Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Umro akademski slikar iz Brčkog Mevludin Ekmečić – Lutka

 

Danas je u 92. godini umro akademski slikar iz Brčkog Mevludin Ekmečić – Lutka, objavila je Fondacija Legat Ekmečić.

 

 

- Bio je izvanredan slikar i portretist, društveno angažiran kroz razvoj i osnivanje mnogih galerija, umjetničkih ustanova, kolonija i manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Najznačajnije rezultate je postigao na mjestu dugogodišnjeg upravitelja jedinstvene Galerije portreta u Tuzli, te osnutak Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli i međunarodne manifestacije Interbitef, te nekoliko regionalnih legata i umjetničkih kolonija. Aktivno je surađivao na osnutku Galerije Rizah Štetić u Brčkom, Hasan Kikić u Gradačcu, Galeriji franjevačkog samostana Dubrava i Galeriji Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

Izlagao je puno, na samostalnim i kolektivnim izložbama, te izdao nekoliko mapa arhitektonske tematike i gradova koji nestaju (Staro Brčko, Stara Tuzla, Sarajevska Baščaršija). Odlikovan je mnogim umjetničkim i društvenim nagradama, te Počasnim doktoratom Univerziteta u Tuzli.

 

Godine 2017. je sa bratom Fadilom Ekmečićem utemeljio Fondaciju Legat Ekmečić u Brčkom kao prvu umjetničku zakladu u kojoj se čuva umjetnička ostavština familije Ekmečić, kao trajni podsjetnik na ulogu i značaj umjetnosti i kulture.

 

Gradu Brčkom je posvetio i grafičku mapu Staro Brčko u kojoj je sačuvao sjećanja na grad i vedute koji nestaju.

 

Autor je bolne mape Genocid nad Bošnjacima, nastale tokom rata, te knjige Sjećanje na ljude mog vremena.

 

Zadnju retrospektivnu izložbu imao je tokom prošle godine koja je u maniri najboljih vremena prošla kroz tri grada: Tuzla – Brčko i Sarajevo!

 

Neka mu je laka bosanska zemlja koju je toliko volio!

 

Prof. dr. Ibrahim Krzović, predgovor iz Kataloga Retrospektivne izložbe slika i crteža povodom 90 godina života i 72 godine umjetničkog rada:

 

“Dobroćudni violinista na krovu svijeta!

 

 

Neki ljudi spajaju različite čestitosti. U nekima se one rode, u nekima se sabiru, izgrade i plode, sad na jedan, sad na drugi način. Mnogi koji su susretali Mevludina Ekmečića, vidjeli šta radi i slušali kako govori odmah su stekli dojam o nekome i nečemu što podsjeća na snažno vrelo obilne vode i klokotanje dubine. I sada se to može i čuti i vidjeti na njegovim slikama.

 

Cijeli novi ciklus slika, ulja na platnu i akvarela, nastao u godinamamirovine, pokazuje nesmirenu energiju i želju njegovog govora i geste crtežom i bojom.

 

Mevludin Ekmečić, akademski slikar, galerista muzealac, likovni pedagog, brižni član brojne porodice, pokretač i realizator kulturnih i umjetničkih programa, odbojkaš, državni reprezentativac, razvio je svestrano djelovanje odmah nakon što je diplomirao na Akademijiu Zagrebu 1960. godine.

 

 

Velikom energijom i entuzijazmom koji su ga posebno krasili, a entuzijazma nije nedostajalo i tadašnjim generacijama mladih, uspijevao je razviti i ono što čini primarnu i izvornu potrebu mladog i talentovanog umjetnika, čovjeka koji olovkom i perom, znanjem i strašću iscrtava linije, oblikuje neki lik, figuru, vedute. Zar nije taj svestrani aktivizam čovjeka koji djeluje između Brčkog, Pariza, Sarajeva i Zagreba, Tuzle i Zuricha, svjetskih centara umjetnosti, jednako kao i učešće na velikim gradilištima ondašnje socijalističke obnove i izgradnje, prijetio da ideali kolektiviteta potisnu njegove umjetničke porive.

 

I činilo se ponekad da se više bavi drugim nego sobom, da radi zadruge, postavlja izložbe, pokreće i vodi institucije. Činilo se da se osjeća odgovornim kako ne bi nezapaženo ostalo djelo i djelovanje drugih.

 

 

Bio je i ostao dobroćudni violinista na krovu svijeta!”

Više...

Sa ministrom Lučićem razgovarano o stambenom zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih lica i socijalnih kategorija

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i zamjenik gradonačelnika Anto Domić sastali su se u Gradskoj vijećnici sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošem Lučićem.

 

Razgovarano je o projektu „CEB II“, koji je nedavno aktuelizovan u Brčkom, a koji se odnosi na zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja. Čelnici Vlade upoznali su ministra Lučića da će ovaj projekat, odlukom brčanske Vlade, biti realizovan na prostoru Prutača.

 

U prvoj fazi projekta planirano je u Humanitarnom naselju Prutače izgraditi dvije zgrade sa po 30 stambenih jedinica. Vrijednost projekta je 1.407.000 evra kreditnih sredstava, a na ovaj način će biti stambeno riješen veliki broj romskih porodica koji žive na ovom prostoru.

