Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 25 Mart 2021

Mussolini potpisao za Lazio

  • Objavljeno u Sport

musoRomano Floriani Mussolini treći je sin Alessandre Mussolini, bivše zastupnice u Evropskom parlamentu u ime Forza Italia i unuka 'Ducea' Benita Mussolinija (1883.-1945.), koji je 1919. formirao prve fašističke milicije

 

Više...

Evlija Čelebija o Bošnjacima

  • Objavljeno u BiH

evlU periodu od četrdeset godina Evlija Čelebija obišao je daleke zemlje Osmanskog carstva i napisao jedno od najznačajnijih dijela klasične turske književnosti – znamenitu Sejahatnamu. Sastavljen u deset tomova, ovaj putopis jedan je od najobimnijih ikad napisanih, a naučnike i danas fascinira spoj književnog talenta s jedne i Čelebijine faktografske preciznosti s druge strane. Čelebija je opisao gradove, objekte u njima i ljude s kojima se susretao, bitke u kojima je učestvovao i društvene prilike u velikom carstvu. Stoga začuđuje da je Evlija poznatiji i proučavaniji na Zapadu, kojem je posvećen manji dio njegova Putopisa, nego u zemljama koje su bile dio Osmanskog carstva. Takav je slučaj i s Bosnom i Hercegovinom, u kojoj je “posljednji stručni članak o Evliji Čelebiji objavljen 1988. godine.

 

Više...

Scanlan: Usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa veliki korak ka boljoj budućnosti za Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

Supervizor za Brčko Michael Scanlan pozdravlja usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko Distrikta BiH.

To je važan korak u pravcu zaživljavanja prakse dobrog upravljanja u Distriktu. On će ubrzati reforme, pomoći da se osigura odgovorno trošenje javnih sredstava, te uspostavi privlačna klima za investicije u privatnom sektoru – što sve zajedno predstavlja sastavne elemente za izgradnju bolje budućnosti za građane Distrikta.

 

Organi Distrikta sada treba brzo da krenu sa usvajanjem potrebnih podzakonskih akata i stvore besprijekorne uslove u kojima će Komisija za odlučivanje o sukobu interesa moći što prije početi sa radom. To podrazumijeva i imenovanje nestranačkih eksperata kako bi Komisija mogla raditi svoj posao profesionalno i bez bilo kakvog političkog utjecaja.

Zakon uspostavlja jasne smjernice, postupak prijave i provjere imovine, obavezu izvještavanja, te sankcije kako bi se osiguralo da nosioci javnih funkcija obavljaju svoje aktivnosti u skladu s javnim interesom, a ne svojim ličnim interesima. Stoga bismo u narednim mjesecima trebali svjedočiti naporima Vlade i Skupštine na poboljšanju života u ovoj zajednici – od uvođenja elektronskih usluga poput elektronskih zdravstvenih iskaznica do privlačenja novih ulaganja u privatni sektor koja donose dobro plaćena radna mjesta.

 

Ovaj zakon bi također napokon trebao omogućiti donošenje odluke o racionalizaciji izuzetno velike javne administracije Distrikta. Time će se javna sredstva preusmjeriti na kapitalne projekte poput bazena, stadiona i novog mosta, od kojih će korist imati cijela zajednica, dodao je supervizor.

 

Istovremeno, supervizor napominje da je ovaj zakon samo jedan od instrumenata, iako važan, za unapređenje javnog dobra i borbu protiv korupcije. Policija i tužilaštvo, lokalni mediji, civilno društvo, politička opozicija i svi građani moraju sudjelovati i pomoći izabranim zvaničnicima Distrikta i javnim službenicima da ostanu fokusirani na to da služe javnom dobru.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Zbog falsifikovanja diploma 15 radnika dobilo otkaz u Kliničkom centru u Tuzli

  • Objavljeno u BiH

 

Petnaest zaposlenika iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli dobilo je otkaze, jer je utvrđeno da su angažmane ostvarili na osnovu falsifikovanih diploma o završenom školovanju, potvrđeno je za Klix.ba.

Vlada Tuzlanskog kantona ranije je donijela odluku kojom je naređeno da se u svim javnim ustanovama krene u proces provjeravanja validnosti diploma zaposlenika.

