Menu

City ritam (393)

Objavljeni svi izvođači za ovogodišnji BiH Color Festival

 

Jučer je objavljen kompletan line up za šesti BiH Color Festival, koji će se održati 29. i 30. jula u Brčkom.
Prema riječima organizatora, zainteresovanost je veća nego ikad zbog promjene koncepta festivala.

 

Da se podsjetimo, ranije je festival bio isključivo vezan za elektronsku muziku, dok su od ove godine promijenili program sa live izvođačima.
Na Main stage-u nastupaju Edo Maajka, NipplePeople, Vojko V i Zoi, jedna od najpopularnijih imena alternativne muzičke scene sa naših prostora, te DJ Architect, Kosta Radman, WortexX, Wreckvge, Cashew, DJ Lea, Mario Eddie, Galoski i Miloš Stankić.

 

Za atmosferu na Hammer stage-u zaduženi su Lag, Fakir, Ranchatek, Sesha, Siniša Lukić, Dražen Zimonjić, DJ Frankie, DJ Barba i Avellatur.

 

„Ispostavilo se da smo napravili dobar potez sa ubacivanjem live izvođača što potvrđuje broj ulaznica koji smo već prodali. Početkom juna ove godine već smo nadmašili pretprodaju iz 2021. godine.

 

Ima tu dosta razloga, jedan je i popuštanje mjera zbog pandemije izazvane COVID-19 virusom i vraćanje života u normalne tokove“ izjavio je jedan od organizatora, Dražen Zimonjić.

„Završne pripreme su u toku. Ostale su neke administrativne stvari da se privedu kraju, koje ne zavise direktno od nas, ali u suštini imamo šestogodišnje iskustvo u organizaciji i već znamo kako to ide, no svaka godina ima svoje izazove. Drago mi je da ćemo opet ugostiti izvođače iz skoro svih zemalja bivše Jugoslavije i prirediti publici odličan provod.“ dodali su iz organizacije.

 

„Ono što me najviše raduje jeste činjenica da su skoro svi smještajni kapaciteti već popunjeni za ove datume. Naš festival je postao turistička atrakcija, ne samo za Brčko nego za čitavu BiH sudeći po gostima iz inostranstva. Nadam se da će pozitivan trend rasta festivala biti veći iz godine u godinu i da ćemo uskoro imati priliku da zovemo i inostrana imena sa svjetske scene.“ zaključio je Zimonjić.

 

Generalni sponzor projekta je Beck's pivo, dok su projekat takođe podržali Bavaria, Vivia, Vitinka, STR8, Rooster, Jägermeister, Johnnie Walker, Smirnoff, Juicy, kao i Vlada Brčko distrikta BiH, kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH i Evropska unija u Bosni i Hercegovini.

Više...

Sutra akcija dobrovoljnog darivanja krvi brčanskog “Humanitarca”

 

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Humanitarac“ Brčko sutra će u prostorijama MZ „Centar“ upriličiti novu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

 

„Sutra će biti trideseti put da se okopljamo ovim povodom i s ponosom mogu reći da mnogi nisu vjerovali da možemo ovako dugo opstati i uspješno raditi tim prije jer nismo dovoljno prepoznati od strane vlasti“, ističe predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Humanitarac“ Žiko Novaković.

 

Šef Odjeljenja Transfuziologije brčanske Bolnice dr Samir Pandur, apsolutno podržava okavke aktivnosti. „Humanitarne akcije ovoga tipa uveliko doprinose popuni naših rezervi krvne plazme. Veoma smo zahvalni svim dobrovoljnim davaocima kao i udruženjima koja ih okupljaju što se nartočito odnosi na udruženje „Humanitarac“, koje je naš stalni partner“, naglasio je Pandur. U samom udruženju više su nego svijesni neophodne podrške koju im pružaju trenutni ali i raniji članovi.

 

“Želeći se zahvaliti svima njima sutra smo, uz samu akciju, predvidjeli i cjelodnevno druženje i kvalitetan ručak a tom prilikom će biti uručene i plakete za višestruke davaoce, a naročito one koji su pedeset i više puta darovali krv, a sada to zbog objektivnih razloga više nisu u stanju“, naglašava predsjednik Žiko Novaković.

 

Svih navedenih aktivnosti ne bi bilo bez podrške dobrih ljudi, odnosno donatora.

 

„Veoma smo zahvalni svima koji podržavaju naše akcije no posebnu zajvalnost, u ovom kontekstu, dugujemo Marku Paniću, Đorđu Kojiću, te doktoru Nusretu Kusturici“, zaključio je Novaković. Inače, trajanje akcije dobrovoljnog darivanja krvi predviđeno je u vremenskom intervalu od 10 do 13 sati.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Večeras predstava “Noć u kući gospodina Kolaka”

 

U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2022“ večeras sa početkom od 20 časova u Domu kulture biće izvedena predstava „Noć u kući gospodina Kolaka“. Ulaz slobodan.

