Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 26 Novembar 2020

Policija Brčko distrikta odgovorila ugostiteljima: Sve u skladu sa zakonom, poštujemo pravo na mirno okupljanje

  • Objavljeno u Brcko

 

Povodom okupljanja grupe građana koji su se predstavljali kao uposlenici u ugostiteljskoj uslužnoj djelatnosti i vlasnici ugostiteljskih objekata koji su u dane 23. i 25.11.2020. godine iskazali svoje nezadovoljstvo najnovijim mjerama Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH, obavještavamo javnost da smo preduzeli niz mjera shodno zakonskim nadležnostima, niti jednog momenta ne ograničavajući pravo na mirno okupljanje i izražavanje mišljenja i prenošenja stavova i poruka pod uslovima propisanim Zakonom o mirnom okupljanju.
Navodi se ovo u saopštenju koje je danas javnosti uputio šef Policije Brčko distrikta, a kao odgovor na ranije saopštenje Udruženja ugostitelja Brčko distrikta.

“Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH je dana 20.11.2020. godine donio Naredbu broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.1.1149AD-430/20 kojom se između ostalog zabranjuje rad ugostiteljskih objekata u narednih 15 dana od dana stupanja Naredbe na snagu (član 3. stav (1) Naredbe), te se zadužuje Direkcija za finasije Brčko distrikta BiH da u roku 10 dana od dana stupanja Naredbe na snagu izvrši analizu naređenih mjera i predloži način finansijskog obeštećenja privrednih subjekata kojima će biti onemogućen rad (član 8. Naredbe)”, dodaje se u navedenom saopštenju.

“Odmah nakon donošenja Naredbe, na društvenim mrežama je zabilježen niz negativnih komentara, među kojima je bio i dio komentara kojima se pozivalo i podstrekavalo na rušilačke demonstracije usmjerene prema institucijama Vlade Brčko distrikta BiH”, ističu iz Policije.

“Tokom okupljanja dana 23. i 25.11. Policija je među inicijatorima okupljanja identifikovala određen broj lica koja formalno nisu ni uposlenici niti vlasnici ugostiteljskih objekata, određen broj lica koja nisu sa područja Brčko distrikta BiH, kao i određen broj lica koja su se u medijskom eksponiranju iz njima poznatih motiva lažno predstavljala”, stoji u saopštenju.

Policija dodaje i da će prema svim identifikovanim licima za koja je utvrđeno da su prekršili Naredbe Štaba za zaštitu i spasavanje, kao i Zakon o mirnom okupljanju Brčko distrikta BiH, Zakon o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH preduzeti mjere iz svoje nadležnosti u cilju prekršajnog i eventualno krivičnog procesuiranja.

“Tokom utvrđivanja i dokumentovanja gore navedenih činjenica ostvarena je saradnja na veoma visokom profesionalnom nivou sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona”, dodali su još iz Policije Brčko distrikta.

“Obzirom da je trenutna epidemiološka situacija zbog ekspanzije zarazne bolesti uzrokovane virusom korona (COVID-19) veoma složena, da je direktno ugroženo zdravlje kao i životi većeg broja stanovnika Brčko distrikta BiH, Policija će bez obzira na opterećenost u izvršavanju primarnih poslova i zadataka iz nadležnosti Policije, nastaviti sa preduzimanjem svih potrebnih mjera kako bi se sačuvalo zdravlje i životi stanovnika Brčko distrikta BiH”, navodi se u saopštenju za medije.

Više...

U BiH novozaraženih 924, u Brčkom 58

 

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa preminula je 51 osoba, a zaraženo ih je 924.

U pоsljеdnjа 24 satа u RS-u su testirana 1.024 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 423 оsоbe. Rаdi sе о 228 muškaraca i 195 žеna, оd kојih је 50 mlаđе, 280 srеdnjе i 93 оsоbe stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 101 оsоbа је iz Bаnje Lukе, 54 iz Biјеljinе, 36 iz Trеbinjа, 19 iz Zvоrnikа, pо 13 iz Lаktаšа, Dоbоја i Tеslićа, 12 iz Mоdričе, pо 10 iz Bosanske Grаdiškе, Skender Vakufa, Prnjаvоrа i Hаn Piјеskа...

