Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Vlada Distrikta usvojila odluke o stečajnom postupku „Novi Bimeks“ i Akcionom planu za rješavanje problema Roma Istaknuto

vlada brcko4U nastavku 15. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH usvojen je Prijedlog zaključka koji je uslovnog karaktera, u vezi s Memorandumom o međusobnoj saradnji koji zaključuju institucije nadležne za granične kontrole i procedure, a s ciljem olakšavanja trgovine i povećanja efikasnosti graničnih procedura. Memorandum je dostavljen Vladi Brčko distrikta BiH na izjašnjavanje od strane Ministarstva vanjske trgovine BiH, i počet će se primjenjivati ukoliko ga odobre dvije trećine strana potpisnica.

 

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, istakao je da se Vlada, ne ulazeći u suštinu samog memoranduma, iz principijelnih razloga, ne želeći da bude jezičak na vagi, u smislu prihvatanja ili neprihvatanja stupanja na snagu memoranduma između entiteta, uslovno izjasnila.

 

„Mi bismo davanjem saglasnosti na izmjene memoranduma omogućili njegovu primjenu na samo jednom dijelu teritorije, budući da Republika Srpska nije dala saglasnost. Ovo je principijelno određenje Vlade koja u sličnim situacijama ne treba da zauzima izričite stavove, nego da bude konstruktivna i neko ko će podstaći dogovor i saradnju entiteta, a ne uticati na to da se razlike u stavovima produbljuju", zaključio je gradonačelnik Milić.

 

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog Odluke o usvajanju Uputstva o ministarskim konferencijama u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, a primljena je k znanju Informacija u vezi s djelimičnim poništenjem javnog konkursa za poziciju u Odjeljenju za obrazovanje, koja se prosljeđuje u daljnju skupštinsku proceduru.

 

Na 16. redovnoj sjednici usvojen je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti da se za nastavak vođenja stečajnog postupka DD „Novi Bimeks", Preduzeće za preradu plastike, mesa i konditorskih proizvoda, izvrši uplata iznosa od 47.000 KM.

 

Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da je izmjenom odluke traženo i razrješenje i zamjena stečajnog upravnika budući da su postojale informacije da on svoj posao ne radi na način koji je u funkciji efikasnog okončanja stečajnog postupka.

 

„Na današnjoj sjednici članovi Vlade tražili su informaciju od Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH o toku stečajnog postupka i strukturi troškova koji su nastali, uzimajući u obzir da oni koji su učesnici u postupku imaju enormne naknade i čini se da im nije u interesu da se stečajni postupak okonča, za razliku od Vlade koja ima svoje konkretne imovinske interese u tom postupku", naglasio je gradonačelnik Milić.

 

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog Akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2017–2020.

 

Jelena Nikić-Damjanović, šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, istakla je da je usvojeni akcioni plan dostavljen Vladi na razmatranje od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te da slijede pojačane aktivnosti na izradi akcionog plana za rješavanje problema Roma u Brčkom, kao i realizacija sredstva koja su preostala iz prethodnih godina, a odnose se na stambeno zbrinjavanje Roma, u ukupnom iznosu od oko 500.000 KM. „Po usvajanju budžeta uslijedit će javni pozivi kako bi se ova sredstva i realizovala", istakla je Nikić-Damjanović.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com