Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 27 Juli 2022

U pripremi drugi rebalans budžeta Distrikta za tekuću godinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Drugi rebalans budžeta Distrikta za tekuću godinu već je u pripremi. Kako se očekuje, ovaj „korektivni finasijski dokument” pred zastupnicima Skupštine Distrikta mogao bi se naći u drugoj polovini narednog mjeseca.

 

„U ovom trenutku teško je preciznije reći koliko bi mogla iznositi ukupna sredstva koja se rebalansiraju, ali ono što je već sada vidljivo jeste da indirektni prihodi rastu te da će se rebalansirana sredstva kretati između 15 i 20 miliona maraka“, rekao je predsjednik Komisije za budžet brčanske Skupštine Srđan Blažić.

 

Inače, kako je predviđeno, u skupštinsku proceduru prijedlog drugog rebalansa bi mogao ući polovinom narednog mjeseca. Ako se ima u vidu da se rebalans usvaja kroz dva čitanja, čemu prethodi i javna rasprava, realno je očekivati da konačno usvajanje rebalansa uslijedi tokom novembra.

 

„Sredstva koja budu rebalansirana zasiguno će ići uglavnom na kapitalne infrastrukturne projekte s ciljem poboljšanja putne infrastrukture, vodosnabdjevanja, za jačanje oblasti zdravstva, školstva, kao i ono što se čuju kao konkretni prioriteti tokom predstojećih rasprava te amandmanskog djelovanja“, zaključio je predsjednik skupštinske Komisije za budžet, SNSD-ov zastupnik u Skupštini Distrikta, Srđan Blažić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Sarajevu u stanu pronađeno tijelo žene, sumnja se na ubistvo

  • Objavljeno u BiH

 

U ulici Aleja Lipa u Novom Sarajevu sinoć je pronađeno tijelo žene, a kako je saopćio MUP Kantona Sarajevo, sumnja se da je smrt nastupila nasilnim putem.

Policiju je o pronalasku tijela F. B. (1942) obavijestila ekipa Hitne pomoći .

 

- Ljekar mrtvozornik konstatovao je da se sumnja na nasilnu smrt. Uviđaj na mjestu događaja obavili su dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji poduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela iz člana 166. stav 1. KZ FBiH (ubistvo) - saopćeno je iz MUP-a KS.

 

Izvor: Faktor

Više...

Borcima će se moći dokupiti tri godine staža kod odlaska u starosnu penziju, svi penzioneri će moći raditi

  • Objavljeno u BiH

 

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, čiji je predlagač Zijat Mušić (SDA) usvojen je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

 

- U Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju koji je donesen 2009. godine, u članu 31 stoji da redovnim penzionerima po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH odlaskom u starosnu penziju, može se dokupiti do tri godine staža, ako su prilikom odlaska u penziju bili pri zavodu za zapošljavanje.

 

 

Znači zavod to dokupljuje. Što se tiče boraca, diskriminatorska je bila odredba u ovom članu, umjesto da tim ljudima dajemo neke privilegije mi se borimo da ispravimo nepravdu, da dođemo u rang s drugima - govori Mušić i dodaje:

 

- Ovaj zakon ne prepoznaje povoljnije penzionisanje boraca, pripadnika oružanih snaga Armije RBiH i HVO-a. Njima se po ovom članu zakona ne može otkupiti do tri godine staža. Ovim izmjenama mi smo samo u član 31 dodali da ovaj član prepozna i Zakon o povoljnijem penzionisanju pripadnika oružanih snaga, da kod odlaska u starosnu penziju i borci imaju pravo na dokup staža od tri godine.

 

Ovaj zakon je dobio potrebnu većinu i na potvrdu ide u Dom naroda FBiH.

 

Zastupnici su danas također na prijedlog zastupnika Zijata Mušića (SDA) usvojili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, koje se tiču člana 116 ovog zakona.

 

- Radi se o članu 116 koji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim. Penzija je stečeno pravo. U članu 116 se radilo o tome da neki mogu imati penziju i raditi a dok ovi neki koji imaju oko 400 KM penziju, uglavnom su to iz boračke populacije, ne mogu raditi. Oni moraju tu penziju zamrznuti. Ustavni sud FBiH je presudio da se član 116 briše. Nemam šta dalje obrazlagati - rekao je predlagač Mušić.

 

Izvor: Faktor

Više...

Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na današanjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini (prvo čitanje) o izmjenama i dopuni ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.

 

 

Za ovaj zakon glasalo je svih 14 prisutnih delegata. Nakon ove odluke, slijedi amandmanska procedura i o njemu će se delegati morati izjasniti u drugom čitanju. Procjene du bi gorivo moglo u konačnici pojeftiniti do 50 feninga.

