Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 27 Januar 2021

Kahriman: BH Telecom nastavlja investirati u nove servise i usluge i ostaje lider na tržištu

  • Objavljeno u BiH

 

Šta je godina iza nas značila za BH Telecom, a šta nam donosi ova 2021. za portal Klix.ba govorio je generalni direktor ove kompanije Sedin Kahriman.
Iz ove perspektive, kakva je za BH Telecom bila prošla godina te kakve poslovne rezultate očekujete?

Nažalost, zbog pandemije Covid-19, 2020. godina je bila vrlo izazovna i zahtjevna za BH Telecom. Početak godine je obilježio dobar poslovni rezultat koji je za nas predstavljao potvrdu dobrih poslovnih odluka i aktivnosti koje smo poduzeli u 2019. godini. Međutim, pandemija je znatno utjecala na ukupno društvo, kretanja, privredu i ekonomiju. U skladu s tim, i mi smo svoje aktivnosti preusmjerili na zaštitu zdravlja zaposlenika i korisnika te se dodatno angažirali na osiguravanju kontinuiteta servisa BH Telecoma koji su u stanju prirodne nesreće morali biti na najvišem nivou.

Svjesni uloge i značaja telekomunikacijskog sistema i naše kompanije, Uprava BH Telecoma je u vrlo osjetljivom proteklom periodu u puni fokus postavila naše korisnike i naše radnike te uložila ogromne napore u cilju zaštite života i zdravlja naših radnika, kao i zaštite poslovanja kompanije. Već smo u februaru 2020. godine aktivirali štab CZ i poduzeli konkretne korake i mjere. Donijeli smo niz odluka i poduzeli veliki broj aktivnosti koje su omogućile da se prevaziđu trenutne okolnosti, a kako bi telekomunikacioni sistem i ICT rješenja doprinijeli održanju kontinuiteta poslovanja i podrške privredi, poslovnoj zajednici, obrazovnoj zajednici i zdravstvenom sistemu u vanrednim okolnostima.

 

Detaljnom analizom utvrdili smo da je u 2020. godini pandemija negativno utjecala na bruto dobit BH Telecoma u iznosu od 13,8 miliona KM, a ukupan prihod je manji za 19 miliona KM, odnosno 4,6%. Najveći pad prihoda zabilježen je u mjesecima tokom kojih je na snazi bilo stanje prirodne nesreće i to uglavnom u segmentu mobilnih prepaid korisnika i veleprodaje. Izostanak turističke sezone i smanjenje broja korisnika u tom segmentu, kao i smanjen prihod od veleprodaje su doprinijeli značajnom umanjenju prihoda. Uprava BH Telecoma je za vrijeme stanja prirodne nesreće usvojila akcioni plan sa ciljem ostvarenja planskih stavki i što većeg prihoda, kao i racionalizacije troškova, te nas ohrabruju postignuti rezultati nakon proglašenja prestanka prirodne nesreće. Imajući u vidu sve okolnosti poslovanja u 2020. godini, mogu reći da su rezultati BH Telecoma zadovoljavajući te da poslovnu godinu završavamo sa ostvarenih 453 miliona KM prihoda i 46 miliona KM dobiti.

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na poslovanje te da li je ona povećala prodaju vaših usluga, što je neki narativ u ovom sektoru?

Pandemija jeste utjecala na naše poslovanje, ali smo se zaista vrlo dobro i brzo snašli, što je i očekivano od tehnološkog lidera poput BH Telecoma. Moram istaći da smo, ne gledajući ekonomske aspekte, svim našim poslovnim korisnicima i korisnicima u mobilnom i porodičnom segmentu omogućili besplatno korištenje servisa i platformi u cilju olakšavanja svakodnevnih aktivnosti i nesmetanog odvijanja poslovnih procesa. Također smo obrazovnim institucijama stavili na raspolaganje naše resurse i za skoro 5.000 učenika širom BiH osigurali besplatan pristup internetu i potrebnu računarsku opremu. Kada je riječ o prodaji usluga BH Telecoma, u 2020. godini smo zabilježili značajan porast broja postpaid korisnika u mobilnom segmentu, kao i značajan porast prodaje usluga u poslovnom segmentu, a u porodičnom segmentu bilježimo kontinuiran prirast broja korisnika, prije svega korisnika usluge Moja TV zbog činjenice da nudimo najatraktivnije sadržaje na našoj platformi, između ostalog i najgledanije sportske sadržaje.

