Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 30 Juni 2020

Vanredna sjednica Rijaseta: 100.000 KM za urgentnu pomoć Sandžaku

  • Objavljeno u BiH

rijjjPod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je u Sarajevu održana vanredna sjednica Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na kojoj je donesena odluka o urgentnom izdvajanju 100.000 KM za podršku medicinskim timovima koji će iz Bosne i Hercegovine biti upućeni u Sandžak kako bi pomogli tamošnjim medicinskim radnicima u suzbijanju širenja virusa COVID-19.

 

Više...

Brčko: Večeras počelo tretiranje komaraca

  • Objavljeno u Brcko

prskanje komaracaUposlenici Higijensko epidemiološke službe Pododjela za javno zdravstvo već dva mjeseca intezivno rade  tretiranje larvi komaraca na području Brčko distrikta. Uporedo sa tim radi se i redovna dezinfekcija zbog  pandemije Covid-19.

Više...

Globalno zagrijavanje – svjetska prevara

zagVisoke temperature od kojih se topi asfalt, snijeg u proljeće, tornada, uragani, topljenje glečera – nisu nikakvo čudo savremenog doba, a teza o globalnom zagrijavanju je potpuno netačna, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

 

 

Više...

Džaferović primio akreditivno pismo ambasadora Izraela: Dobri odnosi dvije zemlje

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo ambasadora Izraela za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani Noahа Galа Gendlera, saopćeno je iz ove institucije.
Tokom razgovora, nakon svečane ceremonije predaje akreditivnog pisma, istaknuto je da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, ali da ih ne prati ekonomska saradnja koju je potrebno unaprijediti.
Razmijenjene su informacije i mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u obje zemlje. Također, razgovarano je o mjerama preduzetim u Bosni i Hercegovini i Izraelu na zaustavljanju širenja pandemije COVID-19.
Novoimenovani ambasador Noah Gal Gendler je naglasio da će raditi na unapređenju bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu i razvoju turizma između dvije države.
Predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović zaželio je uspjeh u radu novoimenovanom ambasadoru Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je.

Više...

Ispred džamije u Tuzli pronađena ostavljeno novorođenče, bilo je zamotano u deku

  • Objavljeno u BiH

 

U ponedjeljak kasno navečer, ispred Bijele džamije u tuzlanskmom naselju Slavinovići, pronađeno je ostavljeno novorođenče, potvrđeno je iz MUP-a TK.

Kako su dodali iz policije, beba je bila umotana u deku, a pronađena je oko 23 sata.

Osoba koja je pronašla dijete odmah je obavijestila policiju, javlja Dnevni avaz.

Iz MUP-a TK su kazali kakoi je novorođenče zbrinuto na tuzlanskom UKC-u, a u toku je potraga za osobom koja je učinila ovo djelo.

O ovom slučaju je obaviješten Centar za socijalni rad.

 

Više...

Božinović potvrdio: Hrvatska otvara granice za putnike iz BiH

 

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović u Petrinji govorio je o najavljenom ukidanju obavezne samoizolacije za osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine.

Božinović je kazao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tokom današnjeg dana.

– Mi smo i kao još uvijek zemlja predsjedatelj bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH – pojašnjava Božinović, prenosi N1.

Dodao je da nije neočekivano ni da rastu brojevi ne samo u Hrvatskoj, rastu brojevi nozaraženih u Evropi.

Na pitanje hoće li Hrvatska svejedno otvoriti granicu s BiH, čak i ako se BiH ne nađe u preporukama Evropske unije, odgovara:

– Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice – naglasio je Božinović.

 

Više...

