Menu

Vozačima u BiH bi mogla biti produžena registracija ako im je istekla sredinom marta

 

Vozačima kojima je istekla registracija vozila sredinom marta, od kada se Bosna i Hercegovina našla u epidemiološkoj krizi zbog koronavirusa, moglo bi biti produženo trajanje registracije.
Naime, na vanrednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je najavljena za sutra, 1. aprila, raspravljat će se i o prijedlogu Ministarstva komunikacija i prometa BiH o produženju važenja registracije vozila.

Kako portal Klix.ba saznaje, za vozila kojima je istekla registracija poslije 15. marta, ukoliko Vijeće ministara donese odluku, potvrda o registraciji će važiti do 30. aprila. Vozači koji upravljaju takvim vozilima morat će imati polisu osiguranja.

S obzirom na složene procedure registracije u BiH koje još uvijek uključuju čekanje u redovima u MUP- ovima i stanicama za tehnički pregled, na ovaj način će se izbjeći izlaganje građana koronavirusu dok su na snazi mjere zabrane kretanja.

Podsjećamo, naše susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, ranije su produžile rok trajanja registracije vozila kako bi olakšale građanima epidemiološku krizu.

Inače, na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH naći će se i informacija o realizaciji zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i definiranih operativnih mjera za zaustavljanje širenja virusa korona (SARS - Cov-2/COVID 19), zatim informacija o aktivnostima koje je potrebno realizirati za pristupanje Bosne i Hercegovine zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Više...

Uprkos otkazima i teškoćama: Ponosni na naše

prepoznaj domace logoVidite koliko su za nas značajne naše kompanije poput “BH Telecoma”, “Dite”, “Violete”, “Bosnalijeka”... Neće nam strane kompanije priskočiti u pomoć kao što to rade domaće. Moramo poslije krize nastaviti razvijati te kompanije koje su integratori sistema, dati im poseban status. Valjda će i naši kupci shvatiti značaj domaćih kompanija i kada kriza prođe jer vidimo koliko se naše kompanije trude da zaštite građane. Gdje su sada strane firme? Sada shvatamo da nije isto kupovati strano i domaće. Jednom kada sve ovo prođe, volio bih da to kupci imaju na umu

 

Više...

Izolacija i iza rešetaka

resetU kazneno-popravnim zavodima u Bosni i Hercegovini štićenicima su zabranjene posjete i obustavljene sve vanzavodske pogodnosti s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.

 

 

Više...

Alen Šeranić: Uspjeli smo razvući tok epidemije i smanjiti udar na zdravstvo

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić izjavio je da je ovaj entitet uspio da donesenim mjerama u borbi protiv širenja virusa korona razvuče tok epidemije i smanji udar na zdravstvene ustanove.

Šeranić je ocijenio da su tome, prije svega, doprinijele preduzete mjere koje su morale biti restriktivne i od kojih još ne treba odustati.

On je naveo da je smanjen ulazak lica iz inostranstva, a time i rizik unosa virusa, te da se ove sedmice očekuje da u potpunosti bude stavljena pod kontrolu pozitivna lica.

“Onda imamo sljedećih 14 dana kao period same inkubacije kada možemo da očekujemo da iskontrolišemo sve one ljude koji bi se potencijalno zarazili u tom periodu”, rekao je Šeranić sinoć za Alternativnu televiziju.

On je rekao da je zadovoljan kako funkcionišu karantini na granici koju je prije 14 dana prelazilo po 2.500 ljudi, a danas po 170 do 200 lica.

“Omogućili smo tim licima da ih pregledamo odmah na ulazu, da evidentiramo ko ima temperaturu ili se loše osjeća i da ih odmah uputimo na liječenje, ne dovodeći ih u mogućnost da se sretnu sa porodicom i prenesu moguću infekciju”, istakao je Šeranić.

Šeranić je rekao da nije neuobičajeno da nema pozitivnih na virus korona među uzorcima koji su uzeti na granici, s obzirom na to da je riječ o ljudima koji dolaze iz država koje su već preduzele određene mjere.

Istakao je da se pomaže i lokalnim zajednicama da uspostave karantine u koje će biti upućivani ljudi sa granice.

Govoreći o pozitivnim slučajevima među zdravstvenim radnicima, resorni ministar je naveo da to nije neuobičajeno, ali da se adekvatno reagovalo, prije svega prekomponovanjem rada da bi se nastavilo sa pružanjem zdravstvene usluge.

On je naglasio da je Srpska prešla na strategiju direktnog i aktivnog traženja lica koja su pozitivna na virus korona, te da se u narednim danima može očekivati više onih koji će imati pozitivan rezultat testa.

“Cilj nam je da evidentiramo i identifikujemo te osobe da bi mogli adekvatno da ih zbrinemo u okviru zajednice”, rekao je Šeranić.

Ponovio je da je pravovremeno uvođenje rigoroznih mjera omogućilo da se suzbije veće širenje virusa, te da su prošle sedmice evidentirali postojanje takozvanih porodičnih klastera zbog čega su se odlučili da pozitivne osobe bez simptoma izdvoje iz porodica i na taj način spriječe širenje virusa.

Govoreći o odluci Republičkog štaba za vanredne situacije da se omogući rad na pijacama, Šeranić je istakao da građani i na tom mjestu moraju da paze na fizičku distancu kao što to rade u marketima, pekarama i apotekama, te da će nadležni strogo kontrolisati sprovođenje donesenih mjera.

Ministar zdravlja rekao je da ne očekuje velike gužve penzionera u terminima koje je juče Štab odredio za njihovo kretanje, odnosno utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 sati.

“Smatram da se sada stvorio prostor da pokušamo da omogućimo i kretanje licima starijim od 65 godina da ostvare određene potrebe”, rekao je Šeranić.

