Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

Sramota grada: Ko je protiv Plivačkog kluba “Sava Brčko” koji je osnovan 1946. godine? Istaknuto

plivacki klub sava 1949Plivački lub "Sava Brčko" osnovan je davne 1946. godine i iza sebe ostavio je ne samo republičke, kojih je osam puta osvojio, i državne prvake bivše Jugoslaviji, nego čak i evropske kao što je slavni Milorad Lukić Mika i Osman Vatić koji je bez noge na maratonu osvojio bronzu i rekord koji dugo godina u Evropi nije oboren.

 

Klub 1957. godine prestaje sa radom zbog otežanih uslova za rad, da bi se ponovo formirao 1990. godine kada je imao oko 120 polaznika. Tada su i današnji brčanski bazeni izgrađeni za potrebe razvoja i rada Plivačkog kluba "Sava Brčko" i razvoja plivačkog sporta koji su danas, nažalost, zatvoreni i obrasli u korov.

 

Zbog ratnih dejstava devedesetih godina klub prestaje sa radom i ponovo se aktivira 2016. godine kada je u oktobru mjesecu održana i osnivačka skupština ovoga kluba.

 

Hej, moj Osmane Vatiću i Milorade Lukiću, šta nam rade!?

 

Tada i počinju problemi koji su na sramotu Brčaka, naročito onih koji su u Skupštini i Vladi, kazao je za "infobrcko.com" Adem Džaferović, predsjednik Plivačkog kluba "Sava Brčko" veteran u plivačkom sportu.

 

"Danas se desilo to da Brčaci koji sjede u Skupštini i Vladi svih vjera i nacija nemaju sluha za ovaj klub. Mi smo podnijeli zahtjev da nam se pomogne i vjerujte da niko nije imao interesovanja za to, a naročito da dobijemo neki novac kao pomoć u oživljavanju kluba koji će uskoro napuniti 70 godina postojanja. Uspjeli smo se registrovani tek u 2017 godini, jer nam u Sudu nisu dali da se registrujemo pod Plivački klub "Sava Brčko" i to smo morali izbrisati. Međutim, nismo mogli prihvatiti da ostnemo bez ovog naziva kojeg je i Evropa znala, pa smo se sudskim putem izborili da nam se vrati to ime. Zbog toga je registracija izvršena tek u 2017 godini. To je urađeno zato da bi se Plivački ekstremni klub "Atos Sava" Brčko mogao prije nas registrovati i dobiti novčana sredstva", kazao je Džaferović.

 

plivacki klub sava miloradplivacki klub sava osman vatic

 

Brčko više ne prepoznaje vrijednosti

 

Dodajući da tada gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić poziva predstavnike kluba "Atos" kako bi se održao takozvani plivački međunarodni maraton koji ne dolikuje tome.

 

"Možete misliti sramotu za grad Brčko da gradonačelnik odmah prima te ljude, poziva rukovodioca maratona iz druge države iz Srbije, Šabac, a da ne razgovara sa Plivačkim klubom "Sava Brčko". Gradonačelnik mora da poznaje istoriju ovog grada, tradiciju, običaje. On je rekao laž da se prvi put maraton održava u Brčkom. Pa, dovoljno je da kažem samo da je Plivački klub "Sava Brčko" imao poznate maratonce, ne samo u BiH i bivšoj Jugoslaviji, nego u Evropi kao što je čuveni naš Brčak Osman Vatić koji je bio bez noge i naš Milorad Lukić Mika. To su bili naši evropski maratonci. Osman je plivao u Beogradu 1958, 1959. i 1960. godine i Milorad i osvojili su druga mjesta, a jedan od naslov u novinama bio je i "Bravo Osmane, čovjek bez jedne noge osvojio bronzanu medalju u Beogradu". Tri puta Osman i to iz Brčkog, invalid bez noge, osvojio je drugo mjesto. Osim toga Osman je plivao od Orašja do Brčkog za 7 sati i 10 min. i vršio je pripremu da prepliva i kanal "Lamanš" ili zvani "Engleski kanal" koji se nalazi na Atlanskom okeanu. Kada se to desilo on je bio poznat u Evropi. Na kraju se dešava da gradonačelnik poziva predstavnike kluba "Atos" čovjeka iz Srbije, Šabca da vodi maraton, tj. takozvani plivački međunarodni maraton koji ne dolikuje tome. U ovom gradu pali smo na niske grane gdje više niko ne prepoznaje vrijednosti", kazao je Džaferović.

 

plivacki klub sava 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plansko osporavanje?

 

Prilikom pokušaja registracije, Džaferović kaže da su ih iz Suda vraćali i odugovlačili sve do momenta dok se nije registrovao novi plivačkim klub "Atos".

 

"Oni su se poslije nas prijavili, a prije nas dobili registraciju i novac. To je besmislica pored Plivačkog klub "Sava Brčko" koji je nastao 1946. godine i koji je imao izvanredne rezultate sa poznatim maratoncima. Ovdje se izgleda nekome sredstva obezbjeđuju kada neko od njih to poželi, dok se istovremeno klub koji ima 70 godina zanemaruje. Mi već pišemo treći put gradonačelniku, Skupštini i Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, međutim bili smo prisiljeni da taj dopis pošaljemo putem pošte kako bi nam se povratnica vratila, a sve kako bi imali evidenciju da su primili, jer do sada kada smo slali ni jednog momenta nisu se sjetili da nam odgovore. Na sramotu ljudima koji vode ovaj grad. Brčko je bio drugi grad po broju sportskih aktivnosti i sportskih organizacija u bivšoj Jugoslaviji poslije Beograda", kazao je Džaferović.

 

Uništiše nam i bazene i naš plivački duh

 

On napominje da je još više žalosno što su današnji brčanski bazeni obrasli korovom i zatvoreni. Na taj način još više se narušava duh plivačkog sporta, kaže Džaferović.

 

plivacki klub sava bazeni 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Podsjećam, današnji brčanski bazeni koji su sada zatvoreni i, nažalost, obrasli korovom, izgrađeni su za potrebe razvoja i rada Plivačkog kluba "Sava Brčko" i razvoja plivačkog sporta. Neka ih je I za ovo sramota što su dozvolili da bazeni budu u ovakvom stanju. Svu opremu koju smo imali prije rata odnešeno nam je, sada smo u novom zahtjevu tražili da nam se ponovo nabavi i nismo dobili nikakav odgovor. Vjerujte, kome god sam rekao za ovaj slučaj ne može da vjeruje da se tako odnosi prema ovome dugogodišnjem klubu. Brčaci su prije više uživali na bazenima koji su bili napravljeni od buradi na Savi na Ficibajeru, nego danas. To se može vidjeti i na starim fotografijama. Nadamo se da ćemo istrajati na ovome putu i vratiti Brčkom ono što zaslužuje", kazao je razočarano za "infobrcko.com" Džaferović.

 

plivacki klub sava bazeni ficibajer1plivacki klub sava bazeni ficibajer2plivacki klub sava bazeni ficibajer3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

plivacki klub sava 1949

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

plivacki klub sava bazeni 1

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com