Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

U BiH samo jedna osoba proglašena personom non grata, lažno se predstavljao kao ambasador Istaknuto

saIz Ministarstva vanjskih poslova BiH kazali su nam da je Desiderio Ostrogon da Costa jedina osoba koju je naša zemlja proglasila personom non grata, jer se lažno predstavljao kao ambasador Gvineje Bisao.


Kako kažu, da Costa je za nepoželjnu osobu u Bosni i Hercegovini proglašen 2009. godine zbog umiješanosti u kriminalne radnje i jer se lažno predstavljao na osnovu falsificirane dokumentacije kao ambasador Gvineje Bisao.

 

Predsjedništvo BiH je takvu odluku donijelo nakon višemjesečne istrage tokom koje je prikupljeno mnogo diskreditirajućih podataka o ambasadoru. On je prethodno u Hrvatskoj izazvao skandal zbog preprodaje diplomatskih isprava i registarskih pločica za automobile. Da Costu su, prema navodima medija, već privodili 90-ih godina u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a te su ga države i protjerale.

 

Pokazalo se da se na bh. listi nepoželjnih osoba ne nalaze ni iranske diplomate Hamzeh Doolab Ahmad i Jadidi Sohrab za koje je 2013. godine Ministarstvo sigurnosti BiH saopćilo da su na osnovu Odluke Ministarstva vanjskih poslova BiH, donesene na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, proglašeni za persone non grata.

 

Tada je rečeno da su Hamzeh Doolab Ahmad i Jadidi Sohrab u svojstvu članova diplomatskog osoblja Ambasade Islamske Republike Iran, tokom boravka u Bosni i Hercegovini koristili svoj diplomatski status za sprovođenje niza aktivnosti koje su nespojive s funkcijama diplomatske misije i odredbama člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

 

Zanimljivo je da se na listi nepoželjnih osoba ne nalazi ni četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj kojeg je 1998. godine personom non grata u BiH proglasio tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp.

 

"Ova akcija je poduzeta u skladu s ovlastima visokog predstavnika shodno Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, prema interpretaciji iz Bonske deklaracije. Šešeljeve aktivnosti i izjave, i za vrijeme rata i u posljednje vrijeme, pružaju očit dokaz da bi njegova prisutnost u Bosni i Hercegovini predstavljala čin koji je štetan za provedbu Dejtonskog sporazuma te miješanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine", saopćeno je 1998. godine iz OHR-a.

 

Za razliku od BiH, Šešelj je u susjednoj Hrvatskoj službeno proglašen nepoželjnom osobom u skladu sa Zakonom o strancima i Zakonom o Schengenskim granicama.

 

Piše: Er. M./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com