Menu

Politika (1758)

Hrvatska kuna postaje prošlost: Od 2023. godine službena valuta euro

 

Zastupnici u Evropskom parlamentu danas su dali pozitivno mišljenje odluci o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023. godine.

Članovi parlamenta glasali su sa 539 glasova u korist odobravanja ulaska Republike Hrvatske u eurozonu početkom naredne godine.

U izvještaju rumunskog zastupnika Siegfrieda Muresana istaknuto je da je Hrvatska spremna početi koristiti valutu euro uprkos izazovima visoke inflacije, oporavka ekonomije od pandemije te ruske agresije na Ukrajinu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu navode i da Hrvatska ima veći stepen konvergencije cijena sa eurozonom u odnosu na druge zemlje članice prilikom uvođenja eura. Ipak, očekuju da hrvatska vlada osigura nastavak konvergencije kako uvođenje eura ne bi dovelo do vještačkog povećanja cijena.

 

"Reforme koje je hrvatska Vlada poduzela posljednjih godina ojačale su privredu i omogućile da se Hrvatska pridruži eurozoni. Jasno je da je ulazak u eurozonu ispravna odluka za državu, njene kompanije i građane, kao i razne sektore njene privrede, poput turizma", kazao je Siegfried Muresana.

 

Hrvatska je današnjom odlukom postala dvadeseta članica eurozone što je također pozitivno i za ostale članice EU jer se na taj način demonstrira održivost evropske ekonomije.

 

"Pristupanje Hrvatske eurozoni 2023. godine bit će prvi značajan proces evropskih integracija od Brexita i označava proširenje korištenja eura na Balkanu. Kada se evropske vrijednosti dovode u pitanje na našim granicama, to je jasan znak jedinstva, dalje integracije i doprinosa snazi ​​eura kao globalne valute", kazala je Margarida Marwues, predsjednica radne grupe Evropskog parlamenta.

 

Od 1. januara naredne godine, hrvatska kuna će prestati biti zvanična nacionalna valuta Republike Hrvatske.

 

Izvor: Klix

Više...

CIK BiH: Danas u 16 sati ističe rok za podnošenje kandidatskih listi

 

Rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2022. godine u Bosni i Hercegovini ističe danas u 16 sati, saopćila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

To je u skladu s Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti.

Nakon što Centralna izborna komisija BiH provjeri i ovjeri kandidatske liste, do 3. augusta se podnose kandidatske liste za kompenzacijske mandate.

 

Centralna izborna komisija BiH će kandidatske liste objaviti u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja do 18. augusta.

 

Opći izbori zakazani su za nedjelju, 2. oktobra 2022.

 

Podsjećamo, na izborima 2018. godine bilo je prijavljeno oko 7.500 kandidata. Sada se očekuje da će taj broj biti veći.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH ističe 19. jula

 

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine koji će biti održani 2. oktobra ove godine, rok za podnošenje prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine ističe 19. jula.

 

Prijave za glasanje izvan BiH se dostavljaju samo elektronski putem portala e-Izbori dostupnom na web stranici Centralne izborne komisije BiH ili putem telefaksa na slјedeće brojeve: +387 33/251-333 i +387/33 251-334.

 

Putem aplikacije za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH na portalu e-Izbori do sada je nalog otvorilo 40.253 osoba, od čega su unos podataka završile 32.124 osobe. Obrađene su 16.862 prijave od čega 2.727 prijava ima nedostatke te su te osobe automatski putem portala e-Izbori obavještene o nedostatku.

 

Nedostaci prijave koji se uglavnom pojavljuju su: nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o adresi boravka u inostranstvu, nedostaje prijavni obrazac ili obrazac nije potpisan.

 

Najviše prijava za glasanje (završen unos podataka) je primljeno iz Njemačke i to 5.766, zatim Austrije 2.805, Švedske 2.297 i Švicarske 2.082.

 

Informacije u vezi s glasanjem izvan BiH dostupne su na službenoj internet stranici CIK-a BiH www.izbori.ba ili putem Info-linije +387 33/251-331 i +387/33 251-332 ili elektronskim putem na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

 

Korisnici portala e-Izbori se za tehničku podršku pristupa portalu mogu obratiti na e-mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., saopćio je Ured za informiranje CIK BiH.