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеn је 21 smrtni slučај. Rаdi sе о 20 muškaraca i dеvеt žеna srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi оd kојih su tri оsоbе iz Bаnje Lukе i Biјеljinе, dviје iz Priјеdоrа i pо јеdnа оsоbа iz Višеgrаdа, Rоgаticе, Kаlinоvikа, Dеrvеntе, Čајničа, Istоčnе Ilidžе, Pаlа, Brаtuncа, Ribnikа, Srpcа, Bosanskog Pеtrоvа, Prnjаvоrа i Vukоsаvljа.

Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеnо 28.978 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminule su ukupnо 962 оsоbe kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih је 1.176, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS-a 439, а u općim bоlnicаmа 737.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.665 uzoraka, od kojih su 443 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima. Do sada je testiran ukupno 270.071 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 53.568 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 34 243 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 489 pacijenata. Trenutno je aktivno 17.880 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 27 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.445.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano 58 novih slučajeva zaraze virusom korona. Preminule su tri osobe.

Više...

Sa državnog nivoa 170.000 maraka za projekte u Brčko distriktu BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Državna komisija za podršku održivom povratku u BiH odobrila je 170.000 maraka za provođenje projekata, po zahtjevu nekoliko odjeljenja brčanske Vlade.

„Prvi put je, po ovom osnovu, podršku dobilo nekoliko projekata kao što je onaj preko Odjeljenja za javnu sigurnost, gdje je obezbijeđeno 50.000 maraka za nastavak adaptacije objekta namijenjenog interventnom zbrinjavanju izbjeglih i lica iz takozvanih marginalizovanih grupa. Pored toga, identičan iznos odobren je Medžlisu Islamske zajednice Brčko za adaptaciju „Ruždije“, kao i 20.000 maraka za sanaciju porte i hrama, stradalog u poplavama u Vučilovcu. Tu je i 17.000 maraka za opremanje fiskulturne sale u povratničkom naselju Omerbegovača“, rekao je član državne Komisije za podršku održivom povratku u BiH i glavni koordinator Vlade Distrikta, Sead Šadić.
Za svaki od projekata, čiji su rokovi za završetak najduže godinu dana, biće potpisan poseban ugovor sa tačnim hodogramom aktivnosti.

„Moram istaknuti da je ovo prvi put da je Distrikt dio ovakog globalnog projekta, te da novac ne bi bio osiguran da se za to nisu svojski založoli gospoda, Dževad Mahmutović i Edin Ramić, kao članovi ove komisije, “naglasio je Šadić.

 

Više...

Dr. Sanjin Musa: Početak vakcinacije biće i početak dugoročnog rješenja pandemije COVID-19

 

Šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva doc.dr. Sanjin Musa u intervjuu za Informativni portal covid19.fmoh.gov.ba govori u kojoj fazi su ispitivanja vakcine protiv COVID-19, kada i na koji način se očekuju nabavka vakcine i početak vakcinacije u FBiH, kako i na koji način će ona biti organizirana, te o izazovima same provedbe jednog tako sveobuhvatnog programa.

Dr. Musa govori o značaju provođenja svih mjera protiv COVID-19 u suzbijanju sezonske gripe, te razlozima zbog kojih je ove godine kasnila vakcina protiv gripe čija distribucija je počela ove sedmice. Dr. Musa pojašnjava zbog čega je važno da se do dolaska vakcine svi i dalje ponašamo odgovorno i pridržavamo učinkovitih javnozdravstvenih mjera kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, i ograničena okupljanja, te na koji način će od procenta stanovništva koje se odluči na vakcinaciju protiv COVID-19 zavisiti i to koliko dugo će COVID-19 nastaviti da bude ozbiljan uzrok zabrinutosti.

“Globalno implementiran program vakcinacije koja će početi sljedeće godine biti će i početak dugoročnog rješenja pandemije COVID-19, sa svim zdravstvenim i socio-ekonomskim značajem”, tvrdi dr. Musa.

Nekoliko kompanija objavilo je da su u završnim istraživanjima vakcine protiv COVID-19, kao i njihove sigurnosti i efikasnosti. Ko su u ovom momentu najozbiljniji kandidati i kada je realno za očekivati početak masovnije vakcinacije u svijetu?

Više od 200 kandidata, vakcina protiv COVID-19 je u razvoju, među njima 60 vakcina je u kliničkim istraživanjima. Dvije mRNK vakcine i jedna vektorska se nalaze u tromjesečnoj prednosti u odnosu na ostale kandidate u izvještavanju podataka o učinovitosti. Te kompanije izdale su i preliminarne izvještaje, mada odobrenje regulatornih agencija može potrajati, a to je uslov za široku primjenu. Ove kompanije imaju za cilj proizvesti do kraja godine nekoliko desetina miliona doza vakcine.

