Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

Uprava Civilne zaštite HNK: Krajnje je vrijeme za nabavku letjelice za gašenje požara Istaknuto

rujisteU posljednjih 20-ak dana na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabilježeno je preko 400 vezanih požara sa ukupnom vatrenom linijom preko 50 km, saopćeno je iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a. U jednom trenutku 6 općina, što je više od pola kantona, zahvaćeno je ozbiljnim požarima koji prijete i ljudima i stambenim objektima.

Oružane snage BIH kao i uvijek do sada su izašle u susret pa često i po nemogućim uvjetima gasile vatru. Procedura za podizanje helikoptera je jasno propisana i uvijek ispoštovana od strane Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo , iako sama jako kompleksna i komplicirana .

- Zbog velikog broja požara koji zadese prvenstveno HNK-a krajnje je vrijeme da veći nivoi vlasti razmisle o nabavci letjelica za gašenje požara bilo polovnih ili novih, te da time efikasnije i brže djelujemo pogotovo na početku požara, te time smanjimo širenje i kasnije veće probleme, te rasteretimo i OS BIH.

Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo nije sama u mogućnosti da nabavi takvu vrstu letjelica. Uprava je u skladu svojih mogućnosti dodijelila svakoj općini po jedno vozilo i trenutno završava fazu nabavke još po jednog vozila, čime bi svaka općina dobila po dva nova vatrogasna vozila , instaliran je sistem za rano otkrivanje požara u općinama Neum , Ravno i Čapljina kroz projekat Holistic.

U zaštitu i prevenciju od požara ulažu se znatna sredstva, ali bez letjelice teško se možemo izboriti sa ovakvim požarima. Ako smo bili ujedinjeni u poplavama i ostalim nesrećama u Državi i zajedničkim angažmanima i snagama uspješno djelovali i pokazali da možemo riješiti i najveće probleme , krajnje je vrijeme da zajedno pristupimo o ovom problemu te nađemo sredstva za nabavku letjelice za gašenje požara koja će biti svima od pomoći, ne samo u HNK-a u vrijeme požarne sezone.

S pravom se postavlja pitanje a imajući u vidu učestalost ljetnih požara koji nanose nenadoknadive gubitke agrarnom i šumarskom sektoru ne samo u HNK-a nego i cijeloj BIH , zbog čega naša zemlja ne bi investirala u nabavku letjelica takvog tipa koje bi bile od izuzetnog značaja za cjelokupnu teritoriju kriznih područja u Bosni i Hercegovini. Sprečavanje požara i efikasna borba protiv njih spasila bi hektare i hektare šume i obradivih površina koje iz godine u godinu nestaju pod vatrenim stihijama na skoro cijeloj teritoriji zemlje posebno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Kupovinu letjelice budžet bi znatno osjetio, ali osjeti li budžet i štete nastale od požara, angažiranja Oružanih snaga i iznajmljivanja kanadera !? - navedeno je u saopćenju.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com