 

 

Tema razgovora sa ministrom Lučićem bili su i drugi projekti za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica, koji se zajednički realizuju udruženim sredstvima. Najavljena je i realizacija EU projekta resornog državnog ministarstva koji ima za cilj mapiranje potreba lokalnog stanovništva koje je bez krova nad glavom, na osnovu čega će ministarstvo kandidovati zahtjev za sredstva za rješavanje ove problematike.

Više...

Brčanska Skupština analizirala aktuelnu situaciju sa pandemijom

 

Situacija sa pandemijom se usložnjava i u Brčkom, unatoč započetom procesu vakcinacije. Potrebno je odgovornije ponašanje, prije svega građana kroz sistem prevencije i samozaštite, ali i potpunije pridržavanje svih mjera propisanih od strane Kriznog štaba. Rečeno je poenta iskazanog na današnjem prijepodnevnom zasjedanju Skupštine Distrikta, na kojem se analizirala Informacija o aktuelnom stanju sa Covidom – 19.

 

U ovom kontekstu šef resornog Odjeljenje brčanske Vlade Sead Šadić, između ostalog, istaknuo je da je do danas vakcinisano ukupno 659 osoba iz takozvanih prioritetnih grupa, što uključuje i kompletno medicinsko osoblje.

 

Direktor brčanske Bolnice dr Dušan Stokić je još jednom naglasio da je situacija sa pandemijom veoma složena, te da su bolnički kapaciteti, što uključuje ljekare i medicinske tehničare, ali i uopšte smještajne kapacitete, na krajnjoj granici, jer primjerice optimalni bolnički kapaciteti su 100 oboljelih, a u ovom trenutku ih je hospitalizovano gotovo 150.

 

Diskusija zastupnika je išla u pravcu odavanja priznanja svim medicinskim radnicimna na do sada uloženim naporima, te potrebi i dodatne novčane stimulacije, posebno osoblju na Covid odjeljenjima.

Jedan od prijedloga je bio i da se u terepiju liječenja oboljelih uvedu i novi lijekovi koji su dokazani kao efikasni u liječenju oboljelih, koji su već korišteni u SAD-u.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

 

U povodu obilježavanja 15.travnja, Dana Armije RBiH, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Brčko distrikta i Saveza boračkih udruženja Tuzlanskog kantona danas su obišli Šehidsko mezarje u Gornjem Rahiću, te spomen obilježje u gradu, kako bi učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali počast stradalim borcima Armije R BiH.

 

Safet Bahor u ime Koordinacije čestitao je Dan Armije RBiH, iskazujući nezadovoljstvo statusom demobilisanih boraca do 57 godina iz Brčkog, u ratu maloljentih, a koji, za razliku od ostalih, iz Federalnog proračuna ne ostvarajuju mjesečna primanja. Ovom prigodom izrazio je nadu da će se do ljeta i ovaj problem kroz zakonsku regulativu riješiti.

 

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin podsjetio je na sve one koji su se borili za ovu zemlju, ljude koji su ugradili živote u temelje ove zemlje.

 

„Kao vojnik bio sam na ratištima u zoni Brčko i znam koliki su napori uloženi da se očuva slobodna teritorija i ne dozvole prodori koji su vršeni u više navrata“, istaknuo je Karadžin.

 

Događaj je organiziran uskladu s mjerama Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje, a vijence i cvijeće su, između ostalih, položili predstavnici brčanskih UG Dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni Ljiljan” i Udruženja demobilisanih boraca, te predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Crveni krst sprovodi niz humanitarnih projekata

 

Crveni krst Brčko distrikta pored aktivnog učešća u borbi protiv pandemije virusa korona, sprovodi i niz drugih humanitarnih aktivnosti.

 

Sekretar brčanskog Crvenog krsta, Denis Šehanović rekao je da već četiri ili pet godina traje program prevoza učenika sa poteškoćama u razvoju od njihove kuće do škole, te da su se ove godine pojavili određeni problemi koji su ubrzo otklonjeni.

 

“Ove godine bilo je zastoja u prevozu zbog kašnjenja budžeta, odnosno novog Zakona koji uređuje oblast nevladinog sektora, ali zahvaljujući Vladi i gradonačelniku taj problem je vrlo brzo riješen i sada su obezbijeđena sredstva za tu namjenu”, rekao je Šehanović.

 

 

U saradnji sa švajcarskim Crvenim krstom i Vladom Brčko distrikta, brčanski Crveni krst počinje realizaciju projekta „Starenje i zdravlje“.

 

 

“Projekat će biti finansiran za period od naednih 6 godina, gdje će volonteri Crvenog krsta odlaziti na kućne adrese i ljudima pomagati na razne načine, od socijalnog druženja, odlaska u trgovinu i raznih drugih nemedicinskih usluga koje im budu bile potrebne”, istakao je Denis Šehanović.

 

Sekretar Crvenog krsta rekao je da je švajcarski Crveni krst obezbijedio donaciju za osobe koje su ostale bez posla usljed pandemije virusa korona za šta je izdvojeno preko 17.000 KM.

 

“Radi se oko 50 porodica koje će putem pošte dobiti novac, i taj isti će moći potrošiti za ono šta je njima najpotrebnije”, rekao je Šehanović.

 

Iz Crvenog krsta su potvrdili da su se tokom čitavog perioda pandemije koronavirusa trudili da pomognu institucijama Distrikta, te da su prije par dana uspjeli obezbijediti donaciju za JZU “Zdravstveni centar Brčko” u vidu posteljina, jastuka, zaštitnih odijela, rukavica i drugih stvari koje su im neophodne.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com