Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

Visoko: Tabuti sa srebreničkim žrtvama spremni za kolektivnu dženazu

 

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, javlja Anadolu Agency (AA).

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici. Sabina Rastoder, glasnogovornica JKP “Gradska groblja” Visoko, kazala je da su spremni tabuti s 50 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

 

“JKP ‘Gradska groblja’ Visoko još od 2003. godine učestvuje u istraživanju nestalih, ekshumaciji tijela iz masovih grobnica i njihovoj pripremi, nakon identifikacija, za kolektivnu dženazu u Potočarima. Godine 2003. bilo je mnogo tijela, prve godine bile su tri dženaze. Ove godine će na dženazi biti ukopano 50 osoba. Tabuti su spremni”, podsjetila je Rastoder. Kako je kazala, zajedno sa Komemorativnim centrom u Tuzli rade na ukopima i dženazama za žrtve genocida u Srebrenici.

 

“Do sada je identifikovana i ukopana 6.671 osoba, bez ovih 50.

Tabuti su spremni i na svakom se nalazi pločica od trajnog, neuništivog materijala sa vrlo važnim identifikacionim informacijama. Tu se nalazi ime i prezime žrtve, parcela, redni broj i grobno mjesto”, izjavila je Rastoder. Ove godine je izmijenjen termin polaska tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava iz Visokog. “Ove godine kolona će iz Visokog krenuti 8. jula u 10 sati. Zatim ide kroz centar Visokog, prema autoputu, pa kroz Ilijaš gdje će biti kraće zaustavljanje, a koje će biti i u Vogošći.

 

Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu bi trebali biti oko 12 sati”, pojasnila je Rastoder. Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

 

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama.

Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga. U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

 

Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

 

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

 

Izvor: AA

Više...

Ograničenje izvoza drvnih sortimenata daje rezultate, cijena peleta snižena

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 15. juna donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Cilj donošenja ove odluke je bio da se smanje cijene u Bosni i Hercegovini.

 

Prema odluci koju je donijelo Vijeće ministara ograničen je izvoz određenih vrsta neobrađenog drveta čije su dimenzija poprečenog presjeka najmanje 15 centimetara. Ovakva odluka je ostavila mogućnost da se izvoze proizvodi čije su dimenzije poprečnog presjeka ispod 15 cm.

 

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore za prva četiri mjeseca 2022. godine 90,1 posto izvoza je otpadalo na proizvode čiji je izvoz zabranjen odlukom Vijeća ministara. U principu to znači da će iz Bosne i Hercegovine nastaviti izvoz određenih drvnih proizvoda. Prema informacijama koje je Klix.ba dobio određeni broj izvoznika će izvoz nastaviti prilagođavajući se ovim pravilima.

 

Iz kompanije Drvosječa su za Klix.ba su potvrdili da će doći do sniženja cijene peleta, tako će umjesto 640 KM tona peleta kod ovog trgovca koštati 590 KM, također i cijena drva će biti manja za 10 KM. Iz ove kompanije očekuju da će u budućim sedmicama uspjeti dogovoriti daljnje snižavanje cijena.

 

 

Ipak, mnogi izvoznici su nezadovoljni odlukom i tvrde da im je ugrožen opstanak i vrše pritisak na vlasti da ukinu zabrane. Kako Klix.ba saznaje jedna od kompanija u Mrkonjić Gradu je 300 radnika poslala na Zavod za zapošljavanje. U Vanjskotrgovinskoj komori kažu da će kompanije koje imaju godišnje ugovore osjetiti negativne posljedice, ali intenzitet negativnih posljedica zavisi i od vrste sklopljenih ugovora.

 

“Kompanije koje su isključivo izvozile šumske sortimente (ogrijevno drvo i pelete) imat će probleme ukoliko ne budu u mogućnosti da te količine prodaju na domaćem tržištu. Poseban problem su cijene, tako da je i pitanje da li će doći do smanjenja cijena energenata ( ogrijevno drvo i pelet), kako bi i kupovina na domaćem tržištu bila veća. Pilane ovom odlukom ne bi trebale biti ugrožene, jer nije zabranjen izvoz rezane građe,” pojašnjavaju iz VTK BiH.

 

U kompaniji Euroholz kažu da proizvode dasku i od ostatka materijala briket. Kao najveći problem navode to što imaju ugovore sa firmama u Njemačkoj i Austriji i da ne znaju šta ih čeka jer ne mogu ispoštovati ugovore. Kako je glavna djelatnost pravljenje daske kažu da nije ugrožen opstanak ove kompanije.

 

 

Izvor: Klix

Više...