Da li je početak vakcinacije i početak kraja pandemije COVID-19 i koliko bi ta borba mogla trajati?

Vakcine će pomoći u zaštiti pojedinaca, ali veliki udio populacije mora biti imunizirano i zaštićeno prije nego prijenos bude značajno smanjen. Također, niti jedna vakcina nije 100% učinkovita (iako prvi rezultati o učinkovitosti pružaju optimizam), i zaštita koju vakcina pruža protiv oboljevanja, možda neće sprječiti prijenos na druge osobe, to u ovom trenutku nije poznato. Treba uzeti u obzir i trajanje zaštite. Zbog svih ovih razloga, i kada vakcine budu dostupne COVID-19 će nastaviti biti uzrok zabrinutosti. Učinkovite javnozdravstvene mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, ograničena okupljanja će biti potrebni još jedno izvjesno vrijeme i kada vakcine budu dostupne.
Kada bi prema trenutnim procjenama mogla početi vakcinacija protiv COVID-19 u FBiH i na koji način će se odvijati – koje ranjive grupe će prve biti u mogućnosti da se vakcinišu?

 

Za očekivati je da će u prvom kvartalu 2021. godine biti prva odobrenja regulatornih agencija, nakon čega će uslijediti distribucija. Prva prioritetna skupina jesu zdravstveni radnici i drugo osoblje koje se brine za ranjive skupine, zatim starije osobe i osobe koje imaju hronične bolesti, koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda.

U najavama za većinu vakcina spominje se da će se vakcinacija obavljati u dvije doze. Kako će to izgledati u praksi?

Većina vakcina koje se nalaze u trećoj fazi kliničkog ispitavanja zahtjevaju dvije doze u razmaku od 21 ili 28 dana da bi bile učinkovite. Samo dva kandidata za vakcinu predviđaju samo jednu dozu.

Na koji način će se provesti sama vakcinacija?

Prema planu vakcinacije, predviđena upravljačka struktura za provođenje imunizacije podrazumjeva koordinacione odbore, operativne timove i timove za vakcinaciju. U aktivnostima provođenja cjepljenja pandemijskim cjepivom potrebno je iskoristiti postojeće sisteme za upravljanje vakcinama i informacijama, kao i izvršiti potrebna prilagođavanja, u skladu sa Pravilnikom o načinu provedbe imunizacije, odnosno Evidencijama i obavještavanju o obavljenoj imunizaciji.

Više...

Merkel: Ograničenja zbog pandemije ostaju do januara 2021.

 

Mjere koje su na snazi ​​od novembra smanjile su broj kontakata za oko 40 posto. Riječ je o početnom uspjehu, ali ne o održivom. To je kazala njemačka kancelarka Angela Merkel koja je predstavila u najvišem zakonodavnom tijelu Bundestagu strategiju protiv koronavirusa u Njemačkoj.

Podsjetila je da su 28. oktobra zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih, morali uvesti mjere koje su društveno prihvatljive. Napomenula je da su te mjere dale rezultate.

Poručila je da se građani ne smiju uljuljkati u lažni osjećaj sigurnosti.- Nošenje maski smanjuje rizik od infekcije - rekla je Merkel, dodavši da je maska zaštita, ali ne i sigurnost, zbog čega preporučuje medicinske maske FFP3.- Zima će biti teška - navela je i poručila da će trenutna ograničenja biti na snazi u većini dijelova Njemačke do početka januara 2021. godine.

 

Više...

BiH u ponedjeljak počinje pregovore s MMF-om, aranžman težak 638,5 miliona dolara

  • Objavljeno u BiH

 

Pregovori bh. vlasti s delegacijom MMF-a oko novog kredita za našu državu počet će u ponedjeljak 30.novembra i trajat će do 8.decembra, saznaje "Avaz"

Misija MMF-a u Vašingtonu obavijestila je jučer bh. vlasti o početku pregovora koji će biti online i voditi će se pojedinačno s članovima Vijeća ministara, Vlade FBiH i RS-a.

Kako saznajemo u draftu Pisma namjere naša država traži 36 mjesečni aranžam u vrijednosti 638,5 miliona dolara ili oko 1,5 milijardi KM.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da nedavno da BiH od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) traži sklapanje trogodišnjeg aranžmana u za ublažavanje negativnih posljedica drugog talasa pandemije virusa korona.

