Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Reisu-l-ulema Kavazović o Inzkovoj odluci: Nikada ne treba gubiti nadu u Božiju pravdu i dobre ljude

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka kojom se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

 

U saopćenju reisu-l-uleme se kaže kako je ovo "dugo očekivana odluka za koju smo se svi nadali da će je donijeti domaća državna zakonodavna tijela".

 

- Nažalost, godinama nakon rata i nakon utvrđenih činjenica pred domaćim i međunarodnim sudovima, ne samo da u nekim krugovima nije došlo do suočavanja sa prošlošću, nego se negiranje genocida i drugih sistematskih zločina kao i veličanje ratnih zločinaca u posljednje vrijeme samo intenziviralo.

 

Zato je ovo bitan i hrabar korak na putu suočavanja sa prošlošću, izgradnje mira i povratka povjerenja. Ovo nije samo simboličan znak pravde za žrtve i njihove porodice već vrlo konkretan korak za porodice koje više neće gledati kako se nad njihovom žrtvom iživljavaju i naslađuju oni koji su izbjegli svjetovnoj pravdi - kaže se u saopćenju reisu-l-uleme Kavazovića.

 

Dodaje se kako je ovo jedinstvena prilika da se zarad budućih generacija zaustavi negiranje genocida i veličanje zločinaca, te prilika da svi krenemo naprijed, odamo počast svim nevino stradalim i jasno osudimo politike koje su dovele do podjela i zločina.

 

- Ovo je jedina ispravna odluka i tračak nade za svjetliju budućnost ovih prostora u kojoj neće biti mjesta za zločinačke ideologije i nositelje mržnje i razdora među narodima, nikada ne treba gubiti nadu u Božiju pravdu i dobre ljude - kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Izetbegović: Inzko je skinuo hipoteku genocida sa vrata časnijem dijelu srpskog naroda

 

Čestitam Valentinu Inzku na odluci da nametne odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida, poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine.

 

- To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mjestu, porodica žrtava genocida. Ovom odlukom visoki predstavnik je pomogao građanima Bosne i Hercegovine, učvrstio je autoritet svog nasljednika, skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem dijelu srpskog naroda, i sa dignitetom zavšio svoj mandat u BiH - istakao je Izetbegović.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Valentin Inzko nametnuo zakonske odredbe o zabrani negiranja genocida

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo je zakonske odredbe koje se odnose na zabranu negiranja genocida, saopćeno je iz OHR-a.

 

Inzko je promijenio odredbe Krivičnog zakona BiH.

 

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove odluke stupa na snagu, kako je predviđeno u članu 2., privremeno, sve dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji ovaj zakon u odgovarajućem obliku, bez izmjena i dopuna. bez pridržanih uvjeta. Ova odluka stupa na snagu odmah i bit će objavljena na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine” bez odgađanja”, saopćeno je iz OHR-a.

Ovo su izmjene Krivičnog zakona BiH.

 

„Ko javno potiče na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini osoba ili članu takve skupine definiranom pozivanjem na rasu, boju kože, vjeru, porijeklo ili nacionalno ili etničko podrijetlo, kada to ponašanje ne predstavlja kazneno djelo iz stavka (1) ovog članka,kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

 

Ko god javno odobrava, poriče, grubo banalizira ili pokušava opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom prema Povelji Međunarodnog vojnog suda priloženoj Londonskom sporazumu od 8. kolovoza 1945. ili od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, usmjeren protiv skupine osoba ili člana takve skupine definirane u odnosu na rasu, boju kože, vjeru, porijeklo ili nacionalnost ili etničko porijeklo, kada se ponašanje provodi na način koji vjerojatno potiče na nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

Ko kazneno djelo iz stava 1. do 3. ovog članka počini javnim širenjem ili distribucijom traktata, slika ili drugog materijala, kaznit će se kaznom zatvora najmanje godinu dana.

 

Ako se kazneno djelo iz stavaka (1) do (3) ovog članka provodi na način koji bi mogao poremetiti javni mir i red ili koje prijeti, vrijeđa ili vrijeđa, počinitelj kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine.

 

Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomen, bilo kakvu uspomenu ili bilo koju privilegiju ili slično osobi koja je pravomoćno osuđena za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin ili imenuje javni objekt kao što je ulica , trg, park, most, institucija, zgrada, općina ili grad ili slično ili registrira marku, nakon ili pod imenom osobe koja je pravomoćno osuđena za genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili tko god veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratni zločin na bilo koji način, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

 

Stav (2) koji postaje stavak (7) mijenja se i glasi:
„(7) Počinitelj kaznenog djela iz stavaka (1) do (4) ovog članka koji je službena ili odgovorna osoba ili je zaposlen u instituciji vlasti ili bilo kojem tijelu financiranom iz javnog proračuna, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

 

 

 

Izvor: Istraga

 

Više...

Objavljena presuda važna za buduće generacije: Osnovci iz Konjević Polja bili su diskriminirani

 

Nakon nekoliko godina pravne bitke, roditelji i učenici Osnovne škole "Petar Kočić" iz Konjević Polja kod Bratunca dobili su presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđena diskriminacija đaka bošnjačke nacionalnosti jer im nije osigurano pravo na obrazovanje na maternjem, bosanskom jeziku. Presuda Ustavnog suda BiH objavljena je nedavno u Službenom listu BiH.

 

Apelaciju Ustavnom sudu su 2019. godine podnijela 34 apelanta, odnosno roditelji i djeca.

