Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

MEKTIĆ ZA REUTERS OTKRIO: Noćni vukovi dolaze na Dodikov poziv u RS kako bi demonstrirali netoleranciju prema Bošnjacima, Hrvatima i umjerenim Srbima Istaknuto

mekti87Ministar bezbjednosti Dragan Mektić optužio je lidere RS za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora, piše agencija Reuters.

 

 

U intervjuu za Reuters, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da politika u RS-u trguje strahom, te da je povećan osjećaj nesigurnosti.

 

Pozivajući se na pouzdane izvještaje, Mektić je novinarima Reutersa kazao da mladi Srbi prolaze vojne obuke u kampovima u Rusiji. Vjeruje se da su grupe kao što su Noćni vukovi, koji će iduće sedmice posjetiti RS u sklopu svoje balkanske "turneje", angažirane od vlasti tog entiteta kako bi propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima uoči oktobarskih izbora, kaže Mektić.

 

- Postoje pokušaji da se manipulira izborima na različite načine... U posljednje vrijeme kroz organiziranje specijalnih grupa koje proizvode svojevrstan fizički pritisak na (pojedine) građane kako bi se oni uplašili i ne bi izašli na glasanje. To je posebno praksa vlasti u RS-u... Oni pokušavaju da osnuju paraobavještajnu strukturu pod krinkom patriotske organizacije i da je iskoriste za obračun sa protivnicima – rekao je Mektić za Reuters.

 

On je dodao da Noćni vukovi "nisu tipičan motociklistički klub, oni nose snažne političke poruke".

 

- Vlasti RS-a žele im dati legitimitet i iskoristiti ih u izbornom procesu – naglasio je Mektić, navodeći izvještaje o tome da Noćni vukovi planiraju otvoriti kancelariju u Banjoj Luci i nadgledati izbore.

 

Ministar sigurnosti BiH rekao je da je nedavna kupovina 2.500 pušaka za MUP RS-a legalna, ali da je u disproporciji u poređenju sa Federacijom.

 

- Oni trebaju oružje i to nije upitno, ali postavlja se pitanje proporcionalnosti. To može dovesti do nepotrebnog gomilanja oružja, koje može biti pogrešno iskorišteno na razne načine – zaključio je Dragan Mektić.

 

Na kraju teksta Reuters podsjeća da su zapadni lideri optužili Rusiju,"„tradicionalnog moćnog saveznika Srba", za pokušaj prevlasti nad EU na Balkanu kroz manipuliranje političkim događajima. Rusija pobija takve optužbe.

 

http://www.6yka.com/

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com