 

Koji su planovi BH Telecoma za naredni period, posebno 2021. godinu?

Napravili smo trogodišnji plan poslovanja s fokusom na 2021. godinu, koji je, uz adekvatne procjene i prihvatanje određenih rizika, zaista ambiciozan. Imamo listu započetih investicija u iznosu od 115 miliona KM i planirane investicije više od 160 miliona KM. Ovo podrazumijeva, direktno i indirektno, utjecaj na domaću privredu, na angažman domaćih kompanija i ostalih učesnika na izgradnji pristupnih mreža, baznih stanica i unapređenju postojećih sistema. Na našoj poslovno-tehnološkoj konferenciji, koja je održana u online formatu 5. septembra, predstavili smo planove za naredni period koji, između ostalog, uključuje izgradnju platforme za content, izgradnju platforme za start-up projekte, kao i kreiranje jednog novog eko sistema u saradnji s našim partnerima te širenje portfolija usluga. S velikim kompanijama kao što su Microsoft, Oracle, Cisco i Sap te 15 domaćih IT kompanija planiramo zajednički kreirati najsofisticiranija rješenja za tržišta u BiH i izvan BiH. U toku je projekt značajnog unapređenja IPTV platforme, kojim bi se pružanje usluga Moje TV podiglo na viši nivo i čiji završetak očekujemo polovinom 2021. godine, a sve u cilju postizanja većeg zadovoljstva korisnika. Istovremeno, u toku su projekti implementacije IoT usluga u više regija BiH za Smart City rješenja. Projekti od kojih očekujemo unapređenja, u smislu korisničkog iskustva, su uvođenje nove korisničke opreme za multimedijalne korisnike, unapređenje prepaid platforme te daljnji razvoj novih digitalnih kanala pristupa korisnicima putem naših web i aplikativnih kanala.

S obzirom na to da smo ambiciozno investirali u razvoj mrežne infrastrukture i kreiranje novih usluga te da se nadamo stabilizaciji privrednih aktivnosti u zemlji, u 2021. godini očekujemo porast prihoda i dobiti.

Kakvo je stanje na telekomunikacijskom tržištu u BiH, da li prema vašem mišljenju nedostaje subjekata koji bi dodatno pojačali tržišnu utakmicu?

Konkurencija je uvijek poželjna jer vas potiče na razvoj, ulaganje i kreiranje novih, konkurentnijih rješenja i usluga za korisnike. Međutim, važno je da je to zdrava konkurencija i da se odvija na uređenom tržištu na kojem postoje pravila i odnosi koji se poštuju. Na svakom tržištu uvijek ima prostora za zdravu konkurenciju koja će korisnicima omogućiti najsavremenije i najpovoljnije usluge koje su u skladu s njihovim zahtjevima i svjetskim standardima.

 

Kako komentarišete stalne najave prodaje državnog kapitala u BH Telecomu, odnosno kakav je stav menadžmenta kompanije?

Već duži period ne postoji nijedan "ozbiljan" komentar ili najava privatizacije BH Telecoma, niti se naša kompanija nalazi u bilo kakvim planovima privatizacije. Smjer u kojem se BH Telecom kreće je smjer diverzifikacije poslovanja i otvaranja novih tržišta poslovanja, a za što imamo punu podršku i Vlade FBiH kao većinskog vlasnika.

 

U javnosti se pojavila informacija da ste imenovani za v. d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Molimo vaš komentar.