On je naveo da je u RS-u do sada urađeno 1.547 testiranja, od kojih je 201 osoba pozitivna virus korona, te da je 11 lica oporavljeno.

Više...

Broj nezaposlenih raste svaki dan: U BiH 7.000 prekida ugovora

 

Zabrinjavajući podaci o hiljadama otpuštenih radnika usljed epidemiološke krize zbog koronavirusa proteklih dana stižu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Iz službi za zapošljavanje saznajemo da su im se od sredine marta građani počeli masovno javljati zbog prestanka radnog odnosa.

Za samo tri dana, u periodu od 25. do 27. marta, Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je više od 200 zahtjeva za ostvarivanje prava nezaposlenih osoba, temeljem prestanka radnog odnosa.

"Zabrinjavajuće su najave računovodstvenih agencija o masovnim otpuštanjima po nalogu svojih komitenata. O koliko se ekstremnim brojkama radi govori i podatak da se u čitavom mjesecu februaru 659 osoba javilo u evidenciju nezaposlenih naše službe zbog prestanka radnog odnosa. Ovim informacijama želimo potvrditi opravdanu zabrinutost javnosti o opstanku privrede u vanrednim uvjetima", govore nam iz Službe za zapošljavanje HNK.

Otkazi počeli 18. marta

 

Na području Kantona Sarajevo do sada su evidentirane ukupno 58.484 nezaposlene osobe. Podaci Službe za zapošljavanje KS pokazuju da je najmanji broj registrovanih nezaposlenih osoba u ovoj godini bio na dan 18. mart - 58.029 nezaposlenih.

"Od tada počinje primjetno intenziviranje novih prijava. Od 18. do 30. marta broj novoprijavljenih na evidenciji naše službe porastao je za 455 osoba koje se uglavnom prijavljuju na evidenciju nezaposlenih zbog prekida radnog odnosa", kazali su nam iz Službe za zapošljavanje KS.

U entitetu Republika Srpska slična je situacija. Na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje RS-a tokom marta, zaključno s 27. martom, prijavljeno je 2.580 osoba. Od ukupnog broja prijavljenih, 580 osoba je bez radnog staža i 2.010 s radnim stažom. Također, za 399 osoba sa stažom radni odnos je prestao u toku marta.

Najteže ugostiteljima

 

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, više od 7.000 radnika je dobilo prekid ugovora o radu i najveći dio odnosi se na radnike u ugostiteljstvu, drvoprerađivačkoj industriji i oblasti tekstila.

Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović govori nam kako će se ovaj broj udvostručiti ukoliko vlasti do kraja sedmice ne donesu mjere podrške privrednicima i radnicima.

"Nemamo apsolutno nikakvih mjera Vlade FBiH koje bi na bilo koji način pomogle poslodavcima da zadrže radnike koji trenutno nisu u mogućnosti raditi zbog mjera koje je naložio Krizni štab FBiH. Mi smo tražili da Vlada FBiH preuzme na sebe obavezu plaćanja poreza i doprinosa naredna tri mjeseca i to samo za one firme i preduzeća koja odluče zadržati radnike na poslu. To bi značilo da za radnika koji, naprimjer, ima plaću od 1.000 KM, država preuzme onaj dio koji se tiče poreza i doprinosa, a da neto plaću isplati poslodavac. To je jedan od najboljih načina pomoći poslodavcima i radnicima kojima je potrebno da u ovim problemima barem ne brinu o tome hoće li imati egzistencijalnih problema i ostati bez zdravstvenog osiguranja. Druga od mjera jeste da se poslodavci oslobode zakonskog plaćanja poreza na dobit za 2019., da se plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu prebaci na posljednji dan u mjesecu. Tražili smo i da se izvrši jednokratna pomoć prema najugroženijoj populaciji, to jeste penzionerima koji imaju najnižu penziju, u visini od 70 do 100 KM", kazao nam je Šatorović.

Radnicima kojima su iz službi za zapošljavanje kazali da tek za 45 dana predaju izjavu o prekidu radnog odnosa koja im osigurava mjesečnu naknadu nakon gubitka posla, što je zadesilo ugostitelje na području Zeničko-dobojskog kantona, Šatorović poručuje da takve slučajeve moraju prijaviti inspekcijskim organima.

"To je jedini način da imaju minimalna sredstva za život i ne trebaju prihvatati takvu situaciju. Neka se nama jave za pomoć", dodaje Šatorović.

Ipak, iz Saveza samostalnih sindikata vjeruju da će se do kraja sedmice stvari promijeniti nabolje, odnosno da će Vlada FBiH podržati privrednike.

"Svaki dan znači gubljenje novih radnih mjesta. Nadam se da neće biti kasno za uvođenje ekonomskih mjera i da će se to desiti do kraja sedmice. Nadamo se da će to biti kvalitetne i obzirne mjere. Ukoliko se Vlada FBiH izdigne i realno sagleda stvari, mislim da ima nade za bh. ekonomiju i šansu da se naša zemlja nakon pandemije nastavi boriti s drugim problemom, a to će biti ogromna recesija. Ako svi budemo na istom fonu, iz toga ćemo izaći kao pobjednici", govori nam Šatorović te dodaje da su vlasti u RS-u u ovoj epidemiološkoj krizi energičnije i efikasnije djelovale, dok se FBiH bavila političkim promjenama kriznih štabova.

Podsjećamo, svim službama za zapošljavanje u našoj zemlji proteklih dana prijem stranaka vrši se uglavnom u slučajevima ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, dakle u hitnim slučajevima. Nezaposlene osobe nisu dužne vršiti redovnu prijavu na biroe za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, a svi rokovi za redovne prijave su prolongirani.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com