Menu

78A4A43D ED58 48C1 9351 A8066C627740

U porastu vodostaj rijeke Save duž toka kroz Posavski kanton

 

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton – podaci su Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Visina vodostaja izmjerena jutros u 06.00 sati iznosila je: Bosanski Brod 566 cm (pripremno stanje), jučer 518 cm, Bosanski Šamac 403 cm (normalno stanje), jučer 337 cm, te Orašje 626 cm (normalno stanje), jučer 536 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati bio je 198,54 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer, vodostaj je viši za 11 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Vodostaj izmjeren jutros u 08.00 sati na vodomjernoj stanici Humac, rijeke Trebižat, iznosio je 313 cm, a jučer u isto vrijeme 315 cm. Na snazi su redovne mjere odbrane od poplava.

U Općini Bosanska Krupa i dalje su bez napona dio 10kV dalekovoda Jasenica i dio 10kV dalekovoda Ivanjska. Radovi na otklanjanju kvarova su u toku, saopćeno je iz FUCZ.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Mladić iz Srebrenika Dinko Kešetović preminuo nakon teške nezgode na Jahorini

 

Mladić iz Srebrenika Dinko Kešetović (18) izgubio je bitku za život nakon što je doživio tešku nezgodu na skijanju na planini Jahorina 21. januara.

Kešetović je u teškom stanju prije nekoliko dana hitno prebačen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje su se ljekari borili za njegov život, objavio je Tuzlanski.ba.

Nažalost, kako su potvrdili bliski prijatelji Dinka Kešetovića on je jutros preminuo. Kešetović je bio uspješni sportista, član Košarkaškog kluba Silver Kings iz Srebrenika.

Više...

Sjećanje na Srđana Aleksića, "običnog momka koji je umro vršeći ljudsku dužnost"

 

Danas se navršava 28 godina od smrti Srđana Aleksića, čovjeka, heroja koji je dao svoj život spašavajući tuđi. Ili, kako je njegov otac Rade napisao u čitulji "vršeći svoju ljudsku dužnost".
Srđan je 21. januara 1993. godine na trebinjskoj pijaci pritekao u pomoć Alenu Glavoviću, Bošnjaku kojeg su tukli pripadnici Vojske Republike Srpske. Hrabri Aleksić je spasio sugrađanina, ali je zbog toga brutalno pretučen, a od zadobijenih povreda je preminuo 27. januara.

Jedan od napadača poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam mjeseci zatvora. Srđan je posthumno odlikovan brojnim priznanjima u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, a počast mu je odata i tako što su neke ulice nazvane po njemu.

Iako je Srđan sve ove godine sinonim za ljudskost i hrabrost, njegov otac je mnogo puta istakao da je on bio samo običan momak koji je u turobnom ratu odbranio čovjeka i zauvijek ostavio pečat u svom gradu, ali i cijeloj državi.

"Vi često kažete heroj Srđo, nemojte, jer je Srđo bio običan momak. Srđo je svojim životom ovom gradu ostavio fin pečat. Jednog mladića koji živi blagorodno, koji živi drugarski, pomalo boemski, koji je bio omiljen u svakom društvu i to je najvrednije što je Srđan ostavio ovome gradu", kazao je Rade.

Srđan je rođen 1966. godine u Trebinju. Bio je strastveni glumac amater i velika plivačka nada bivše Jugoslavije. Alen Glavović je u kontaktu sa Srđanovim ocem i prilikom svakog dolaska u BiH posjećuje Srđanov grob.

Više...

Reisu-l-ulema Kavazović: Mladi danas izloženi raznim utjecajima

 

Islamska zajednica uvijek se trudila da oko sebe okuplja omladinu i da je na neki način profilira, da joj omili vjeru i da je drži blizu nje, ali i da bude odgovorna prema mladim ljudima da oni ne poprime one uklone koji nisu dobri i koje ih mogu koštati budućnosti, izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović tokom današnje radne posjete Muftijstvu tuzlanskom.

Na otvorenju prostora Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla u Omladinskom kulturno-obrazovnom centru u Tuzli, reisu-l-ulema je istakao da su mladi danas veoma izloženi raznim utjecajima sa svih strana.

- U današnjem vremenu lova na ljudske duše, ostaje u našem temeljnom opredjeljenju da Islamska zajednica omladinu drži blizu i da bude odgovorna prema njima - poručio je reisu-l-ulema, u čijoj pratnji su danas bili i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, te direktor Vakufske direkcije hfz. Senaid Zajimović.

Posjetu su započeli jutros u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Kalesija, za koji je reisu-l-ulema ocijenio kako predstavlja jedan od medžlisa koji su temelj Zajednice i koji joj je uvijek davao ono što joj je bilo potrebno da opstane na ovim prostorima i u najtežim vremenima.