Tegeltija je rekao da bi sredstva bila iskorištena za podršku ekonomskog oporavka zemlje u 2021. godini, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti valutnog odbora i održavanje duga.

On je najavio da će Misija MMF-a obaviti virtuelnu misiju za BiH u periodu od 19. novembra do 8. decembra s ciljem postizanja dogovora o aranžmanu.

 

Više...

Valentin Inzko: Milorad Dodik i Ratko Mladić su već priznali genocid

 

Sa istim Ustavom kakav je danas na snazi u Bosni i Hercegovini je urađeno mnogo, ali vrijeme je da se on mijenja, ako ništa bar u dijelu u kojem vrijeđa i diskriminiše ljude, kaže visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini BiH i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Inzko.

Opstrukcije političara iz Republike Srpske su, smatra on, razlog zbog koga još nema gašenja Ureda visokog predstavnika (OHR). Inzko najavljuje i kako će nova američka administracija, predvođena izabranim predsjednikom Joeom Bidenom, osnovati tim koji će raditi na Bosni i Hercegovini, zajedno sa Evropom i Njemačkom.

Kakav bi novi angažman međunarodne zajednice mogao da se očekuje nakon dolaska gospodina Bidena na mjesto predsjednika SAD-a? Iz Republike Srpske već je rečeno kako bi bilo kakav angažman SAD-a vodio možda i raspadu BiH.

- Nema govora o tome. Gospodin Biden još nije dao svoju zakletvu, to će biti 20. januara, međutim već se naslućuje njegov tim. Neka imena već poznajemo. Recimo, ministar vanjskih poslova, gospodin (Anthony) Blinken (vjerovatno budući američki državni sekretar, prim. aut.), vrlo je interesantna ličnost, ne samo zato što je završio nekoliko fakulteta i što zna situaciju na Balkanu, već je njegov poočim bio u Aušvicu, u konclogoru, znači, novi ministar vanjskih poslova Amerike zna šta je to holokaust i on će, ne sam, ali će osnovati tim koji će raditi na Bosni i Hercegovini, zajedno sa Evropom, zajedno sa Njemačkom.

Ja sam siguran da ćemo mi otvoriti novo poglavlje i da će 2021. godina biti jedna jako uspješna godina saradnje između Evrope i Amerike. Ja sam tu jako optimističan.

To vodi jednoj jako bitnoj temi, a to je zatvaranje Ureda OHR-a, što bi značilo da je Bosna i Hercegovina funkcionalna država. Međutim, sada insistiraju Rusija i Republika Srpska, ali se takvi zahtjevi mogu čuti i iz Federacije BiH, odnosno iz HDZ-a, da se to dogodi vrlo skoro. Kada će, prema Vašem mišljenju, doći vrijeme da se OHR zatvori i kako gledate na to insistiranje koje traje godinama?

- To bi bio veliki uspjeh ako bi se OHR zatvorio. Kada sam došao ovamo 2009. godine, dobio sam u ruke papir, Komunike, i tamo je lijepo pisalo: Imamo mi dnevni red koji se zove 5+2, to treba ispuniti – knjiženje vojne imovine, državne imovine itd, to treba ispuniti što brže i što brže zatvoriti OHR.

Međutim, kad sam ja došao na teren i vidio kakva je situacija, da drugi uvjet nikako nije ispunjen, a drugi uvjet je veoma jednostavan – pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovini, a puno ispunjenje Dejtona, a Dejton ima svoja poglavlja kao što je povratak izbjeglica itd.

Naravno, međunarodna zajednica mi je skraćivala i smanjivala budžet, ali do zatvaranja OHR-a nije došlo zbog situacije. Političari koje ste Vi spomenuli, i stranke koje ste spomenuli, baš one mi pomažu da Ured OHR-a i OHR ovdje još ostaje. Već smo knjižili vojnu imovinu u RS-u.

Kada bi oni sve ove uvjete ispunili, kada bi oni priznali sve presude Ustavnog suda, recimo u državnoj imovini, već davno bi OHR bio zatvoren. Ali trenutno to nije slučaj jer međunarodna zajednica ne može da da pozitivnu procjenu situacije.

U posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a upozorili ste na odnos prema osuđenim ratnim zločincima, te upozorili Dodika da skine tablu s imenom Radovana Karadžića i promijeni naziv studentskog doma ili da se suoči sa zabranom putovanja u zemlje Evropske unije. Ima li reakcija iz EU-a povodom ovog Vašeg prijedloga?

