Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

OHR: Supervizor se mijenja, ali plan reformi za Brčko ostaje nepromijenjen

 

Odlazeći prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan i njegov nasljednik Jonathan Mennuti posjetili su u ponedjeljak Brčko i sastali se sa gradonačelnikom, zamjenikom gradonačelnika, predsjedavajućim Skupštine Brčko Distrikta i zamjenikom predsjedavajućeg. Supervizor Scanlan je predstavio svog nasljednika, te su zajedno istakli da se angažman supervizora u radu sa vlastima u Brčkom i međunarodnim donatorima nastavlja bez prekida, sa ciljem unapređenja reformi potrebnih za ispunjavanje zahtjeva Konačne arbitražne odluke.

 

U tom kontekstu, novi supervizor Jonathan Mennuti i eksperti OHR-a će nastaviti pružati podršku onima koji rade na razvoju Brčkog kao multimodalnog transportnog čvorišta, promoviraju rast privatnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta, osiguravaju da Distrikt bude očišćen od mina do 2024. godine, te jačaju dobru upravu, uključujući pri tome i provedbu politike nulte tolerancije prema korupciji i sukobu interesa.

 

Od ključne je važnosti da se ove godine vlasti Brčkog bez odlaganja angažiraju kako bi se osiguralo da se u javnoj upravi, institucijama i preduzećima Distrikta Brčko provedu racionalizacija broja zaposlenih i digitalizacija te da oni budu fokusirani na pružanje usluga. Za to će od suštinske važnosti biti usvajanje novog Zakona o državnoj službi kao i zakonskih odredbi u vezi sa budžetom kojima će se osigurati namjensko izdvajanje sredstava za digitalizaciju javnih usluga, kapitalne projekte i razvoj infrastrukture.

 

 

“Građani Brčkog, vidjeli ste u proteklih nekoliko godina da je napredak moguć. Ipak, ostaje još mnogo toga da se uradi, što će zahtijevati kontinuiran i aktivan angažman vaših izabranih predstavnika, javnih službenika i zaposlenika. Ali i vaša je odgovornost, zajedno sa civilnim društvom i medijima, da učestvujete u ovim promjenama i da podsjetite sve koji služe javnosti – između ostalog i na dan izbora – na njihove dužnosti i obaveze prema zajednici.

 

Samo zajedničkim naporima, ova divna zajednica na obalama rijeke Save može krenuti ka svijetloj budućnosti za koju svi znamo da je moguća, ne samo kao primjer mirnog suživota u BiH već i zajedničke sigurnosti i prosperiteta”, rekao je supervizor Scanlan.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčansko Pravobranilaštvo svojim radom spriječilo odliv više od sedam miliona maraka budžetskog novca

 

Brčansko Pravobranilaštvo u minuloj godini je ovdašnju Vladu i institucije Distrikta zastupalo u preko 7.000 sudskih predmeta. Od toga oko 2.500 predmeta je zaključeno, dok je u procesu još približno njih 4.500.

 

“U pomentim predmetima za Distrikt je dosuđen finansijski iznos od 845.000 maraka, a istovremeno je odbijen, kao neosnovan, 41 predmet u kojem je Distrikt bio tužena strana. Po ovom osnovu, spriječen je budžetski odliv, odnosno sačuvano, više od sedam miliona maraka“, istakla je šefica Pravobranilaštva Ilinka Gavrić.

 

Od ukupnog broja vođenih sudskih postupaka odluke suda su ubjedljivo u korist Distrikta.

 

„Procentualno iskazano to je omjer od 87 posto za Distrikt i svega 13 procenata presuda u korist druge strane, što je objektivno pokazatelj dobrog, odnosno uspješnog rada brčanskog Pravobranilašta”, zaključila je šefica Ilinka Gavrić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Podignuta optužnica protiv pet osoba za ratni zločin na području Rogatice

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Zorana Neškovića, rođenog 1965. godine u Rogatici, Pante Pantovića, rođenog 1948. godine u Sarajevu, Slaviše Đerića, zv.”Đera”, rođenog 1973. godine u Rogatici, Nenada Ujića, rođenog 1972. godine u Rogatici i Pere Despeta, rođenog 1963. godine u Rogatici.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u drugoj polovici 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS, optuženi Nešković u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u pomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

 

U optužnici se navodi, da je u navedenom objektu, krajem mjeseca jula 1995. godine, bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starijih lica starosti od oko 60 godina, dva maloljetna lica, kao i više od 10 lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa –Kladanj.

 

Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju.

 

Također, optuženi se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio vjerski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

 

Optuženi se terete za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav. 1. preuzetog KZ SFRJ, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svjedoka, od čega trisvjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, dva vještaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

Izvor: N1

Više...

