Menu

1DFCD746 9EA3 4077 ADF1 294E42DB4878

4565988C C436 47F5 80EA 33A9CB25097E

Započeti radovi na izgradnji omladinskog centra u Grčici

 

U brčanskom naselju Grčica danas je započeta izgradnja omladinskog centra čiji početak radova su zajedno ozvaničili gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Siniša Milić.

 

Kako je kazao gradonačelnik Kadrić, nakon višegodišnjih nastojanja da se izgradi omladinski centra u ovom naselju, Vlada Distrikta je u prethodnom mandatu pripremila izmjene regulacionog plana kojim se omogućio početak realizacije ovog projekta.

„Danas smo u mogućnosti da ozvaničimo početak radova ovog neophodnog objekta od 900 kvadratnih metara, s prizemljem i potkrovljem, i za prvu fazu je izlicitirano 430.000,00 KM. Nastavit ćemo, već i u novom budžetu, da izdvajamo dodatna sredstva kako bismo u naredne dvije godine okončali izgradnju omladinskog centra koji će biti od velike koristi za ljude koji žive na području MZ Grčica i za organizovanje svih neophodnih aktivnosti koje jedna ovakva velika mjesna zajednica zavrjeđuje“, istakao je Kadrić.

 

Predsjednik Skupštine Siniša Milić je također iskazao svoje zadovoljstvo današnjim ozvaničenjem radova, kazavši da je cilj da svaka mjesna zajednica u Brčko distriktu BiH ima objekte u kojima će građani moći ostvarivati svoja prava, a naročito će biti od značaja za omladinu u svrhu obavljanja njihovih pojedinih aktivnosti.

 

Više...

Vlada Distrikta usvojila Nacrt budžeta za 2023. godinu

 

Na današnjoj održanoj 22. vanrednoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je Nacrt budžeta Brčko distrikta BiH za 2023. godinu, koji je planiran u iznosu od 281.381.660,00 KM, što je za oko 42 miliona KM veći iznos u odnosu na prvobitno usvojeni budžet za 2022. godinu.

 

Ovo je na konferenciji za medije saopćio gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, koji je ujedno prezentovao glavninu sadržaja prijedloga budžeta, što je rezultat posvećenog rada Vlade i poštovanja rokova propisanih Statutom i Zakonom o budžetu Brčko distrikta BiH.

„Ovim se manifestuje naša odgovornost prema funkcionisanju institucija Brčko distrikta BiH i jedna ozbiljnost u ostvarivanju prava svih kategorija korisnika budžeta u Distriktu, da imamo jedno blagovremeno postupanje i neometano funkcionisanje i ostvarivanje svih ovih budžetskih, zakonom propisanih prava i onima koja su rezultat naše političke prakse u našoj lokalnoj zajednici“, istakao je Kadrić te je naglasio da je Vlada do 30. septembra imala vremena da pripremi i sačini prijedlog i nacrt budžeta, isti odobri i proslijedi prema Skupštini, što je Vlada prijevremeno učinila po drugi put u svom mandatu.

„Što se tiče poreznih prihoda, indirektni porezi su planirani u iznosu od 227.560.000,00 KM, a direktni u iznosu od 34.600.000,00 KM. Važno je spomenuti da imamo izvjesna povećanja prihoda od direktnih poreza kao plansku kategoriju i to se odnosi prvenstveno na pored na dobit preduzeća, zatim porez na imovinu, porez i naknade na igre za sreću koji su značajno uvećani u ovom prijedlogu budžeta. Neporezni prihodi za 2023. godinu iznose 12.791.160,00 KM“, kazao je gradonačelnik.

Što se tiče rashodovne strane budžeta, prijedlog bruto plata skupa s naknadama iznosi više od 100 miliona KM, a predviđeno je povećanje plata za nešto više od 6 miliona KM zbog povećane osnovice za obračun plata za 2%.

