Menu

baner for web jpg

Ovih 10 kompanija u Bosni i Hercegovini ima najbrži rast

Ekonomski rast i razvoj počiva na privatnoj incijativi, a predvodnici tog procesa kompanije su koje prepoznaju svoju priliku. U analizi Poslovnih novina donosimo deset najbrže rastućih kompanija u našoj zemlji.
Amerikanci su u poslovanju odavno izmislili Think big, a to bi značilo da poduzetnici trebaju razmišljati veliko, odnosno razmišljati o tome kako će biti prisutni na velikom tržištu, jer svijet je danas globalno selo.

Bez kontinuiranog rasta i progresa, riječi kao što su poboljšanje, dostignuće i uspjeh nemaju nikakvo značenje, ali jasno je da uspjeh dolazi nakon dugog i zahtjevnog puta. Ipak, za poslovnu klimu u svakoj zemlji brzorastuće kompanije su od velikog značaja budući da njihov uspjeh često nadilazi očekivanja. Također, poslovni procesi ovih kompanija mogu poslužiti kao primjer poslovnoj zajednici i donosiocima odluka na svim nivoima.

Ovakve kompanije mijenjaju sliku svijeta, one su inventivne i jačaju ekonomiju, a odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u poduzetništvu danas je moguće pronaći upravo u brzorastućim kompanijama, istinskim poslovnim zvijezdama koje imaju veliki značaj i za bosanskohercegovačko tržište.
Kako bi otkrili ključne faktore u našoj zemlji, Poslovne novine su prije tri godine pokrenule projekt pod nazivom ''Brzorastuće kompanije'', a u okviru projekta, koji je prvi ove vrste i obima u Bosni i Hercegovini, istraženi su razlozi uspjeha ovih kompanija, koje su, u saradnji sa LRC BIS-om, rangirane prema različitim parametrima rasta.

Parametri koji su primjenjivani u skladu su sa onima koji se koriste u Evropi i svijetu, a prilagođeni su specifičnostima tržišta BiH i regiona. Također, u metodologiju je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija, čime su kriteriji praktično pooštreni. Pored toga, korištena je i složena godišnja stopa rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR).

Pokazatelji o važnosti brzorastućih kompanija za BiH poprilično su jasni, a analitika je pokazala da su ove kompanije kontinuirano generirale nova radna mjesta te su tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada i konkurentnost općenito. Osim što su zabilježile rast prihoda i profita, brzorastuće kompanije su lako prevazišle lokalnu sredinu i poslovale su na regionalnim, evropskim i svjetskim tržištima.

Nadležnim entitetskim agencijama prošle godine predato je više od 33.000 završnih računa koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija, a od tog broja njih 1.320 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od 8,6 posto u odnosu na godinu ranije kada je na listi bilo 1.216 kompanija.

Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće kompanije u BiH, prema posljednjim finansijskim izvještajima, u 2018. iznosio je 13 milijardi KM ili 27,2 posto više nego prethodne godine. Ove kompanije realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza, što je povećanje od 26,4 posto u odnosu na 2017., a one učestvuju u, više nego značajnom procentu, u ukupno angažiranoj radnoj snazi bh. ekonomije. U 2018. godini kompanije koje su identificirane kao brzorastuće zapošljavale su 80.982 osobe, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenika za 13,9 posto.

Top 10 brzorastućih kompanija u našoj državi dolazi iz devet različitih sredina, a na liderskoj poziciji je sarajevski Demus d.o.o. sa 7.243% CAGR. Ova kompanija obavlja djelatnost ''Savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem'', a u istoj branši djeluje i druga najbrže rastuća firma Compass Trade d.o.o. Visoko sa 5.797% CAGR.

Cerex d.o.o. Prnjavor registriran je u djelatnosti ''Trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom'', a ostvario je 4.956% CAGR. I djelatnost ''Trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo'' ima svog predstavnika među 10 najboljih, a to je banjalučki Aqualab Plus d.o.o., dok naredne dvije kompanije dolaze iz Živinica. To su Balu d.o.o. (Nespecijalizirana trgovina na veliko – 2.801% CAGR) i Sućo d.o.o. (Proizvodnja karoserija za motorna vozila; proizvodnja prikolica i poluprikolica – 2.481% CAGR).

Sancta Domenica d.o.o. Posušje ostvarila je 2.350% CAGR, a registrirana je u djelatnosti ''Trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo''. Preventiv d.o.o. iz Mostara (Djelatnost agenata i posrednika osiguranja) nalazi se na osmom mjestu sa 2.072% CAGR, a ovu listu zatvaraju EH-Solutions d.o.o. Prijedor (Proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova) sa 1.744% CAGR i Abi BS d.o.o. Kakanj (Cestovni prevoz robe) sa 1.717% CAGR.

Rezultati koje u svom poslovanju ostvaruju brzorastuće kompanije potvrda su njihovog značaja za razvoj domaće ekonomije i indikator da bi im se trebala posvetiti posebna pažnja, kako u pogledu stvaranja pogodnog poslovnog ok

Više...

