Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Nedjelja, 07 April 2024

7. April: Dan oslobođenja Brčkog

  • Objavljeno u Brcko

IMG 0539

U Brčkom danas je obilježen 79. Dan oslobođenja grada od fašističke okupacije. Povodom ove značajne godišnjice, na Partizanskom spomen-groblju položeni su vijenci i cvijeće.
U ime Vlade Brčko distrikta BIH cvijeće je položio gradonačelnik prim.dr Zijad Nišić, koji je u svom obraćanju prisutnima istakao značaj borbe protiv fašizma i podsjetio na žrtvu palim borcima.

 

 

"Danas obilježavamo 79. godišnjicu od oslobođenja Brčkog od fašističke okupacije. Ova godišnjica podsjetnik je na žrtvu i herojstvo boraca koji su dali živote za slobodu našeg grada. Danas na Partizanskom groblju imamo i najmlađeg sedmogodišnjeg Mahira ali i 98-njeg Šerifa Karahasanovića bivšeg borca, što dokazuje da pamtimo ali i učimo te čuvamo od zaborava", rekao je Nišić.

Gradonačelnik je naglasio da je Brčko grad mira i multikulturalnosti, te da je dužnost svih nas da njegujemo te vrijednosti.

Svečanosti obilježavanja Dana oslobođenja Brčkog od fašizma prisustvovali su i predstavnici boraca NOR-a Srbije, Hrvatske i Bosne i Hervegovine, ustanove, udruženja, politički subjekti i građani.

O Brčkom: Brčko je grad i Distrikt u Bosni i Hercegovini.

Nalazi se na sjeveru zemlje, na rijeci Savi. Grad je bio pod fašističkom okupacijom od 1941. do 1945. godine. 7. aprila 1945. godine, Brčko je oslobođeno od strane jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com