Menu

Norveškoj ponestalo snijega: Mašine stvaraju umjetni snijeg da bi se djeca igrala

Norveška je početkom mjeseca zabilježila najtopliji dan u svojoj povijesti. U ovo doba godine je temperatura obično daleko ispod nule, ali ovih dana dostiže i nezapamćenih 19 stepeni u zapadnom dijelu zemlje.
Porast temperature je izazvao nestanak snijega, pa je glavni grad Oslo primoran svoje građanstvo opskrbiti umjetnim, kako se djeca ne bi dosađivala tokom zimskih mjeseci. Aktivnosti poput klizanja i skijanja su veoma popularne među mladima, a nedostatak prirodnog snijega prijeti ugroziti zabavu velikog broja stanovništva.

U šumi Oestmarka je već pokrenuto šest strojeva za stvaranje snijega, a pojedini vrtići razmatraju uvođenje snježnih topova, kako bi djeca mogla raditi snjegoviće za vrijeme odmora.

"Za djecu je zima bez snijega jako dosadna", ističe Ine Kvaleng, upravnica jednog vrtića u Oslu.

Samo jedno ispaljivanje snježnog topa stoji 608 eura, ali to je cijena koju su spremni platiti kako bi zimska idila opstala, tvrdi Kvaleng.

Snježni pokrivač odavno jenjava

Broj snježnih dana se prepolovio u posljednjih 120 godina. Tek 50 dana ispunjenih snijegom debljim od 30 cm se očekuje do 2050. Uzrok ovih vidnih promjena je globalno zagrijavanje.

Norveški meteorološki institut je naglasio da se moraju primijeniti mjere prilagođavanja klimi koja će nastaviti biti sve toplija.

"U južnoj Norveškoj povećanje temperature može prouzrokovati ljetne suše, a postoji rizik i od šumskih požara. Padaline će biti pojačane, što može izazvati poplave i ugroziti usjeve", glasi upozorenje na web stranici instituta.

Zbog čega su slabije snježne padavine problem?

Norveška je domovina zimskih sportova. Kako ističe Frode Pleym, rukovoditelj norveškog Greenpeacea za Euronews, odsustvo snijega zaista utječe na ljude.

"Zvučat će kao izlizana fraza, ali skijanje je za Norvežane isto što i čaj za Britance. Snijeg je dio našeg kulturološkog DNK-a", kaže Pleym.

Norveški Greenpeace zahtijeva da se vlada pozabavi borbom protiv klimatskih promjena, skrećući pažnju na činjenicu da je Norveška sedma u svijetu po emisiji ugljikovog dioksida.

Zimske čarolije u "četiri zida"

''Snø'' je snježna dvorana otvorena ovog mjeseca u Oslu i prvi je objekt ove prirode u zemlji, a temperatura unutra je uvijek između -2 i -4 stepena.

[RELATED]B6IsN6pAp45[/RELATED]

Anne Marte Solberg koja je zaposlena u dvorani priznaje da je tragično to što će se ubuduće neko morati zatvoriti da bi mogao skijati.

Norveška je, inače, treća u svijetu prema izvještaju Ujedinjenih naroda iz 2019. u kojem su mjereni sreća i zadovoljstvo građana životom u svojim zemljama.

Više...

Otkazane promocije knjige o zločincu Karadžiću

Prve tri najavljene promocije kontroverzne knjige autorice Jessice Stern o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću su otkazane.

Podsjećamo, tekst o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je prije nekoliko dana objavila autorica Jessica Stern u New York Timesu izazvao je žestoke kritike svjetske javnosti.

New York Times je objavio samo dio iz knjige, koju je Stern napisala o Karadzicu.

Nakon objave teksta, uslijedile su žestoke kritike na autoricu knjige.

Najžešći odgovor stigao je od Emine Melonic, Bosanke koja trenutno živi i radi u Americi. Melonic je u autorskom tekstu u uglednom Spectatoru objasnila američkoj i svjetskoj javnosti zbog čega je Jessica Stern pogriješila napisavši knjigu o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Pored Emine Melonic veliku ulogu u otkrivanju istine odigrali su naši ljudi koji žive i rade u SAD-u poput književnika Aleksandra Hemona, zatim Jasmina Mujanovića, Reufa Bajrovica...

Više...

Prekretnica u borbi protiv koronavirusa: Otkriven ključni dio u procesu razvijanja lijekova

Naučnici u Australiji uspjeli su razviti koronavirus u laboratoriji, što predstavlja veliku prekretnicu u globalnoj borbi protiv ovog virusa, objavio je ABC News.

Ovaj ogromni poduhvat omogućit će naučnicima da utvrde hoće li bilo koji budući lijek efikasno djelovati protiv tog virusa, rekli su stručnjaci s Instituta "Peter Doherty" za infekciju i imunitet.

Zamjenik direktora Instituta Majk Katon (Mike Catton) taj uspjeh je prokomentarira s tri riječi:

- Imamo ga. Fantastično! - rekao je Katon.

Australija je tako postala druga laboratorija u svijetu, poslije Kine, koja je uspjela razviti virus.

Za razliku od Kineza (koji su objavili "samo"genetski kod virusa), oni su svoje otkriće odmah podijelili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koja će ga proslijediti i laboratorijima širom svijeta koji su uključeni u razvoj lijeka za koronavirus.

Doktor Katon rekao je da je ovo otkriće od "vitalne važnosti" i da će postati ključni dio u procesu razvijanja ljekova, te da ovo sve mijenja.

Više...

Dobre bakterije u crijevima moćni čuvari imuniteta

Crijeva nisu samo probavni organi nego i najvažniji organi odbrambenog sistema organizma, a odgovorna su za više od 80 posto imuniteta!

U crijevima žive milijarde mikroorganizama, pretežno bakterija koje čine crijevnu mikrofloru. Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crijevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa te razgrađuju otrovne tvari. Uravnotežena crijevna mikroflora nužna je za zdravlje i vitalnost.

Ali, zbog nepravilne prehrane, stresa, uzimanja lijekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika, poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, ravnoteža crijevne mikroflore često je narušena. Razne bolesti, povišena tjelesna temperatura i proljev mogu uzrokovati poremećaj crijevne mikroflore, ali i obrnuto - poremećena crijevna mikroflora može izazvati brojne zdravstvene tegobe, od proljeva do autoimunih bolesti i debljine.

Najpoznatiji su izvori probiotičkih bakterija, odnosno probiotika, fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira. Probioticima su bogati i fermentirani proizvodi od soje (miso pasta, sojin umak, tempeh) te kiseli kupus.

Za bolje snabdijevanje organizma probioticima nude se razni dodaci prehrani, od posebnih funkcionalnih jogurta i čokoladica do praha i kapsula. Najčešće korištene probiotičke bakterije su različite vrste roda Bifidobacterium (bifidobakterije) i Lactobacillus (laktobacili).

Uzimanje probiotika preporučuje se kod proljeva, upalnih bolesti crijeva, poput ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, sindroma iritabilnog crijeva, različitih infekcija i alergija, kardiovaskularnih i malignih bolesti...

Pri tome treba znati da probiotici ne mogu zamijeniti uništenu crijevnu mikrofloru nego pospješuju njen prirodni oporavak. Probiotici se moraju pravilno uzimati da bi bili djelotvorni. S obzirom na to da je riječ o preparatima koji sadrže žive mikroorganizme, ne smiju se uzimati s vrućim napicima ili alkoholom, jer će tako izgubiti blagotvorna svojstva.

Više...

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com