U haustoru pronađena napuštena beba

Stanovnici Dervente jutros su doživjeli šok kada su u haustoru u naselju Sajmište pronašli napuštenu bebu.
Kako nam je rečeno u PU Doboj, dojavu su zaprimili oko 5:45 sati, a policijski službenici su vrlo brzo bili na mjestu prijave.

Policajci su odmah unijeli bebu u vozilo i upalili grijanje, jer su jutros zabilježene vrlo niske temperature. Beba je odmah počela plakati, što je bio znak da je ipak dobro, a policajci su je čuvali i grijali do dolaska ekipe Hitne pomoći.

Prebačena je u bolnicu "Sv. apostol Luka" u Doboju, gdje je utvrđeno da je muškog spola, stara jedan mjesec i da je dobrog zdravstvenog stanja.

Prema prvim informacijama, bebu je pronašla radnica ugostiteljskog objekta.

Policija istražuje ovaj slučaj.

Više...

Nije istina da građane BiH neće imati ko liječiti

Profesor dr. Vahid Jusufović, vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, prilikom naše posjete još je bio pod dojmom dvije kadaverične transplantacije organa koje je u posljednjih dvadesetak dana obavio tim stručnjaka tog UKC-a.

Iako je profesionalno i stručno davno očvrsnuo, kaže nam da ga je emotivno duboko pogodilo ono što se dogodilo za vikend.

Težak vikend

- Ta transplantacija po mnogočemu je karakteristična. Donor je mlada osoba s područja Zvornika, koja je nastradala u saobraćajnoj nesreći i čiji su roditelji u trenutku gubitka voljenog člana pristali da se uradi multiorganska eksplantacija i organi transplantiraju onima kojima su bili prijeko potrebni. To je uzvišeni ljudski čin, koji je teško opisati. Bez obzira na to što smo ljekari, kad se suočite s ovakvim ljudskim činom, ne možete odagnati emocije - ističe dr. Jusufović.

Proteklog vikenda jetra i jedan bubreg transplantirani su bolesnicima u UKC-u Tuzla, dok je drugi bubreg transplantiran bolesniku u Sarajevu.

- Eksplantacija i transplantacija organa vrhunska su medicina. Podrazumijeva veliku stručnost i profesionalizam, timski. Posebno je zahtjevna eksplantacija i transplantacija jetre, pri čemu veliku zahvalnost za superviziju dugujemo prof. dr. Danku Mikuliću iz Kliničke bolnice „Merkur“ iz Zagreba – kaže nam dr. Jusufović.

 

Podsjeća da su prije 20 dana ljekari UKC-a Tuzla obavili još jednu vrlo uspješnu kadaveričnu transplantaciju pet organa.

- Kada vidim ljekarske timove koji su radili i eksplantacije i transplantacije i njihovu posvećenost, onda bez ikakve zadrške tvrdim da naša medicina ima šanse. Nije istina da građane BiH neće imati ko liječiti - poručuje prof. Jusufović.

 

Veliko interesiranje

Naš sagovornik kaže da je na javni oglas za zapošljavanje u UKC-u Tuzla otvoren početkom decembra za 80 različitih pozicija, ljekara, medicinskog osoblja i NK radnika, stiglo 1.150 prijava. Na pet pozicija za ljekare - sekundarce stiglo je 70 prijava, što govori da mnogi žele svoju profesionalnu karijeru graditi u UKC-u Tuzla i u BiH.

- Naši najbolji ostali su nam vjerni. Jedno vrijeme bio je trend odlaska, a sada je obratno. Mnogo je onih koji se žele vratiti, čak i iz inostranstva – navodi Jusufović.
Zadržati najbolje

U UKC-u Tuzla transplantacijski program stavljaju na viši nivo.

- Cilj nam je poboljšati materijalno stanje uposlenika i s Vladom TK, sindikatima i drugima radimo na tome. Kada su u pitanju transplantacije i drugi teški zahvati, trebamo materijalno valorizirati rad ljudi. Sve je to način da zadržimo najbolje stručnjake - kaže prof. Jusufović.

 

Više...

U Savi kod Orašja pronađeno tijelo muškarca

Pripadnici jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave civilne zastite (FUCZ), u potrazi koja je jutros intenzivirana na rijeci Savi za Antom Josićem koji je nestao 21.12.2019. god. i za kojim su pripadnici FUCZ tragali od 23. decembra prošle godine, u rijeci Savi, deset metara od obale pronašli su beživotno tijelo.
Tijelo je pronađeno na području općine Orašje, u blizini mosta, tri kilometra nizvodno od graničnog prelaza sa R Hrvatskom.

Potraga je usmjerena na ovo područje na osnovu informacija dobivenih od pripadnika Državne granične službe BiH a na terenu su osim pripadnika FUCZ i pripadnici PU Orašje

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com