Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 02 Februar 2021

Sjećanje na jedan maj...a opet uskoro dolazi...

 

Jutro šesti maj.1992.godine, osvanulo je nekako neobično tiho bez rafalne paljbe sa desne strane rijeke Brke. Jutarnju tišinu, odjednom je prekinula nekakva graja s polja, nekakvo komešanje, žamor i lavež tetkinog psa, Njemačkog ovčara Rexa. Tetkin muž i moj otac otišli su na ulazna vrata da vide šta se dešava. Čim su otvorili vrata začuli su se razni povici, psovke i naređujući glas da svi izađu iz kuće u dvorište. Moja majka, sva plašljiva uzela me za ruku čvrsto držeći i rekla „sine, ne odvajaj se od mene šta god da se desi“. Izašli smo napolje, a u dvorišu je bilo mnogo ljudi, iako mali shvatio sam da je su u pitanju vojnici kakve sam do tog jutra gledao samo na televiziji. (Tad nisam znao zašto su došli, ali godinama poslije shvatio sam da su željeli da nam nanesu zlo, bol, patnju samo zato jer smo drugi i drugačiji, zato jer se drugačije zovemo i zato jer se drugačije Bogu klanjamo, zaboravili su da smo svi isti klanjali il' se krstili). Tetkin Rex, nepomično je ležao u svom boxu u velikoj crvenoj bari, bila je to krv, ubili su ga pomislih. Vojnici su nešto govorili mom ocu i tetku, a jedan vojnik je galamio i naređivao da svi izađemo na ulicu ispred dvorišta, a na ulici je već bilo dosta ljudi, tetkine komšije. Ja sam u jednoj ruci držao svoju igračku, mali plavi autić, a drugom rukom se držao za mamu koja je bila uplašena više od mene. Naređeno nam je da krenemo niz ulicu, niz Kolobaru (ulica pored današnjegobdaništa Evlad), a meni je ta ulice ostala u sjećanju kao nizbrdica i koliko god puta danas prođem tom ulicom ona mi je i dalje nekako nizbrdo. Došli smo ispred Sarajevske banke, a vojnici su i dalje galamili i svako malo psovali. Ispred su već čekali autobusi, a nama je naređeno da u autobuse uđu žene, mala djeca i stariji ljudi, moj otac nije smio ući u autobus. Razdvojili su nas na tako okrutan način, nisu mi dali priliku ni da se pozdravim sa svojim ocem. I danas tražim oca u svom pogledu kad god prođem pokraj Sarajevske banke, čekam da izađe iza ćoška i tako već punih 29 godina, mog oca nema. Rekli su mi da je ubijen odmah toga jutra preko puta ispred stare Velme, gdje je i radio. Ali eto ja im ne vjerujem, ne želim vjerovati u sebi se i dalje nadam da će doći, da će se jednog dana pojaviti baš tamo gdje su nam se pogledi sreli te 1992.godine. Vrijeme nezaustavljivo teče, približava se još jedan maj 29 po redu, a ja i dalje čekam, čekam pravdu, čekam neko pomirenje koje je poznato samo meni, čekam bolje sutra i novi dan kad ćemo se ponovo sresti. I ove godine bacit ćemo ružu sa Savskog mosta za sve nevino ubijene civile, ali šta poslije toga....
Meni će biti isto, otići ću kući i ponovo čekati, možda navrati bar na kratko. Čekat ću ga i pored gradskog sata, gdje je otac nekad čekao moju majku, sat se vratio možda će i moj otac. Moj otac živi u meni, živjet će dokle god ima mene, ja se neću umoriti čekajući i čuvajući uspomenu na moga oca od zaborava. Karakter mi ne dozvoljava da odustanem, ne umijem ja to, znam srest ćemo se opet moj otac i ja, možda ne uskoro, ali znam da hoćemo na nekom ljepšem mjestu bez mržnje i ljudske zlobe.

 

Tvoj Aga...

Više...

Na prijedlog Tužilaštva produžen pritvor optuženima za ubistvo Edina Zejćirovića

  • Objavljeno u Brcko

 

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Suanu Haliloviću*, Samidu Šabanoviću*, Nihadu Hukiću* i Suvadu Djedoviću*, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića. Njima je pritvor produžen za još dva mjeseca imajući u vidu krivična djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice i jer bi, kako je ocijenjeno, njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Opasnost od bjekstva dodatni je razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju krivičnih djela bio nedostupan organima gonjenja.

Tužilaštvo Distrikta podiglo je, 8. maja prošle godine, optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića, optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića. Nakon nepunih šest mjeseci istrage, Tužilaštvo je prikupilo blizu tri stotine dokaza za optužnicu, kojom im je stavilo na teret krivično djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe, te krivično djelo ubistva na svirep način.

