Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Održana izložba fotografija “Prođoh Bosnom kroz gradove” Ataha Mahića iz Brčkog Istaknuto

izlozba-18041-678x381Povodom Kurban bajrama udruženja Medžlis Islamske zajednice Brčko, „Preporod" Udruženje građana „Stećak" i Udruženje žena "Bošnjakinja" organizovali su 24. izložbu dokumentarne fotografije Ataha Mahića pod nazivom „Prođoh Bosnom kroz gradove".

 

U Domu Islahijeta, gdje je izložba održana, mogle su se vidjeti fotografje sa najraznovrsnijim motivima.

 

"Ovaj puta je tema "Prođoh Bosnom kroz gradove", a radi se o starim zanatima, starim trgovinama i starim narodnim nošnjama svih naroda i narodnosti BiH", rekao je autor Atah Mahić.

 

Bogatstvo ove vrste umjetnosti i uhvaćenog odgovarajućeg ugla u pravom trenutku datira iz prošlosti, u čemu su posjetioci mogli da uživaju i osjete duh toga vremena.

 

"Na 18 panoa izložene su 104 fotografije, koje datiraju od 1888. do 1918, znači, snimljene su u vrijeme austrougarske vladavine", pojasnio je Mahić.

 

Posljednjih deset izložbi Ataha Mahića bile su tematske, kao na primjer: stare džamije u BiH, stari gradovi u BiH, svjetski ratovi, pruga Brčko – Banovići i slično. Uvijek je, izazov, kaže, odabrati koje će se fotografije naći na nekoj izložbi, a koje ne.

 

"Za ovu izložbu smo odabrali stare nošnje i zanate i od svojih 200 i nešto fotografija 104 sam odabrao. Sad mislim sve da su bolje ostale", naveo je autor.

 

Mahić je dobitnik Nagrade za životno djelo društva novinara BiH, što je izuzetno priznanje njegovom dugogodišnjem radu.

 

"Priznanje mi znači mnogo, zato što je baš od kolega koji razumiju šta je novinarstvo i znaju kakav je to mukotrpan posao, kažu da je rudarski posao sa 7 kora, a novinarski sa 8. Malo nas je i ostalo", kazao je Mahić.

 

Izložbi je planirano još da bude, one su, kaže Mahić, svojevrsan poklon gradu i građanima.

 

"Trudiću se, svaka me izložba podmlađuje, 82 su mi godine, a iduća godina je jubilarna – 75 godina od kada su udareni temelji državnosti BiH, a ujedno je i 120 godina rada Islahijeta i ove izložbe što su bile u toku ove godine su poklon toj manifestaciji", rekao je Mahić.

 

Ovo je na zadovoljstvo umjetnika istorije i fotografije, gdje su one objedinjene u jedno, pa se mogu vidjeti najrazličitiji segmenti iz nekog vremena. Ispred "Preporoda" i ostalih koji su pomogli organizaciju izložbe ističu da su jako ponosni na svog sugrađanina i da se nadaju da mu pomažu svojim doprinosom da se ovakve vrijedne izložbe upriliče i održavaju.

 

"Preporod i Medžlis IZ "Brčko", evo, u susret Kurban bajramskim blagdanima tradicionalno, već nekoliko godina organiziraju slične izložbe. One su jedan mali doprinos nas kao institucija onome što godspodin Atah čini u pokušaju čuvanja od zaborava važnih identitetskih oznaka našeg grada i mi smo mu na tome jako zahvalni", rekao je Ćazim Suljević, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice "Preporod" Brčko distrikta BiH.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com