Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 19 Juli 2021

Čestitka SDP Brčko povodom Kurban bajrama

  • Objavljeno u Brcko

2D62A56E B878 44DE 9CE3 E3D6791EE040Rukovodstvo organizacije SDP BiH Brčko distrikt BiH u povodu blagdana Kurban-bajrama upućuje čestitke vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH i dijaspori, sa željom da vam blagdanski dani budu ispunjeni blagostanjem, zajedništvom i vjerom. 

Više...

Čestitka gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom Kurban-bajrama

  • Objavljeno u Brcko

 

Uime Vlade Brčko distrikta BiH svim muslimankama i muslimanima čestitamo Kurban-bajram.

Neka su vam u danima Bajrama posebno na umu oni kojima je naša pomoć najpotrebnija.

 

Pozivamo vas da njegujete svoju plemenitost u porodici i društvu i u duhu vjere činite dobro ljudima. Neka vas zadovoljstvo bajramsko dodatno podstakne na trajna međusobna dobročinstva.
Iskreno želimo da vam predstojeći dani prođu u duhovnoj radosti, zdravlju i sreći s vašim porodicama, prijateljima i komšijama, oplemenjeni najljepšim ljudskim vrlinama i dobrim djelima.

 

Bajram šerif mubarek olsun!

 

 

Zamjenik gradonačelnika                                                                 Gradonačelnik

dr. Anto Domić                                                                                   Esed Kadrić

Više...

U toku deminiranje terena za dionicu autoputa Vukosavlje-Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

U šamački mjesnim zajednicama Kornica i Gajevi počelo je deminiranje terena na kojem je predviđena izgradnja dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, rekao je Srni kordinator za deminiranje u ovoj opštini Milan Blagojević.

 

On je naveo da je ukupna površina za deminiranje 106.000 metara kvadratnih, a da je rok za završetak deminerskih radova 30 dana.

 

Blagojević je rekao da deminerske radove izvodi firma “Detektor” iz Banjaluke u skladu sa Strategijom o protivminskom djelovanju.

 

Koordinator stručnog tima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ za praćenje ugovora sa izvođačem deminiranja Zoran Milovanović rekao je da je deminiranje inicirano izvođenjem geodetsko-tehničkih radova posebnog postupka eksproprijacije radi izgradnje dionice auto-puta.

 

On kaže da geodetsko-tehničke radove izvodi RUGIPP, koji je sproveo i postupak nabavke usluge deminiranja.

 

Milovanović je naveo da će po završetku deminerskih radova RUGIPP nastaviti sa izvođenjem geodetsko-tehničkih radova na području katastarske opštine Kornica, te cijepanje parcela u katastarskim evidencijama, što predstavlja preduslov za eksproprijaciju i početak radova na izgradnji auto-puta.

 

Više...

U BiH uvezeno pola miliona polovnih automobila

 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od početka 2011. godine dio kraja 2020. godine u BiH je uvezeno 517.253 polovnih vozila, dok je u tom periodu uvezeno svega 87.555 novih vozila.

 

To znači da se u BiH godišnje u prosjeku uveze oko 52.000 polovnih vozila, a ako je suditi po prvih šest mjeseci, kada je uvezeno 21.359 „polovnjaka“ sličan trend će biti nastavljen i u ovoj godini.

 

Automobili uvezeni u proteklih deset godina ukupno su koštali 6,1 milijardu maraka.

 

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže za CAPITAL da se bogate zemlje rješavaju automobila kada pređu 150.000 kilometara, a da upravo ta vozila mi uvozimo.

 

„Prosječna godišnja kilometraža je 30.000 kilometra, a mi kupujemo vozila koja su stara minimalno pet godina, tako da u najboljem slučaju vozila koja uvozimo dođu sa 150.000 pređenih kilometara. To je vrijeme kada treba ulagati u vozilo i bogate zemlje se oslobađaju takvih automobila. S obzirom na to da naši građani nisu u finansijskoj mogućnosti da kupuju nova vozila, mi kupujemo upravo te automobile. To svakako negativno utiče i na bezbjednost u saobraćaju“, rekao je Radović.

