Menu

Politika (1479)

Bh. dijaspora saglasna: Glasat će za Bidena, dokazanog prijatelja BiH prijatelja

 

Da li će aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump ostati na tronu ili će ga "skinuti" njegov protivnik Joe Biden, saznat ćemo poslije 3. novembra, kada će se održati izbori u toj zemlji.

Prema dosadašnjim podacima, skoro 60 posto glasača dalo je povjerenje Bidenu. CNN je objavio da demokratski kandidat ima čak 18 posto prednosti u odnosu na republikanskog rivala. Ali ove godine očekuje se i da će odziv birača biti mnogo veći nego 2016, pa se tako i stvari mogu preokrenuti preko noći, u šta smo se uvjerili kada je Trump pobijedio Hillary Clinton, iako je ona prema svim prognozama i anketama bila favorit.

Pitali smo naše ljude koji žive i rade u Americi kome će oni dati prednost na predstojećim izborima – Trumpu ili Bidenu?

Dali su nam isti odgovor. Joe Biden je njihov izbor, a evo i zašto...

- Većina Bosanaca i Hercegovaca u Americi glasat će za Bidena jer nam je cilj da Amerika ima snažniji utjecaj u BiH, a i u ratu je dokazao da je veliki prijatelj naše domovine. Dobro je upoznat sa situacijom u BiH i svim teškoćama i problemima sa kojima se suočava. Njegova zainteresovanost možda doprinese jačoj politici i angažmanu SAD-a u BiH što će doprinijeti većoj stabilnosti, boljoj ekonomiji i snažnijoj državi koja se može lakše oduprijeti napadima naših komšija koji nisu odustali od svojih ciljeva - kazao je Fadil Cvrk, Srebreničan sa adresom u Atlanti.

Hidajet Kardašević, također Srebreničanin, ali sa adresom u Saint Louisu ističe da je važno glasati za Joea Bidena jer njegova gledanja vanjske politike SAD-a se ne mogu porediti s Trumpovim.

- Pogotovo kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Biden je dokazani prijatelj naše zemlje i u slučaju da pobijedi, siguran sam da bi i dalje nastavio to prijateljstvo. S druge strane, ništa bitnije se ne bi promjenilo ovdje ukoliko Trump bude ponovo izabran za predsjednika, osim što bi ekonomiju vratio kao što je bila prije izbijanja COVID-19, a vanjska politika bi bila nepromijenjenja, i Bosna ne bi imala skoro pa nikakvu korist, ako bi se to desilo - ističe Kardašević.

Ramiz Dautović Srebreničanin iz West Des Moinesa ipak tvrdi da bi ostanak Trumpa na vlasti još četiri godine donio veće podjele u Americi, a onda u cijelom svijetu.

- Upravo zbog toga i zbog njegovog ponašanja kao čovjeka i presjednika Bošnjaci će svoje glasove dati Bidenu koji je kompletnija osoba da bude presjednik. On može promjeniti puno stvari na bolje u narednim godinama, što je svijetu u ovom momentu najpotrebnije- istakao je Dautović.

Edin Selimović iz Bratunca s adresom u američkom gradu Erieu kaže da ga predizborno stanje u Americi podsjeća na Jugoslaviju i BiH 90 –tih, jer "Amerika je u velikoj krizi, kako političkoj, tako i ekonomskoj. U krizi međuljudskih odnosa zbog predsjednika Trumpa".

- Trump nikada nije želio biti predsjednik svih. Igra na kartu nacionalizma i radi sve da podjeli društvo i da se on prikaže kao zaštitnik jedne polovine građana Amerike, uglavnom bijelaca, jer je u "opasnosti" od te druge polovine - izbjeglica. Trump ne pokušava da ujedini Ameriku, i strah od drugih među njegovim fanovima je glavna ideja. Ovo je za mene, a i za veliku većinu američkih Bosanaca i Hercegovaca potpuno neprihvatljivo jer smo to već vidjeli u 90 - tim kada ja Milošević koristio istu ideologiju, i znamo kako je to završilo. Bosanci su uglavnom na strani Bidena jer tako vide svoju budućnost, a pogotovo budućnost naše djece na ovim prostorima. Mi dobro znamo i sjećamo se Bidenovih posjeta našoj zemlji, njegovih stavova u USA Senatu kada je BiH krvavila, i kada nam je bilo najteže. Mišljenja smo da glasanjem za njega je nesporna dupla beneficija: bolja pozicija BiH na regionalnom i širem planu, te zaustavljanje mržnje i podjela u američkom društvu- kaže Selimović.

Iako je prošlo oko 20 godina od većeg organizovanog dolaska Bošnjaka na tlo Sjeverne Amerike, veliki broj (možda oko 30 posto) još uvijek nema američko državljanstvo, iako ispunjave sve uslove, tvrdi Alija Džikić iz Saint Louisa.

