Menu

Politika (930)

Ko je odbio uvrstiti negiranje genocida i nagrađivanje ratnih zločinca u Krivični zakon BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio je danas usvojiti dopune Krivičnog zakona BiH kojim se kao krivična djela tretiraju negiranje genocida i ratnih zločina te dodjeljivanje priznanja i nagrada ratnim zločincima.
Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku u proceduru je uputio delegat u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić (DF). Njegov prijedlog odbijen je s obzirom na to da je protiv usvajanja glasalo devet delegata iz SNSD-a, HDZ-a i SDS-a dok je za glasalo šest delegata iz SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a.

On je pred glasanje rekao da je došlo vrijeme da se prestane negirati genocid i ratne zločine jer "isto plače majka i u Srebrenici i u Bratuncu i u Bugojnu".

"Mislim da su se stvorili uvjeti da nakon 25 godina zaista riješimo to pitanje. Ponizno vas molim da to uradite. Ovo je historijska šansa da sami to uradimo. Nemojmo se kriti iza odluka visokog predstavnika pa to on to uradi za nas", rekao je Miletić.

Kako kaže, ne vidi razlog zbog kojeg delegati ne bi podržali njegov prijedlog pozivajući ih još jednom da uz punu svijest, savjest i odgovornost razmotre ovaj prijedlog i naprave historijski korak ka pomiranju.

Ovaj prijedlog podržao je delegat Denis Bećirović (SDP) koji je prije glasanja rekao da je Dom naroda PSBiH danas na velikom ispitu pred domaćom i međunarodnom javnošću. Ocijenio je da se ovaj zakon odnosi na budućnost te da je usklađen s međunarodnim pravom.

Delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić kazala je da je Miletić tri puta mijenjao prijedlog koji je uputio i da to ne dolikuje delegatu. Istakla je da su ovakvi ili slični zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH od 2007. godine kada su ga prvi put predložili zastupnici Stranke za BiH.

"Koji su naši argument što nećemo prihvatiti ovaj zakon. Prvo, ne možemo ga prihvatiti dok je pravosuđe u stanju kakvom jeste. Ne možemo ga prihvatit dok se sudski postupci za ratne zločine nad srpskim narodom ne privedu kraju. Konačno, veliki broj ratnih zločina još nije dobio epilog. Šta to znači kada bi zakon bio donosi? Ograničenje u odbrani optužbe", kazala je Majkić.

Miletić je predložio da se uspostavi odgovornost za osobe koje negiraju genocid i ratne zločine te institucija koje donose odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odluka o imenovanju javnih objekata presuđenim ratnim zločincima osuđenim pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

Tom zakonskom dopunom predloženo je da se utvrdi se pravna i krivična odgovornost osoba koje negiraju ili ne prihvataju presude međunarodnih i domaćih sudova nadležnih za krivična djela ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Više...

Mirsad Đapo: Vrijeme je da mladi donesu promjene

Mirsad Djapo vd dir komunalno infoNedavno imenovani predsjednik Pokreta socijalne pravde i demokratije (PSPD) u Brčkom, i bivši gradonačelnik ove lokalne zajednice, obratio se danas javnosti saopštenjem u kome pojašnjava svoju ulogu u procesu formiranja PSPD-a, dalje političko djelovanje, ali i ciljeve i ideje za budućnost. Saopštenje prenosimo u cjelosti, bez izmjena.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com