Shodno tome u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli do danas je izvršena provjera dokumentacije o školovanju za okvirno hiljadu zaposlenika, a kako je potvrđeno za Klix.ba, njih 15 je imalo falsifikovane diplome o završenom procesu obrazovanja.

 

"Taj posao svakodnevno obavljamo, a iz naše kadrovske službe spiskove upućujemo prema obrazovnim ustanovama koje su izdale diplome. Uglavnom iz srednjih škola do danas smo dobili odgovore da 15 osoba uopće nema u njihovim evidencijama. Oni nisu izdali te diplome, odnosno riječ je o falsifikovanim dokumentima", kazao je za Klix.ba direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović.

 

Najveći broj zaposlenika kod kojih su utvrđene falsifikovane diplome bio je na radnom angažmanu u sektoru arhivsko-kancelarijskog poslovanja, zatim unutrašnjeg osiguranja i tehničkih poslova.

 

"Od tih zaposlenika smo tražili očitovanje, kao i od sindikata. Falsifikovanje diploma se u našoj ustanovi ocjenjuje kao teži prekršaj radne discipline te smo im po zakonu morali prekinuti ugovore o radu. Uradili smo krivične prijave prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koje dalje postupa po zakonskoj proceduri", naveo je Jusufović.

 

S obzirom na to da je u spomenutim službama ostalo upražnjeno 15 radnih mjesta, koja su značajna za nesmetano funkcionisanje najveće zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu, po hitnim procedurama zaposlene su nove osobe koje su dobile ugovore o radu na četiri mjeseca.

 

Inače, Univerzitetski klinički centar u Tuzli zapošljava dvije i po hiljade osoba, a proces provjere diploma i dalje se obavlja. Validnost tih dokumenata osim u Bosni i Hercegovini utvrđuje se i u zemljama izvan naših granica, s obzirom na to da postoji određeni broj zaposlenika koji su školovanje okončali u inozemstvu.

 

"Za te zaposlenike smo morali izdvajati određena finansijska sredstva kako bi nam obrazovne ustanove u kojima su oni stekli diplome izdale potvrde o njihovoj validnosti", dodao je Jusufović.

 

S druge strane, tuzlanski klinički centar trenutno se suočava s problemom nedostatka 377 medicinskih sestara, a po sistematizaciji im fali i 61 doktor medicine. Na bolovanju se nalazi 250 zaposlenika, što je također usložnilo borbu s trećim valom koronavirusa.

 

Izvor: Klix

Više...

Irfan iz Brčkog polupao automobil bračnom paru i prijetio da će ih pobiti

  • Objavljeno u Brcko

 

Šezdesetsedmogodišnji Irfan M. optužen je da je lani u Brčkom pijan u saobraćaju napao bračni par iz Brčkog prijeteći im da će ih pobiti, te im kosijerom razbio staklo auta i rascijepio gornji dio vozačevog sjedišta, a kada su panično počeli bježati prema svojoj kući udarao je mercedesom u njihov pežo.

 

Kako je potvrđeno “Nezavisnim”, optužen je da je zatim išao za bračnim parom koji je bježao, te došao do njihove kuće u Ulici Bareš, izašao iz auta sa kosijerom te prijetio: “J…m vam majku, sad ću vas isjeći!”, a supružnici su izašli na vrata suvozača te trčali kroz susjedne bašte dok nisu uočili policiju.

 

Prema optužnici, sve se desilo 18. septembra lani, kada je u mjestu Boće optuženi ugledao L.H. i njegovu suprugu na cesti sa pežoom na kojem je bila prikolica.
“Optuženi I.M. je pod dejstvom alkohola u krvi, sa 1,76 gr/kg, u stanju srednjeg pijanstva za koje je karakterističan rast samopouzdanja, dezorijentacija, drsko ponašanje, vrijeđanje i agresivnost, njih pretekao svojim mercedesom. Pri tome je mahao rukom kroz prozor, nakon čega je davao signalizaciju da će skrenuti s puta uključivanjem lijevog i desnog žmigavca, te smanjivao i povećavao brzinu kretanja svog vozila”, navodi se u optužnici Tužilaštva Brčkog.

 

Kako se dodaje, kada je došao u mjesto Begovača zaustavio je vozilo na semaforu, dok je iza njega stao L.H., a zatim je optuženi prišao pežou supružnika, rukom udario o staklo vozača i upitao vozača da li ima kakvih problema.

 

Izvor: Nezavisne

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com