Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

U Brčkom 34 djece bez roditeljskog staranja Istaknuto

dhecasU Brčko distriktu trenutno je 34 djece bez roditeljskog staranja, svi su pod starateljstvom i svi su smješteni u druge porodice.

 

Shodno zakonu, starateljstvo se vrši putem staratelja kojeg imenuje organ starateljstva u skladu sa zakonskim procedurama, a u Brčkom to je Centar za socijalni rad.

 

Da bi brinuo u drugim ljudima staratelj mora da je zdrav i pošten, privržen, odgovoran, istrajan i da o tuđoj djeci brine kao i o svojoj, izjavila je voditeljica Šlužbe za zaštitu braka i porodice pri Centru za socijalni rad Slavica Mihajlović.

 

Upravo ove kvalite ima Zlata Puhovac, koja je do sada pod svoju zaštitu uzela čak 17 djece.

 

"Voljela bih usvojiti još jednu djevojčicu od četiri godine. Sigurna sam da bih je lijepo vaspitala i brinula se o njoj kao što sam i o ostalima" izjavila je Zlata Puhovac.

 

Brčko distrikt nema Dom za nezbrinutu djecu, ali ukoliko Centar za socijalni rad ne pronađe porodicu koja je spremna na takvu obavezu, djeca se smještaju u domove širom Bosne i Hercegovine.

 

/Selma Avdić / Radio Brcko/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com