Iz Odžaka krenuo marš mira za Srebrenicu: Da se zlo nikada, nigdje i nikome ne ponovi

 

Tradicionalni marš mira iz Odžaka do Srebrenice jutros je krenuo iz ovog grada iz Posavine.

 

Ove godine učestvovat će tridesetak pješaka iz Odžaka. Dio učesnika će prijeći cijeli put od 200 kilometara, dok će se drugi dio u Nezuku pridružiti tradicionalnoj koloni marša mira Nezuk – Srebrenica.

 

- Nije nam teško na ovakav način odati počast žrtvama. Već dugi niz godina to radimo, a prije pandemije smo imali zahtjevne rute pješačenja od Zagreba preko Vukovara do Srebrenice 2018. godine i Dubrovnik - Srebrenica 2019. godine. Pješaci su spremni i željni izazova, te se nadam da će nas zdravlje i lagan korak poslužiti kako bi se priključili koloni Marša mira u Nezuku, te 11. jula prisustvovali dženazi žrtvama genocida.

 

Ova godina je posebna, tako da ćemo naš najveći praznik Bajram dočekati zajedno sa svim učesnicima iz cijelog svijeta u predjelima gdje su naši šehidi ostavili svoje živote. Pored redovnih aktivnosti odavanja počasti žrtvama Srebrenice, ali i Vukovara, prisutni smo na većim obilježavanjima stratišta gotovo svih naroda diljem države. Želimo na ovaj način skrenuti pažnju na stradanja kako se zlo nikada, nigdje i nikome ne bi više ponovilo - kazao je Nihad Alić, predsjednik udruženja "Koraci mira Odžak".

 

Izvor: Faktor

Više...

Šta bh. građani mogu prenijeti preko hrvatske granice: Salama i sir – ni u sendviču

 

Sezona je godišnjih odmora. Mnogi od stanovnika Bosne i Hercegovine tradicionalno će ljetni odmor provesti na nekoj od plaža Hrvatske. Bez obzira na to radi li se o putovanju na nekoliko sati ili nekoliko dana važno je znati što uz lične stvari može sadržavati prtljaga putnika koji prelaze granicu s Republikom Hrvatskom. Naime, zbog pojačanog prometa tokom ljetne sezone, pojačane su i kontrole, odnosno mjere kada je riječ o unosu roba u Republiku Hrvatsku.

 

Ranije se sankcionirao unos većeg broja cigareta i duhanskih proizvoda, sada je lista zabranjenog još veća, piše Večernji.ba. Unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda potpuno je zabranjen, dok, primjerice, ribu, med, jaja možete prenijeti tek u određenoj količini. Kako bi putnici koji se spremaju na ljetovanje u RH izbjegli plaćanje kazni koje mogu koštati više od sedmodnevnog boravka četveročlane porodice u hotelu s pet zvjezdica u ovoj zemlji, donosimo što je i u kojoj količini dopušteno iz Bosne i Hercegovine unijeti u RH.

 

Prema podacima sa službene stranice Carinske uprave Republike Hrvatske, u ovu zemlju iz BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova nije dopušteno unijeti ni jedan gram mesa i mesnih prerađevina kao ni mlijeka, ali ni mliječnih prerađevina. Dakle, salame, suhomesnati proizvodi, sir, sirni namazi ne mogu se prenijeti ni u sendviču. Med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci mogu se prenijeti u količini od 2 kilograma po osobi. Dopušten je unos iste količine mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga.

 

S druge strane, dopušteno je bez ograničenja količine unijeti hljeb, kolače, kekse, vafle i oblate, dvopek, tostirani hljeb i slične prepečene proizvode s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tokom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu, tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

 

Bez straha od drakonskih kazni putnici koji iz BiH putuju u Republiku Hrvatsku mogu ponijeti i čokoladu i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

 

Putnik u ličnoj prtljazi također može unijeti 40 cigareta, 20 cigarillosa (pri čemu se cigarillosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje. Također dozvoljeno je unijeti litar alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturiranog etilnog alkohola s udjelom alkohola od 80% vol. i više, zatim dvije litre alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje. Ljubitelji vina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku sa sobom mogu ponijeti četiri litra po osobi.

 

U značajno boljoj poziciji su ljubitelji piva. Naime, oni mogu prenijeti čak 16 litara ovog napitka po osobi. Poseban režim vrijedi i kod unosa lijekova. Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača), i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepisa istorijata bolesti, potvrde doktora).

Unošenje lijekova koji sadrže drogu, također za osobne potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to uz posjedovanje medicinske dokumentacije iz koje proizlazi nužnost uzimanja odnosnoga lijeka (preslike recepta za lijek, prijepisa povijesti bolesti ili ovjerene doktorske potvrde).

Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji, bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, dopuštena je količina za 15 dana lične upotrebe.

 

Izvor: Tuzlanski

Više...

Nakon gotovo deset godina prekida: Sutra kreće prvi voz iz Sarajeva za Ploče

 

Nakon gotovo deset godina sutra će iz Sarajeva do Ploča krenuti prvi voz, javlja Anadolu Agency (AA). Sezonski voz Sarajevo – Ploče – Sarajevo saobraćat će od 1. jula do 11. septembra petkom, subotom i nedjeljom.

Polazak voza iz Sarajeva planiran je u 7.15, a dolazak u Ploče u 10.36 sati.

Povratak voza iz Ploča planiran je u 18.26, a dolazak u Sarajevo u 21.51 sati. Iz Željeznica Federacije BiH obavijestili su putnike da ukoliko žele putovati sezonskim brzim vozom na relaciji Sarajevo – Ploče – Sarajevo, dužni su kupiti voznu kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 14 sati i tom prilikom na blagajni dostaviti: ime i prezime, godinu rođenja i broj pasoša.

 

Karte se mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini. Ova procedura je obavezna u cilju efikasnije carinske kontrole i skraćivanja vremena zadržavanja pri prelasku državne granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Čapljini.

 

Izvor: AA

Više...

Svečano otvorena magistralna cesta M17.3 Neum – Stolac

 

Magistralna cesta M17.3 Neum – Stolac u četvrtak je svečano otvorena i puštena u promet, a sredstva za ovaj infrastrukturni projekt vrijedan 96.523.354,33 maraka, osigurala je Vlada FBiH.

 

Cestu su svečano otvorili neumski načelnik Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković te direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

 

Otvorenju, koje je upriličeno na lokalitetu raskrižja Babin Do, nazočili su i federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 maraka, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20.180.376 maraka iz vlastitih sredstava (proračuna FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Europske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 maraka, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 maraka.

 

Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

 

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum počela je u aprilu 2018. godine i sada će te dvije općine dijeliti samo 25 minuta.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Kavazović: Ne smijemo dozvoliti da se u javnom prostoru naših gradova promovira prostitucija i nemoral

 

Nepotizam i korupcija su vjerovatno u vrhu onih bolesti od kojih boluje naše društvo, izjavio je sinoć u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

 

Obraćajući se imamima, učesnicima 22. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice, reisu-l-ulema je istakao kako danas živimo u bremenitom i vremenu opterećenom različitim problemima.

 

- Želimo da u našem društvu bude što je moguće manje zla - poručio je reisu-l-ulema, ističući kako su nepotizam i korupcija, uz alkohol, drogu, prostituciju i pornografiju, u vrhu liste onih bolesti od kojih je oboljelo naše društvo.

 

Naglasio je kako imami jasno moraju dići glas protiv ovih bolesti današnjeg društva i glasno kazati da su neke stvari neprihvatljive.

 

 

- Ne smijemo dozvoliti i da se u javnom prostoru ovoga grada, naših gradova, promovira prostitucija i svaka vrsta nemorala. Ako imamo snage, a imamo je, moramo kao ljudi ustati i na poroke, na ono što ne valja, ukazivati vrlo otvoreno, agresivno onoliko koliko su agresivne ove snage zla koje pokušavaju naš narod odvesti u provaliju, moralni sunovrat - kazao je reisu-l-ulema.

 

Također, govorio je i o problemu političke usitnjenosti Bošnjaka, te o problemu političke korupcije i kupovine glasova, posebno u povratničkim mjestima, ocijenivši to neprihvatljivim i činom za svaku osudu.

 

- Jedina snaga donekle uvezana u našem narodu je Islamska zajednica, odnosno vi imami koji djelujete u našim džematima, s našim narodom. Imamo jasne ciljeve, vrijednosti, potrebno je više angažmana, više duhovne snage, jačanje našeg naroda da izdrži ovo teško vrijeme - rekao je reisu-l-ulema.

 

Podsjetio je da je Islamska zajednica veliko tijelo bosanskohercegovačkih muslimana, ljudi koji sa sobom nose vjeru, bosansku tradiciju, islamsku kulturu i vrijednosti.

 

- Sve to nastojimo sačuvati, konzervirati. Imam je uvijek tu, s ezanom koji čujemo s naših minareta, s našom djecom u mektebima, školama, s našom omladinom. Naša je misija da budimo nadu, drugog puta niti imamo, niti hoćemo - naglasio je reisu-l-ulema Kavazović, dodajući kako je misija imama da bude nadu i budu podstrekači stalne borbe za vrijednosti s kojima je došao Muhammed, a.s.

