Menu

Održan prvi nastavak 63. redovne sjednice Skupštine BDBiH

 

Poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su u nastavku 63. redovne sjednice, održane u srijedu 3. juna 2020. godine Nacrt zakona o izmjeni Zakona o podsticaju privrednog razvoja Brčko distrikta BiH u prvom čitanju.

Skupština je donijela nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH radi izgradnje i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata u više mjesnih zajednica.

Razmatrana je i uz Zaključak Skupštine usvojena Informacija o uspostavljanju registra zaposlenih i registra imenovanih lica u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima Brčko distrikta.

Zaključkom je definisano koje neophodne podatke treba minimalno da sadrži registar zaposlenih kao i registar imenovanih lica.

Skupština je Zaključkom zadužila Vladu, institucije, javna preduzeća, ustanove, zavode i fondove Brčko distrikta da učine javno dostupnim sve postojeće registre i podatke korisnika javnih sredstava, uključujući iznose sredstava, kao i da nedostajuće registre i podatke uspostavi u roku od 60 dana.

Donesena je Odluka o utvrđivanju obaveze organa javne uprave, institucija, javnih preduzeća, ustanova, zavoda i fondova Brčko distrikta BiH u pogledu uspostavljanja registra zaposlenih i registra imenovanih lica.

Poslanici su razmatrali i usvojili Izvještaj o radu Kancelarije za reviziju javne uprave i institucija Distrikta, kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta u prošloj godini.

Data je saglasnost na revidirani – ažurirani poslovni plan JP „Putevi Brčko“ za 2020. godinu, a usvojen je i Prijedlog odluke o povjeravanju izgradnje i rekonstrukcije javnih puteva Javnom preduzeću „Putevi Brčko“.

Saglasnost Skupštine dobile su i izmjene i dopune statuta JP “Luka Brčko“ kao i Izvještaj o radu Upravnog odbora ovog preduzeća od 1. jula do 31. decembra 2019. godine.

Razmatrano je više informacija među kojima i Informacija o kadrovskim resursima i dijagnostičkoj opremi u JZU „Zdravstveni centar Brčko“.
Nakon rasprave usvojen je Zaključak kojim su zaduženi Upravni odbor i menadžment JZU „Zdravstveni centar Brčko“ da dostave informaciju o planu kadrovskih potreba s akcentom na sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Odjeljenje za zdravstvo i JZU zaduženi su da dostave i informaciju o preduzetim aktivnostima na realizaciji kapitalnog budžeta u vezi s medicinskom opremom.

Pododjeljenje za javne nabavke zaduženo je da Skupštini dostavi informaciju o eventualnim negativnim posljedicama po Brčko distrikt ukoliko dođe do prekida postupaka nabavke CT aparata. Fond zdravstvenog osiguranja zadužen je da Skupštini dostavi informaciju o tome koliko je i kojim zdravstvenim ustanovama u posljednje tri godine plaćeno za usluge pregleda pacijenata CT aparatom, magnetnom rezonancom i drugim dijagnostičkim aparatima kao i koje su karakteristike tih aparata.

„Pred nama je vrijeme u kome ćemo se morati dodatno baviti zdravstvom i naći najkvalitetnija rješenja. Naša društvena zajednica daleko više očekuje kako od Skupštine tako i od Vlade, a ponajviše od Javne zdravstvene ustanove da obezbijedi kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građanima Brčko distrikta“, rekao je nakon sjednice Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine.

Nakon što je otvorena rasprava o Informaciji o preduzetim mjerama o otklanjanju šteta koje su nanijele divlje svinje Skupština je sinoć prekinula sjednicu.

Više...

Polovinom mjeseca počinje Škola plivanja u Orašju

 

Još uvijek je neizvijesno hoće li gradski bazeni u Distriktu ove godine biti otvoreni, no ono što je sigurno je da će Brčaci, koji ne planiraju ići na more, moći izabrati neka od kupališta na rijeci Savi ili nama najbližim, bazene u Orašju

Bazeni Aqua Centar u Orašju otvaraju se najvjerojatnije polovicom tekućeg mjeseca. I ove godine, kao i ranijih, starta Škola plivanja „Delfin“iz Obudovca, koju je pohađalo i nekoliko desetina Brčaka, prenosi Radio Brčko.

