani uništavaju ambroziju na svom zemljištu

  • Objavljeno u Brcko

 

S obzirom na to da je juli vrijeme kada ambrozija polako počinje da raste i cvjeta, u Inspektoratu Brčko distrikta započele su kontrole da li se privatne i javne površine na području Distrikta čiste od ove alergenske biljke.

 

 

Glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta Zoran Gajić naglasio je da ambrozija, osim što je alergen i utiče na zdravlje ljudi, i korovska biljka koja onemogućava i rast i razvoj biljaka, pa je Odlukom iz 2004. godine obaveza vlasnika poljoprivrednih zemljišta da je uništavaju, ali i da održavaju svoja dvorišta, dok područja uz vodotokove, pruge, saobraćajnice, održavaju za to nadležni organi.

„Izvršili smo do sada kontrole na području dijela Gorica, oko zgrade Policije, Doma zdravlja, naselju Dizdaruša, Ilićka, u Bijeloj, korito rijeke Brke, i jedan dio Malezijskog puta. Gdje god smo primjetili ambroziju, djelovali smo, nalagali i zabranjivali, a nastavit ćemo i dalje kontrolisati i preduzimati mjere“, kazao Gajić.

 

Prema njegovim riječima, inspektorima problem predstavljaju površine čiji vlasnici žive u inostranstvu, te im se ne mogu naložiti određene mjere.

 

„Trebalo bi izmjeniti Zakon o komunalnim djelatnostima u pogledu toga da svi oni vlasnici koji ne urede svoje zemljište, odnosno dvorište, da Distrikt to uradi svojim sredstvima. A da se njihova imovina optereti u gruntovnici, tako kada vlasnici dođu da koriste svoju imovinu, moraju prvo da plate obavezu u pogledu održavanja te imovine, pa tek onda da je koriste“, pojasnio je Gajić.

 

Dodao je i da problem predstavlja to što Brčko distrikt nema Zakon o ambroziji, jer bi se njime definisale obaveze, ali sankcije u pogledu direktnog neuništavanja ove biljke.

 

„Imamo sankcije u pogledu ne izvršavanja mjera, pa tek onda na osnovu Zakona o inspekcijama preduzimamo mjere, nalažemo i sankcionišemo subjekte. Međutim, donošenjem zakona stvorile bi se obaveze budžetskih sredstava na osnovu kojih bi organi i institucije, te Kancelarija za upravljanje javnom imovinom i drugi organi koji upravljaju sa imovinom, kao što je Odjeljenje poljoprivrede, mogli obezbjediti budžetska sredstva za uništavanje ove biljke koja je jako štetna po zdravlje ljudi“, rekao je još Gajić.

 

Apelovao je na građane da čiste i održavaju svoja zemljišta i dvorišta jer im je to obaveza, kao i da sada, bez obzira što je biljka u niskom cvjetanju, prijave ako primjete da negdje ambrozija nije uništena.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Nezgoda na putu Bijeljina - Brčko, ima povrijeđenih

  • Objavljeno u BiH

 

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u Čađavici kod Bijeljine ima povrijeđenih lica, nezvanično saznaje InfoBijeljina.

 

Do nezgode u kojoj su učestvovala dva vozila došlo je oko 11.15 časova na magistralnom putu Bijeljina - Brčko.

Kako InfoBijeljina saznaje tri osobe su povrijeđene u ovom udesu, i oni su prevezeni kolima Hitne pomoći bijeljinskog Doma zdravlja na Urgentni blok, gdje je u toku dalje zbrinjavanje.

 

Za sada nema informacija o kakvim povredama je riječ.

Saobraćaj na ovoj dionici puta nije obustavljen, ali se odvija usporeno.

 

Više detalja biće poznato nakon policijskog uviđaja koji je u toku.

 

Više...

Uskoro odvoz čvrstog otpada iz Brčkog na deponiju u Zvornik

  • Objavljeno u Brcko

 

Odvoz čvrstog otpada iz Brčkog ka deponiji u Zvorniku, trebao bi startovati u narednih šezdeset dana, odnosno tokom septembra mjeseca. Prethodno treba okončati već započete poslove na izgradnji pretovarne stanice, posredstvom koje će se kamioni puniti otpadom i slati za Zvornik.

 

„Dvije trećine posla na pretovarnoj stanici već su okončane. Ostalo je još da se završe silazno-uzlazne rampe, te uredi plato oko pretovarne stanice. Ako sve bude teklo prema planu ovaj dio posla, ukupno vrijedan 430.000 maraka, trebao bi biti okonačan do kraja narednog mjeseca, a odvoz čvrstog otpada prema Zvorniku startovati u drugoj polovini septembra“, rekao je šef Odjeljenja za komunalne poslove brčanske Vlade Majazudin Vehabović.