- Ulema sa ovih prostora istrajavala je na kur'ansko-sunnetskim principima, nije se nikada toga odricala, bez obzira šta je i kako propagirano našem narodu. Naša bosanska ulema je sačuvala interpretaciju islama onako kako su bosanski muslimani vidjeli i razumijeli Kur'an i sunnet u kontekstu prilika u BiH, onako kako se ovdje živjelo. Danas imamo neko drugo vrijeme u kojem trebamo sačuvati džemat i to je danas možda naša najveća borba - poručio je reisu-l-ulema imamima MIZ Kalesija.

Prilikom posjete ovom medžlisu, reisu-l-ulema je posjetio i džemat Dubnica, gdje je obišao džamiju Abdullah bin Muhammed Mu'minah.

Nakon toga, u džamiji Behram-begove medrese u Tuzli prisustvovao je hafiskoj dovi Almini Sinanović, Halimi Baturić, Harunu Omeroviću i Hamadu Mujanoviću, te uz čestitke mladim hafizima poručio kako su počastvovani posebnim znanjem, ali i da imaju obavezu da svoje živote usklade prema principima knjige koju su naučili napamet.

Reisu-l-ulema se nakon proučene hafiske dove sastao i sa rukovodstvom Behram-begove medrese u Tuzli, uputio im čestitke na postignutim rezultatima, ukazao na značaj medresa kao obrazovnih institucija i pozicije njenih svršenika u bh. društvu.

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović naglasio je kako su uposlenici od osnivanja ove škole uvijek bili usmjereni da učenicima daju ono najbolje od znanja. Ovom prilikom iskazao je i podršku reisu-l-ulemi kao najvišem autoritetu IZ i zahvalio na njegovom doprinosu.

Reisu-l-ulema je posjetu okonačao radnim sastankom sa imamima Muftijstva tuzlanskog na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima i planiranim aktivnostima i projektima u narednom periodu.

Više...

Čudesna historija bureka

burekAlexander Lee stručnjak je za kulturnu i političku historiju renesanse u Italiji. Doktorirao je na Univerzitetu u Edinburghu, radio na univerzitetima u Oxfordu, Luksemburgu i Bergamu, predavao u Aberdeenu i Lyonu. Autor je nekoliko knjiga i filmova, a o historijskim i kulturnim temama pisao je za Telegraph, Wall Street Journal, Atlantic, Guardian, New Statesman, Times... Redovni je kolumnista magazina History Today, u kojem je objavio uzbudljivu priču o nastanku i putovanju bureka kroz vrijeme, kontinente, carstva i religije, koju prenosimo u Stavu     

 

 

 

Više...

Afera "Ikona": Ukrajinski ambasador stigao u BiH, razgovarat će i sa tužiteljicom Tadić

 

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič doputovao je danas u Sarajevo, a u toku je njegov susret s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, potvrđeno je Feni iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ukrajinski ambasador će se, također, sastati s glavnom tužiteljicom BiH Gordanom Tadić.

Nezvanično se saznaje da će jedna od glavnih tema ovih susreta biti pozlaćena ukrajinska ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je njeno nacionalno blago.

Više...

Amerika počela proizvoditi helikoptere za vojsku BiH

 

U fabrici ''Bell'' u Sjedinjenim Američkim Državama počela je proizvodnja helikoptera “Huey II” za potrebe Oružanih snaga (OS) BiH. Potvrdio je to za “Avaz” načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović.

Obuke pilota
Radi se o letjelicama vrijednim 38,5 miliona dolara, čiju nabavku većim dijelom finansira vlada SAD, dok je BiH od ukupnog iznosa trebala osigurati 4,36 miliona dolara. Prema riječima generala Mašovića, kompletna finansijska konstrukcija je zaokružena, a isporuka helikoptera zavisi od proizvođača.

- Apsolutno sve ide po planu i nikakvih problema nema u implementaciji tog projekta. Da budemo jasni, počela je proizvodnja helikoptera za potrebe OSBiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definirano i iza čega stoji vlada SAD, bude implementirano. Dakle, nema nijednog problema - naglasio je Mašović.

 Istovremeno, on je najavio i projekt u okviru kojeg će OSBiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamjenskih vojnih vozila Humvee, a jedan dio njih će biti oklopljen. Isporuka četiri nova višenamjenska helikoptera za OSBiH predviđena je sporazumom koji su u decembru 2019. godine potpisali tadašnja ministrica odbrane Marina Pendeš i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric).

U odobreni iznos sredstava uključeni su i troškovi obuke pilota i tehničara, isporuka rezervnih dijelova i potrošnog materijala za period od dvije godine te dostava zemaljske opreme i tehničke dokumentacije. Nove bi letjelice OSBiH trebale zamijeniti dotrajale helikoptere ruske proizvodnje te omogućiti efikasniji zračni transport vojnika i materijala, medicinske evakuacije, gašenja požara i akcije potrage i spašavanja.

Smanjuju prijetnje
Podrška modernizaciji OSBiH samo je dio ukupnog projekta kojim SAD nastoje osnažiti saveznike i partnere da odvraćaju agresiju, smanjuju prijetnje i održavaju povoljnu regionalnu stratešku ravnotežu.

