Menu

Stari grad Sokolac kod Bihaća uskoro će postati turistička atrakcija

 

Tri kilometra prije ulaska u Bihać s magistralnog puta na lijevoj strani iznad naseljenog mjesta Sokolac smještena je istoimena tvrđava s bogatom historijom, a svojim zidinama uljepšava pejzaž.

Na području Unsko-sanskog kantona postoji više desetina tvrđava i kula, starih gradova, a mnogi od njih prepušteni su vremenu i zaboravu. Naporima Turističke zajednice USK i Grada Bihaća, Sokolačka tvrđava dobila je pristupni asfaltni put i ponovo živi. Njen puls životu daju posjetioci koji u proteklih nekoliko mjeseci ne propuštaju priliku da posjete zidine tvrđave koja se prvi put spominje 1380. godine.
Kraljevska prijestolja na Sokocu dugo vremena su bila meta svih onih koji su htjeli bosansku krunu, a knezovi Bartol i Ivan, banovi Nikola i Stjepan, plemići Orlovići od Ripča i Čavke, Ladislav Plemeniti Kerečen i brojni drugi su bili samo neki od zapovjednika grada Sokola.

Historija kaže da je bihaćki kapetan Keglević grad dobio po nalogu kralja Ferdinanda od ovlaštenih gospodara s obzirom da je tvrđava bila veoma značajna za odbranu Bihaća, ali ipak, Osmanska vojska 1592. godine ga je osvojila.


Međutim, na mjestu današnje tvrđave postojala je i prahistroijska gradina čiji su tragovi pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja, a utvrđeno je da je građena od 10. do 9. vijeka p.n.e. dok su na Uni u naselju Ripač postojale sojenice.

Današnji stari grad predstavlja ostatke srednjovjekovne i osmanske tvrđave, ima dvije kule, a glavna je visine 16 metara.

Tvrđava je rekonstruisana 2015. godine uz pomoć Evropske unije, a vrijednost radova iznosila je blizu 700.000 KM. Prije nekoliko mjeseci Grad Bihać je do tvrđave napravio i put za bicikle i automobile, a napravljena su i odmarališta s klupama s pogledom na grad.

Iz Turističke zajednice USK i Grada Bihaća su nam kazali kako bi stari grad Sokolac uskoro postao poznata turistička atrakcija u Bihaću s bogatim sadržajima što bi upotpunilo turisitčku historijsko-kulturnu ponudu.

Više...

Zemljotres zatresao Hercegovinu

 

Snažan zemljotres jačine 4,2 stepena po Rihterovoj skali potresao je danas Hercegovinu, nadomak Mostara, objavio je Evropski mediteranski seizmološki centar /EMSC/.

EMSC je objavio na svojim stranicama da je zemljotres zabilježen u 11.45 časova jedan kilometar jugoistočno od Blagaja.

Prema svjedočenjima građana Mostara, potres se osjetio na cijelom području grada, ali i na području Sarajeva i Dubrovnika.

 

Više...

Fra Petar Matanović župni vikar u naselju Ulice kod Brčkog: Srebrenica je simbol općeg stradanja bosanskog naroda

fra Petar Matanovic 1Srebrenica je simbol općeg stradanja bosanskog naroda, ja bih rekao svih naroda na taj način, a posebno onih koji su trpjeli agresiju, nažalost, od naših susjeda, naših nekadašnjih sugrađana, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici fra Petar Matanović, tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla u Tuzli, a sadašnji župni vikar Župe Rođenja blažene Djevice Marije u naselju Ulice, pored Brčkog.

 

Više...

SIPA: Pretresi na 29 lokacija, šteta po budžet 36 miliona KM

 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, u okviru operativne akcije “Delta” usmjerene ka suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda i pranja novca, pretresaju stambene i poslovne objekte, te pokretne stvari na ukupno 29 lokacija u BiH.

Akcija se provodi od jutros po naredbama Suda i Tužilaštva BiH na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, LJubuškog i Mostara.

“Osumnjičena lica terete se da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovala grupu za organizovani kriminal, radi nezakonitog stavljanja u promet duvana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duvan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama BiH, čime je budžet BiH oštećen za oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duvan za pušenje i cigarete”, saopšteno je iz Sipe.

Navedene aktivnosti provode se u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH. Više inFormacija o rezultatima operativne akcije “Delta” biće poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

 

Više...

Pojačane mjere bezbjednosti uoči skupa u Potočarima 11. jula

 

Iz Štaba akcije “Srebrenica 2020“ i Policijske uprave Zvornik danas su potvrdili da preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti kako bi predstojeći komemorativni skup, koji će biti održan 11. jula u Potočarima, protekao mirno i bezbjedno.

