Menu

Inzko: Iznenadit ćete se kolika pomoć dolazi BiH

 

Imali smo danas jedan veliki sastanak gdje je bilo više od 50 učesnika. Tamo su bile sve države koje su članice PIC-a i iznenadit ćete se koliko će BiH dobiti pomoći.

Ono što sam čuo od predstavnika MMF-a, Bosni i Hercegovini će se na raspolaganje staviti 150 miliona eura, a ako budu povoljni uslovi, ako se naiđe na podršku vlada, ta suma bi se mogla i povećati, otkrio je za N1 visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko.
Kako ste, jeste li zabrinuti?
Dobro sam, ne mogu se žaliti. Mislim da je cijela populacija zabrinuta, vidimo šta se dešava u Italiji i Španiji. Moramo poštovati šta kaže struka. Naravno da se bojim, svako voli život. Imao sam gripu i onda je došla epidemija i malo sam se uplašio. Ja sam u rizičnoj grupi ljudi koji imaju 70 godina. U izolaciji sam već tri sedmice, jako pazim. Sve što kažu stručnjaci – radim. Nadam se da će sve dobro završiti, kako za mene i porodicu, tako i za građane Bosne i Hercegovine.
Budžet na državnom nivou prioritet je za zaustavljanje korona virusa, saopšteno je iz OHR-a. Zašto?

Apsolutno je prioritet i znate da se budžet nije mijenjao osam godina. Prije osam godina nije bilo izbjeglica, nije bilo epidemije… znači ovaj budžet se mora adaptirati i mijenjati, privremeni budžet se ne može mijenjati. Jučer je Brčko usvojilo budžet za ublažavanje posljedica od virusa i oni su stavili na raspolaganje 40 miliona. Distrikt je to uradio znači mora država isto i mnogo više. Ako BiH usvoji budžet onda će to biti i signal da međunarodna zajednica reaguje i pošalje pomoć.
Jeste li tražili pomoć za BiH, poput ambasadora Sattlera? Imali smo danas jedan veliki sastanak gdje je bilo više od 50 učesnika. Tamo su bile sve države koje su članice PIC-a i iznenadit ćete se koliko će BiH dobiti pomoći. Tu je bio MMF koji je rekao da će BiH staviti na raspologanje veliku sumu novca. Međunarodna zajednica neće zaboraviti BiH. Ono što sam čuo od predstavnika MMF-a, Bosni i Hercegovini će se na raspolaganje staviti 150 miliona eura, a ako budu povoljni uslovi, ako se naiđe na podršku vlada, ta suma bi se mogla i povečati. Na sastanku su bili i UN, WHO, EU i morate znsti da se BiH neće zaboraviti.

Više...

SAD prestigao Kinu prema broju umrlih od posljedica koronavirusa

 

U Sjedinjenim Američkim državama najmanje 177.308 osoba je zaraženo koronavirusom, a do sada je umro 3.548 osoba, podaci su to CNN-a.
Broj smrtnih slučajeva u Americi nadmašio je onaj u Kini odakle je zaraza i krenula. Umrlih, prema informacijama zdravstvenih institucija iz SAD-a nema na Hawaiima i Wyomingu.

Pozitivni na koronavirus zabilježeni su u svim saveznim državama, a najveći broj zaraženih i umrlih je u New Yorku.

Više...

Veliki pad cijena goriva, rezervoar od 50 litara danas je za 7 KM jeftniji nego jučer

 

Od jutros su na benzinskim postajama u Hrvatskoj znatno niže cijene goriva, tako da je u odnosu na jučer spremnik od 50 litara pojeftinio u prosjeku oko 3,4 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Prosječna cijena benzinskih goriva manja je od cijene dizelskih goriva, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo gospodarstva.
Prema podacima Ministarstva, prosječna cijena litre benzina od jutros je 8,23 kune (2,20 KM), umanjena je 51 lipu (0,14 feninga) u odnosu na dosadašnju cijenu od 8,74 kune (2,20 KM).

Spremnik benzina od 50 litara jeftiniji je za 25 kuna (7 KM). Prosječna cijena dizelskih goriva je 8,35 kuna (2,20 KM), umjesto dosadašnjih 8,46 kn (2,28 KM).

Prosječna cijena litre autoplina je 3,51 kunu (0,90 KM), umjesto dosadašnje 3,63 kn (0,90 KM).
Cijene goriva variraju ovisno o distributerima i podvrsti, odnosno kvaliteti goriva, tako da se, prema podacima stranice cijenegoriva.info, cijena eurosupera 95 na benzinskim crpkama kreće od 7,88 do 8,33 kuna (2 do 2,20 KM), eurodizela od 8,09 do 8,52 kuna (2 do 2,30 KM), a autoplina od 3,33 do 3,52 kn (0,90 do 0,95 KM).

Više...

Angela Merkel nazvala vatrogasce da im zahvali, komandir brigade joj poklopio slušalicu

 

Kako bi zahvalila dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Bergen auf Rügenu, kancelarka Angela Merkel ih je nazvala. No prvi poziv nije protekao onako kako se nadala. Merkel je prošlog ponedjeljka u 19 sati nazvala vatrogasnu stanicu udaljenu 200 kilometara od Berlina, a javio joj se komandant André Muswieck. Kad se Merkel predstavila, Muswieck joj nije povjerovao. Kako piše Nordkurier, mislio je da je predmet šale neke radiostanice. Kratko joj je rekao da nema vremena za šale i poklopio. “Nisam želio biti predmet šale kod Leifa Tennemanna i odmah sam završio razgovor”, rekao je. Merkel ipak nije odustala. Njen ured za medije nazvao je vatrogasce i objasnio im da je zaista zvala kancelarka. Muswieck je oko sebe okupio kolege koji su sa zadovoljstvom poslušali kancelarkine riječi. Naime, Merkel je u Ostsee-Zeitungu pročitala da su vatrogasci nakon negativnog testa na koronavirus tražili od zaposlenika da ih vrati na posao, iako su imali pravo na bolovanje.

Više...

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com