 

 

Igraju: Bodo Ninković, Irfan Mensur, Vladimir Kerkez
Pisac: Vladimir Đurđević
Režija: Irfan Mensur
Kostim: Selena Mladenović
Dizajn svetla i zvuk: Igor Borović-Cipi
Muzika: Zijo Valentino
Muzika za hor: Leontina Vukomanović

 

Pisac Vladimir Đurđević rekao je o predstavi:

– Irfan, Boda i Vlada su me naterali da napišem komad o tri luzera.Ponovo.Petnaest godina nakon mog prvog i jedinog takvog,a ujedno i debitanskog komada.

 

„Ne igraj na Engleze“ je komad o tri antiheroja posle kog muškarci plaču, a ženama ništa nije jasno, “Noć u kući gospodina Kolaka“ je komad o tri antiheroja posle kog muškarcima nije udobno,a ženama sve jasno. Mada, nisam želeo da pojašnjavam bilo šta. Želeo sam da pitam jer svako pozorište, pa čak i ovo malo, kamerno, nepretenciozno, šarmantno pozorište postavlja pitanja – Đurđević objašnjava.

 

Da li u vremenu terora lepote i mladosti, i triumfa forme nad suštinom, laži nad istinom i prava nad pravdom,u vremenu seksa bez ljubavi i pozorišta bez pisca i glumaca,u vremenu u kom se stvari digitalizuju,racionalizuju i banalizuju..da li u tom vremenu,muškarac starog kova,analogni neki tip,može pronaći smisao? Prevedeno na jezik ovog vremena:Da li muškarci danas imaju upotrebnu vrednost?

 

U sećanje na mog prijatelja Petra Kolaka (1977-2017).

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Večeras u Brčkom predstava “Neće biti smak svijeta”

 

U okviru manifestacije “Proljeće u gradu 2022.” večeras od 20 časova u brčanskom Domu kulture u produkciji SARTR-a iz Sarajeva, biće odigrana predstava “Neće biti smak svijeta”.

 

“Već dok se izgovara prva replika, na maloj sceni oblikovanoj u scenski prostor koji treba da predstavlja i nalikuje na takozvani dom za sve životne potrebe ali sa univerzalnom funkcionalnošću, tekst mladog autora Adnana Lugonića potpuno vas obuzima i bez ikakvih dodatnih efekata, sasvim ogoljeno i potpuno suštinski vas vodi niz likove jedne porodice – otac i dvije sestre. Pri tome atmosfera, građena od mlade rediteljke Nine Nikolikj, sadrži autentičnu životnu tenziju, kao i veliku tajnu, koje su propratni dio realnih životnih situacija, a u savremenom teatarskom realizmu ne mogu vas tako često iznenaditi i vješto voditi kroz lavirint zvani život.” – Zvezdana Angelovska

 

U predstavi igraju/ Dženana Džanić, Darja Rizova, Saša Handžić Kostimografija: Ivana Karanfilovska Ugurovska Scenografija: Angel Petrovski Muzika: Oliver Mitkovski (muzička adaptacija); Dimitar Masevski (kompozicija ”Magdalena”) Saradnik za makedonski jezik: Gjorgji Jolevski Fotografija: Deni Ingilizovski.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Sutra u Brčkom predstava “Malo Blago”

 

U sklopu manifestacije “Proljeće u gradu 2022.” sutra će u brčanskom Domu kulture od 20 časova biti odigrana predstava “Malo Blago” u produkciji Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke.

 

Predstava „Malo Blago“ govori o tri generacije žena u jednoj porodici i njihovoj borbi sa (ne)svakodnevnim nedaćama na jedan duhovit i komičan način, saopštili su iz Gradskog pozorišta Jazavac. U predstavi igraju Nataša Ivančević, Slađana Zrnić i Belinda Božičković.

 

Ovo je najnagrađivanije predstava Gradskog pozorišta Jazavac i jedna od nadugovječnijih predstava pozorišta koja je premijerno izvedena u oktobru 2016. godine.

 

Pored brojnih redovnih gostovanja, predstava je igrana i na mnogobrojnim festivalima na kojim je i nagrađivana. Takođe, ova predstava je više puta izvođena u sklopu programa za borbu za ženska prava.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Brčkom večeras koncert grupe “Legende”

 

U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2022“ večeras sa početkom u 20 časova u Domu kulture biće održan koncert grupe „Legnde“.

