Menu

"Sandžak nije sam": Udruženje Bosna-Sandžak iz Istanbula poslalo šleper s medicinskom opremom

 

U organizaciji turskog Udruženja "Bosna-Sandžak", iz Istanbula je ka srbijanskoj regiji Sandžaka krenuo šleper s medicinskom opremom s ciljem podrške toj regiji koja je u proteklom periodu pogođena epidemijom koronavirusa (COVID-19).

Udruženje "Bosna-Sandžak" je, u koordinaciji s brojnim drugim nevladinim organizacijama, ranije pokrenulo kampanju pod nazivom "Sandžak nije sam", s ciljem podrške stanovništvu regije koja se bori s pandemijom.

Šleper s medicinskom opremom i drugim potrepštinama prikupljenim u toku kampanje, krenuo je jutros ispred zgrade Udruženja u Istanbulu na put prema Sandžaku.

Predsjednik Udruženja Muhammed Sancaktar izjavio je kako je stanovništvo regije u vrlo teškoj situaciji i rekao da su u regiju poslali šleper zdravstvenih potrepština u vrijednosti od 1,5 miliona turskih lira (oko 170.000 eura).

 

Više...

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu nabavio 5G telekomunikacijsku opremu

 

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu je okončao instalaciju moderne 5G opreme u laboratoriji za softverski definisane mreže na Odsjeku za telekomunikacije. Radi se o 5G opremi baziranoj na kombinaciji univerzalnog programabilnog radiokomunikacijskog hardvera i visoko fleksibilnog softvera. Uz pomoć nabavljene opreme implementirana je 5G standalone (SA) mreža, tačnije samostalna 5G mreža koja za funkcionisanje ne zahtijeva postojanje 4G infrastrukture. Na taj način se smanjuju troškovi održavanja mreže i baznih stanica, te stvaraju dobri preduslovi za poboljšanje performansi, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje neželjenog elektromagnetskog zračenja u okolinu.

Doc.dr Enio Kaljić, dipl.ing.el, voditelj Laboratorije za softverski definisane mreže je istakao da se radi o prvoj akademskoj 5G standalone mreži u regionu. Nabavljena oprema će biti korištena i u nastavnom procesu te će znatno proširiti kapacitete za naučno-istraživački rad. Oprema je otvorenog tipa što omogućava jednostavne softverske nadogradnje i razvoj novih telekomunikacijskih usluga.

Nabavka opreme je podržana u okviru EU Erasmus+ projekta BENEFIT, projekta “Razvoj dugoročno programabilne arhitekture podatkovne ravni mobilne mreže pete generacije (5G)” pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te projekta “Poboljšanje performansi mobilnih mreža pete generacije (5G) primjenom koncepta dugoročne programabilnosti” pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Nabavka terminalne 5G opreme je podržana od kompanije UniBox.

Šef Odsjeka za telekomunikacije, doc.dr Miralem Mehić, dipl.ing.el, izjavio da je Elektrotehnički fakultet u prethodne dvije godine izvršio značajnu modernizaciju telekomunikacijske opreme. Zahvaljujući saradnji sa industrijskim partnerima i angažmanu na EU projektima, Elektrotehnički fakultet je napravio značajan iskorak u modernizaciji svojih resursa u skladu sa europskim standardima. Studenti koji upišu Odsjek za telekomunikacije će imati priliku studirati po modernim standardima te koristiti napredne laboratorijske alate. Pored širokog spektra istraživačkih oblasti kao što su kvantna kriptografija, celularne i bežične mreže, telekomunikacijska sigurnost, Internet-of-Things i LoraWAN mreža, Odsjek za telekomunikacije će se od sada moći aktivno baviti i istraživanjem modernih 5G mreža.

 

Više...

BiH i Srbija potpisuju sporazum o obnovi i održavanju međudržavnih mostova

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potpisat će sa potpredsjednicom Vlade i ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zoranom Mihajlović dva sporazuma
Mitrović i Mihajlovićeva potpisat će u Bratuncu i Sporazum o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova.
Potpisivanje sporazuma bit će održano danas pored mosta "Bratoljub".
Nakon potpisivanja sporazuma i zajedničkog obilaska gradilišta ministra Mitrovića i ministrice Mihajlović planirane su izjave za medije, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Više...

