Menu

Svakih 10 KM potrošenih na domaće proizvode znači 35 miliona KM prihoda više

 

Privredna komora FBiH (PKFBiH) ponovno je inicirala kampanju “Kupuj domaće – gradi Bosnu i Hercegovinu” s ciljem da dodatno utiče na svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda s obzirom na to da se na taj način doprinosi jačanju privrednih subjekata, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, a što je posebno značajno u okolnostima pandemije koronavirusa.
"Kupovinom bosanskohercegovačkih proizvoda podržimo privredu BiH koja je pod teškim uslovima usljed pojave koronavirusa usmjerila sve svoje kapacitete na opskrbu građana BiH, u vrijeme ograničenog izvoza i zatvaranja mnogih granica zemalja EU. Osim usmjeravanja proizvodnih kapaciteta bh. kompanija na opskrbu građana, značajno je spomenuti da one izdvajaju i značajna novčana sredstava za nabavku medicinske opreme", navode iz PKFBiH.

Podsjećaju da je hrana nastala u BiH mnogo bolja za nas i naše zdravlje, među ostalim, zato što je kraće vrijeme potrebno za transport namirnica od proizvodne hale do trpeze. Također, domaće kompanije zapošljavaju ljude iz BiH, a kupovina domaćih proizvoda je ulaganje u budućnost. Razvojem lokalne ekonomije i sistem zdravstva i obrazovanja ostvaruje velike benefite što je preduvijet njihovog kvaliteta.

"Ukoliko bi svaki građanin BiH potrošio deset KM odabirući domaće proizvode, to bi direktno značilo 10 KM puta 3.500.000 stanovnika, što je 35.000.000 KM više prihoda (mjesečno). Godišnje to je 420.000.000 prihoda više domaćoj privredi uz nova zapošljavanja, sigurniji i puniji penzioni fondovi, bolja zdravstvena zaštita, kvalitetnije i modernije obrazovanje", dodaju iz PKFBiH, napominjući da jedno radno mjesto u proizvodnji vuče pet do sedam radnih mjesta u pratećim industrijama.

Ako svaki građanin, ilustrirali su iz PKFBiH, prilikom gradnje ili nabavke potrebnih uređaja bude birao samo deset posto više domaćih proizvoda, to bi značilo 1.000.000 domaćinstava puta 300 KM godišnje, što je 300.000.000 KM više prihoda domaćoj privredi uz sve spomenute benefite.

"Kupovinom bh. proizvoda potaknimo domaću proizvodnju, ublažimo posljedice izazvane pojavom koronavirusa i ne dopustimo tonjenje mnogih kompanija. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine na kupovinu domaćih bh. proizvoda, ne samo u vrijeme sadašnje krize, već i nakon toga", saopćili su iz PKFBiH.

Više...

Privredna komora ponovno inicirala kampanju “Kupuj domaće – gradi BiH”

market ilustracija supermarketPrivredna komora FBiH (PKFBiH) ponovno je inicirala kampanju “Kupuj domaće – gradi Bosnu i Hercegovinu” s ciljem da dodatno utiče na svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda s obzirom na to da se na taj način doprinosi jačanju privrednih subjekata, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, a što je posebno značajno u okolnostima pandemije koronavirusa.

Više...

U Gradačcu izgorio pogon Modne konfekcije ‘Famaco’, pomoć pružili vatrogasci iz Brčkog

 

U Industrijskoj zoni Gradačac sinoć oko 20:00 sati izbio je požar na hali firme ‘Famaco’.

Na svu sreću u požaru nije bilo povrijeđenih osoba. Međutim, predviđa se nazvanično da je pričinjena je višemilionska materijalna šteta. Pormoć pri gašenju požara pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Gradačac pružile su kolege vatrogasci iz Brčko distrikta. Intervencija je još u toku nakon čega će biti obavljen i uviđaj.

Više...

Podignuta optužnica zbog krijumčarenja ilegalnih migranata, dva lica iz Brčkog

 

Kroz saradnju Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, u okviru međunarodne regionalne operacije u kojoj su tužiteljstva i agencije za provođenje zakona te tri zemlje suradnjom otkrivale organizirane skupine za krijumčarenje migranata, podignuta je optužnica protiv 10 osoba zbog organiziranog krijumčarenja ilegalnih migranata.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 141 ilegalnog migranta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv: Nenada Mirkovića, zvanog “Neno” (rođenog 1981. godine u Bijeljini), Nikole Simića (rođenog 1994. godine u Bijeljini), Dražena Vićanovića (rođenog 1995. godine u Bijeljini), Milana Petrovića, zvanog “Mikara” (rođenog 1995. godine u Bijeljini), Ognjena Vidakovića, zvanog “Ogi” (rođenog 1995. godine u Loznici, nastanjen u Zvorniku), Marjana Vilotića (rođenog 1991. godine u Bijeljini), Nikole Kokanovića (rođenog 1999. godine u Bijeljini), Mirka Bjelovića (rođenog 1997. godine u Brčkom), Đorđa Puzigaće (rođenog 1992. godine u Mrkonjić Gradu, nastanjen u Brčkom) te Anđela Tešića (rođenog 1996. godine u Brčkom).

