Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 25 Mart 2024

ZLOUPOTREBA SLUŽBENIH VOZILA - 4 godine pokušaja uvođenja reda

  • Objavljeno u Brcko

16.01.2020. Predstavnički dom usvojio inicijativu za označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način kako bi bilo jasno vidljivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprječavanja zloupotreba korištenja.

06.02.2020. Vijeće ministara potvrdilo inicijativu i zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa za implementaciju

- Ministarstvo u namjeri da izbjegne označavanje službenih vozila je dalo mišljenje da se zloupotrebe mogu spriječiti uspostavom registra vozila koji će biti javno dostupan?!? To bi otprilike značilo da kada sumnjate na zloupotrebu morate zapisati tablice pa tražiti to auto u online bazi. Bježe od onoga što je jednostavnije i uočljivije - naljepnica ili posebne tablice.

- Ministarstvo finansija je otišlo korak dalje sa mišljenjem da su saglasni sa uspostavom javno dostupnog registra, ali da svaka institucija mora dati saglasnost za svoja vozila.

Danas sam imao sastanak sa ministrom Edin Forto na ovu temu. Sve ovo se dešavalo prije njegovog izbora. Naravno da je spreman da sa svoje strane napravi korake u pravcu realizacije inicijative koja već predugo čeka i pokuša ispraviti ono što je rađeno prije njega.

Da li očekujemo opstrukcije? Da. Previše je onih kojima je interes da i dalje službeno auto zloupotrebljavaju za privatne svrhe. Mnogo je ministara, direktora i drugih funkcionera koji su kupili naklonost ljudi iz sistema dodjelom državnih auta.

Da li ćemo se truditi da uvedemo red? Apsolutno da.

Više...

POLITIČKI BOTOVI KOJI STVARAJU LAŽNU SLIKU MASOVNE PODRŠKE STRANCI ILI KANDIDATU

  • Objavljeno u Brcko

Prijetnja koju predstavlja upotreba novih tehnologija za stvaranje lažne slike svijeta oko nas izlazi iz digitalnog svijeta i može imati posljedice na stvarni svijet, te samu suštinu demokratije. Ono što je sigurno je to da postoji sve veća potreba za zakonskom regulativom koja će sve nove tehnologije staviti u određene zakonske okvire i umanjiti mogućnost njihove zloupotrebe.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com