 

Između ostalog, ustvrdio je da je "našem narodu potrebna moralna obnova i duhovna snaga kako bi preživio".

 

- Ovo što mu se trenutno nudi je ono što će ga odvesti u propast. Zato, želim se vama obratiti, zamoliti vas da radite, prije svega na sebi, jer ako vi ne budete jaki, snažni ljudi, oni koji se ne boje nikog osim Boga, ako vi ustuknete, ko će ustati ispred njih, pogledati ih u oči i reći: Ovo nije prihvatljivo - kazao je reisu-l-ulema.

 

Poručio je da je trajno opredjeljenje Islamske zajednice pozivanje na dobro, a odvraćanje od zla.

 

- Naš je cilj da u društvu, ovakvom kakvo ono jeste, multietničko, različito, živimo sa svim drugim ljudima u miru. Želimo da u našem društvu bude što je moguće manje zla, da puteve zla suzimo - poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

 

Prisutnim imamima obratio se i Nesib ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje, koji je kulturno-edukativne i sportske susrete ocijenio uspješnim.

 

- Imami su imali priliku da razmijene iskustva, metodologiju rada, kako bi bili sposobniji, spremniji, za nove izazove na koje nailaze. Ovi susreti su sigurno najmnogobrojnije okupljanje imama u zapadnoj hemisferi, na to smo ponosni. Ovi susreti su slika našeg zajedništva - naglasio je Hadžić.

 

Kulturno-edukativni i sportski susreti se održavaju u Sarajevu od 27. juna, a domaćini su Glavni odbor (GO) Udruženja ilmijje, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Sarajevo.

 

Finalna takmičenja, proglašenja pobjednika i zatvaranje susreta bit će održani danas, u četvrtak, 30. juna.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Minimalne penzije u FBiH će u avgustu biti uvećane za pet posto, i u septembru će iznositi 445 KM

 

Minimalne penzije u Federaciji BiH bi trebalo u augustu da budu uvećane za minimalno pet posto, a koje se isplaćuju u septembru. U Federaciji je 220.000 penzionera sa minimalnim penzijama.

 

- Samo povećanje minimalnih penzija jedan je i od naših zahtjeva. Dakle, u septembru sa augustovskim penzijama 220.000 penzionera će dobiti uvećanu penziju za pet posto. Sa ovim povećanjem od 3,5 posto i tih pet posto u augustu, u septembru će minimalna penzija iznositi 445 KM - kazao nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona, koji dodaje kako je to i dalje minimum minimuma i da neće odustati od toga da minimalna penzija u FBiH bude 600 KM.

Najniže penzije sada iznose 410 KM, sa vanrednim povećanjem koje slijedi od 3,5 posto, one će u julu iznositi 424,35 KM, a kada se u augustu povećaju za još pet posto, onda će u septembru biti 445 KM.

 

Na sjednici federalna ministrica finansija Jelka Milićević nije bila oduševljena ovim prijedlogom.

 

- Ne javljam se kao član Vlade, već kao zastupnik. Ja mislim da ovakva priča i retorika... Zašto samo penzioneri pet posto? Imamo mi u budžetu mnoge druge koji su puno ugroženiji, korisnici civilnih invalidnina. Hajmo svima da donesemo 50 posto, stvarno su troškovi života porasli.

 

Imamo sastanke da predstavnicima Zavoda PIO, udruženja penzinera, ta priča je otvorena i ako su ti penzioneri realni i realno sagledavaju situaciju, onda prepustite vladi da donese set mjera ne samo za penzionere već i sve druge korisnike u ovom trenutku u budžetu - kazala je Milićević.

 

Na pitanje da li je Vlada u mogućnosti da podigne minimalne penzije za više od pet posto, recimo 50 posto, Milićević je odgovorila: "Predlažem da to bude 100 posto".

 

Uprkos njenom protivljenju jednoglasno je prihvaćen zaključak da se augustovske penzije, minimalne, uvećaju za minimalno pet posto.

 

Izvor: Faktor

Više...

BiH dobila novi, obnovljeni, granični prijelaz

 

Granični prijelaz Кotroman između Srbije i Bosne i Hercegovine otvoren je danas, poslije obnove u koju je uloženo više od 4,6 miliona eura, javlja N1 Sarajevo.

Za radove koji su trajali tri godine je 2,1 milion eura obezbijeđeno iz pretpristupnih fondova EU, a nešto više od 2,5 miliona eura kroz nacionalno sufinansiranje preko Uprave carina za prvu fazu, i Republičke direkcije za imovinu za drugu fazu izgradnje.