Optuženi se terete da su, u prvoj polovini 2019. godine, nakon što je optuženi Nenad Mirković, organizirao skupinu ljudi radi izvršenja kaznenog djela krijumčarenja osoba, pristupili navedenoj skupini i zajedničkim djelovanjem, sa više osoba s područja BiH, Srbije i Hrvatske, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Irana, Bangladeša, Pakistana, Maroka, Afganistana, Sirije, Indije i drugih zemalja, preko teritorije BiH, s ciljem njihovog nezakonitog transporta prema zemljama EU, postupajući protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili krijumčarenje migranata sa područja Srbije u BiH, zatim njihov smještaj i dalji ilegalni transport preko teritorije BiH, s ciljem daljeg ilegalnog prebacivanja na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Istragom je utvrđenog da su optuženi sudjelovali u krijumčarenju najmanje 141 ilegalnog migranata, te time ostvarili značajnu nezakonitu imovinsku korist, kao i nanijeli štetu ugledu Bosne i Hercegovine u pogledu borbe protiv ilegalnog krijumčarenja migranata.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organiziranja skupine ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 100 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 150 dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Više...

Ratko Mladić otpušten iz bolnice nakon operacije

ratko9Međunarodni mehanizam za krivične sudove još nema zvaničnu informaciju kada bi se moglo zakazati iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću, ali navode da bi se to moglo desiti u dogledno vrijeme, dok jedan od njegovih advokata smatra da je počeo teći rok od oko šest sedmica za zakazivanje žalbe nakon što je operiran i otpušten iz bolnice.

Više...

Lijepe vijesti iz Konjica: Svi testirani uzorci negativni

 

U toku jučerašnjeg dana sa područja općine Konjic uzeto 18 uzoraka koji su testirani na prisustvo koron avirusa COVID-19. Prema rezultatima testiranja svi uzeti uzorci su negativni, saopšteno je iz Civilne zaštite Konjic. Prema podacima, u ovom gradu je od početka pandemije do sada potvrđeno 27 slučajeva zaraze korona virusom. Do sada je u BiH kod 490 osoba potvrđen korona virus COVID-19. Dvadeset zarađenih se oporavilo, a četrnaest osoba je umrlo. (N1)

Više...

Bh. firma proizvodi i donira 50.000 zaštitnih maski

 

U cilju borbe protiv koronavirusa, koji je zahvatio cijeli svijet pa tako i Bosnu i Hercegovinu, jedna kompanija koja se inače, bavi proizvodnjom donjeg rublja i spavaćeg programa, odlučila je dio svojih proizvodnih kapaciteta usmjeriti na proizvodnju zaštitnih maski i druge zaštitne opreme.

Radi se o proizvodnji i doniranju više od 50.000 zaštitnih maski, a toku je nabavka i prijeko potrebnih respiratora koje će donirati zdravstvenom sistemu u BiH. Sredstva su uplaćena, te očekuju isporuku.

Na ovaj korak su se odlučili svjesni situacije u kojoj se nalazi cijelo društvo, ali i važnosti uloge kako građana, tako i privrednih subjekata.

Mervana Muhović, PR firme “Alma Ras”, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) podsjetila je da imaju više od 1.200 uposlenika.

“Trenutno smo se organizovali tako da radi samo 100 radnika i to na četiri proizvodne lokacije – Visoko, Olovo, Careva ćuprija i Srebrenica. Trenutno radimo samo na šivanje maski, 50.000 komada, koje ćemo pokloniti ljudima koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. Tu mislimo prvenstveno na civilnu zaštitu, domove zdravlja, naše poslovne partnere kao i svim građanima BiH”, pojasnila je Muhović.

Pored zaštite zdravlja uposlenih, kako je kazala, kompanija je poduzela i mjere kako bi sačuvala radna mjesta, što će biti najveći izazov.

“Za one uposlenike koji imaju uslove za rad od kuće, oni i rade na taj način. Za ostale čekamo da se uspostave uslovi za nastavak rada. Kompanija će se potruditi da očuva sva radna mjesta”, izjavila je Muhović.

Dodala je da je toku nabavka i prijeko potrebnih respiratora koje će donirati zdravstvenom sistemu u BiH. Sredstva su uplaćena, te očekuju isporuku.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com