Nakon što je Tužilaštvo još prije dva mjeseca okončalo izvođenje dokaza na kojima zasniva optužnicu u ovom slučaju, juče je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nastavljeno izvođenje dokaza odbrane. Prethodno je sud na prijedlog Tužilaštva optuženima ponovo produžio pritvor, a žalbe odbrane zbog produženja ove mjere za uspješno vođenje krivičnog postupka i ovaj put su u cijelosti odbijene.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Više...

Bosnalijek osigurao građanima besplatnu i anonimnu online platformu za komunikaciju s ljekarima

 

Od početka pandemije Bosnalijek je svoje poslovanje maksimalno prilagodio potrebama građana Bosne i Hercegovine, te čini i dodatne napore da svojim ativnostima doprinese bržem i lakšem prevazilaženju posljedica krize.
Svjestan svog značaja za cjelokupno društvo u Bosni i Hercegovini u uslovima pandemije koronavirusa i njenih posljedica, najveći domaći industrijski proizvođač lijekova Bosnalijek je nedavno pokrenuo novu internet platformu pod nazivom "E-ordinacija". "E-ordinacija" je personalizirano i potpuno besplatno zdravstveno savjetovalište, kreirano s ciljem olakšavanja i ubrzavanja pristupa pouzdanoj zdravstvenoj informaciji.

Online platforma "E-ordinacija" dostupna je na https://www.e-ordinacija.ba/, a može joj se pristupiti i putem zdravstvenog portala  https://prvozdravlje.com .

Zato što vjerujemo da je adekvatna briga o zdravlju pravo svakog čovjeka, Bosnalijek je kreirao ovu internet platformu koja će služiti kao spona između zdravstvenih radnika različitih specijalizacija i korisnika, odnosno pacijenata kojima su njihovi stručni savjeti ili mišljenja potrebni. U skladu sa principima društveno odgovornog poslovanja, Bosnalijek je svima u Bosni i Hercegovini omogućio da potpuno besplatno i anonimno koriste ovu mogućnost.

Ako osjećate zdravstvene tegobe ili trebate savjet u vezi sa nekom već dijagnosticiranom bolešću, možete postaviti pitanje. "E-ordinacija" će vas uvezati sa vrsnim specijalistima iz različitih grana medicine i farmacije iz cijele Bosne i Hercegovine, koji će vam pružiti savjet u skladu sa sljedećim principima:
• brzo (odgovor na postavljeno pitanje možete očekivati u roku do 72 sata);
• pouzdano (odgovor daju vrhunski stručnjaci iz oblasti medicine i farmacije na koje se pitanje odnosi);
• besplatno (svi odgovori su besplatni);
• sigurno (transfer informacija i podataka koje odlučite podijeliti je siguran, a vaši podaci ostaju tajni).

Više...

Edin Džeko ponovo na treningu Rome

  • Objavljeno u Sport

 

Edin Džeko danas je ponovo trenirao sa saigračima iz Rome, nakon što je nekoliko dana izbivao s treninga radi sukoba s trenerom Paulom Fonsecom.

Prema pisanju medija u Italiji, "vjerovatno je izgladio nesporazum s Fonsecom" pa bi se mogao naći u kadru "vučice" u prvenstvenom derbi susretu s Juventusom.

Prema svemu sudeći, to bi značilo i da kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i dalje ostaje fudbaler Rome, za koju nije igrao u posljednja dva meča iz spomenutog razloga.

Ipak, zvanično iz AS Rome, ali i sam napadač još nisu potvrdili kakva će biti sudbina Džeke.

Utakmica 21. kola Serie A Juventus - Roma igra se narednog vikenda i do tada stvari će biti puno jasnije.

Roma je treća na tabeli s 40 bodova, šest manje od lidera Milana i četiri od Intera. Juventus je četvrti, uz utakmicu i bod manje od Rimljana.

Više...

Pooštravaju mjere: Evo kako se od sada može ući u Austriju

 

Austrija pooštrava mjere pri ulasku u zemlju, a sve u cilju sprečavanja širenja novih sojeva koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer rekao je danas da će biti potrebni sedmični testovi na koronavirus za prekogranične putnike, koji će takođe morati da se registruju pod “sistemom carinjenja prije putovanja”, objavila je austrijska novinska agencija.

To će ukinuti mogućnost za one koji dolaze u zemlju da prekinu desetodnevni karantin negativnim testom na koronavirus.

Ministar je dodao i da će policija i zdravstveni zvaničnici pooštriti kontrolu na skijalištima, a nakon što je otkriveno da su posjetioci nelegalnim putem rezervisali smještaj.