- Ima dvije vrlo važne reakcije. Bivši savjetnik za vanjsku politiku kod Angele Merkel, gospodin Christoph Heusgen, koji je ambasador u New Yorku, u Vijeću sigurnosti, rekao je da je negiranje genocida neprihvatljivo, da treba usvojiti zakon o negiranju genocida, to je rekao on. Naravno, svi moderni narodi u Evropi, svi imaju zakone o negiranju holokausta.

Znate da je jedan engleski novinar, koji je u Beču negirao holokaust, dobio tri godine zatvora. Švicarska ima zakon o zabrani negiranja genocida, i Belgija. To će biti i u Bosni i Hercegovini, kad-tad.

Međutim, najveća pomoć mi je došla od ministra vanjskih poslova Njemačke Heiko Maasa koji je prije nekih petnaest dana, 28. oktobra, rekao da za države koje negiraju genocid nema mjesta u Evropskoj uniji. Ni za političare koji negiraju genocid nema mjesta u Evropskoj uniji. Mi se nismo dogovarali, ali on je to rekao. To je bila najveća do sada podrška, dolazi od jednog velikog naroda kakav je njemački, koji ima svoja iskustva. To vrijedi još više.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u jednom od intervjua da Srbi nikada neće priznati genocid u Srebrenici. Šta se u tom slučaju, ako se nametne, može da očekuje, kako će izgledati primjena u praksi?

- Ne treba Dodik da priznaje genocid. On ga je već priznao. Kod Senada Hadžifejzovića (urednika na lokalnoj TV stanici) priznao je da je izvršen genocid, ja sam taj video gledao, tamo je čak dva puta rekao da je u Srebrenici izvršen genocid.

Samo da podsjetimo – da se vršio genocid u Bosni i Hercegovini, o tome je govorio i Ratko Mladić lično. Naime, 12. maja 1992. na sjednici parlamenta Republike Srpske pričalo se o etničkom čišćenju. O etničkom čišćenju govorili su arhitekti tog čišćenja Krajišnik i Karadžić, i tada je Ratko Mladić rekao: "Pa, ljudi, kako ćemo to napraviti? U nekom selu, ja nemam sito da znam da li su tamo Bošnjaci ili Srbi i koji su koji ili ću pobiti sve. Kako ću ja to objasniti svijetu, gospodine Krajišnik? Pa ljudi, to je genocid." To je sam Ratko Mladić rekao.

Ne treba se brinuti Dodik da li se desio genocid ili ne. To su sve dokazali međunarodni sudovi, a Međunarodni sud u Hagu osnovalo je Vijeće sigurnosti, znači Rusija, Amerika, Francuska, petnaest članica, i 1993. osnovan je sud za ove ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

To treba poštovati. Sud ima mnogo dokaza, još nikad nije ni u jednom ratu bilo toliko dokaza, toliko dokumentacije. To treba poštovati, poštovati odluku Vijeće sigurnosti koji je osnivač tog suda.

Ja mislim da je Srbija bila vrlo blizu toga da prizna genocid, ona je rekla da priznaje sve presude, da je to bio veliki zločin itd. Po tome bi se morao orijentirati i Milorad Dodik, koji je već 2008. godine priznao da se vršio genocid. Tada je čak rekao da treba isporučiti Karadžića u Hag.

Intervju koji je Valentin Inzko dao za Radio Slobodna Evropa možete u cijelosti pročitati na ovom LINKU.

Više...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas u BiH

 

U većem dijelu Bosne danas će prevladavati dugotrajna magla i niska oblačnost, koja će se tokom dana postepeno smanjivati. U Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne te na planinama očekuje se pretežno sunčano vrijeme.

Puhat će slab vjetar jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka između -3 i 3 stepena, na jugu zemlje do 6, a najviša dnevna između 5 i 11, na jugu zemlje do 15 stepeni.

Stabilizacija vremenskih prilika ugodno će djelovati na većinu stanovništva, stoga bi se i tegobe kod osjetljivih osoba trebale umanjiti.

Opšta slika će, uz duže sunčane periode, biti nešto ljepša u Hercegovini. U unutrašnjosti zemlje, jutarnji sati biće magloviti i prohladni, što bi moglo uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima. U ostatku dana toplije i ugodnije, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com