Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Brčansko srce obilježava Sedmicu borbe protiv raka grlića materice Istaknuto

0123brcsrce-678x381Obilježavanje Sedmice borbe protiv raka grlića materice bilo je povod članicama "Brčanskog srca" da posjete ginekološko odjeljenje brčanske Bolnice. Pacijenticama su uručile simbolične poklone, kao znak pažnje i razumijevanja, a sa ljekarima razmijenile informacije vezane za ovu temu.

Ova aktivnost je postala jedna vrsta moralne obaveze Udruženja Brčansko srce, jer one prepoznaju značaj podizanja svijesti građana kada je u pitanju borba protiv ove opake bolesti.

 

"Januar mjesec je cijeli u znaku borbe protiv karcinoma grlića materice, a akcenat je stavljen na rano otkrivanje. S tim u vezi i Brčansko srce želi skrenuti pažnju našim sugrađankama koliko treba da vode računa o svom zdravlju, te da jednom godišnje urade ginekološki pregled, kao i PAPA test" rekla je Ramiza Musić, predsjednica Udruženja Brčansko srce.

 

Simptomi raka grlića materice su nespecifični. Bolest počinje postepeno, podmuklo i u kombinaciji sa loše razvijenom zdravstvenom sviješću žena dolazi do katastrofalne situacije.

 

"Mi smo tokom prošle godine na području Brčko distrikta otkrili 32 nova slučaja ginekoloških zloćudnih tumora, pri čemu dominira rak grlića materice sa 11 novootkrivenih slučajeva različitih stadija. u stopu ga prati rak tijela materice sa 10 novih slučajeva i najzloćudnija ginekološka bolest, rak jajnika, sa sedam novih slučajeva" rekao je dr. Begzudin Ahmetović, specijalista ginekologije i akušerstva.

 

Apsurd je da je rak grlića materice i dalje najčešća ginekološka zloćudna bolest, jer je rijel o bolesti koja se redovnim ginekološkim pregledima može u potpunosti prevenirati. Redovan ginekološki pregled podrazumijeva godišnji preventivni pregled kada će biti urađen i PAPA test.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com