 

- Ustavni sud je direktno utvrdio diskriminaciju djece i roditelja zbog nemogućnosti korištenja maternjeg jezika u nastavnom programu i zbog nemogućnosti da se njihov maternji jezik zove bosanski. Postupak je dugo trajao, osam-devet godina. Većina te djece su već izašla iz osnovne škole, većina se ispisala i prebacila u drugu školu. Utvrđeno je da su bili diskriminirani – kazao nam je advokat Nedim Ademović, koji ih je zastupao na sudu.

 

Iako dosta ove djece nisu više osnovci, Ademović je istakao da je ova presuda važna za buduće generacije.

 

- Ta odluka će imati značaja za bilo koje drugo dijete prema kojem se tako postupa. Vodit ćemo postupak do kraja – dodao je Ademović.

Put koji su prošli ovi roditelji i djeca nije bio lagan.

Nakon što je Ustavni sud još 2015. godine utvrdio kršenje prava na suđenje u razumnom roku, 2017. godine je Osnovni sud u Srebrenici donio prvostepenu presudu i utvrdio da ih je škola koju su tužili diskriminirala na etničkom i jezičkom osnovu. Uskraćeno im je jednako pravo u odnosu na djecu srpske nacionalnosti kada je u pitanju obrazovanje na maternjem, bosanskom jeziku, i to pravo da svoj maternji jezik nazovu bosanski jezik, da se u procesu obrazovanja koriste udžbenicima na bosanskom jeziku, pravo da koriste svoj maternji jezik u procesu obrazovanja u pisanoj i verbalnoj formi i pravo na ravnopravnu upotrebu latiničnog pisma.

 

Školi je tada bilo naloženo da poduzme sve da eliminira diskriminaciju.

 

U pitanju su bili učenici od prvog do petog razreda. Istovremeno, djeca bošnjačke nacionalnosti u područnoj školi u Konjević Polju, učenici od šestog do devetog razreda, imali su zastupljenu nacionalnu grupu predmeta, za razliku od ovih mlađih đaka.

 

- Osnovni sud je naveo da tužena nije dokazala da za takav proces obrazovanja ima argumente u zakonskim propisima. Naprotiv, pozitivni propisi, i to Okvirni zakon, obavezuju entitet RS da sistem obrazovanja bude takav da razvija svijest o vlastitom kulturnom identitetu, jeziku i tradiciji na način primjeren civilizacijskim tekovinama, uz uvažavanja drugih i drugačijih, uz poštovanje različitosti i slično – dio je presude Ustavnog suda.

 

 

Ustavni sud podsjeća da je ovakvo postupanje prema osnovcima od prvog do petog razreda dovelo do protesta, ispisivanja iz škole, upisa i školovanja u improviziranim terenskim centrima škole iz Sarajeva, sa znatnim troškovima i u neadekvatnim uvjetima. Pokrenuti su i prekršajni postupci protiv roditelja zbog ispisa djece iz škole.

 

Ipak, 2018. godine je, odlučujući o žalbama, Okružni sud u Bijeljini donio presudu kojom je u potpunosti odbio tužbeni zahtjev roditelja i djece. Potom je Vrhovni sud RS-a odbio reviziju kao neosnovanu, zbog čega je sve završilo na Ustavnom sudu 2019. godine, kada je podnesena apelacija protiv presude Vrhovnog suda.

 

Presudom je Ustavni sud, između ostalog, utvrdio da je došlo do proizvoljne primjene relevantnog prava, i to prvenstveno odredbi Zakona o zabrani diskriminacije. Utvrdili su povredu prava na pravično suđenje, ukinuli presudu Vrhovnog suda i vratili mu predmet kako bi po hitnom postupku donio novu odluku.

 

 

 

 

Izvor: Faktor

 

 

 

 

 

Više...

UKC Tuzla: Izvedena vrlo zahtjevna operacija mlađe pacijentice tokom trudnoće

ukc ljekari operacija e1626949927173 780x340

 

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla izveden vrlo zahtjevan operativni zahvat resekcije traheje i zbrinjavanja fistule. Kako su pojasnili ljekari ove ustanove, pacijentici mlađe životne dobi, tokom trudnoće javila se eklampsija zbog čega je porođaj završen carskim rezom, a pacijentica postoperativno smještena u Odjeljenje intenzivne terapije Hiruškog bloka.

Više...

U prvih 6 mjeseci iz BiH iz samo jedne privredne grane izvezeno više od 600 miliona KM

 

Privrednici iz Bosne i Hercegovine u prvoj polovini ove godine izvezli su namještaj u vrijednosti od 606 miliona KM.

Ovo je jedna od najuspješnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini.

 

Najveća vrijednost izvoza namještaja, posteljina, madraca i slično, bila je u Njemačku, u iznosu od 172 miliona maraka.

 

Slijedi Hrvatska, u koju je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 73 miliona KM.

 

Izvoz u Nizozemsku bio je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, 53 miliona, u Italiju 35 i u Austriju 33 miliona maraka.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

 

Više...

U Pelagićevu policija tokom pretresa pronašla oružje i municiju

 

Policija je prilikom pretresa prostorija koje koristi lice čiji su inicijali S.K. u Pelagićevu pronašla automatsku pušku, lovačku pušku i municiju čije izrađivanje, nabavljanje ili držanje građanima nije dozvoljeno.

 

O svemu je upoznat dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju i nakon kompletiranja predmeta protiv S.K. će biti podnesen izvještaj o krivičnom djelu nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

 

 

Pretres je izvršen juče, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Šamcu, uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

 

 

 

 

Izvor: Info Bijeljina

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com