Menu

Politika (977)

Blaga reakcija Beograda na prijetnje Milorada Dodika

Još jedna najava referenduma u RS i još jedna kriza koja će po svemu sudeći trajati duže od ostalih. Odluka Ustavnog suda BiH prouzrokovala je reakciju na referendum, a iz Beograda stiže prećutno odobrenje.

„Mi ćemo tražiti da se putem odluke naroda, putem referenduma, bez obzira koliko puta oni to nama osporavali, odluči o statusu Republike Srpske“, ponovio je još jednom Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka u Beogradu sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Zbog odluke Ustavnog suda BiH, kojom je osporen dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu, zvaničnici RS najavljuju da ovoga puta neće odustati dok iz Ustavnog suda ne odu stranci.

Ova kriza će trajati duže

„Ozbiljnih opasnosti po blokadu institucija ima i očigledno da je Dodik odlučio da pređe neku crvenu liniju u tom pogledu. Drugih opasnosti nema, ali vjerujem da će ova kriza trajati znatno duže od ostalih i ona je mnogo opasnija po BiH. Dodik ne preza od najtežih političkih pitanja. Rata neće biti, nemira neće biti, BiH je navikla na krize, a ovo će biti jedna od njenih najtežih do sada“, kaže profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Enver Kazaz, koga je pored ostalih, prije nekoliko dana Dodik pozvao kao „analitičara i nekoga ko drugačije misli“, na dijalog unutar poslovnog foruma o radu SNSD-a.

Iako se očekivala konkretnija reakcija zvaničnog Beograda, na najave održavanja referednuma, to se nije desilo. Vučić je nakon sastanka ponovio da će Srbija biti uz svoj narod i da se to ne dovodi u pitanje. Poručio je da neće da igra nikakve igre ali da se mora voditi računa o interesima srpskog naroda u BiH. Dodik ga je kaže upoznao, šta se krije iza odluke Ustavnog suda BiH.

"Zamolio sam da sve što rade, rade pravno, demokratski kroz institucije bez bilo kakve šire destabilizacije cijelog regiona", rekao je Vučić, ističući da nema sumnje da nije pravedno sve što se radi srpskom narodu.

Put kojim ide Dodik je put sukoba, poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšićm, a konačni cilj takve politike je razbijanje BiH i stvaranje Velike Srbije, poručuje Komšić. Dodikove riječi kaže nisu naišle na osudu iz Srbije, već na prećutno odobravanje.

„Fraze koje gospodin Vučić izgovara u tim prilikama nama više ništa ne znače, poput fraza o poštovanju teritorijalnog integriteta, dok mu istovremeno Dodik duva za vratom i najavljuje nove sukobe na ovim prostorima, jer put koji on pominje i kojim želi da krene je put sukoba“, kaže Komšić.

Preveliko uplitanje

Srbija je jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma i neupitno je da li treba da se bavi odnosima unutar BiH ali sve do one granice koja ne ugrožava sve ono što propisuje isti taj sporazum. U ovom slučaju, smatraju analitičari, Srbija je trebala oštrije da reaguje s obzirom da, ukoliko se bilo šta od ovih prijetnji ostvari, negativne posljedice je neće zaobići.

„Očekivao sam veće ograđivanje Srbije kada je riječ o ovim najavama. Srbija se toliko uplela u sve to da ukoliko stvarno Dodik uradi ovo što je najavio, što može da izazove posljedice po cijeli region, automatski će se smatrati da i Srbija stoji iza toga. Srbija ne može da kaže, Dodik je to odlučio, jer svi znaju da se nijedan potez, ovako krupan, neće povući dok se ne dobije odobrenje od zvaničnog Beograda“, kaže analatičar iz Beograda, Aleksadar Popov ,navodeći da Srbija ima dvije mogućnosti, ili da se konstruktivno ponaša i smiruje strasti ili da se skroz drži po strani.

I političke reakcije su uslijedile odmah u BiH nakon najave održavanja referneduma o secesiji. Izjave Vučića je za N1 prokomentarisao bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

„Secesija je nemoguća“

„Zabrinjavajuće je blaga i neutralna reakcija predsjednika Srbije Vučića na Dodikov istup, kao i na ranije istupe. Ako Vučić zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao što tvrdi, onda i Dodiku i svima oko Dodika mora jasno reći da je secesija nemoguća, da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, a institucije BiH ne smiju blokirati“, rekao je Džaferović.

Ogradu Vučića od Dodikovih izjava zatražili su i iz SDA ističući da neće pristati ni na kakve ultimatume. Traže da se poštuje Dejtonski sporazum.