- Od onih koji imaju državljanstvo, pola ih nije registrovano za glasanje. Oni koji su registrovani, možda tek oko 20 posto glasa, i većinom favorizuju demokrate i Bidena. Iako su republikanci bliže našem mentalitetu prema nekim moralnim i tradicionalnim normama, demokrate su bliže po socijalnim i društvenim. Trump je sa svojim neistinama okrenuo protiv sebe i mnoge glasače bez obzira na boju, spol ili ekonomski nivo. On je toga svjestan- ističe Džikić.

Zvanični dokument kampanje: Koje planove Joe Biden ima za Bosnu i Hercegovinu
Sastavni dio Bidenova izbornog programa je dio koji se odnosi na vanjskopolitičke prioritete, a mjesto među njima našao je i jugoistok EVrope. Dio koji se odnosi na BiH na svom je Facebook profilu podijelio Elvir Klempić, porijeklom iz BiH koji je u Bidenovu izbornom štabu zadužen za odnose s etničkim zajednicama u SAD-u.

- Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU-a i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potaknule reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope. Joe Biden se obavezuje da će zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine - stoji u programu.

Izvor: Faktor

 

Više...

Koje planove Joe Biden ima za Bosnu i Hercegovinu

 

Joeseph Biden, kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine. Bidenov tim je objavio i dokument "Vizija Joe Bidena za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom", a u kojem se navode neke ključne smjernice njegove politike prema BiH po kojima namjerava raditi njegova administracija ukoliko 3. novembra bude izabran za predsjednika SAD-a.

U zvaničnom dokumentu predsjedničke kampanje navodi se kako je Joe Biden dokazani prijatelj BiH od najmračnijih dana njene historije kao i tokom borbe za stabilnost i pravdu u toj zemlji, te shvata kako je u interesu Amerike da osigura put cjelovite BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u.

- Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u BiH, te u konačnici uvjerio vlasti SAD-a i ključne evropske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida Slobodana Miloševića - piše u dokumentu.

Kada je došlo do erupcije nasilje na Balkanu '90-ih godina, tadašnji sentaor Joe Biden odigrao je važnu ulogu u naporima Senata da se zaustavi genocid u Bosni i Hercegovini.

Uprkos širokom protivljenju intervencijama u regiji, Joe Biden argumentovao je da SAD ne može stajati po strani dok se nevini civili siluju, ubijaju i sahranjuju u masovne grobnice.

- On je bio ključni igrač u naporima da se promijeni dinamika na tlu BiH, te konačno pomogne ubijediti vladu SAD-a i ključne evropske saveznike da se zaustavi Slobodan Milošević u njegovoj brutalnoj kampanji genocida. U julu 2008. godine, Joe Biden je počastvovan nagradom "Srebrenica 1995" jer su prepoznati njegovi napori da se spriječi genocid u BiH i promovira tolerancija u zemlji nakon sukoba. U februaru 1991. godine Joe Biden sazvao je jedno od prvih kongresnih saslušanja jer se nazirao raspad Jugoslavije i bio je jedan od prvih i najjačih glasova koji je govorio protiv napada Srbije na BiH - navodi se u dokumentu.

U aprilu 1993, Joe Biden posjetio je BiH, Srbiju i Hrvatsku. On se tada sastao sa Slobodanom Miloševićem i optužio ga za sudjelovanje u ratnim zločinima. Nakon ove posjete, pozvao je na podizanje embarga na naoružanje u Bosni i Hercegovini, te zatražio da Amerika predvodi Zapad u odgovoru na genocid u Srebrenici.

 

Nastavio je da se interesuje za stanje u BiH i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, te BiH i ostatak regije posjetio i drugi put 2001. godine, nakon što je uspostavljen mir. Po povratku u SAD napisao je izvještaj koji, između ostalog, ističe kako je regija Jugoistočne Evrope "od suštinskog značaja za sigurnost cijelog kontinenta, samim tim i za SAD".

Tokom njegovog mandata unutar Obamine administracije uvedene su sankcije za Milorada Dodika, što je, kako je istaknuto poslalo "snažnu poruku da SAD neće tolerirati prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH".

U dokumentu se naglašava da BiH treba snažnu podršku SAD-a kako bi uspjela, ali da "nažalost, pod predsjedavanjem Donalda Trumpa, utjecaj SAD-a je izblijedio budući da je ova administracija označila Evropsku uniju kao strateškog suparnika, a vrijednost NATO alijanse stavila pod znak pitanja".

- Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU-a i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potakle reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno-obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope. Joe Biden se obavezuje da će zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine - ističe se u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje.

Dokument je na svom Facebooku objavio Elvir Klempić, savjetnik koji se nalazi u timu kandidata Demokratske stranke za predsjednika SAD-a Joea Bidena na funkciji direktora odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama.

Izvor: Faktor

 

Više...

