Menu

78A4A43D ED58 48C1 9351 A8066C627740

Brčko: Novi most najbolje rješenje

mo9Predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti distrikta Brčko rukovodstvo Javnog preduzeća „Putevi Brčko“, na sastanku u Gradskoj vijećnici, predstavilo je analize dobijene od strane firme IG Banjaluka i obavljenih razgovora sa firmama IPSA Sarajevo i IGH Zagreb, a koje se tiču rekonstrukcije i sanacije postojećeg mosta, odnosno izgradnje novog mosta na graničnom prelazu Brčko-Gunja (BiH i Republika Hrvatska).

Više...

Gripa zaobilazi Distrikt, ali se povećava broj viroza

 

U Higijensko epidemiloškoj službi Brčko distrikta još uvijek nije evidentiran ni jedan slučaj infekcije od ovosezonske gripe ali je znatno povećan broj oboljelih od viroze kako među djecom tako i kod odraslih.

„Januar, februar i mart su mjeseci kada se obično javlja najveći broj oboljelih od influence no simptomi onih koji se trenutno javljaju u zdravstvene ustanove u Brčko distriktu ne ukazuju da se radi o gripi“ istakla je dr. Mirjana Kuzmanović šefica ove službe.

“Treba razlikovati siptome viroze od simptoma kovida gdje se kod viroza javlja kijavica i curenje nosa, kašalj koji nije suh nego je produktivan, suzenje očiju uz visoku temperaturu koja se javlja naglo i obično je visoka” pojasnila je dr. Kuzmanović

Doktorica Kuzmanović je istakla da su se ranije viroze uglavnom liječile kod kuće no da sada pacijenti zbog opradane bojazni i straha prouzrokovane korona virusom obično na prvi znak nekih respiratornih problema ovično se javljaju svom ljekaru porodične medicine gdje se vrši trijaža, provjera nalaza te davanje adekvatne terapije-

Ona je još jednom naglasila da uzimanje antibiotika na svoju ruku nije preporučljivo te da ljekar takvu terapiju izdaje tek u težim slučajevima.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Zastoji u isporuci struje u Islamovac selu i Vranovači

 

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA

Zastoji u isporuci električne energije:

Islamovac Selo, moguć zastoj u trajanju do 1 h tijekom dana
Vranovača dio, zastoj u trajanju od 4 h tijekom dana
RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

Na lokalnim i gradskom vodovodu pod upravom JP „Komunalno Brčko“ vodosnadbijevanje će biti uredno
Kvalitet vode je zadovoljavajući i odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. glasnik BiH, brojevi: 40/10, 43/10 i 30/12).

RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Prema planu, danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima: Maoča, Gredice 2 – Sandići – Trnjaci – Popovo Polje – Ražljevo – Slijepčevići – Krbeti – Buzekara, Brka – Ugori, Vitanovići – Bukovac – Bukvik – Palanka – Lipovac – Ulović, Gornja Laništa – Donja Laništa – Donji Vukšić – Gornji Vukšić – Tinjaši – Jagodnjak – Poljaci – Donja Skakava – Krepšić – Marković Polje, Stanovi – Gornji Brezik – Gornje Dubravice – Donje Dubravice – Šatorovići, Pukiš.

Služba za javnu higijenu

ODRŽAVANjE JAVNIH, ZELENIH I SAOBRAĆAJNIH POVRŠINA u skladu sa Planom i programom nadležnog odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH za održavanje javnih površina:

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje javnih površina, pražnjenje posuda za otpatke.
Održavanje pješačke zone i Bulevara Mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Zimsko održavanje ulica i puteva u skladu sa planom i prioritetima
Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

OSTALE AKTIVNOSTI

O ostalim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više

Više...

Brčko: U 2020. godini smanjen broj zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata

 

Obim poslova u Pododjelu za osobne dokumente Vlade Brčko distrikta protekle godine značajno je smanjen u odnosu na godine ranije.

Prema podacima Pododjela, u odnosu na godinu ranije, u 2020. godini smanjen je broj izdavanja osobnih iskaznica, vozačkih dozvola te putnih isprava građanima Brčko distrikta.

Prema izvješću o radu, u 2020. godini izdano je ukupno 4.300 osobnih iskaznica, 4.598 u regularnom i 252 putne isprave izdane u žurnom postupku, te 5.469 vozačkih dozvola.
Smanjen je obim posla i u gotovo svim ostalim segmentima poslovanja ovoga pododjela.

Pored ovoga, u Pododjelu i dalje imaju značajan broj izrađenih osobnih dokumenata koje građani nisu preuzeli, a posebice građana koji žive u inozemstvu, te ih ovim putem pozivamo da to učine u što skorijem roku.

Izvor: Radio Brčko

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com