Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Usvojeni novi tarifni stavovi

nova zgrada JKP 1

 

 

Upravni odbor JP „Komunalno Brčko“ d.o.o., na svojoj 33. sjednici, održanoj 23.1.2023. godine donio je novu Odluku o tarifnim stavovima za isporuku električne energije za kvalifikovane kupce Brčko distrikta BiH koji se ne snabdijevaju u okviru univerzalne usluge, koja će se primjenjivati od 1. februara 2023. godine.

Više...

U Gradskoj vijećnici otvorena izložba ''Prvaci/Prvakinje''

antoizlozba Izložba fotografija pod nazivom „Prvaci/Prvakinje“, koju je pripremila Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini, otvorena je danas u Gradskoj vijećnici pozdravnim riječima zamjenika gradonačelnika Distrikta dr. Ante Domića, ambasadorice Francuske u BiH Nj.E. Christine Toudic i supervizora za Distrikt gosp. Jonathana Mennutija.

Zamjenik dr. Domić zahvalio se ambasadorici na odabiru Brčkog za upriličenje ove izložbe, kao i supervizoru, kazavši da predstavljaju primjer razvijenog društva jednakih mogućnosti čemu naginje i Distrikt.

Više...

Potpisivanje Memoranduma o saradnji

B695A726 F51B 4846 BCB8 E8DF1BEEF936Dana 24.1.2023. godine potpisan je Memorandum o saradnji između Ekonomskog fakulteta Brčko, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i Kancelarije za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Više...

U Brčkom oblačno vrijeme sa kišom

Brčko 19.01.2023

 

Federalni hidrometereološki zavod objavio je prognozu vremena za 19. januar 2023. godine:

 

Jutros je u Bosni i Herceogovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama je registrovan i slab snijeg. Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -3 stupnja, Drvar 0, Bihać, Ivan Sedlo i Sokolac 4, Banja Luka, Bugojno, Livno i Sanski Most 5, Doboj, Gradačac, Prijedor, Sarajevo i Tuzla 6, Bijeljina, Srebrenica, Zenica i Zvornik 7, Široki Brijeg 8, Mostar, Stolac i Trebinje 10, Neum 12 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 923 milibara, za 18 milibara je niži od normalnog i sporo opada.
Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. Ponegdje i u nizinama sjeverozapadne Bosne sa susnježicom i slabim snijegom. Vjetar umjeren, na momente i pojačan južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje do 12 stupnjeva.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Najviša dnevna temperatura oko 6 stupnjeva.

 

Prema podacima Republičkog hidrometereološkog zavoda RS, u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine danas se očekuje oblačno vrijeme sa kišom dok će najviša temperatura zraka iznositi 8°C.

 

Brčko oblačno

 

Biometeorološka prognoza

 

Biometeorološke prilike djelimično će se popraviti. Uz slabije izražene padavine i povremeno tmurno vrijeme, kod hroničnih bolesnika i meteoropata moguće su nešto jače tegobe u vidu lošijeg raspoloženja, nervoze i dekoncentracije. Negativni uticaj vremenskih prilika će, u cijeloj zemlji, oslabiti u drugom dijelu dana. Pri tome će se osjet hladnoće pojačavati sa noćnim satima, stoga je poželjno biti oprezniji, prikladno se odjenuti i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Više...

Novi objekat Službe hitne medicinske pomoći Brčko

Prezentacija HP1

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Sead Šadić, predstavio je jučer u prostorijama Službe hitne medicinske pomoći novoizrađeni idejni projekat za izgradnju objekta hitne pomoći Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Projekat je izradio Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a potrebu za ovakvim projektom, odnosno, dodatnim prostorom iskazala je Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (JZU). U skladu sa zahtjevom, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, u Budžetu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine osiguralo je inicijalna sredstva, te,  po završetku idejnog projekta, započelo postupak izrade zahtjeva za izdavanje potrebne dokumenatcije za građenje.

 

HP1

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge je, na upit naše redakcije, izjavio da očekuje da će se projekat izgradnje nove zgrade hitne pomoći Brčko, u potpunosti okončati i objekat staviti u upotrebu već u sljedećoj godini, te istakao da postoji velika volja Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za unaprijeđenjem zdravstvenih usluga u zdravstvenom sistemu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

„Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge neumorno radi na stvaranju što boljih uslova za plasiranje i pružanje zdravstvenih usluga našim građanima ali i stvaranju boljih uslova za rad našim zdravstvenim radnicima. O tome svjedoče i do sada završeni projekti ali i projekti koji su već u toku, kao što je izgradnja nove zgrade za potrebe zdravstva iza zgrade Doma zdravlja.“

 

Nova zgrada iza Doma zdravlja Brčko

 

Šadić je dodao i da Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge teži ka modernizaciji urgentne medicine, kao okosnice primarne zdravstvene zaštite, jer najčešće pacijenti upravo u službi hitne medicinske pomoći prvo potraže pomoć kod zdravstvenih tegoba.

 

„Osiguranje pružanja kvalitetne hitne pomoći predstavlja i oblik sekundarne prevencije. Usluge hitne pomoći su suštinski dio zdravstvene zaštite svakog zdravstvenog sistema. Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge na svim frontovima radi da hitna pomoć bude što kvalitetnija, od organizacije rada gdje smo uredili da ljekar izlazi na poziv u timu sa tehničarima i vozačima, preko nabavke novih savremenih vozila, do uređenja pristupačnijih prostorija i sada evo izgradnje potpuno novog namjenskog objekta. Također, u saradnji sa JZU radimo i na širenju kadrovskih potencijala te dodatnoj edukaciji i usavršavanju osoblja.“

 

HP Brčko

 

Razvoj urgentne medicine osigurat će zadovoljstvo i pacijenata i zdravstvenih radnika.

 

 

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com