Dana 22. januara upoznat sam da je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije donijelo odluku i da sam izabran za v. d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Radi se o privremenoj poziciji i izbor za mene predstavlja iznimnu čast te ujedno i izuzetno veliku odgovornost. Već prvi radni dan nakon objave ove informacije, 25. januara, sam pokrenuo proceduru provjere sukoba interesa prema nadležnim institucijama, komisijama i CIK-u BiH. O poduzetim aktivnostima sam posebnim aktom informisao generalnog sekretara SDA. Pored toga, uputio sam informaciju i Nadzornom odboru BH Telecoma. Nakon dobijanja mišljenja nadležnih institucija, odredit ću se o daljim aktivnostima.

Više...

Brčko: Novi most najbolje rješenje

  • Objavljeno u Brcko

mo9Predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti distrikta Brčko rukovodstvo Javnog preduzeća „Putevi Brčko“, na sastanku u Gradskoj vijećnici, predstavilo je analize dobijene od strane firme IG Banjaluka i obavljenih razgovora sa firmama IPSA Sarajevo i IGH Zagreb, a koje se tiču rekonstrukcije i sanacije postojećeg mosta, odnosno izgradnje novog mosta na graničnom prelazu Brčko-Gunja (BiH i Republika Hrvatska).

Više...

Gripa zaobilazi Distrikt, ali se povećava broj viroza

  • Objavljeno u Brcko

 

U Higijensko epidemiloškoj službi Brčko distrikta još uvijek nije evidentiran ni jedan slučaj infekcije od ovosezonske gripe ali je znatno povećan broj oboljelih od viroze kako među djecom tako i kod odraslih.

„Januar, februar i mart su mjeseci kada se obično javlja najveći broj oboljelih od influence no simptomi onih koji se trenutno javljaju u zdravstvene ustanove u Brčko distriktu ne ukazuju da se radi o gripi“ istakla je dr. Mirjana Kuzmanović šefica ove službe.

“Treba razlikovati siptome viroze od simptoma kovida gdje se kod viroza javlja kijavica i curenje nosa, kašalj koji nije suh nego je produktivan, suzenje očiju uz visoku temperaturu koja se javlja naglo i obično je visoka” pojasnila je dr. Kuzmanović

Doktorica Kuzmanović je istakla da su se ranije viroze uglavnom liječile kod kuće no da sada pacijenti zbog opradane bojazni i straha prouzrokovane korona virusom obično na prvi znak nekih respiratornih problema ovično se javljaju svom ljekaru porodične medicine gdje se vrši trijaža, provjera nalaza te davanje adekvatne terapije-

Ona je još jednom naglasila da uzimanje antibiotika na svoju ruku nije preporučljivo te da ljekar takvu terapiju izdaje tek u težim slučajevima.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U porastu vodostaj rijeke Save duž toka kroz Posavski kanton

  • Objavljeno u BiH

 

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton – podaci su Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Visina vodostaja izmjerena jutros u 06.00 sati iznosila je: Bosanski Brod 566 cm (pripremno stanje), jučer 518 cm, Bosanski Šamac 403 cm (normalno stanje), jučer 337 cm, te Orašje 626 cm (normalno stanje), jučer 536 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati bio je 198,54 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer, vodostaj je viši za 11 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Vodostaj izmjeren jutros u 08.00 sati na vodomjernoj stanici Humac, rijeke Trebižat, iznosio je 313 cm, a jučer u isto vrijeme 315 cm. Na snazi su redovne mjere odbrane od poplava.