"Ako Srbija, kako tvrdi njen predsjednik, zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, onda je krajnje vrijeme da Vučić sa riječi pređe na djela", navode u SDA.

Na sjednici konačna odluka

Zvaničnici Republike Srpske poručuju da će upravo preko institucija i političkim putem zadržati svoje nadležnosti. Predsjednica RS, Željka Cvijanović, rekla je da će RS preko svojih institucija, političkim putem uspjeti da zadrži svoje ustavne nadležnosti. Odluke sudova biće kaže tretirane na adekvatan način.

„Namjera je da preko našeg zasjedanja u Narodnoj skupštini pokažemo kakve su devijacije pravljene u okviru BiH pod plaštom demokratizacije i pravljenja neke funkcionalne države, koja je došla skoro pa na kraj puta“, rekla je Cvijanović.

Na sjednici Narodne skupštine, koja je zakazana za 17.2. razmatraće se „Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH“, nakon koje će biti poznato koji su konkretni koraci RS u ovoj, po ko zna kojoj po redu političkoj krizi u BiH, te da li se radi o samo još jednoj u nizu prijetnji secesijom ili stvarnoj opasnosti za BiH.

Više...

Jasmin Krako prvi predsjednik SDBiH Brčko: “Nikad više opozicija!”

U Brčkom je održana Izborna konferencija Socijaldemokrata BiH Gradske organizacije Brčko distrikta BiH na kojoj je izabran Gradski i Nadzorni odbor, te predsjednik.

Za prvog predsjednika Gradske organizacije SDBiH Brčko distrikta izabran je Jasmin Krako.

Sinoćnjom Izbornom konferencijom jasno su do znanja dali da će ideju socijaldemokratije širiti na teritoriju čitave Bosne i Hercegovine, a domaćini su poslali poruku “Nikad više opozicija!”.

Više...

Milorad Dodik ideju o izlasku RS-a iz BiH nazvao "RSexit"

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da očekuje da Narodna skupština Republike Srpske sutra na posebnoj sjednici jedinstveno odbaci "antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH". Također, poigrao se sa terminom Brexit i kalemio ga sa idejom nezavisne RS.
"U parlamentu očekujem da će sve parlamentarne partije iz Republike Srpske biti jedinstvene u nastojanju da potvrdimo ranije utvrđeni stav na sastanku kod predsjednika RS, gdje smo rekli da je ovim pređena crvena linija", rekao je Dodik večeras za ATV.

On očekuje da će na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti manifestovati jedinstvo u odbacivanju, kako je rekao, kriminalnog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, najavio da će već u toku iduće sedmice ili one nakon nje, SNSD i HDZ BiH predati u parlament BiH prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Vjerujem da ćemo to učini zajedno, mi iz SNSD-a, iz Republike Srpske i HNS, odnosno HDZ, ići ćemo na parlament. Naravno nema odlike, ako ne glasaju Bošnjaci, ali oni moraju da objasne zašto ne glasaju. Da li ćemo mi prihvatiti tu njihovu argumentaciju zato neće, pa se vratiti u parlament o tome ćemo procjenjivati, ali je vjerovatnije da nećemo prihvatiti i da ćemo se vratiti u Narodnu skupštinu i onda donijeti čitav jedan plan koji bi se mogao nazvati RSexit", naveo je Dodik i istakao da je i razdruživanje Velike Britanije i EU dobar primjer da se sve to može učiniti mirno.

Dodik ukazuje da je sada jedina moguća stvar da se poništi odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zamljištu i donese novi zakon o radu Ustavnog suda na nivou BiH, što očekuje da će i Narodna skupština usvojiti kao jedan od stavova na posebnoj sjednici.

On je naveo da će novi zakon o Ustavnom sudu, koji bi se uskoro mogao naći u parlamentarnoj proceduri u Sarajevu, sadržiti način izbora sudija iz BiH, te istakao da bi izbor šest domaćih sudija ostao kao i sada, dok bi trojicu iz BiH, koji bi zamijenili sadašnje strane sudije, biralo Predsjedništvo BiH po sistemu Srbin – Hrvat – Bošnjak i da ih potvrđuje Dom naroda.

Dodik je istakao da je izuzetno značajno da i opozicija bude uključena u "borbu za statusna prava Republike Srpske na nivou BiH".

"Dogovoreno je sutra da se vidimo i donijet će svaka partija svoje viđenje. Ovo je tačka na kojoj će se mnogo šta prelomiti", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska ne smije da odustane od legitimne borbe i da u ovoj situaciji mora da pokaže politički karakter.

"Može da dođe ko god hoće, može da dođe i Donald Trump i da traži da odustanemo od ove priče i da pustimo da Ustavni sud funkcioniše ovako. Mi ne smijemo to da uradimo", poručio je Dodik.