 

 

Također, u dosadašnjem dijelu sjednice usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a tiče se izjednačavanja nastanka obaveze plaćanja akcize za porezne obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreznim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

 

Dom naroda je većinom glasova odbio prijedlog Kluba bošnjačkog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku. Tako će se ovaj predloženi zakonski akt razmatrati u redovnoj proceduri.

 

Izvor: Faktor

Više...

U BiH danas promjenljivo vrijeme s kišom i povremenim pljuskovima, kako će biti narednih dana

 

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati promjenjivo oblačno vrijeme s kišom i povremenim pljuskovima.

 

Više padavina prognozira se sredinom dana, kada nije isključena mogučnost pojave grmljavine i grada. Manje oblaka i više sunčanih intervala očekuje se na jugu Hercegovine, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

 

Temperature u Bosni niže u odnosu na predhodne dane. Vjetar slab do umjeren pretežno sjeveroistočnog smjera. Jutarnje temperature od 17 do 21, na jugu do 24, a najviše dnevne temperature od 27 do 33 stepena Celzijusova u Bosni do 37 stepeni u Hercegovini.

 

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme, tokom dana postepeno razvedravanje. Temperature zraka u blagom porastu u odnosu na srijedu. Minimalne temperature od 15 do 20, na jugu zemlje do 23, a maksimalne dnevne između 31 do 35, na jugu do 37 stepeni Celzijusovih.

 

U petak stabilno i sunčano vrijeme. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 33 do 37, na jugu do 39 stepeni.

 

Izvor: Anadolija

Više...

Dodik: Nezavisnost RS želim vidjeti za života

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostujući na TV "Una" kazao je kako smatra da BiH ne može preživjeti kao država te da je siguran da će vidjeti nezavisnu Republiku Srpsku.

 

"Nezavisnost Republike Srpske hoću da vidim za života. Ja ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture", rekao je Dodik za TV "Una".

Komentirao je Dodik i proteste građana ispred OHR-a povodom namjere visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, ističući da je protiv bilo kakvih nametanja.

"To je samo još jedna kamuflaža. Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo, jer kada bih to uradio, pogazio bih sve što smo ranije pričali", naglasio je Dodik.

 

Član Predsjedništva BiH smatra da visoki predstavnik nema pravo nametati odluke te da nije legitiman.

 

"BiH ne može da preživi ukoliko ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su nasjeli na priču o građanštini, ali prije toga, morate da uvažite identitete kao što mi prihvatamo bošnjački nacionalni identitet, onda je sasvim logično da se prihvati i naš", mišljenja je Dodik.

 

On je podsjetio na činjenicu da BiH ima Ustav kojega treba poštovati sve dok god on postoji, a ne kršiti ga na ulicama.

 

Dodik je rekao i da su Bošnjaci smatrali da će dobiti nekoga ko će isključivo djelovati negativno prema Republici Srpskoj, što je visoki predstavnik i činio u prethodnom periodu.

 

"U Federaciji BiH se ne mogu dogovoriti unazad osam godina da se prilagode izbornom rezultatu, čime su devastirali izbornu volju i jednog i drugog naroda. Trebalo bi da mi nađemo neki dogovor", stav je Dodika.

 

Izvor: Klix

Više...

Brčko: Za 25 posto smanjen broj kandidata za polaganje vozačkog ispita

  • Objavljeno u Brcko

 

U prvoj polovini ove godine za 25 posto smanjen je broj kandidata koji su položili vozački ispit u odnosu na isti period prošle godine, saznali smo iz Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

 

“Za prvih šest mjeseci ove godine 172 kandidata manje je položilo vozački ispit u odnosu na isti period prošle godine”, istakao je Admir Bilalović, stručni savjetnik za Edukaciju u saobraćaju i polaganje vozačkih ispita u Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

 

„U prošloj godini u prvih šest mjeseci vozački ispit je položilo 728 kandidata, dok je u ovoj godini za isti period položilo 556 kandidata“, dodao je Bilalović.

 

Na smanjenje broja polaznika za polaganje vozačkog ispita uticalo je više faktora.

 

„Na ovo smanjenje broja kandidata uticao je manji broj učenika, cijena polaganja vozačkog ispita i na koncu trenutna ekomonska situacija“, istakao je Bilalović.

 

On je istakao da se traži način da se budući vozači osposobe kroz promjenu sistema pristupa vozaču i da se gleda da to bude drugačije kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća a samim tim i broj smrtnih ishoda.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com