REFORME MORAJU BITI SVEOBUHVATNE UKOLIKO SE ŽELI PROSPERITET ZA DISTRIKT

  • Objavljeno u Brcko

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, jučer se u Brčkom sastao sa gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika Brčkog, Sinišom Milićem i
Antom Domićem, te sa predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine Distrikta, Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem, kao i sa predsjednikom Uprave “STUDEN & CO Holding” Ilijom
Studenom, v.d. direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom u Distriktu Jelenom Duvnjak, zamjenikom direktora Luke Brčko Alijom Osmanbašićem i direktorom Omladinskog centra “Vermont” Damirom Radenkovićem. Supervizor pozdravlja činjenicu da se Brčko pridružilo Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju kako bi steklo pravo na UNDP-jevo sufinansiranje u svrhu povećanja energetske
efikasnosti 187 javnih objekata u Brčkom. To će smanjiti obim emisija ugljičnog dioksida unutar zajednice, a istovremeno će rezultirati manjim računima za komunalne usluge, što će zauzvrat
osloboditi javna sredstva koja se mogu upotrijebiti za rješavanje drugih potreba unutar Distrikta. Ako organi vlasti podnesu relevantnu procjenu u julu i ako mudro iskoriste rebalans budžeta, aktivnosti na podizanju energetske efikasnosti na dva javna objekta mogu početi već u septembru.
Prošle sedmice također je pokrenut dugoočekivani projekat modernizacije lučkih objekata i krana unutar Luke Brčko, kao i uređenje pristupnog puta i željeznice do luke. Projekat koji finansiraju EBRD i EU će donijeti konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji, dodao je supervizor. Radovi na obnovi luke bi trebali biti vidljivi u septembru.
Ukoliko vlasti budu brzo provodile aktivnosti, građani Brčkog će u septembru također vidjeti i otpočinjanje radova na poslovnoj zoni u Brodu. Ovo je rezultat javno-privatne inicijative
“Brčko-Studen Holding” koja ima za cilj da od Distrikta načini privlačnije okruženje u koje se može investirati i u kome se privatni sektor može razvijati, tako što će se osigurati
transparentan proces izdavanja dozvola, uslužno-orijentirana javna administracija i kvalitetna infrastruktura.
 "Međutim, niti jedna od ovih reformi sama po sebi neće osigurati prosperitet u Brčko Distriktu.
Prosperitet zahtijeva brz napredak na svim poljima u pogledu inicijativa koje promoviraju dobru upravu, razvoj infrastrukture i razvoj privatnog sektora.
U septembru ove godine ćemo vidjeti hoće li ovo biti slučaj, uključujući i situaciju sa nacrtima zakona koje smo ambasadorica OSCE-a Kavalec i ja isticali u našim posebnim saopštenjima za
javnost početkom ovoga mjeseca. Ja ću obilaziti Distrikt svake dvije sedmice kako bih pratio pomake u pogledu ovih inicijativa”, dodao je supervizor. Supervizor je konstatirao da institucije vlasti stječu reputaciju u narodu zasnovanu na povjerenju koje ljudi imaju u izbore i u zakone koji reguliraju rad njihovih zvaničnika u upravljanju zajednicom. Ni Brčko Distrikt nije drugačiji. U tom kontekstu, supervizor je naglasio značaj provjere biračkih spiskova. Samo po sebi je jasno da birački spisak jedne zajednice ne može biti širi od popisa stanovništva, posebno imajući u vidu da je 10-15% stanovništva maloljetno, dodao je supervizor.

Što se tiče zakona koji reguliraju upravu, ne postoji važniji zakon koji je potrebno usvojiti od standardnog EU zakona o sukobu interesa. OHR, OSCE i EU su spremni da pomognu radnoj
grupi Vlade Brčko Distrikta da brzo ostvari rezultate na ovom planu, budući da bi ovo trebao biti jedan od prvih zakona koji će usvojiti Skupština Distrikta u novom sazivu.
Držati poziciju u Skupštini ili Vladi predstavlja priliku da se služi zajednici i zakon mora biti jasan u tome da je to jedini interes kojim se rukovode aktivnosti zvaničnika, uključujući i predviđanje
kaznenih odredbi za slučajeve kršenja javnog povjerenja. Teško je zamisliti da neko ko se kandidira na izborima ne bi ovo podržao, rekao je supervizor.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com