„Materijalni troškovi i ugovorene usluge su veće u odnosu na prošlogodišnji za 5 miliona KM, transferi, subvencije i donacije su veće za 5 miliona KM i kapitalni budžet je ove godine 37 miliona KM u prijedlogu što znači da je veći za 25 miliona u odnosu na osnovni prijedlog 2022. godine kada smo imali skromnih 11 miliona u prijedlogu“, naglasio je Kadrić, te dodao da je za materijalne troškove i ugovorene usluge prijedlogom izdvojeno 39.772.532,41 KM.

Kadrić je pojasnio da su time predviđene različite kategorije kao što su rashodi za energiju (javna rasvjeta, električna energija, lož-ulje i ostali energenti) u visini od 5.331.135,00 KM, za nabavku lijekova 534.000,00 KM, za nabavku udžbenika 515.000,00 KM, te sredstva za prevoz učenika, laboratorijski i medicinski materijal, usluge hemodijalize i sanaciju klizišta.

Što se tiče transfera, subvencija i donacija, oni iznose oko 86 miliona KM i to za potrebe podsticaja u poljoprivredi 10.500.000,00 KM, subvencije privatnim preduzećima, transferi Zavodu za zapošljavanje za realizaciju dva programa samozapošljavanja u ukupnom iznosu od 1 milion KM, donacije u skladu sa Zakonom o dodatnim pravima boraca i RVI, PPB i PŠ u ukupnom iznosu od 2.475.000,00 KM.

„Kapitalni budžet za 2023. godinu je predložen u iznosu od oko 37 miliona KM i planirane su stavke kao što je nastavak radova na gradskom stadionu, nastavak rješavanja oborinske odvodnje oba podvožnjaka u gradu za koji imamo problem nakon obilnih kišnih padavina, rekonstrukcija objekta u ulici Islahijet, objekta Krsmanovića zadužbine, nastavak izgradnje Omladinskog centra MZ Grčica kao i sportskih dvorana u naseljima Dubrave, Potočari i Gornji Rahić, izgradnja turističko-rekreativnog kompleksa Ciglane kao i rekonstrukcija prostora i nabavka opreme za potrebe Muzeja Brčko distrikta BiH“, objasnio je Kadrić.

On je istakao da je, u konsultacijama s predsjednikom Skupštine, dogovorio da proslijedi zahtjev za održavanje vanredne tematske sjednice Skupštine Distrikta, i to već 5. oktobra kako bi se budžet mogao staviti u parlamentarnu proceduru, na uvid zastupnicima u Skupštini na njihove komentare, prijedloge, sugestije i kritike i kako bi se moglo održati nekoliko javnih rasprava.

Više...

Kompanija MINGOS COFFEE d.o.o. raspisuje konkurs na poziciji Radnik u skladištu/dostavljač

 

Kompanija MINGOS COFFEE d.o.o. raspisuje konkurs na poziciji Radnik u skladištu/dostavljač.

Uslovi: KV - vozač motornih vozila, poželjno posjedovanje vozačke dozvole „C“ kategorije, poželjno iskustvo na istim ili sličnim poslovima.

Rok za slanje prijava je 27.10.2022. godine.
Kandidati koji uđu u uži izbor biće obavješteni u roku od 7 dana od zatvaranja konkursa.

Više informacija na linku https://studen-global.talentlyft.com/jobs/radnik-u-skladistudostavljac-vVJ

Više...

Kompanija STUDEN-AGRANA: Rafinerija šećera raspisuje konkurs na poziciji Radnik na istovaru sirovog šećera

 

Kompanija STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera raspisuje konkurs na poziciji Radnik na istovaru sirovog šećera.
Uslovi: SSS – tehničkog smjera, poželjno ali nije neophodno radno iskustvo na fizički zahtjevnim poslovima, vozačka dozvola B kategorije.

Rok za slanje prijava je 11.10.2022. godine.
Kandidati koji uđu u uži izbor biće obavješteni u roku od 3 do 7 dana od zatvaranja konkursa.

Više informacija na linku https://sco-group.talentlyft.com/agrana-studen-grupa/jobs/radnik-na-istovaru-sirovog-secera-vU5

Više...