 

Grupa ‘Legende’ je srpski bend osnovan u Beogradu 1988. godine, kada i objavljuje svoj prvi album. Grupu su, osnovali Zoran Dašić – Daša, vođa grupe, tekstopisac, kompozitor, gitarista i tamburaš i Lazar Marin – Laza, gitarista i prateći vokal. Prva koncertna sezona grupe počela je na Bogojavljanje 19. januara 1995. godine, koncertom u beogradskom Sava centru i do februara 2019. godine je održano 59. koncerata u istoj dvorani. Tradicija se nastavlja, i svaka nova koncertna sezona započinje u Sava centru, zatim grupa “Legende” nastavlja sa turnejom po gradovima širom Srbije, regiona i inostranstva.

 

Do danas grupa “Legende” je održala preko hiljadu i četiristotine koncerata u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Poljskoj, Kipru, Švedskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Austriji, Kanadi, Nemačkoj, Australiji, SAD, Rusiji i Francuskoj.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

BRČKO OPEN 2022. svečano otvoren

 

Na teniskim terenima “Prohema” je juče u Brčkom svečano otvoren 18. Međunarodni teniski turnir „BRČKO OPEN 2022“. Turnir je otvorio predsjednik teniskog saveza BiH Miodrag Marković.

 

Direktor teniskog kluba “Prohema” Tomislav Đokić je izjavio da nas očekuje vrhunski tenis i da je ovo posebna prilika koja se održava jednom godišnje da se pogledaju kvalitetni mečevi i da podrška igračima.

 

“Turnir postoji 18 godina i zaista možemo reći da je tradicija na našoj strani, bez obzira što smo 2020. godine napravili pauzu zbog pandemije. Još bih istakako da je veličina ovog turnira i po ostalim učesnicima kao što je i dugogodišnji supervizor i glavi sudija Vladimir Erg iz Sombora, koji je učestovao na svjetskim teniskim mečevima”, rekao je Đokić.

 

On je dodao da na glavnom turniru učestvuju 32 igrača iz osam zemalja i regiona. Ove godine specijalnom pozivnicom i takmičenjem kroz kvalifikacije učestvuju dvojica mladih Brčaka, članovi teniskog kluba “SOL” Andrej Đokić i Dženan Baković. Takođe, učestovuju još pet mladih tenisera iz BiH.

 

Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić, kaže da je ovo veliki dan za distrikt Brčko i igrače. Ovaj turnir, kaže on, ima mogućnost da preraste na viši nivo, što je veoma bitno za domaće igrače, te zbog toga nije upitna budućnost tenisa u BiH.

 

Ovogodišnji nagradni fond turnira iznosi 15.000 dolara, a pobjednik će, osim novčane nagrade, u iznosu od 1500 dolara osvojiti i 18 ATP bodova.

 

 

Finale će se odigrati 29. maja.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

PLANET OBUĆA BRČKO– NOVA KOLEKCIJA PROLJEĆE/LJETO 2022

 

U sve trgovine najvećeg maloprodajnog lanca obuće “Planet obuća” kao i NOVI web shop www.planet-obuca.ba stigla je NOVA KOLEKCIJA PROLJEĆE/LJETO 2022!

U novoj kolekciji “Planet obuće” pronaći ćete nove modele ženskih špagerica, modnih natikača u pastelnim bojama, comfort baletanki, muške casual cipele i patike te dječje svjetleće patike, baletanke i sandale sa anatomskim uloškom idealne za uživanje u toplim proljetnim i ljetnim danima.

 

Požurite u Vama najdražu trgovinu “Planet obuća” u Brčkom, na adresi Bulevar mira bb, Sava centar i za predstojeće tople dane za sebe i svoje najdraže, izaberite novi par obuće.

 

Pored nove kolekcije u “Planet obući” Vas očekuje i posebna akcija -50% popust na izdvojene modele.

 

I to nije sve!

 

Sada najdraže modele omiljenih brendova “Planet obuće” možete pronaći, pregledati i kupiti iz udobnosti svog doma i to putem NOVE REDIZAJNIRANE web stranice: www.planet-obuca.ba, kao i Olx shop-a: PlanetObuca - OLX shop - OLX.ba i ostvariti online popust od -20% na sve artikle, uključujući i modele NOVE kolekcije PROLJEĆE/LJETO 2022.

 

Posjetite nas i uvjerite se u najveći izbor i najniže cijene!

Više...

U Brčkom obilježen Međunarodni dan kulturnih različitosti

 

U organizaciji Mreže „Promoviši pozitivno“, Ureda OSCE-a u Brčkom i novoosnovanog Vijeća nacionalnih manjina, danas je i u Brčkom obilježen Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

 

Cilj obilježavanja je, između ostalog, pokazati da je Brčko mjesto istinske tolerancije, suživota i suradnje, istaknuli su organizatori.

 

Ovim povodom na Trgu mladih je upriličena podjela promotivnih materijala, a potom u Skupštinskoj sali i debata na temu „Jačanje suradnje Vijeća nacionalnih manjina i vladinog i nevladinog sektora u Brčkom“ na kojoj su sudjelovali predstavnici Ureda OHR-a i OSCE-a, čelnici brčanske izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnici nevladinih organizacija.