 

U BiH postoji i određen broj ljudi koji za kupovinu automobila izdvajaju pravo malo bogatstvo.

 

Tako je u prvih šest mjeseci, najskuplji uvezeni automobil koštao čak 489.457 KM, a riječ je o automobilu Ferrari, tip F 142 za kojeg je njegov vlasnik platio i 83.260 KM dažbina.

Među najskupljim uvezenim automobilima u BiH u ovoj godini su i dva Lamborghinija koji su koštali po 426.000 KM.

 

Dodao da je, s obzirom na naš standard, teško očekivati da će se u skorije vrijeme odnos uvoza polovnih i novih automobila promijeniti, piše CAPITAL.

 

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da ovi podaci najbolje govore o tome kakav je standard građana BiH.

Kaže da je za mnoge građane RS i BiH i „golf 2“, koji je star 30 godina, dobro prevozno sredstvo jer za bolje nemaju novca.

 

„Jedan od parametra siromaštva svakako je i kupovina polovnih automobila. Mi vozimo automobile do izdisaja. Prosječna starost voznog parka u BiH u ovom momentu je preko 20 godina, a to samo pokazuje do kog nivoa bijede su nas dovele vlasti“, kaže Pavlović.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Ako ne morate, ne izlazite napolje - BiH na udaru jake kiše i grmljavine

 

Za veći dio Bosne i Hercegovine danas je proglašen narandžasti meteoalarm zbog grmljavine i padavina.

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme sa kišom.

 

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Padavine lokalno mogu biti i obilnije. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24, na jugu zemlje do 29 stepeni.

 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Nestabilne vremenske prilike uslovljavaju relativno nepovoljnu biometeorološku prognozu. Većina populacije će biti lošijeg raspoloženja, a od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, dekoncentracija, reumatski i bolovi na mjestima ozljeda. Opšta slika biće lošija u Bosni, pri tome će niže temperature i umanjen osjet sparine ipak ublažiti negativne efekte promjene.

 

 

ZA 20.07.2021 (Utorak)., U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme veći dio dana. Prije podne sa kišom i pljuskovima. Postepeno smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27, na jugu zemlje do 30 stepeni.

 

ZA 21.07.2021 (Srijeda)., U Hercegovini sunčano, a u Bosni sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30, na jugu zemlje do 33 stepena.

 

ZA 22.07.2021 (Četvrtak)., U Hercegovini sunčano, u Bosni sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31, na jugu zemlje do 33 stepena, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Zemljotres noćas iza tri sata pogodio BiH: Prvi podaci 2,9 stepena po Richteru

  • Objavljeno u BiH

 

Bosnu i Hercegovinu je nešto iza tri sata poslijeponoći pogodio zemljotres.

 

Kako javlja Europski Mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar potresa je bio 26 kilometara jugoistočno od Konjica - jačina oko 2,9 stepena po Richteru.

 

Prema komentarima koje su ostavili pratitelji stranice EMSC-a, potres se osjetio i u Mostaru, kao i u Jablanici.

 

"Bila su dva zemljotresa. Pokušavao sam spavati, probudili su me, sada se bojim vratiti se u krevet", jedan je od komentara iz Mostara.

 

"Poput eksplozije. Kratko, ali snažno dovoljno da me probudi. Bilo je usred ničega i bilo je primjetno samo u Mostaru? Zašto ovdje osjećamo sve ove potrese tako snažno?", drugi je komentar.

 

Više...

Zlatno i srebreno odličje za KBV "Jedinstvo"

  • Objavljeno u Brcko

IMG 20210717 220030 409

Na prvenstvu Bosne i Hercegovine u full contactu koje se održalo u Zenici 17.07.2021. godine, takmičar KBV Jedinstvo Cvijetin Vujanovic je osvojio zlatnu medalju i proglašen je za najboljeg juniora prvenstva. Takođe se osvajanjem prvenstva plasirao u reprezentaciju za odlazak na juniorsko Evropsko prvenstvo u Budvi.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com