Više...

Završena sjednica Doma naroda, nije donesena nijedna odluka

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) kazao je danas nakon sjednice da posljednja odluka Ustavnog suda BiH derogira interese bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, javlja Fena.
Delegati iz Kluba Srba kojem i Špirić pripada, suzdržanim i glasovima protiv odbili su danas većinu tačaka dnevnog reda zbog čega će one biti upućene Kolegiju Doma na usaglašavanje, a tako će, kaže Širić, i nastaviti postupati dok se o svemu ne odrede poslanici Narodne skupštine RS-a na sjednici zakazanoj za ponedjeljak.

Ovakvo ponašanje delegata iz Kluba srpskog naroda uslijedilo je nakon sastanka političkih predstavnika iz RS u Banjoj Luci na kojem je odlučeno da će oni na nivou BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

 

BiH
Blokada
Završena sjednica Doma naroda, nije donesena nijedna odluka
Prije 1h
Komentari

Ovakvo ponašanje delegata iz Kluba srpskog naroda uslijedilo je nakon sastanka političkih predstavnika iz RS u Banjoj Luci na kojem je odlučeno da će oni na nivou BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) kazao je danas nakon sjednice da posljednja odluka Ustavnog suda BiH derogira interese bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, javlja Fena.

Delegati iz Kluba Srba kojem i Špirić pripada, suzdržanim i glasovima protiv odbili su danas većinu tačaka dnevnog reda zbog čega će one biti upućene Kolegiju Doma na usaglašavanje, a tako će, kaže Širić, i nastaviti postupati dok se o svemu ne odrede poslanici Narodne skupštine RS-a na sjednici zakazanoj za ponedjeljak.
Upravo se čita:

Izetbegović: Branit ćemo ustavnopravni poredak u BiH, pa po cijenu i nove krize
Mektić: Neću učestvovati u blokadi institucija BiH, Dodik će nas opet prevariti
Hoće li Špirić "odletjeti" s liste kandidata za članstvo u komisiji za borbu protiv korupcije

Ovakvo ponašanje delegata iz Kluba srpskog naroda uslijedilo je nakon sastanka političkih predstavnika iz RS u Banjoj Luci na kojem je odlučeno da će oni na nivou BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Međutim, na novinarsko pitanje upućeno Špiriću da se takvo glasanje srpskih delegata ne poklapa s tom odlukom jer su ipak na neki način odlučili o svim tačkama dnevnog reda, Špirić je kazao da je u pitanju ista stvar jer neodlučivanje znači ne dopustiti da se protiv interesa RS-a donese ijedna odluka.

Predstavnici iz RS-a ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta.

U Sarajevu je sinoć u zgradi Predsjedništva BiH održan sastanak člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika s ambasadorima zemalja takozvane Quinte koji je, potvrdio je novinarima Špirić, sazvan upravo na inicijativu Dodika kako bi ih on obavijestio o novim stavovima političkih predstavnika RS-a.

Međutim, ništa osim toga novinarima Špirić nije rekao zbog čega još uvijek nema potvrde o tome da li je bilo nekih zaključaka nakon tog susreta.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) ocijenio je da Dodik ovakvim stavovima ruši Dejtonski mirovni sporazum nepoštujući konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Podsjetio je da je i devedesetih godina prošlog vijeka bilo namjera da se neki povuku iz BiH, ali država BiH je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija, dodajući da niko ne može blokirati BiH zbog čega je pozvao političke predstavnike iz RS-a da to i ne pokušavaju činiti.

Također, delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić (Demokratska fronta – DF) pozvao je sve aktere ovakve situacije da sjednu za stol i zajednički odluče šta će se dalje događati u vezi s novonastalom situacijom, ali dodajući da je cijeli proces potrebno vratiti u institucije sistema.

Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske(NSRS), na zahtjev predsjednice RS Željke Cvijanović, najavljena je za ponedjeljak, 17.februara, sa samo jednom tačkom dnevnog reda “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH” i to nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

S druge strane politički predstavnici Bošnjaka uključujući i potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska Ramiza Salkića, kazali su da je odluka Ustavnog konačna i obavezujuća, a svi koji se protive i sprečavaju njeno provođenje suprotstavljaju se Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu, uz poruku da blokade odluku neće promijeniti.

Više...

SDA: Ne prihvatamo ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića

SDA ne prihvata ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove stranke.
"Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima.Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost", saopćeili su.

Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, tvrde iz SDA, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS.

"Odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva. Ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo bi još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, i SDA to neće dopustiti", istaknuli su.

Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu, poručuju, jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com