JP “Komunalno”: Zastoji u isporuci električne energije u nekoliko mjesnih zajednica

 

SERVISNE INFORMACIJE za srijedu 28.09.2022. godine

 

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA

Zastoji u isporuci električne energije:

MZ Cerik i MZ Dubrave, zastoj u trajanju do 1 h u toku dana
MZ Broduša i MZ Ivici dio, kratkotrajni prekid u toku dana
MZ Trnjaci manji dio, zastoj u trajanju do 1 h u toku dana
RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

U gradskom vodovodnom sistemu očekuje se uredno vodosnabdijevanja.

U MZ Vitanoviće izvode se radovi na sanaciji curenja na vodovodnoj mreži te su mogući kraći zastoji u isporuci vode
Radovi na priključenju novog korisnika na vodovodnoj mreži izvode se u MZ Ulice
Na svim lokalnim vodovodnim sistemima su mogući poremećaji u vodosnadbijevanju u vidu pada pritiska i prekida vodosnadbijevanja, usled nedovoljne količine vode na izvorištima.
Kvalitet vode je zadovoljavajući i odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. glasnik BiH, brojevi: 40/10, 43/10 i 30/12).

 

RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Prema planu, danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima:

Maoča, Gredice 2 – Sandići – Trnjaci – Popovo Polje – Ražljevo – Slijepčevići – Krbeti – Buzekara, Brka – Ugori, Vitanovići – Bukovac – Bukvik – Palanka – Lipovac – Ulović, Gornja Laništa – Donja Laništa – Donji Vukšić – Gornji Vukšić – Tinjaši – Jagodnjak – Poljaci – Donja Skakava – Krepšić – Marković Polje, Stanovi – Gornji Brezik – Gornje Dubravice – Donje Dubravice – Šatorovići, Pukiš.

Služba za javnu higijenu

Održavanje javnih, zelenih i saobraćajnih površina će se odvijati u skladu sa Planom i programom nadležnog odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH za održavanje javnih površina:

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje javnih površina, pražnjenje posuda za otpatke.
Održavanje pješačke zone i Bulevara Mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Održavanje javnih i zelenih površina u skladu sa godišnjim planom
Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

 

 

OSTALE AKTIVNOSTI

O ostalim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više u korisničkom servisu na www.komunalno.ba ili kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07.

Više...

JP “Komunalno Brčko”: Od 1. oktobra na snazi zimska tarifa

 

JP „Komunalno Brčko“ obavještava građane da u subotu 1. oktobra 2022. godine počinje zimski obračun električne energije, koji će trajati do kraja marta 2023. godine. Za blizu 35.870 kupaca električne energije sa područja Brčko distrikta BiH, u narednih šest mjeseci utrošena električna energija obračunavaće se na osnovu viših sezonskih tarifnih stavova.

 

Na osnovu Odluke o tarifama za snabdijevanje električnom energijom u okviru univerzalne usluge u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, za kategoriju potrošnje domaćinstva tarifni stavovi za aktivnu energiju tokom zimskog obračuna primjenjuju se prema dobu dana, i to:

1. a) veći dnevni tarifni stavovi (VT) – “skupa struja” od 7:00 do 13:00 sati i od 16:00 do 22:00 sata,
2. b) manji dnevni tarifni stavovi (MT) – “jeftina struja” od 13:00 do 16:00 sati i od 22:00 do 7:00 sati, te nedjeljom.

 

Državna regulatorna komisija za električnu energiju donijela je 15. decembra 2021. godine Odluku o tarifama za snabdijevanje električnom energijom u okviru univerzalne usluge u Brčko distriktu BiH i Odluku o tarifama za usluge distribucije električne energije u Brčko distriktu BiH, kojima se regulišu cijene za usluge snabdijevanja i distribucije električne energije na području Brčko distrikta BiH, a u primjeni su od 1.1.2022. godine.

Odluku o tarifnim stavovima za isporuku električne energije kvalifikovanim kupcima iz kategorije potrošnje 35 kilovolti, 10 kilovolti i javna rasvjeta u Brčko distriktu BiH usvojio je Upravni odbor Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH 30. decembra 2021. godine, te su i ove tarife u primjeni od 1.1.2022. godine.

Tarifni stavovi za sve kategorije kupaca su objavljeni na www.komunalno.ba u meniju Korisnički servis / Cjenovnik.

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474