Izjava šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare

 

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja nedavne napore Tužilaštva BiH i Tužilaštva Brčko distrikta BiH u procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare“, izjavila je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

„Suzbijanje izbornih prevara ključna je komponenta u zaštiti integriteta i kredibiliteta izbora. To je neophodno kako bi se vratilo povjerenje građana i kako bi se u potpunosti ispoštovala njihova volja da budu adekvatno zastupljeni, kako je takođe navedeno u svim prethodnim izvještajima o praćenju izbora koje je izdao OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Misija poziva nadležne vlasti, uključujući Centralnu izbornu komisiju i tijela za provođenje zakona širom zemlje, da budu proaktivni u rješavanju žalbi i istrazi sumnjivih izbornih djela. Misija poziva rukovodstva političkih stranaka da provode politike djelovanja u cilju sprečavanja bilo kakvih izbornih prevara iz njihovih redova.

Misija je spremna podržati svaki proces koji unapređuje izborni integritet i vraća povjerenje građana u izbore”, naglasila je Kavalec.

 

Više...

Grad u BiH zabranio rad nedjeljom

 

Nedjelja će za trgovine, internetske klubove i kladionice u Kiseljaku biti neradna. Odluku o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata, obrta i srodnih djelatnosti na području općine Kiseljak, većinom glasova, 16 od ukupno 23 vijećnika, izglasalo je Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici, piše Večernji list BiH.

Uz odluku o neradnoj nedjelji, usvojen je i amandman Kluba vijećnika SDA kojim je, osim dežurne apoteke, nedjeljom, sa skraćenim radnim vremenom, omogućen rad benzinskim pumpama, pekarama i mesnicama.

Benzinske pumpe u Kiseljaku nedjeljom će raditi do 16 sati, pekare do 14, a mesnice do 12 sati. Odluka o neradnoj nedjelji dobila je potporu Kluba vijećnika HDZ-a BiH, njih 11, te većine iz Kluba vijećnika SDA.

Izuzetak je bio Izudin Dahija, a jedna od vijećnica ovog Kluba, koji ima sedam vijećnika, nije bila na sjednici. Protiv odluke bili su vijećnici opozicionih stranaka, dva vijećnika SDP-a i DF-a bila su protiv, a dvojica vijećnika HSP-a BiH suzdržana.

Obrazloženje onih koji su bili protiv jest da vrijeme nije pogodno za dodatno ograničavanje rada.

Ipak, uz podršku većine u Općinskom vijeću, Kiseljak se pridružio sad već brojnim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini koje su od početka pandemije koronavirusa donijele odluku o neradnoj nedjelji, u sadašnjim okolnostima, prije svega, kako bi onima na koje se odnosi omogućile poduzimanje mjera nužnih za suzbijanje širenja bolesti.

Pandemija je ubrzala donošenje odluke o kojoj se i prije raspravljalo jer neradna nedjelja bila je san mnogih zaposlenih, posebno u trgovinama.

Naravno, izuzetaka koji su svojim radnicima davali mogućnost izbora, plaćali im posebno rad nedjeljom je bilo, ali u Općinskom vijeću, nakon široke javne rasprave, bilo je više ruku za neradnu nedjelju.

 

Više...

U BiH blokirano 95.527 računa poslovnih subjekata

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH.

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da je početkom septembra 2020. godine u BiH bilo blokirano 95.527 računa poslovnih subjekata te da 52.011 firmi ima blokiran bar jedan račun .

Za mjesec dana broj blokiranih računa poslovnih subjekata smanjen je za 14, dok je broj firmi koje su imale blokiran bar jedan račun smanjen za 15.

U novom izvještaju, koji sadrži 3.823 stranice, pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenim početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Više...

Radnici strahuju od novog vala otpuštanja (VIDEO)

New Project 2Od proglašenja epidemije koronavirusa, prema podacima entitetskih zavoda za zapošljavanje, oko 40 hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini dobilo je otkaz. Ova cifra je sigurno i veća, jer njom nisu obuhvaćeni svi oni koji su radili na crno. Sa dolaskom jeseni i pogoršanja epidemiološke situacije, provjerili smo da li je opravdan strah od mogućeg novog vala otpuštanja.

 

Više...

Tuzlaci godišnje proizvedu 30 miliona litara mlijeka: Potrebna veća ulaganja u pravljenje sira i maslaca

 