 

Problem deponije čvrstog otpada, koja je praktično u gradskoj jezgri Brčkog, nakon gotovo 50 godina priče o potrebi dislociranja, u mandatu ranijeg šefa Odjeljenja za komunalne dijelatnosti brčanske Vlade Zorana Bulatovića, počeo je sa konkretnim rješavanjem.

Određena je nova lokacija za izgradnju savremenog Centra za upravljanje čvrstim otpadom, s jedne strane, te nabavljen adekvatan kamion sa prikolicama za odvoz otpada iz Brčkog ka Zvorniku, kako bi prestalo odlaganje otpada na sadašnju deponiju, odnosno započeo proces njenog potpunog uklanjanja.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Zoran Brković novi šef stručnog štaba FK G. Rahić!

  • Objavljeno u Sport

 

Zoran Brković novi je šef stručnog štaba FK G. Rahić, a potpisao je ugovor u trajanju od jedne godine uz mogućnost produženja po završetku sezone.

 

Brković je rođen 02.05.1984. godine u Salzburgu, a posljednji angažman imao je u brčanskom Jedinstvu. Kao nogometaš sa ekipom Zrinjskog osvojio je titulu Bosne i Hercegovine, nastupao je još za Čelik, Radnik iz Bijeljine, Zvijezdu, Metalleghe, Orašje, itd.

U Premijer ligi odigrao je preko 130 utakmica, dok je upisao i četiri nastupa u kvalifikacijama za Europa ligu.

 

Više...

Jedini bh. grad na moru: I dalje najveće gužve vikendom, evo koliko ćete platiti kafu, sok, malo bolji ručak...

  • Objavljeno u BiH

 

Prava turistička sezona je počela, a ugostiteljski radnici u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru poslovično su zadovoljni brojem gostiju.

Kaže to Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), i dodaje da je u predsezoni bilo gostiju, ali da se rezultati ne mogu upoređivati sa 2019, ni prošlom godinom.

- Rekao bih da je razlog tek završeno Evropsko prvenstvo u fudbalu, ali i jučerašnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Sve to utječe, ali mislim da će broj gostiju od ove sedmice biti veći – navodi Krešić.

Govoreći o cjelokupnoj sezoni, kaže kako se turistički radnici nadaju da će ona na kraju, ipak, biti bolja nego prošle godine.

- Tome u prilog ide cjelokupna epidemiološka situacija koja je puno povoljnija nego 2020, ali bih spomenuo i mjere koje su na snazi, kada je riječ o granici sa Hrvatskom, koje nam idu u prilog. Imamo situaciju da su za sada vikendi puni gostiju, a da je tokom radnih dana i dalje evidentno manji broj turista. No, najave za dalje su prilično dobre, pa ćemo vidjeti. Kod ugostitelja vlada mala zebnja i oko novih sojeva koronavirusa – da li bi mogli skratiti turističku sezonu?! Ima svakakvih najava, nadamo se da neće, ali u ovom poslu nikada niste sto posto sigurni - govori Krešić.

U Neumu je, saznajemo, najviše domaćih gostiju, ali ima i turista iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke.

 

Cijene hrane i pića "gotovo" su iste kao u gradovima u unutrašnjosti BiH.

U baštama koje se nalaze uz samu plažu nedaleko od hotela "Sunce" kafa košta dvije, a sokovi od tri do četiri KM. Kugla sladoleda je marka i po, "točeni" sladoled je marka, a palačinka dvije i po KM.

 

Želite li jesti, u ovim ugostiteljskim objektima pizza je osam KM, dok ćete za makarone, rižoto i jela od piletine trebati izdvojiti od 10 do 11 maraka.

 

Nešto dalje od gradske plaže, u restoranima u kojema se gostima nudi muzika uživo, kafu ćete platiti dvije i po KM, sok četiri, a limunadu pet KM.

 

Odlučite li se za večeru u nekom od ovih ugostiteljskih objekata, trebat će vam više novca. Naime, za veliku porciju ćevapa platit ćete od 12 do 15 KM, a ako ste ljubitelj morskih plodova, porcija orade (350 grama) sa prilogom je 27 KM, salata od hobotnice 25, a školjke sa umakom 32 KM.

 

Za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana potrebno je izdvojiti po šest KM po danu.

 

Izvor: Faktor

Više...

Tragedija u BiH: Od strujnog udara poginuo radnik

  • Objavljeno u BiH

 

Sinoć se u krugu firme Širbegović inžinjering u Gračanici dogodila tragedija.

 

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) Amra Kapidžić.

 

Prema njenim riječima, oko 19.30 je policiji prijavljeno da je došlo do teške povrede radnika.

 

Smrt je konstatovao ljekar-mrtvozornik Doma zdravlja iz Gračanice.

