Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

U OŠ u Zoviku izradom adventskih vijenaca do novca za ekskurziju Istaknuto

1128vijenciOSzovik-678x381U Jedanaestoj OŠ Zovik česte su akcije koje zaposlenici sprovode zajedno sa učenicima, uz pomoć roditelja. Ciljevi su različiti, ali su uvijek u neku ruku humanitarnog karaktera a njima se razvija i kreativnost. Ove godine izrađuju vijence i ukrase u duhu predstojećih zimskih praznika.

Adventske vijence izrađuju svi – od najmanjih do učenika završnog razreda. Svi su jednako vrijedni i veoma kreativni, a pomažu im roditelji i nastavnici. Velik broj vjenčića će uveseliti nečije domove, a zarada od njihove prodaje posebno će dobro doći učenicima koji ekskurziju ne mogu da plate.

 

"Prvenstveno nam je cilj bio prikupiti sredstva za organizaciju ekskurzija i za nabavku određenih nastavnih pomagala i ono čime smo se iznenadili jeste angažiranost i zainteresiranost učenika. Naravno, u njihovu kreativnost nismo sumnjali, ali smo se iznenadili tom njihovom aktivnošću i zainteresiranošću jer baš su se dosta uključili" rekla je Monika Randović, XI Osnovna škola Zovik.

 

Adventski vijenci će se prodavati u nedjelju poslije velike mise u župnoj crkvi u Zoviku, te u Boću i Brčkom. Kupovinom ukrasa i građani će imati priliku da budu dio humane akcije.

 

"Ove godine smo imali raznih ideja i uključili su se većinom učenici iz starijih razreda kako bi napravili što veći broj ovih adventskih vijenaca. Najviše bi da platimo ekskurziju, pošto deveti razred ove godine ide na, takoreći, skupu ekskurziju, pa je zato važno da skupimo što veću sumu novca" rekla je Ružica Tadijanović, učenica.

 

"Pravili smo adventske vijence i prodavaćemo ih u crkvi i taj novac će ići u humanitarne svrhe, a i za naše ekskurzije" rekla je Lea Grgić, učenica.

 

Roditelji podržavaju svoju djecu u nerijetkim aktivnostima u Jedanaestoj OŠ. Zajedno sa nastavnicima pomažu da se kod učenika na ovaj način razvija i osjećaj empatije, te humanost.

 

"Trudimo se da im pomognemo koliko god smo u mogućnosti s obzirom da mame imaju kod kuće previše posla, ali eto, kad zatreba uvijek smo tu, pomognemo" rekla je Karolina Pejić, roditelj.

 

Ideja nastavnika i učenika pokazala se kao veoma plodonosna, budući da je dio koji se tiče izrade ukrasa jako dobro prošao. Ostaje da se vidi koliko dobro će prodaja vijenaca ići. Preko 400 svijeća za vijence dobijeno je kao donacija, na čemu su iz ove škole veoma zahvalni. Sigurno je da će se svi uključiti i pomoći da se što više vijenaca proda.

 

"Mi smo pokušali i razgovarali smo. Cijena će biti simbolična, negdje oko 10 KM, jedan dio će ići da se troškovi pokriju u repromaterijalu, a ostali dio će učenici iskoristiti za njihove jednodnevne i višednevne ekskurzije. Mogu reći da mi imamo stvarno dobru suradnju sa lokalnom zajednicom, sa roditeljima, sa udrugama, predsjednicima mjesnih zajednica, sa vjeroučiteljima. Uvijek je bila tu dobra suradnja i nadam se da će i ubuduće biti" rekao je Nenad Ivanović, direktor Jedanaeste OŠ Zovik.

 

Na ovaj način je u školi u Zoviku obilježen period takozvanog Adventa, koji u suštini predstavlja period iščekivanja dolaska Božića.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com