Sa najavnog izbornog skupa predstavljanja liste kandidata SDA Brčko poručeno: Vrijeme je za gradonačelnika Eseda Kadrića

sda 16Večeras u Domu kulture u Brčkom održan je najavni skup predstavljanja liste kandidata Organizacije SDA Brčko distrikta BiH za Lokalne izbore 2020. godine. Na skupu, na kojem je najavljen ubjedljiv rezultat i sigurna pobjeda, predstavljeni su kandidati SDA Brčko. „Garant uspješnosti gore pomenutih projekata jesu upravo naši kandidati, koji se ističu svojom ozbiljnošću i odnosu prema zajednici uopće. U jednoj rečenici to su iskusni i odgovorni kadrovi, ojačani mladom, energičnom i samosvjesnom generacijom. Oni su preslik naroda na ovim prostorima, oni njeguju naše vrijednosti, tradiciju i pružaju perspektivu našoj opstojnosti u Brčko distriktu BiH.“ predstavio ih ukratko predsjednik Organizacije SDA Brčko distrikta BiH, Esed Kadrić.

 

 

Više...

Bosnu će učiniti mogućom razumni: Alijini savjeti aktivistima SDA

al99U knjizi Sjećanja na saradnju s Alijom Izetbegovićem, publiciranoj 2018. godine, Nihad Halilbegović osvjetljava neke manje poznate etape iz života Alije Izetbegovića. Budući da je Halilbegović bio na funkciji sekretara Sekretarijata za narodnu odbranu grada Sarajeva, mnogo je vremena provodio s predsjednikom pa njegova knjiga ima i snažan pečat ličnog svjedočanstva. Također, u njoj su sačuvani brojni dragocjeni dokumenti i arhivska građa do koje je nekad veoma teško doći. Među tim dokumentima jeste i onaj Savjeti za aktiviste SDA iz ljeta 1998. godine, čiji je nacrt izradio Alija Izetbegović. U nastavku donosimo savjete u obliku u kojem su sačuvani u Halilbegovićevoj knjizi.

 

Više...

Programska konvencija koalicije BH BLOK – SDP BiH i NS BiH

 

Sinoć je u velikoj sali Doma kulture u Brčko distriktu BiH odražana Programska konvencija koalicije BH BLOK – SDP BiH i NS BiH.

Kada shvatimo da moramo promjeniti svoje okruženje uvjek tražimo one koji to isto žele. Iz jedne zakve želje nastala je koalicija BH Blok – SDP BiH i Naša Stranka BiH. Članovi ovih političkih organizacija izražavajući duboko nezadovoljstvo opšteg stanja u Brčkom koga su svjesni svi građani našeg grada, čvsto odlučni da to promjene sačinili su analizu stanja i napravili svoja rješenja koja naš grad treba da učine boljim i poželjnijim mjestom za život.

Borit ćemo se protiv sveprisutne korupcije, nepotizma i zloupotrebe javnih sredstava u stranačke grupne i lične svrhe od strane vladajuće etno-nacionalne političke vrhuške u vlasti koja je organizovana u obliku posebne klase sa svojim političkim poslušnicima, koja kao posledicu ima na drugoj strani masu obespravljenih siromašnih i poniženih građana.
Nastupanjem u okviru BH BLOK – SDP BiH i NS BiH kao povijesni zaštitnici građanskog društva demokratije i socijalne pravde želimo ohrabriti sve pojedince, udruženja i političke subjekte da nam se pridruže da budemo zajedno u promjenama koje moraju uslijediti u Brčko distriktu BiH nakon ovih lokalnih izbora, kazao je u svom obraćanju Esad Atić nosilac liste koalicije BH BLOK – SDP BiH i NS BiH.

Koalicija BH BLOK – SDP BiH i NS BiH ima kvalitetne, stručne i sposobne kadrove, koji nude I mogu realizovati nove ideje, programe i projekte razboja Brčko distrikta BiH. Kadrovi BH BLOK – SDP BiH i NS BiH imaju stručno znanje i moralni dignitet.

Idemo u kampanju OZBILJNO I ODGOVORNO, da pobijedimo i ponovo ponudimo DJELA A NE RIJEČI jer mi to ZNAMO I MOŽEMO!

 

 

Više...

Džaferović-Tusk: Podrška evropskom putu BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas u Briselu sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, predsjedavajući Džaferović je informisao predsjednika EPP-a Tuska o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini, kao i planovima i ciljevima za idući period, iskazavši mu zahvalnost za podršku i pomoć koju, kao predsjednik najjače stranačke grupacije u EU, kontinuirano pruža našoj zemlji.

Posebna pažnja posvećena je pitanju dobivanja kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, kao idućem koraku naše zemlje na evropskom putu.

Predsjednik EPP-a je kazao da će, kao prijatelj Bosne i Hercegovine, uvijek biti na raspolaganju kada je u pitanju podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com