 

Projekat je dio šire saradnje Srbije i EU u oblasti integrisanog upravljama granicama. U okviru novog graničnog prijelaza Кotroman nalaze se po tri saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz Srbije, što će značajno ubrzati putnički promet, ali i promet robe, saopštila je Uprava carina.

 

Kako je navedeno, preko graničnog prijelaza Кotroman vodi najkraći put do Boke Кotorske, pa se očekuje da će se mnogi putnici već tokom predstojeće sezone odlučiti da tuda krenu put mora, što će doprinijeti rasterećenju najfrekventnijeg prijelaza prema Crnogorskom primorju, graničnog prijelaza Gostun, čija rekonstrukcija je u toku.

 

Izvor: N1

Više...

Za sedmodnevno kupanje u Neumu potrebno raditi dva mjeseca

 

Ukoliko se četvoročlana porodica odluči da ove godine ljetuje u jedinom BiH gradu na moru, treba da izdvoji između 900 i 3.000 KM i to samo za smještaj i putne troškove, a sve u zavisnosti od toga da li želi odsjesti u luksuznijim hotelima ili u privatnom smještaju.

 

Na gore navedenu cijenu potrebno je dodati cijene hrane, a u zavisnosti od toga da li će se hraniti u restoranima ili će svratiti u prodavnicu po namirnice, biće neophodno da potroše još koju stotinu KM.

 

Prema tome, da bi otišli na neko pristojno ljetovanje, potrebno je da izdvoje barem dvije prosječne plate u RS, čiji iznos je trenutno 1.105 KM.

 

Naime, turistima koji dolaze iz Banja Luke ili okolnih mjesta, a uzevši u obzir stalni rast cijena goriva te da je udaljenost oko 300 i više kilometara, samo za putne troškove, odnosno dok plate gorivo u oba smjera, potrebno je u prosjeku oko 150 KM, i to u slučaju da ne idu auto-putem i preko Hrvatske, već preko dionice puta Stolac – Neum, pišu Nezavisne novine.

 

U suprotnom, dodatno se naplaćuje putarina, koja na jednoj dionici puta Sarajevo – Mostar košta 2,5 KM, dok vožnja auto-putem Banja Luka – Doboj iznosi sedam KM, a ista cijena je i na dionici Zenica – Sarajevo.

 

Ponude koje se mogu pronaći na Bookingu, a ukoliko građani žele odsjesti u hotelima sa četiri zvjezdice, za noćenje sa doručkom iznose od 180 do 240 KM po osobi. S tim u vezi, ako bi se četvoročlana porodica odlučila za tu opciju, sedmodnevni boravak bi ih, sudeći prema dostupnim informacijama, koštao oko 3.000 KM, i to bez taksi.

 

Ipak, ponuda je raznovrsna te postoje i one jeftinije i primamljivije ponude, pa tako cijena apartmana u jednoj vili, barem u prvoj polovini jula, iznosi oko 750 KM za dvije odrasle osobe i dva djeteta.

 

Osim toga, mogu se pronaći i tzv. last minute ponude, u kojima dvije odrasle osobe i dva djeteta smještaj mogu pronaći i za 678 KM.

 

Kako je potvrdila jedna Banjalučanka koja trenutno boravi u Neumu, cijena smještaja u njenom hotelu košta 100 eura za noćenje sa doručkom, dok njen prijatelj u drugom hotelu jedno noćenje plaća 100 KM.

 

U restoranima, priča ona, ručak košta oko 20 KM, što, kako kaže, i nije mnogo s obzirom na to da su cijene porasle.

Sa druge strane, cijene pića su ipak nešto više, te je tako za jedno točeno pivo potrebno izdvojiti i po šest-sedam KM.

Ona se odlučila da, umjesto preko Hrvatske, ovaj put ide dionicom Stolac – Neum, koja još nije u potpunosti završena, ali se očekuje da će uskoro biti puštena u funkciju.

Nekih pola sata smo se vozili lošim dijelom dionice, ali ostatak puta je zaista dobar, što uveliko pomaže putnicima da brže stignu do jedinog bosanskohercegovačkog grada koji ima izlaz na more – kazala je ova Banjalučanka.

Turistička sezona u Neumu već se zahuktava, a posjetioci će uskoro moći da putuju na odmor novim putem Stolac – Neum, bez čekanja na granicama i bez gužvi.

 

Izgradnja i puštanje u promet ove dionice pozitivno će uticati na turiste, ali i mještane ovih opština, koji će sada lakše putovati.

Kako prenose mediji, svečano otvaranje očekuje se krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

 

Izvor: Hayat.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com