 

"Radnik je smrtno stradao od strujnog udara. Po nalogu tužitelja, danas će biti nastavljen uviđaj, a angažovan je i inspektor zaštite na radu", kazala nam je Kapidžić.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Brčko: Poziv za prijavu sudjelovanja u “Ljetnoj policijskoj školi – 2021“

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u suradnji sa Gradonačelnikom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM Bosna i Hercegovina), Uredom OSCE-a u Brčkom i Crvenim krstom/križom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, pod uvjetom da se zadrži povoljno epidemiološko stanje na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, planira održavanje sedme po redu „Ljetne policijske škole“, specifične programske aktivnosti koja predstavlja nastavak uspješne višegodišnje suradnje sa mladim na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Model Ljetne policijske škole prilagođen je strukturi polaznika i ciljevima ove škole, koja svojim programskim djelovanjem približava mlade sektoru sigurnosti, omogućavajući im shvaćanje uloge različitih društvenih činitelja i vlastite uloge u društvu, naročito kroz dobivanje informacija o aktuelnim procesima, uključenim subjektima i mogućnostima individualnog uključivanja i doprinosa.

 

Ljetna policijska škola – 2021 planirana je za period 24-26.08.2021. godine, sa mjestom održavanja u Brčkom, u novoj zgradi Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na adresi Brčko, Ciglana 8.

 

 

Kao i do sada i ove godine, kao posebni gosti, u Ljetnu policijsku školu biti će uključeni različiti domaći i međunarodni partneri, što će omogućiti sagledavanje njihove uloge u društvu, posebno u odnosu na sigurnost, te pružiti neophodne informacije o angažiranju mladih u ovim organizacijama i njihovim projektima i aktivnostima. Za sve polaznike pripremljeni su prigodni pokloni i svima koji završe školu će biti uručene odgovarajuće diplome.

 

Shodno planiranom, pozivamo sve mlade, od 15 do 35 godina starosti, da se prijave i pohađaju „Ljetnu policijsku školu – 2021“. Prijavljivanje će biti omogućeno zaključno sa 18.08.2021. godine do 15 sati, popunjavanjem i predavanjem odgovarajućeg pisanog obrazca, koji se može preuzeti u sjedištu Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. U slučaju da procjene ukazuju na narušavanje povoljnog epidemiloškog stanja i povećane rizike u vezi s tim, škola neće biti održana, o čemu će biti blagovremeno upućeno odgovarajuće obavještenje, te stoga molimo za razumijevanje u ovom smislu.

Policija zadržava pravo konačnog odabira svih polaznika ove škole, a planirano je da „Ljetnu policijsku školu – 2021“ pohađa do 35 polaznica i polaznika. Svi odabrani polaznici morat će se pridržavati definiranih epidemioloških mjera. Imajući u vidu neophodnost promoviranja uloge žena u sigurnosnom sektoru i opredijeljenost Policije u vezi s istim, dodatno ohrabrujemo prijavljivanje polaznica za ovu Ljetnu policijsku školu.

 

Više...

U Brčkom će 30. jula prvi put biti održan Bamija fest

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčko je najveći proizvođač bamije na Balkanu, kaže Savo Lukić, koordinator Voćnog kluba Brčko distrikta BiH, koji organizuje prvi Bamija fest u Brčkom 30. jula.

 

"Na području Brčkog bamija se sadi na površini od desetak hektara. To je vrlo korisno povrće, od kojeg se mogu praviti i razni kozmetički proizvodi. Na ovom festivalu očekujemo dvadesetak domaćih proizvođača, a smatram da je ovo odlična prilika da se skrene pažnja na ovo povrće, za čiji se uzgoj jedino u Brčkom dobija poticaj", kazao je za Klix.ba Lukić.

 

Jedan od poljoprivrednika koji se bave uzgojem bamije u Brčkom Ibro Mehić kaže kako u proizvodnji bamije nema puno posla i nije teško uzgajati je.

 

"Posljednje dvije do tri godine sadim bamiju na tri dunuma, a ranije sam na manjoj površini. Ove godine još nije rodila, ali njena cijena se inače kreće od 2,50 do 3 KM, i to je tako godinama, tako da se od prodaje može zaraditi neki pristojan iznos. Mi svoju bamiju prodajemo nakupcima koji dolaze kod nas i uzimaju određene količine, nakon čega je oni plasiraju na veća tržišta, kao što su Sarajevo, Banja Luka, Zenica i drugi gradovi", istakao je Mehić.

 

Mehić i njegova porodica ovim poslom bave se skoro deset godina, a kaže kako bi ove godine rod trebao biti dobar, ukoliko suša ne potraje i ne prouzrokuje veće probleme. Proizvodnju neće širiti s obzirom na to da je riječ o porodičnom poslu, a svoju bamiju pokazat će i na festivalu krajem mjeseca.

 

"Učestvovat ćemo na Festivalu. Moja supruga zaista dobro sprema bamiju i predstavit će to u gastronomskom dijelu festivala, ali sigurno je da ćemo izložiti i svježu bamiju, ali i suhu", poručio je Mehić.

 

Izvor: Klix

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com