U Općini Bosanska Krupa i dalje su bez napona dio 10kV dalekovoda Jasenica i dio 10kV dalekovoda Ivanjska. Radovi na otklanjanju kvarova su u toku, saopćeno je iz FUCZ.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Potrošačke cijene u decembru niže za 0,2 posto

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad za 0,2 posto. Alkoholna pića i duhan u prosjeku su jeftiniji za 0,4 posto, odjeća i obuća za 4,3 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,1 posto, za koliko su jeftiniji i rekreacija i kultura, restorani i hoteli, te komunikacije, podaci su Agencije za statistiku BiH. Namještaj i aparati za domaćinstvo u prosjeku su jeftiniji za 0,7 posto u decembru prošle godine u odnosu na novembar, a ostala dobra i usluge za 0,3 posto. Hrana i bezalkoholna pića u decembru lani u odnosu na novembar u prosjeku su skuplji za 0,1 posto, za koliko je skuplje i zdravstvo, dok je prevoz skuplji za 0,6 posto. Nivo cijena u decembru prošle, u odnosu na decembar 2019. godine niži je za 1,6 posto. Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 10,4 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,8 posto namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za dva posto, a prevoz za 10,3 posto. Hrana i bezalkoholna pića u decembru prošle, u odnosu na isti mjesec prethodne godine prosjeku su bili skuplji za 0,6 posto, alkoholna pića i duhan za 3,1 posto, zdravstvo za 0,9 posto, obrazovanje za 0,3 posto, restorani i hoteli za 1,7 posto, a ostala dobra i usluge za 0,2 posto.

Više...

Četvrtina bačene hrane dovoljna da se nahrani 870 miliona gladnih u svijetu

 

Nutricionistica Nihal Buyukuslu izjavila je da je 870 miliona ljudi u svijetu suočeno s problemom gladi, a da bi se svi ti ljudi mogli hraniti četvrtinom hrane koja se izgubi ili baci u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA). Turska ekspertica Buyukuslu za AA je kazala kako naučnici predviđaju da će svjetska populacija do 2050. godine porasti na 9,8 milijardi, a da to znači da će konsekventno porasti i potreba za hranom. Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko polovice voća i povrća koje se globalno proizvede svake godine se izgubi ili baci. Gubitak hrane nastaje u proizvodnji, skladištenju, preradi i transportu i karakterističan je za zemlje u razvoju, a bacanje hrane je rezultat odluka i radnji trgovaca, uslužnog sektora i potrošača i fenomen je razvijenog dijela svijeta. Profesorica sa Istanbul Medipol univerziteta Buyukuslu je kazala da otpad od hrane stvara snažan pritisak na ekonomiju, ali i na okoliš, s obzirom na to da većina bačene hrane završi na odlagalištima i time onečišćuje tlo, vodu i zrak. “Kada bismo sačuvali samo četvrtinu hrane koja se izgubi ili baci u svijetu, to bi bilo dovoljno da nahranimo 870 miliona pothranjenih ljudi“, kazala je Buyukuslu. Ona je kazala da se problem prekomjernog gubitka i bacanja hrane mora rješavati konkretnim planovima i strategijama na lokalnom i međunarodnom nivou. “Bacanje hrane je pitanje kojim se može upravljati i problem koji se može prevenirati“, kazala je Buyukuslu i dodala da zanemarivanje tog problema u konačnici izaziva krize masovnih migracija, kaosa, sukoba i ratova. Ističući kako ekonomski orjentirani pristup hrani nije prihvatljiv, Buyukuslu je kazala da je sramota čovječanstva što se zdravo i adekvatno mogu hraniti ljudi u boljoj ekonomskoj situaciji, dok su drugi prepušteni gladi i nezdravim uvjetima života. “Potrebne su globalne i lokalne akcije za maksimalno iskorištavanje hrane koju proizvodimo. Svijest odgovornog potrošača treba graditi na ideji da bacanje hrane znači i bacanje svih resursa utrošenih u proizvodnji, uključujući vodu, zemljište, energiju, radnu snagu i novac“, kazala je Buyukuslu. Ona je na kraju kazala da svaki pojedinac i domaćinstvo trebaju biti svjesni svoje uloge u reduciranju otpada od hrane. “Razmislite i planirajte šta možete učiniti da se uključite u tu borbu. Kupujte onoliko hrane i pića koliko vam zaista i treba“, poručila je Buyukuslu.