 

 

Izvor: Klix

Više...

Jonathan Mennuti preuzima dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt je danas pozdravio imenovanje Jonathana Mennutija na funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt.

 

“Zadovoljstvo mi je poželjeti dobrodošlicu Jonathanu Mennutiju koji preuzima dužnost mog prvog zamjenika u Uredu visokog predstavnika i dužnost supervizora za Brčko Distrikt. Siguran sam da će njegovo ogromno iskustvo i poznavanje situacije u regionu značajno doprinijeti provođenju misije OHR-a. Istovremeno, pozdravljam nepokolebljivu opredijeljenost i podršku Sjedinjenih Američkih Država jedinstvenoj i suverenoj BiH”, rekao je visoki predstavnik.

 

Biografiju prvog zamjenika visokog predstavnika Mennutija možete naći na web stranici OHR-a.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Džaferović od Ustavnog suda BiH zatražio ukidanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

 

Nakon današnjeg stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona, a istim zahtjevom obuhvaćne su i dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

 

Džaferović je zatražio od Ustavnog suda BiH da ukine ove neustavne akte. Također, zatražio je da Ustavni sud donese privremenu mjeru, kojim će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

 

Tim zahtjevom je ukazano na neusklađenosti odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na načelo vladavine prava, nediskriminaciju, uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija BiH.

 

 

U zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti s državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

 

Spornim zakonima podriva se ustavni sistem, ignoriraju propisi i standardi na nivou BiH, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima.

 

Također, daje se prednost pravnim osobama registriranim na teritoriji entiteta Republika Srpska, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava.

 

Uklanjanje ovih propisa jedino je djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

Izvor: Faktor

 

Više...

Skupština Distrikta sinoć još jednom raspravljala o stanju u Fudbalskom klubu “Jedinstvo”

 

Jučerašnji popodnevni i večernji dio zasjedanja brčanskog Parlamenta okarakterisala je na momente veoma žustra rasprava o stanju vodosnadbjevenosti Distrikta. Konkretan povod za diskusiju bio je nedostatak vode prije svega u Mjesnoj zajednici Brka ali kako se ispostavilo i na drugim uglavnom ruralnim područjima Distrikta. Kad je riječ o MZ Brka, predstavnici resornog Odjeljenja brčanske Vlade istakli su da se radi na trajnom rješavanju ovog pitanja, da je izvođač radova uveden u posao te da će najkasnije za 120 radnih dana problem biti riješen.

 

Opšti zaključak, po okončanju ove tačke je da se još jednom studiozno razmotri ukupno vodosnadbijevanje u Distriktu, te da pomenuta problematika uz sve dodatne informacije bude na dnevnom redu Skupštine za mjesec dana odnosno 20-tog jula. Zastupnici su dobar dio sjednice potrošili i na davanje saglasnosti izmjena Pravilnika o platama i drugim primanjima zaposlenika u JP „Komunalno Brčko” prihvativši samo korekciju jednog platnog razreda i to na osnovu sudske presude, dok će Pravilnik generalno biti analiziran zajedno sa prijedlogom nove sistematizacije radnih mjesta, koja uskoro treba da se nađe na sjednici Skupštine.

 

Završni dio sinoćnjeg zasjedanja protekao je u analizi stanja unutar Fudbalskog kluba „Jedinstvo“ Brčko po osnovu zahtjeva nezavisnog zastupnika Abdulaha Iljazovića. Opšti zaključak je da „Jedinstvo“ kao ekipa sa 103 godine tradicije je dovedena praktično pred gašenje, prije svega zahvaljujući nedovoljno kvalitetnom angažovanju rukovodstava ovog nekada elitnog sportskog kolektiva. Zaključeno je da su svi spremni pomoći „Jedinstvu“, ali ne kroz raspravu „emocijama već isključivo činjenicama“.

