Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 22 Juli 2022

P O Z I V ZA PRIJAVU UČEŠĆA U „LJETNOJ POLICIJSKOJ ŠKOLI - 2022“

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u saradnji sa Gradonačelnikom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM Bosna i Hercegovina), Kancelarijom OSCE-a u Brčkom i Crvenim krstom/križom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, planira održavanje osme „Ljetne policijske škole - 2022“, kao programske aktivnosti i nastavak uspješne saradnje sa mladim na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

 

Cilj Ljetne policijske škole je upoznavanje mladih sa sektorom sigurnosti, te shvatanje uloge i doprinosa mladih u izgradnji povoljnog sigurnosnog ambijenta. U metodičkom smislu, Ljetna policijska škola će biti organizovana u vidu predavanja i vježbi, u kojim će moći učestvovati i polaznici ove škole.

 

 

"Ljetna policijska škola - 2022" planirana je za period 23-25.08.2022. godine, sa mjestom održavanja u Brčkom, u novoj zgradi Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na adresi Brčko, Ciglana 8.

 

 

Shodno planiranom, pozivamo sve mlade, od 15 do 35 godina starosti, da se prijave i pohađaju „Ljetnu policijsku školu - 2022“. Prijavljivanje će biti omogućeno zaključno sa 18.08.2022. godine do 15 sati, popunjavanjem i predavanjem odgovarajućeg pisanog obrasca, koji se može preuzeti u sjedištu Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ili na internet stranici Policije Brčko distrikta BiH. Popunjeni obrazci se predaju u sjedište Policije.

 

 

Imajući u vidu neophodnost afirmisanja uloge žena u sigurnosnom sektoru i opredjeljenost Policije u vezi s istim, dodatno ohrabrujemo prijavljivanje polaznica za ovu ljetnu policijsku školu.

 

 

Policija zadržava pravo konačnog odabira svih polaznika ove škole. Svi odabrani polaznici morat će se pridržavati definisanih epidemioloških mjera i sigurnosnih mjera.

 

 

U slučaju da procjene ukažu na narušavanje povoljnog epidemiloškog stanja i povećane rizike u vezi s tim, škola neće biti održana o čemu će biti blagovremeno upućeno odgovarajuće obavještenje, te stoga molimo za razumjevanje u ovom smislu.

 

UPRAVNI ODBOR ZA ORGANIZOVANJE

I PRIPREMU "LJETNE POLICIJSKE ŠKOLE"

 

ŠEF

POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BiH

mr. Goran Pisić

Više...

Brčko: Saobraćajna nesreća kod parka

  • Objavljeno u Brcko

 

U jutarnjim satima desila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali vozilo marke Golf 5 i motocikl kod Velikog parka u Brčkom.

Kako Otisku javljaju očevici, nesreća se desila kada se automobil uključivao na glavnu cestu na raskrsnici kod Katoličke crkve.

 

Više detalja nakon izvještaja Policije Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Otisak

Više...

Danas u BiH paklene vrućine, građani se pozivaju na maksimalan oprez

 

U Bosni i Hercegovini danas se uz obilje sunca prognozira se i vrlo toplo vrijeme. Visoke temperature zraka mogu štetno utjecati na zdravlje stanovništva.

 

Posebno neugodno bit će u urbanim sredinama. Jutarnja svježina u ranim jutarnjim satima moguća je samo u centralnim područjima. Vjetar slab do umjeren pretežno južnog smjera. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 25 celzija, a najviša dnevna od 36 do 40, na jugu do 42 stepena.

 

 

U subotu će se zadržati sunčano i podjednako vruće, ponegdje i nešto toplije u odnosu na petak. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 25, a dnevne od 35 do 41, na jugu do 42 stepena.

 

U nedjelju će preovladavati sunčano, ali i neznatno svježije. Upozorenja na visoke temperature i dalje na snazi. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 34 do 40, na jugu do 42 celzija.

 

U ponedjeljak će biti sunčano i vrlo toplo. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 36 do 41, na jugu do 42 stepen.

 

Izvor: Klix

Više...

Rusija i Ukrajina danas bi trebale potpisati sporazum o deblokadi izvoza žitarica

 

Turska je saopćila da je postignut dogovor s Rusijom kako bi se Ukrajini omogućio nastavak izvoza žitarica preko Crnog mora.

 

U petak ga u Istanbulu trebaju potpisati Ukrajina, Rusija, Turska i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

 

Svjetska nestašica ukrajinskog žita od ruske invazije 24. februara ostavila je milione u opasnosti od gladi.

 

Zbog invazije su cijene hrane skočile, pa je dogovor o deblokadi ukrajinskih luka ključan. Oko 20 miliona tona žitarica zapelo je u silosima u Odesi.

 

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da će se još jedan krug pregovora pod vodstvom UN-a o deblokadi izvoza žitarica održati u Turskoj u petak - i da bi dokument "mogao biti potpisan".

 

Ali jedan ukrajinski zastupnik blizak pregovorima izrazio je oprez u pogledu dogovora.

 

"Još nemamo dogovor. Uopće ne vjerujemo Rusima. Zato pričekajmo do petka za konačnu odluku i da neće biti nekih odbijanja Rusa i promjena u zadnji čas", rekao je Oleksij Hončarenko, zastupnik u Odesi, u emisiji World Tonight radija BBC 4.

 

Američki State Department pozdravio je dogovor postignut uz posredovanje UN-a, ali je rekao da se usredotočuje na pozivanje Rusije na odgovornost za njegovu provedbu.

 

"Uopće nikada nismo trebali biti u ovoj poziciji. Ovo je bila namjerna odluka Ruske Federacije da hranu koristi kao oružje", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

 

Izvor: Klix

Više...

Koristite zdravsteno osiguranje tokom godišnjeg odmora u inostranstvu

  • Objavljeno u Brcko

 

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta i ove godine nudi mogućnost za sve osiguranike da tokom godišnjeg odmora i boravka u inostranstvu u slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći mogu koristiti zdravstvenu zaštitu o trošku ovog Fonda.

 

Ovu mogućnost osiguranici mogu koristiti tako što se prvo jave svom porodičnom ljekaru koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju.

 

“Na osnovu uvjerenja porodičnog ljekara, kopije zdravstvene knjižice i podnešenog zahtjeva, Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta će izdati tzv. ino obrazac kojeg osiguranik može koristiti u slučaju potrebe za neodložnom zdravstvenom zaštitom u inostranstvu”, istakla je Ankica Franjić zamjenik Direktora za ekonomske i plansko analitičke poslove u Fondu.

Ovu povoljnost stanovnici distrikta mogu da koriste u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, Holandiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji i Luksemburgu.

 

Ankica Franjić je pojasnila šta ako vam i pored navedenog obrasca naplate zdravstvenu uslugu u inostranstvu:

 

“Ukoliko se desi da vam i pored ino obrasca naplate pružanje hitne zdravstvene usluge u zemlji koja sa BiH ima potpisan sporazum, po povratku možete podnijeti zahtjev za refundaciju troškova, koji će razmatrati stručne službe Fonda”, rekla je Franjić.

 

Ino obrazac važi samo u onim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj privremeno boravite.

 

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta podsjećaju da se Ino obrazac kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga (kao što su godišnji odmori), može izdati za period do 30 dana u toku jedne kalendarske godine. Obrazac se može izdati i više puta u toku godine, ali ukupan broj dana ne može da bude preko 30 dana.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com