Farmeri na području Tuzlanskog kantona skoro sve količine svježe proizvedenog mlijeka namijenjenog za industrijsku preradu uspijevaju plasirati otkupljivačima. Domaće mlijeko pogodno je i za proizvodnju sira i maslaca, međutim nedovoljno djelovanje u ovoj oblasti ide u korist stranim kompanijama koje svoje proizvode plasiraju na bh. tržište.
Blizu hiljadu porodica u Tuzlanskom kantonu se bavi registrovanom proizvodnjom mlijeka, a sedam i po hiljada grla je u liniji otkupa mlijeka. Osamdeset posto njihovog mlijeka završava u dvije velike i četiri manje mljekare te jednoj kompaniji za proizvodnju sira.
Godišnje proizvedu 30 miliona litara svježeg mlijeka koje se potom prerađuje u posebnim postrojenjima. Među njima je i Jasmin Palavrić iz Kiseljaka nadomak Tuzle, koji raspolaže sa 18 stočnih grla.
"Ugovorno sam vezan s mljekarom Inmer putem našeg otkupljivača, odnosno zadruge Agropromet, tako da imam zagarantovan otkup mlijeka, što traje već 18 godina. Odvoz i plaćanje su redovni i to je već sedam godina prilično stabilizovano", kaže Palavrić za Klix.ba.
Posao kojim se bavi ocjenjuje teškim i mukotrpnim, ali i čestitim te poštenim.
"Moj radni dan počinje u pola šest ujutro, a završava se kasno uvečer, u zavisnosti od obaveza koje imam. Od ovog posla se može živjeti i ja sam živi dokaz za to. Ovo je moje profesionalno opredjeljenje i često pričam o tome", kaže nam Palavrić.
U odnosu na prethodne godine, iz Privredne komore TK navode da će mljekari 2020. pamtiti po pozitivnim pomacima koji se odnose na adekvatnu otkupnu cijenu mlijeka, urednu isplatu podsticaja i premija, ali i pogodne prilike za proizvodnju stočne hrane.
"U Tuzlanskom kantonu imamo dvije velike mljekare koje su izvozno orijentisane, međutim, one ove godine nisu bile fokusirane na turističke centre u regiji. U zavisnosti od masne jedinice, mikrobiologije i kvaliteta mlijeka, otkupna cijena ove godine se kretala u prosjeku 55 feninga po litru. Mljekare to uredno isplaćuju, a ova godina je bila povoljna i po proizvodnji stočne hrane", kaže za Klix.ba Suad Selimović iz Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore TK.
Farmere raduje i adekvatan odgovor federalnog resornog ministarstva po pitanju redovnih isplata podsticaja i premija za mlijeko, što se ranije otežano odvijalo.
"Nadamo se da će se uredna isplata nastaviti i u narednom periodu te da nećemo imati zastoja. Također, najavljena je i podrška jesenjoj sjetvi s posebnim iznosom od federalnog i kantonalnog resornog ministarstva, uz gradske i općinske organe, a sve kako bi poljoprivrednici zasijali što više strnih kultura", ističe Selimović.
I ova priča ima drugu stranu medalje, s obzirom na to da su mljekari i dalje nezadovoljni u segmentu zastupljenosti proizvoda u domaćim marketima.
Selimović navodi da najveći problem predstavljaju prevelike količine prerađevina iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, posebno sira i maslaca. No, opravdanje za masovan uvoz ove dvije vrste mliječnih proizvoda krije se u nedovoljnoj razvijenosti ovakve vrste proizvodnje u našoj zemlji.
"Mi za ovo nemamo adekvatne subvencije ministarstava tako da naši sirevi i maslac nisu konkurentni na tržištu. To su visokotarifni proizvodi koji vuku veliku potrošnju mlijeka, a samim tim i njihove marže su znatno veće. Mljekarska industrija bi, skupa s federalnom i kantonalnim vladama, trebalo da napravi strateški program u kojem će biti posebno subvencionirane ove dvije proizvodnje", smatra Selimović.
Jasmin Palavrić s početka naše priče kaže nam da se mladi ljudi ne žele baviti proizvodnjom mlijeka, jer ovaj posao zahtijeva 24-satnu predanost. Zbog nedostatka radne snage za angažovanje, konkretno u njegovom primjeru, posao mu olakšava mehanizacija.
"O trenutnom stanju najbolje pokazuje činjenica da se prije osam godina na otkupnoj stanici nalazilo 36 ljudi, a sada sam ostao samo ja. Mlade pokušavam uvjeriti u to da se od poljoprivrede općenito može živjeti, jer imamo resurse, odnosno mnogo zemljišta i mogućnosti za različite proizvodnje. Treba uložiti u znanje, mehanizaciju, ali prije svega nam je potrebna volja", smatra Palavrić.
Većina proizvođača mlijeka aktivna je i u govedarskom sektoru, a ove jeseni su operećeni otežanim plasmanom grla na tržište. Farmeri trenutno najviše vremena troše u silažu kukuruza, koju ocjenjuju veoma zahtjevnim poslom. Za dan ili dva skinu velike količine mase koju je potrebno adekvatno zbrinuti za postizanje najboljih rezultata.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com