 

„Emocijama raspravljamo već desetak petnaest godina i vidite dokle smo došli. Dakle, rasprava mora biti bazirana isključivo na činjenicama, posebno kad je finansijski dio u pitanju. Svakako u ovom kontekstu i sve nadležne institucije moraju raditi svoj posao, imajući u vidu i sve finansijske aspekte kako bi smo znali šta bi se moglo desiti i sa eventualnim novim finansijskim transakcijama prema Jedinstvu. Ja zaista volim ovaj klub i želim da mu se pomogne, ali ne bezuslovno i po svaku cijenu“,rekao je dopredsjednik Skupštine, Ivo Filipović.

 

„Vlada je samo u jednom koraku za ovaj klub izdvojila preko 240.000. maraka. Imali smo iskreno opredjeljenje da poguramo „Jedinstvo“ da uđe u Prvu ligu Republike Srpske i uspjeli smo u tome. Ali ne može brčanska Vlada ili Skupština upravljati klubom, jer „Jedinstvo“ je nevladina organizacija kao i svaka druga“, naglasio je Kadrić.

 

Svakako da puno toga ovisi o rukovodećim ljudima u sportskim klubovima, pa u ovom slučaju i u „Jedinstvu„ jer očito je da nekome ne možete nadavati onoliko koliko on, možda može potrošiti, opšti je stav svih zastupnika.

 

 

„Imajući sve u vidu, kod svih nas postoji volja da se pomogne, pa smo samo u zadnjih mjesec dana, na ovu temu imali i nekoliko sastanaka, jer nikome od nas nije svejedno šta se dešava sa „Jedinstvom“. Iskreno još uvijek nismo zauzeli precizan stav šta činiti dalje, a takođe nismo sigurni ni kome uputiti eventualno konkretne prijedloge za poboljšanje stanja“, ističe gradonačelnik Brčkog. U ovom kontektu praktično se više ni do koga iz „Jedinstva“ ne može doći.

 

Izvor: Radio Brčko

 

„Objektivno nemamo pouzdanih saznanja koliko sudskih i izvršnih presuda ima. Ko je sve tužio „Jedinstvo“, bivša uprava, bivši predsjednik, bivši trener, koliko je računa blokiranih, jer su ih imali nekoliko. S obzirom na sve navedeno, sada nismo sigurni šta uopšte uraditi, bez obzira jesu li u „Jedinstvu“, opravdali ili ne dodjeljena sredstva, ali ćemo ostati istrajni u traganju za najboljim i najprihvatljivim rješenjima, što ne isključuje mogućnost da se uz našu podršku prilika pruži i eventualno privatnom investitoru za ovaj klub“, zaključio je gradonačelnik Esed Kadrić.

Više...

Džaferović će učestvovati sutra na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovat će na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan.

 

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sutra, 23. juna, Džaferović će učestvovat na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, koji će se održati u Briselu, glavnom gradu Belgije.

 

- Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, na kojem će učestvovati čelnici Evropske unije i Zapadnog Balkana, održat će se uoči sastanka Evropskog vijeća na kojem će čelnici EU donijeti ključne odluke za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine - istaknuto je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Faktor

Više...

Predizborna kampanja za Opće izbore 2022. godine počinje u septembru

 

Centralna izborna komisija BiH (CIK) objavila je danas rokove i redoslijed izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine.

 

Iz Ureda za informiranje CIK-a danas su saopćili da u skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine izborna kampanja počinje 2. septembra i traje do početka izborne šutnje, odnosno do 1. oktobra 2022. godine do 7 sati.

 

Napominju da u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.

 

 

Naglašavaju da u periodu od 4.5.2022. godine do službenog početka izborne kampanje, odnosno do 2.9.2022. godine, zabranjeno je vođenje samo plaćene izborne kampanje.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija za učešće na Općim izborima 2022. godine ističe danas

 

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija ističe danas, 14. juna 2022. godine u 16:00 sati.

 

Nakon što Centralna izborna komisija BiH izvrši provjere i ovjeri koalicije koje ispunjavaju uslove, rok za podnošenje kandidatskih listi počinje 22. juna i traje do 04. jula 2022. godine.

 

Podsjetimo, izvod iz Privremenog biračkog spiska izlaže se na uvid javnosti u periodu od 120. do 90. dana prije dana održavanja izbora. Za Opće izbore 2022. godine koji će se održati 02.10.2022. godine, period izlaganja je od 04.06. do 04.07.2022. godine.

 

Izvor: Hayat.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com