Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

U BiH uhapšeno pet osoba zbog krijumčarenja migranata

 

U BiH uhapšeno je pet osoba u vezi sa krijumčarenjem migranata, a operacija je realizovana sa partnerskim institucijama Hrvatske, gdje su uhapšene dvije osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Akciju pod nazivom “Fast”, po nalogu Tužilaštva BiH, izveli su policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, uz podršku ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Kantona Sarajevo, Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH.

 

U okviru akcije pretreseni su objekti na više lokacija.

 

 

“Aktivnosti su realizovane u saradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerene su na otkrivanje i krivično procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja BiH, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU”, navedeno je u saopštenju.

 

Osumnjičeni organizatori su državljani Avganistana, a istragom je utvrđeno da su, djelujući kao organizovana grupa sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, koordinisali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Avganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizovano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

 

Koordinirana istraga institucija BiH i Hrvatske, kako se navodi, trajala je više mjeseci.

 

Osumnjičeni, koji su uhapšeni, terete se za krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi prema Krivičnom zakonu BiH, a tokom dana biće predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

 

“Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u BiH”, dodaje se u saopštenju.

 

Tužilaštvo BiH zahvalilo je policijskim službenicima svih agencija i institucija koje su učestvovale u međunarodnoj akciji “Fast”, prenosi Radio Brčko.

Više...

SIPA po nalogu iz Austrije i Njemačke traga za bivšim direktorom Raiffeisen banke u BiH

 

Tužilaštvo BiH, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora, saopćili su iz Tužilaštva.

 

"Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, s institucijama Austrije i Njemačke. Istodobno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države. Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura", kazali su.

 

Na području BiH je osumnjičen bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišavanju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

 

"Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika koji vrše pretrese, a Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji s kolegama u Njemačkoj i Austriji", kazali su.

Kako saznajemo, radi se o Karlheinzu Dobniggu, bivšem direktoru Raiffeisen banke u BiH.

 

Izvor: Klix

Više...

Memorijalni centar Srebrenica predstavlja film o masakru 12. aprila 1993.

 

Na današnji dan prije 28 godina od nekoliko ispaljenih granata sa srpskih položaja na igralištu ispred Osnovne škole u Srebrenici ubijena su 74, a ranjeno je oko 100 nedužnih civila iz cijelog Podrinja koji su utočište našli u Srebrenici.

 

 

- Nažalost ovaj zločin se desio u prisustvu UN snaga u Srebrenici. Za ovaj zločin, nažalost, još niko nije procesuiran - napisao je delegat u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković.

 

Danas će u Srebrenici obilježavanju 28. godišnjice od ovog zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici prisustvovati i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

 

Prije obilježavanja godišnjice i sjećanja na nevino ubijene žrtve, Izetbegović će obići Memorijalni centar Srebrenica.

Tim Memorijalnog centra Srebrenica je za ovu godinu pripremio film koji sadrži svjedočenje Mevludina Hrnjića o tom zločinu i koji je danas premijerno prikazan javnosti, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Izvor: Faktor

 

Više...

Vlast u Sarajevu zbog Ramazana traži pomjeranje policijskog sata

 

Vlada Kantona Sarajevo zatražit će od Vlade Federacije BiH, kao i njenog kriznog štaba, odobrenje za pomjeranje policijskog sata s 21 na 23 sata.

 

U obrazloženje zahtjeva navodi nastupanje mjeseca ramazana, kako bi vjernici mogli obaviti vjerske obrede.

 

Ovaj prijedlog dio je ublažavanja mjera koje su u Kantonu Sarajevo donesene zbog ublažavanja širenja trećeg vala pandemije, a koje su očito dale rezultata.

 

 

Od danas je tako u Sarajevu dopušten rad ugostiteljskih objekata, i to u dijelu bašta i terasa, a dopušteno je i rad teretanama, samo za individualne treninge, te bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce odnosno takmičare.

 

Predviđeno je praćenje epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo i, u skladu s utvrđenim stanjem i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, po potrebi revidiranje donesenih mjera.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prijavljeno je bilo 99 novozaraženih pacijenata, a na bolničkom liječenju i dalje se nalazi 547 pacijenata.

 

Izvor: Klix

Više...

RS: Republički štab od danas ublažio mjere

 

Republički štab za vanredne situacije ublažio je mjere, prema koji se od danas osnovci u Srpskoj vraćaju u školske klupe, a dozvoljavaju se i organizovane rekreativne i trenažne aktivnosti.
Prema zaključku Republičkog štaba, nastava u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama nastaviće da se organizuje na daljinu korišćenjem sredstava elektronske komunikacije.

 

Zaključak štaba je i da se od danas do 19. aprila dozvoljavaju organizovane rekreativne i trenažne aktivnosti sportskih organizacija i sportista u grupama do 30 lica, kao i profesionalne takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista, ali bez prisustva publike ili drugih lica koja organizatori nisu akreditovali, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

 

Od danas do 19. aprila u autobusima u kojima se obavlja prevoz lica u međugradskom drumskom saobraćaju broj lica koji se prevozi ne može biti veći od broja registrovanih mjesta za sjedenje.

 

U autobusima u kojima se obavlja prevoz lica u gradskom i prigradskom drumskom saobraćaju popunjenost ne može biti veća od 50 odsto od kapaciteta autobusa mjesta za stajanje i mjesta za sjedenje.

 

 

Republički štab za vanredne situacije u petak, 9. aprila, donio je zaključak o raspodjeli 5.510 doza vakcine proizvođača “Sinovak lajf sajensiz”, te zadužio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu, prenosi Radio Brčko.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com