Više...

Mladić iz Srebrenika Dinko Kešetović preminuo nakon teške nezgode na Jahorini

  • Objavljeno u BiH

 

Mladić iz Srebrenika Dinko Kešetović (18) izgubio je bitku za život nakon što je doživio tešku nezgodu na skijanju na planini Jahorina 21. januara.

Kešetović je u teškom stanju prije nekoliko dana hitno prebačen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje su se ljekari borili za njegov život, objavio je Tuzlanski.ba.

Nažalost, kako su potvrdili bliski prijatelji Dinka Kešetovića on je jutros preminuo. Kešetović je bio uspješni sportista, član Košarkaškog kluba Silver Kings iz Srebrenika.

Više...

Bacio eksplozivnu napravu na radnike elektrodistribucije koji su došli da mu isključe struju

 

Tri radnika Hrvatske elektroprivrede (HEP), operatora distribucijskog sistema, Elektre Križ napadnuti su u srijedu ujutru oko 9.15 sati eksplozivnom napravom prilikom obavljanja isključenja električne energije po nalogu opskrbljivača na mjernom mjestu u Pakracu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je bacio eksplozivnu napravu na radnike koji su po nalogu došli iskopčati električnu energiju na stambenom objektu u kojem je boravio, 71- godišnjak se zabarikadirao u kuću, no policija ga je uspjela privesti.

Dva radnika su u napadu zadobili tjelesne povrede te im je ukazana hitna medicinska pomoć, navodi se u priopćenju HEP-a a policijska istraga je u toku.

“Uprave HEP-a d.d. i HEP-ODS-a, vodstvo sindikata radnika HEP-a i Udruge branitelja HEP-a zgroženi su ovim događajem te najoštrije osuđuju napad na radnike HEP-a koji su uredno obavljali svoj redovni posao. Radnici HEP grupe dijele ogorčenje i zabrinutost s obiteljima i kolegama napadnutih radnika”, poručeno je iz HEP-a.

Više...

Sjećanje na Srđana Aleksića, "običnog momka koji je umro vršeći ljudsku dužnost"

  • Objavljeno u BiH

 

Danas se navršava 28 godina od smrti Srđana Aleksića, čovjeka, heroja koji je dao svoj život spašavajući tuđi. Ili, kako je njegov otac Rade napisao u čitulji "vršeći svoju ljudsku dužnost".
Srđan je 21. januara 1993. godine na trebinjskoj pijaci pritekao u pomoć Alenu Glavoviću, Bošnjaku kojeg su tukli pripadnici Vojske Republike Srpske. Hrabri Aleksić je spasio sugrađanina, ali je zbog toga brutalno pretučen, a od zadobijenih povreda je preminuo 27. januara.

Jedan od napadača poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam mjeseci zatvora. Srđan je posthumno odlikovan brojnim priznanjima u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, a počast mu je odata i tako što su neke ulice nazvane po njemu.

Iako je Srđan sve ove godine sinonim za ljudskost i hrabrost, njegov otac je mnogo puta istakao da je on bio samo običan momak koji je u turobnom ratu odbranio čovjeka i zauvijek ostavio pečat u svom gradu, ali i cijeloj državi.

"Vi često kažete heroj Srđo, nemojte, jer je Srđo bio običan momak. Srđo je svojim životom ovom gradu ostavio fin pečat. Jednog mladića koji živi blagorodno, koji živi drugarski, pomalo boemski, koji je bio omiljen u svakom društvu i to je najvrednije što je Srđan ostavio ovome gradu", kazao je Rade.

Srđan je rođen 1966. godine u Trebinju. Bio je strastveni glumac amater i velika plivačka nada bivše Jugoslavije. Alen Glavović je u kontaktu sa Srđanovim ocem i prilikom svakog dolaska u BiH posjećuje Srđanov grob.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com