Tužilaštvo BD BiH: Nermin Salijević oslobođen od optužbi za ratni zločin

 

Presudom Apelacionog suda Brčko distrikta BiH Nermin Salijević iz Brčkog pravosnažno je oslobođen od optužbi da je sredinom 1992. godine počinio ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima, zatočenim na Okrajcima kod Gornjeg Rahića. Odbivši žalbu Tužilaštva Distrikta, ovaj sud potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu u kojoj je ocijenjeno da nije dokazano da je Salijević počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

 

Podsjetimo, optužnicom iz 2014. godine Nermin Salijević (53) zvani Gumeni bio je optužen da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik oružane formacije HOS, zajedno sa Salaj Redžepom zvanim Šok i drugima, vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja nad licima zatočenim na lokalitetu bivšeg šumskog gazdinstva u blizini G. Rahića. Po optužnici u sedam tačaka Salijeviću se sudilo da je fizički i psihički zlostavljao veći broj civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

 

Nakon glavnog pretresa, Osnovni sud Brčko distrikta, koji je prethodno potvrdio optužnicu, oslobodio je Salijevića od svih optužbi, ocijenivši da u prvostepenom postupku Tužilaštvo nije dokazalo da je počinio krivična djela koja su mu optužnicom stavljena na teret. Na prvostepenu presudu Tužilaštvo je izjavilo žalbu Apelacionom sudu koja je, međutim, u potpunosti odbijena, dok je oslobađajuća presuda Salijeviću u cijelosti potvrđena.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Svjetska banka upozorava na spori rast ekonomije i povećanje siromaštva

 

Rat u Ukrajini dodatno je opteretio ekonomije u razvoju posebno one koje su se borile sa posljedicama inflacije još od proglašenja pandemije koronavirusa.

 

Svjetska banka upozorila je vlade zemalja koje su u dugovima od 10 posto i više od ukupnog bruto društvenog proizvoda s kraja 2019. godine, da bi se mogli naći u situaciji gdje se bore za ekonomsku potporu.

Povećana inflacija koja je trenutno viša od ranijih projekcija za ovaj period a koja je nastala zbog šoka na tržištu nastalog kao rezultat visokih cijena nafte, smanjit će manevarski prostor za monetarno popuštanje. To znači da će se stanovništvo suočiti sa smanjenim finansijskim kapacitetom svojih vlada ali kombinacija fiskalnih, finansijskih i trgovinskih reformi mogla bi umanjiti rizike, obnoviti rast i time smanjiti siromaštvo, prenosi The Guardian.

Svjetska banka objavila je prošlog mjeseca nekoliko mogućnosti odgovora na krizu u vezi sa cijenom hrane u svijetu.

 

Pozvali su se na naučene lekcije iz 2007. i 2008. godine kada je globalna kriza u opskrbi hrane također bila rezultat suša i visokih cijena nafte. Kada države koje su veliki proizvođači hrane ograniče izvoz iz zabrinutosti o domaćoj opskrbi hranom, cijene se dižu što vezano za posljedicu ima nižu uhranjenosti stanovništva a posebno djece.
Navode primjer otvorenosti ekonomija i održavanju saradnje uprkos restrikcijama koje su bile na snazi na početku pandemije koronavirusa i smatraju kako bi takvo ponašanje u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi svjetska trgovina trebalo poslužiti kao vodilja za smanjenje krize.

Preporuke Svjetske banke su:

- ostaviti trgovinu otvorenom,

- podržati konzumente i ranjive kategofije kroz programe socijalnog zbrinjavanja,
- podržati poljoprivrednike ukidajući uvozne barijere,
- promoviranjem korištenja efikasnih gnojiva,
raditi na transformiranju trenutnih opskrba hranom kako bi sistem funkcionisao bez obzira na krize u svijetu.

 

Faktor događaja u Ukrajini dolazi povrh već postojećih rizika u regionu koji se prostire od Kine do Papua Nove Gvineje i dom je za 2.1 milijardu ljudi. Očekivani rast za Kinu koja u regionalnoj proizvodnji učestvuje a 86 posto je prema projekciji 5 posto za 2022. godinu za skoro pola posto manje od projekcija rasta iz oktobra 2021. godine.

 

Izvještaj Svjetske banke o tom području bavi se procjenama 23 države u razvoju bez država razvijenog svijeta poput Australije, Novog Zelanda, Singapura ili Japana.

 

Čak i prije rata u Ukrajini, Peking je pokušavao ublažiti mjere šoka koje je ekonomija pretrpjela pandemijom i sada pokušava da se nosi sa ranjivostima koje ima posebno u sektoru prodaje nekretnina.

 

Izvor: Klix

Više...

MMF: Neće biti globalne recesije

 

Globalni ekonomski rast ove godine će imati pozitivnu vrijednost uprkos ratu u Ukrajini, ali će brojne zemlje sa već slabim ekonomijama možda zapasti u recesiju, izjavila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

 

 

Ona je rekla magazinu "Forin polisi" da će MMF umanjiti prognozirani globalni privredni rast u novom izvještaju u aprilu. U januaru je prognoziran rast od 4,4 odsto.

 

Poskupljenje energenata usljed rata i sankcije koje su uvedene Rusiji pogodiće mnoge zemlje u razvoju, rekla je Georgijeva i ukazala na pooštravanje finansijskih uslova dok bogate zemlje podižu kamatne stope.

 

Ona je rekla da se MMF ranije zalagao za privredni rast i imao problem sa niskom inflacijom, a da je situacija sada potpuno obrnuta - rast opada, a inflacija raste.

 

Georgijeva i njen prvi zamjenik Gita Gopinat rekle su da ograničenje izvoza žitarica iz Ukrajine i Rusije znači da će doći do poskupljenja hrane i gladi, naročito u Africi.

 

Gopinatova je upozorila da bi ovo moglo da rezultuje novim socijalnim tenzijama u Africi, na Bliskom istoku i u dijelovima Azije.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com