Apeluju na sve građane koji planiraju prisustvovati tom događaju i aktivnostima koje mu prethode, da poštuju zaključke Štaba za vanredne situacije u RS o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona, kao i preporuke Instituta za javno zdravstvo RS, naročito u pogledu zabrane javnih okupljanja u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu, fizičke distance i korištenja zaštitnih maski.

S ciljem bezbjednog održavanja predstojećeg skupa, kao i bezbjednosti svih učesnika, 11. jula na području općine Srebrenica zabranjena je upotreba dronova.

Predstavnici medijskih kuća dužni su imati jasno istaknutu akreditaciju tokom praćenja skupa 11. jula u Potočarima, navedeno je iz Policijske uprave Zvornik.

Također, s ciljem preduzimanja neophodnih bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izdao je naredbu o zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase, 10. i 11. jula na pojedinim dionicama magistralnih puteva u Podrinju.

Štab akcije “Srebrenica 2020“ odredit će alternativne pravce za saobraćaj teretnih vozila ukupne mase preko 3,5t.

 

Više...

Suljagić i Kandić pred Parlamentom EU: Cijeli svijet se treba boriti protiv negiranja genocida

 

Danas je Parlament Evropske unije organizirao otvorenu sesiju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici sa gostima-govornicima Natašom Kandić,direktoricom Fonda za humanitarno pravo, i Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog centra Srebrenica.

Diskusiju je moderirao Romeo Franz, predsjedavajući Parlamentarne delegacije za BiH i Kosovo.

- Prije svega, želim zahvaliti Franzu, svim europarlamentarcima, te svima koji su radili na tome da se ova sesija dogodi. Izuzetno važno je da Memorijalni centar Srebrenica ima svoje saveznike na ovom nivou, te smo zajedno posvećeni borbi za istinu - kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je govorila o važnosti inicijative za RECOM, ali i o drugim aktivnostima koje se tiču borbe protiv negiranja gencida.

- Želio sam iskoristiti priliku da razgovaram sa gostima o još uvijek teškom procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu. Važno je napomenuti Inicijativu za Regionalnu komisiju za otkrivanje ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (RECOM), koji se spominje kao važna inicijativa u svakoj od šest rezolucija Evropskog parlamenta koje su uslijedile od godišnjeg izvještaja Evropske komisije o zapadnom Balkanu za 2018. godinu - kazao ja Romeo Franz.

Skup je sa velikim interesom praćen u širem auditoriju iz cijele Evropske unije, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica je zaključio da je i ovo važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu.

- Mi smo započeli sa okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih zvaničnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou, te razviti jednu stabilnu grupu Srebrenica Leadership Initiative, koja će imati snažne zagovaračke kapacitete u direktnom djelovanju vlada i parlamenata širom svijeta na borbi protiv negiranja genocida. Taj proces danas ima svoj okvir i upravo ovakvi događaji trebaju biti rezultat takve saradnje - zaključio je Suljagić.

Više...

Islamska zajednica u BiH će nastaviti pružati podršku narodu Sandžaka

 

U Sarajevu je danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 25. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Na početku sjednice prisutne je muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, informisao o stanju pandemije koronavirusa u Sandžaku i mjerama koje je Islamska zajednica poduzela kako bi se pomoglo suzbijanju bolesti, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Vijeće muftija je još jednom izrazilo podršku Islamskoj zajednici u Srbiji i svim stanovnicima sandžačkih općina koje su se suočile sa povećanjem broja oboljelih od COVID-19.

Također, Islamska zajednica se obavezala da će i u narednom periodu nastaviti pružati podršku Mešihatu IZ u Srbiji i narodu Sandžaka kako bi se izborili sa pandemijom. U nastavku sjednice razmatran je izvještaj Rijaseta Islamske zajednice i njegovih ustanova za ramazan 1441. godinu po hidžri.

Vijeće muftija je dalo saglasnost na udžbenik Tefsira IV razreda medrese, autora muftije dr. Ahmeda Adilovića i izabrani ilmihal za II i III nivo mektebske pouke, te usvojilo kalendarski dio Takvima za 2021. godinu.

Donesena je i odluka o utvrđivanju visine nisaba za zu-l-ka'de i zu-l-hidže 1441. te muharema 1442. h.g., pa tako nisab za ove mjesece iznosi 8.924,00 KM, odnosno 4.576,00 EUR ili 5.178,00 $. Vijeće muftija je razmatralo i pripreme za dženaze u Srebrenici i Prijedoru.

Na kraju su razmatrani prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine te tekuća pitanja.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com