Profesor tjelesnog odgoja Ratko Simić, instruktor plivanja ove škole ističe da još traje upis i da ima mjesta. Za vrijeme ljetne sezone planirane su, kako kaže, tri grupe od po 70 djece s kojima će pored njega raditi još dva instruktora Milenko Perušinović i Aleksandar Dašić.

Planiran je dvanaestodnevni tečaj za početnike i napredni, ali i tečaj za odrasle koji još uvijek ne znaju plivati.

Iz Škole poručuju da je sigurnost zagarantirana, te da su treninzi u jutarnjim satima, kada nema gužve i da su spasioci svakodnevno u Centru „Aqua“.

Sve dodatne informacije se mogu naći na facebook stranici „Škola sporta Obudovac“.

Više...

U vrtiću “Naša djeca” slobodnih 117 mjesta, a zaprimljeno 440 prijava

 

U četiri objekta vrtića „Naša djeca“ u Brčkom trenutno, u skladu sa preporukama Kriznog štaba, boravi 180 mališana od ukupno 350 djece koja su upisana u ovaj vrtić.
Jasna Jovičić, direktor vrtića „naša djeca“ kaže da do daljnjeg ostaje odluka da u vrtić mogu ići samo djeca čija oba roditelja rade. Ona podsjeća da je odlukom Kriznog štaba i Odjeljenja za obrazovanje vrtić krenuo sa radom od 18. maja, tako da je u maju bilo oko 120 djece raspoređenih u četiri objekta, dok se broj njih povećao od prvog juna.

„Nadamo se da će vrlo brzo Krizni štab donijeti odluke na osnovu kojih će vrata vrtića biti otvorena za sve mališane koji pohađaju našu ustanovu“, naglasila je Jovičić.

Prema njenim riječima za upis djece u vrtić u narednu predškolsku godinu zaprimljeno je 440 novih prijava .

„Naš kapacitet je 117 djece, tako da će biti veliki broj onih koji neće moći upisati djecu u ovaj vrtić“, istakla je Jovičić.

Ovo je samo pokazatelj da se distrikt Brčko i dalje suočava sa problemom nedostatka prostora za djecu predškolskog uzrasta jer Javna ustanova „Naša djeca“ sa sadašnjim kapacitetima ne može izaći u susret roditeljima. Moramo uzeti u obzir da su značajno popunjeni i kapaciteti privatnih vrtića čije usluge su daleko skuplje od usluga koje se naplaćuju u Javnoj ustanovi „Naša djeca“.

Više...

Brčko: Stvaranje nepotrebnih gužvi prilikom javljanja na Zavod za zapošljavanje

 

Kako bi se ispoštovale preporučene epidemiološke mjere, te smanjile nepotrebne gužve prilikom prijavljivanja, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta je od prvog juna uveo raspored ovjere kartona po abecednom slovu prezimena.

Uprkos navedenom, u proteklih nekoliko dana svakodnevno dolazi do nepotrebnih gužvi u jutarnjim satima koje mogu dovesti u opasnost zdravlje korisnika, a uposlenicima u Zavodu otežavaju rad, piše Radio Brčko.

Javljanje na Zavod po abecednom redu je upravo uvedeno kako bi se smanjila mogućnost gužvi i situacija koja se dešava posljednjih nekoliko dana prije svega u jutarnjim satima je upravo ono što nismo željeli ističu u brčanskom Zavodu za zapošljavanje.

Direktor Zavoda Vlado Jevtić naglašava da je prethodnih jutara bila praksa da korisnici Zavoda počinju dolaziti na ovjeru i po sat vremena prije zvaničnog početka rada ove institucije što je nepotrebno.

“Stvaranjem gužvi tokom jutarnjih sati, građani rizikuju svoje zdravlje jer sve ove mjere su uvedene upravo kako bi se omogućilo održavanje preporučene distance među korisnicima”, naglašava Jevtić.
Iz ovog Zavoda podsjećaju građane da je otvoreno sedam šaltera za javljanje te da ovjeru kartona mogu raditi sve do 15 sati svakim radnim danom po ranije utvrđenom rasporedu.

Više...

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com