 

„Današnji skup dokaz da međunarodne institucije kao što je i ured OSCE-a u Brčkom nastoje podržati izgradnju tolerancije, suživota i, na kraju krajeva, i kroz novoformirano Vijeće nacionalnih manjina, želimo pomoći i u jačoj saradnji nevladinog sektora s Vijećem, ali i svakako s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te nacionalnih kulturnih udruga koja su ovdje s nama“, kazao je Admir Kadić, ispred Mreže „Promoviši pozitivno“.

 

Presjedavajući Vijeća nacionalnih manjina, Asmir Husić tijekom današnje debate istaknuo je kako je vrlo važno promovirati kulturne različitosti koje su prisutne u Distriktu.

 

„Upravo zato smo tu kao Vijeće nacionalnih manjina da doprinesemo i pokažemo kulturalnu različitost našeg grada i da pokažemo da je ona zapravo bogatstvo Brčko distrikta BiH“, kazao je Husić.

 

Skupštinsko Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava godinu dana je radilo na formiranju Vijeća manjina s ciljem pružanja podrške kulturnim, ideološkim, ali i drugim različitostima, naglasila je danas Milijana Simić, presjedavajuća Povjerenstva.

 

„Nama je drago što su se nakon formiranja u vrlo kratkom vremenskom razdoblju okupili, napravili ovakve aktivnosti i promovirali svoje udruge i svoje vrijednosti“, kazala je Simić.

 

Današnju aktivnost podržao je i Ured gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

 

„Mi smo svi različiti jer smo jedinstveni i upravo zbog toga je posebnost ovog cijelog svijeta; bez raznolikosti bilo bi nam vrlo dosadno. Sigurna sam da i Brčko distrikt BiH može upravo prenijeti poruku da tri konstitutivna naroda, naše Vijeće nacionalnih manjina i svi ostali savršeno predstavljaju Distrikt baš onakav kakav jeste – različit, ali tako savršen“, kazala je savjetnica gradonačelnika Tea Ružić.

 

Na današnjoj debati usvojeno je nekoliko zaključaka od kojih je svakako najznačajniji da je Brčko distrikt do sada postigao dovoljnu razinu tolerancije i suživota, ali i da to i dalje, konstantno, treba nadograđivati za što je naročito zadužen nevladin sektor.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Veče stand-up komedije 22. maja u Domu kulture Brčko sa Peđom Bajovićem

 

Dana 22. maja Brčko će biti u prilici ugostiti vrsnog stand-up komičara Pedju Bajovića koji nam u sklopu svoje turneje po jugoističnoj Evropi dolazi pravo s najvećeg svjetskog festivala komedije "World Comedy Expo".

 

Njegovih prvih 15 godina života i rada u stand-up komediji rezultiralo je s tri tematske cjelovečernje predstave: S NOGU* (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije), MUŠKARAC (o parenju i razmnožavanju) i ROK TRAJANJA.

 

Na samu 15. godišnjicu od svog prvog nastupa (31.01.2005.), Pedja je odlučio pred publiku prvi put izaći s kompilacijskom predstavom koju je nazvao NAJBOLJI’ sat i kusur, a u kojoj se nalaze njegove najbolje fore koje su u tom prethodnom vremenu najviše nasmijale publiku – u našem dijelu svijeta, ali i šire:

 

‘Ko je blesaviji, Amerikanci ili Englezi…ili Japanci? Ili mi.
Koja je razlika između Bosanke i Hercegovca u krevetu ili u novčaniku?
Zašto riječ ‘čimbenik’ zbunjuje Srbina?
Šta se zapravo dogodi kada Hrvati popizde na Slovence?
Zašto Crnogorac još ne spava…?
A, gdje je nestalo makedonsko devojče…?
Koliki je IQ zaljubljenog muškarca?
Koliko to glasova ima žena?
Zašto je i kako toljaga iz raja izašla?
Kada treba početi čitati ‘neprijateljsku’ literaturu?
Sex: ženske face vs. muške misli!
Je li brak stvarno institucija?
Jesu li djeca početak kraja ili kraj početka?
Starenje je prirodna pojava ili međunarodna zavjera?
Šta je strašnije: alkohol ili cigarete? Ili kurve.
Koji je zvuk gori: krc ili klik?
Zašto žene žive duže od muškaraca?
Red, rad ili disciplina?
Pas ili auto: čovjekovi najbolji prijatelj?

 

Još više pitanja i još manje odgovora dobit ćete u ovom druženju s Pedjom u Domu kulture, 22. maja u 19.00h.

 

Svoje ulaznice možete nabaviti u Balkan pubu po cijeni od 7KM ili na dan predstave u biletarnici Doma kulture od 18:00.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com