Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

Nedostatak toplane u Brčkom: Građani se snalaze kako znaju! Istaknuto

grijanje-678x381Proteklog ljeta žalili smo se na visoke temeperature. S prvim jesenjim kišama već je poprilično zahladnilo, pa se čuje i žal za toplim danima koji su iza nas. Sada je vrijeme da se pripremimo za zimu, jer je topla soba zimi čovjekov najbolji prijatelj.

 

I ove godine prilično rano je zahladnilo, te tople prostorije već sada dobro dođu. Kako će ih Brčaci zagrijati zavisi od nekoliko faktora. Sigurno je jedino da to neće moći gradskim grijanjem jer Distrikt Brčko još uvijek nema toplanu.

 

"Pitanje zašto Brčko nema toplanu se logično mora postaviti onima koji su bili prije mene. U perspektivi je da Brčko traga za rješenjima da riješi taj problem i svrsta se u red gradova koji su na taj način riješili najveći dio pitanaj vezan za grijanje" rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

 

Iako postoje inicijative i ponuđeni projekti, zasada nema značajnih pomaka na tom polju.

 

"Naravno, treba dobro riješiti i utvrditi koji je energent na koji bi se grijalo Brčko. Sve je to na stolu. Važno je da se o tome razgovara i da se traga za rješenjima" kaže Milić.

 

Gasifikacija je veoma primamljivo rješenje i od nje gradske vlasti ne bježe, ali očito to nije lako rješiv problem za ovu lokalnu zajednicu, iako planovi i za to postoje.

 

"Podsjetit ću vas da je trasom obilaznice predviđen transportni cjevovod tako da su sve to opcije koje su otvorene. Ima različitih ideja a mi ćemo tragati na onom koja je najpovoljnija i najjeftinija".

 

Dakle, u nedostatku gradske toplane ostaje nekoliko drugih načina grijanja. Oni koji to čine na struju već s početka 2018. godine plaćat će veći račun jer je povećanje cijena električne energije već izvjesno. Koliko će povećanje biti još se tačno ne zna, ali upućeni tvrde da bi struja mogla biti za 10% skuplja nego sada.

 

"Ovog trenutka mogu samo da pretpostavljam. Mi smo bili prinuđeni da podnesemo zahtjev DERK-u za pokretanje tarifnog postupka. Imaju dva koraka. Jedan je da uvaže naše argumente, zbog kojih smo podnijeli zahtjev i čisto sumnjam da će nas odbiti jer imamo dosta argumentacije za to. Drugi postupak je da osnovu svih podataka donesu odluku o eventualnoj korekciji cijena. Mi očekujemo da će morati doći do korekcije cijena" rekao je Armin Drapić, šef RJ Elektrodistribucija, JP Komunalno Brčko.

 

Čini se da je za sada najsigurnije staro, provjereno drvo, iako i njegova cijena svake godine sve više raste. Građani se nadaju da zima neće biti oštra kao prošla, jer bi to značilo i veću potrošnju ogreva.

 

"Cijena je veća.Prošle godine sam plaćao 60 maraka a ove godine je 70 maraka po metru. Nabavio sam 10 metara s obzirom da ne znamo kakva će zima biti. Mislim da će to zadovoljiti ovogodišnje potrebe. Valjda neće biti kao prošla. Prošla je bila katastrofalna. Potrošilo se daleko više nego što je bilo ko planirao. Nadamo se da će ova biti toplija" kaže Mišo Bambulović.

 

Osim drveta, Brčaci redovno kupuju i ugalj. Tu su i briket ili pelet. Izbor energenta zavisi prvenstveno od debljine novčanika. Oni sa debljim i ne brinu previše, dok će se oni sa slabijim primanjima i ove zime grijati na rate.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com