U petak, policija u St. Antonu kontrolisala je 44 objekta i podnela žalbe protiv 96 osoba, među kojima su Britanci, Danci, Šveđani, Rumuni, Nijemci, Australijanci, Poljaci i Irci.

Skijališta su otvorena za lokalno stanovništvo u Austriji, ali su hoteli zatvoreni za turiste.

Austrija planira i da olakša određene epidemiološke mere sljedeće nedjelje, otvaranjem škola, muzeja, frizerskih salona i pojedinih prodavnica.

Više...

Oduzete cigarete, naočale i satovi vrijednosti 123.000 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalnog centra Tuzla, proveli su dvije odvojene operativne akcije, prilikom kojih je pronađena a potom i oduzeta akcizna i druga roba.

Ukupna vrijednost oduzete robe iznosi 123.000,00 KM.

Prilikom provođenja službenih radnji u operativnoj akciji kodnog naziva „OCTAVIA“, izvršen je pretres putničkog motornog vozila i tom prilikom pronađeno je 9028 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama izdatim od strane UIO. Protiv počinioca S.Đ. bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH – zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

U drugoj akciji, službenici su izvršili provjeru prometa porijekla roba kod pravnog lica na području RC Tuzla te pronašli veću količinu robe (satovi, naočare) stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Ova akcije sprovedene su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Više...

Brčko: Izgradnja novog Savskog mosta čeka odluku Skupštine Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada i Skupština Brčko distrikta bi u najkraćem roku trebale donijeti odluku da se započne procedura oko izgradnje novog mosta preko rijeke Save, nakon što je urađena stručna analiza po kojoj se ne preporučuje rekonstrukcija i sanacija postojećeg mosta.

Rukovodstvo Javnog preduzeća „Putevi Brčko“, je prošle sedmice predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti distrikta Brčko predstavilo analizu dobijenu od strane firme „IG“ Banjaluka, a koja se tiče rekonstrukcije i sanacije postojećeg mosta, odnosno izgradnje novog mosta na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Slijedeći rezultate analize dobijene od strane struke, konstatovano je da je najbolja opcija izgradnja novog mosta, s ciljem da se teretni saobraćaj ponovo uspostavi na graničnom prelazu između Brčkog i Gunje. Odluku o tome treba donijeti Skupština Brčko distrikta.

„JP Putevi Brčko će sačekati odluku vlasti po ovom pitanju, te ukoliko ona bude da se ide u pravcu izgranje novog mosta, spremni smo na sebe preuzeti obavezu da koordiniramo aktivnosti na tom projektu”, istakao je Jevtić dodajući da je u cijelu ovu priču uključena i Republika Hrvatska.

Informacija o rezultatima analiza sa prijedlogom rješenja o izgradnji novog mosta od strane JP „Putevi Brčko“ naći će se na dnevnom redu prve naredne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH, nakon čega će javno preduzeće i proceduralno moći ući u postupak izgradnje novog mosta.

Ponovno uspostavljanje teretnog saobraćaja, koji je zabranjen 2019. godine zbog dotrajalosti postojećeg savskog mosta, za distrikt Brčko je više nego značajno, pogotovo za funkcionisanje privrede i Javnog preduzeća „Luka“ Brčko.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Nema planiranih zastoja u isporuci električne energije

  • Objavljeno u Brcko

 

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA

Nema planiranih zastoja u isporuci električne energije;

RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

Snabdjevanje gradskog i lokalnih vodovodnih sistema pod upravom preduzeća je uredno
Kvalitet vode je zadovoljavajući i odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. glasnik BiH, brojevi: 40/10, 43/10 i 30/12)
RJ ČISTOĆA

Služba za odvoz otpada:

Prema planu, danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima: Kolobara – Burića Brdo – Meraje – Ivici – Rosulje, Donji Brezik – Prvi Maj, Klanac – Rijeke – Brčko Novo, Omerbegovača – Boće – Boderište – Gornji Zovik – Donji Zovik – Štrepci, Seonjaci – Dubrave – Prijedor – Stjepkovica – Gredice 1, Eš naselje – Bijeljinska cesta – Brezovo Polje (Čaršija, Selo, Novo naselje).

Služba za javnu higijenu

ODRŽAVANJE JAVNIH, ZELENIH I SAOBRAĆAJNIH POVRŠINA u skladu sa Planom i programom nadležnog odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH za održavanje javnih površina:

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje javnih površina, pražnjenje posuda za otpatke
Održavanje pješačke zone i Bulevara Mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Zimsko održavanje ulica, puteva i javnih površina u skladu sa planom i prioritetima JP „Putevi Brčko“
Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

OSTALE AKTIVNOSTI

O ostalim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više u korisničkom servisu na www.komunalno.ba ili kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com