- Stejt department promovira međunarodnu američku odbrambenu prodaju i potiče evropske partnere i saveznike u NATO-u da moderniziraju svoje vojske izgradnjom NATO-ovih interoperabilnih snaga uklanjanjem ruske i sovjetske opreme iz njihovih snaga - saopćeno je iz Biroa za političko-vojna pitanja Stejt departmenta.

Više...

Cijene kineske robe u BiH će skočiti i do 25 posto

 

U firmama koje se bave uvozom takve robe kažu da će biti prinuđeni da smanje svoju maržu, ali i da će dio tereta morati da podnesu potrošači, jer to je jedini način da se ovakva situacija prebrodi Roba koju uvozimo iz Kine poskupjeće na bh. tržištu i do 25 posto, procjenjuju uvoznici kineskih proizvoda, koji ističu da je razlog tome rast cijene kontejnerskog prevoza iz Azije prema Evropi, pišu Nezavisne novine. U firmama koje se bave uvozom takve robe kažu da će biti prinuđeni da smanje svoju maržu, ali i da će dio tereta morati da podnesu potrošači, jer to je jedini način da se ovakva situacija prebrodi. “Od 11. mjeseca prošle godine cijena transporta je počela da skače. Ja tovarim kontejner početkom februara, a cijena je viša za 400 posto”, rekao je Ognjen Mitrić, vlasnik firme koja se bavi veleprodajom robe široke potrošnje, a koju uvozi iz Kine. Prema njegovim riječima, novonastala situacija dovešće do porasta cijena kineskih proizvoda na našem tržištu. “Roba koju uvozim mogla bi da ide ka gore za nekih 20 do 25 posto”, naveo je Mitrić, čija firma se bavi veleprodajom igračaka te kućnih potrepština. Da će potrošači, usljed novonastale situacije, skuplje plaćati robu iz Kine, smatra i Goran Račić, predsjednik Područne komore Banja Luka, koji potvrđuje da je transport dosta poskupio te da su na to ukazali svi koji uvoze robu iz te azijske zemlje. “Nije u pitanju beznačajno poskupljenje. To znači da će doći do podizanja ulaznih cijena sirovina i poluproizvoda koji dolaze iz Kine i sigurno je da će to uticati na ekonomiju samih proizvođača, jer će oni te cijene morati da ukalkulišu. Samim tim, neminovno je da će doći do poskupljenja određenih proizvoda”, rekao je Račić. Kako je dodao, Kina iz godine u godinu poprima značajnije učešće kada je u pitanju roba koju uvozimo. “Imamo proizvode koji dolaze iz Kine, a koji su neophodni za odvijanje procesa proizvodnje. Sa druge strane, dosta gotovih proizvoda dolazi nam iz Kine”, naglasio je Račić. Inače, uvoz iz Kine u BiH je tokom prošle godine bio znatno manji nego 2019. Kako je potvrđeno Nezavisnim, uvoz iz te zemlje je 2020. iznosio oko 490 miliona maraka, a godinu ranije bio je 540 miliona KM. Agencije javljaju da je kritičan nedostatak brodskih kontejnera katapultirao cijene kargo transporta i izazvao kašnjenja isporuka robe kupljene u Kini. Naime, pandemija virusa korona dovela je do neujednačenog ekonomskog oporavka u svijetu, naročito u Aziji, gdje kompanije sedmicama čekaju kontejnere za isporuku robe plaćajući visoke stope naknada, što je uzrokovalo veliki rast troškova dostave. To, kako se dodaje, utiče na sve kompanije koje treba da isporuče robu iz Kine, ali posebno na kompanije koje se bave e-trgovinom i potrošače koji mogu snositi teret većih troškova.

Više...

Varoška džamija u Travniku i Vanekov mlin u Bijeljini nacionalni spomenici BiH

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na posljednjoj je sjednici proglasila Graditeljsku cjelinu – Varošku džamiju u Travniku te Mjesto i ostatke graditeljske cjeline – Vanekov mlin u Bijeljini nacionalnim spomenicima BiH.

Usvojene su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za nacionalne spomenike: Graditeljska cjelina – Hadžimuratovića Daire (Velike Daire) u Sarajevu; Građevina – Katedrala (Katedrala-Crkva Srca Isusova) u Sarajevu; Građevina – Kuća Damić u Radićevoj ulici broj 10 u Sarajevu; Historijsko područje – Mramorje u zaseoku Raonići, Kaoštice, općina Višegrad; Građevina – Banka na Obali (bivši Objekat Filijale austrougarske banke) u Sarajevu; Grobljanska cjelina Alifakovac u Sarajevu te Pokretno dobro – Sarajevska Hagada.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem tih dobara.

Odluke su donijeli predsjedavajući Komisije Radoje Vidović te članovi Goran Milojević i Amir Pašić, navodi se u saopćenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com