Menu

Brčanski Parlament naložio izmjene Pravilnika u JP Komunalno, a u kontekstu predstojećih izbora

Skupstina 03 768x512Zastupnici brčanskog Parlamenta, tokom jučerašnjeg popodnevnog dijela zasjedanja, apsolvirali pet tačaka dnevnog reda, među kojima je najznačajnija ona koja se odnosila na davanje saglasnosti na Pravilnik o radu JP Komunalno Brčko, a koja se tiče odbravanja neplaćenog odsustva radnika.“S obzirom da slijede lokalni izbori, kroz Pravilnik JP Komunalno, željeli smo, uvesti obavezu da sva javna preduzeža u Distriktu,  odnosno, njihovi menadžmenti, moraju predhodno razmotriti razloge, pa tek onda eventualno, donijeti odluku o odobravanju neplaćenog odsustva, naročito uposlenika koji će učestvovati, ili se nalaziti,  na listama kandidata za predstojeće izbore“, rekao je dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović. 

Više...

Brčko: Obavještenje za kupce električne energije i vode

 

U utorak 04.08.2020. godine planirani su radovi na elektroenergetskim objektima pa će stoga u terminu od 09:00 – 11:00 h doći do prekida u isporuci električne energije kod krajnjih kupaca iz EŠ naselja, tj. slijedećih ulica i njihovih dijelova: Paje Jovanovića dio, Skendera Kulenovića dio i Bosanskih kraljeva dio, dok će u terminu od 11:00 – 13:00 h doći do prekida u isporuci električne energije kod krajnjih kupaca iz slijedećih ulica i njihovih dijelova: Musala, Ficibajer i Ajanovića dio.

Takođe u utorak 04.08.2020. godine u terminu od 09:00 – 14:00 h doći će do prekida u isporuci električne energije kod krajnjih kupaca iz naselja: Čađavac dio, Potočari, Donje i Gornje Dubravice, Gornji Brezik dio, Stanovi, Buzekara kao i kod kupaca Elektro Bijeljine sa DV 10 kV Potočari. Ovaj prekid u snabdijevanju električnom energijom uticanje i na smanjenje pritiska u vodovodnom sistemu Donjih Dubravica.

 

Više...

Održan nastavak 82. redovne sjednice Vlade

 

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju Godišnjeg plana gazdovanja šumama u vlasništvu Brčko distrikta BiH za 2020. godinu.

Usvojena je i Odluka o izdvajanju novčanih sredstava po prigovorima pristiglim na osnovu objavljene liste korisnika – drugi dio Programa mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH, nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom. Sastavni dio ove odluke čini lista korisnika po prigovorima pristiglim na osnovu objavljene liste korisnika u ukupnom iznosu od 44.749,16 KM.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o usvajanju Programa subvencionisanja dijela kamata za kupovinu prve nepokretnosti za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH. Izmjenama je produžen rok za realizaciju Programa do 31. 10. 2020. godine. Nakon rasprave o ovoj tački dnevnog reda usvojen je zaključak kojim se nalaže šefu Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu da planira sredstva u rebalansu budzeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu za dalji nastavak Programa, nakon okončanja aktuelnog, koji je u toku.

Usvojen je i dokument „Okvir politike za razvoj upravljanja ljudskim resursima u organima javne uprave Brčko distrikta BiH“.

Članovi Vlade dali su saglasnost na imenovanje predstavnika Brčko distrikta BiH za člana Zajedničkog odbora za praćenje sprovođenja Sporazuma između savjeta ministara BiH i Vlade države Katar o regulisanju zapošljavanja državljana BiH u državi Katar.

 

Više...

Uskoro otvaranje privremenog graničnog prelaza BiH sa Hrvatskom, na rijeci Savi kod Svilaja

 

Privremeni granični prelaz BiH sa Hrvatskom, na rijeci Savi kod Svilaja, trebalo bi da bude otvoren do kraja septembra, potvrdio je ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Podsjetivši da je most na Savi kod Svilaja izgrađen i da se trenutno gradi moderan granični prelaz, Mitrović je rekao da je planirano da, dok to ne bude završeno, bude otvoren privremeni granični prelaz za automobile i pješake.

On je rekao za “Avaz” da su zadaci podijeljeni sa Upravom za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, te da je potrebno riješti pitanje finansijskih sredstava koja treba obezbijediti za nabavku kontejnera za smještaj graničnih policajaca i inspektora UIO.

Mitrović je naveo da će ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve da ubrza i nastavak izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd, dodajući da je evidentan zastoj.

“Razgovara se o toj temi, ali nema nekog napretaka. Posebno mislim na ovaj dio koji treba proći od Brčkog prema Sarajevu. Malo toga je urađeno i kada je u pitanju trasa od Sarajeva prema Višegradu i Vardištu”, dodao je Mitrović.

On je naveo da je razumljivo da je stanje sa epidemijom virusa korona usporilo sve procese, ali da treba završiti dio posla koji se tiče definisanja trase tog puta, nakon čega treba obezbijediti sredstva za izgradnju.

“Iako generalna saglasnost oko trasa postoji i one su poznate, potrebno je da se entiteti i kantoni usaglase oko tačne trase, tek onda možemo ići dalje”, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, trenutno se radi i na izboru trase Jadransko-jonske ceste.

“Rađena je multifunkcionalna analiza četiri trase. Međutim, istočna Hercegovina ima dodatne zahtjeve i to je razlog zašto smo prošle sedmice održali određeni broj sastanaka. Predlaže se još jedna varijanta, alu nju tek treba analizirati, kako bi se kasnije pregovaralo sa Crnom Gorom i Hrvatskom”, dodao je Mitrović.

 

Više...

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com