Menu

Pomoć za romska naselja u Brčkom

kio 720x470Na inicijativu omladiskog centra Vermont u Brčko su stigli prvi paketi sa hranom i higijenskim potrpštinama. Prehrambene namirnice i osnovne higijenske potrepštine, podjeljene su stanovnicima naselja Suljagića sokak, Brod, Novo Brčko kao i naselja Stari Rasadnik.

Više...

Edin Zaimović: Izdato odobrenje za upotrebu obilaznice oko Brčkog

 

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović rekao je da je ovo Odjeljenje danas izdalo upotrebnu dozvolu za obilaznicu oko Brčkog, što praktično znači da će prestati ograničenja koja su od privremenog puštanja ovog najznačajnijeg infrastrukturnog objekta na području distrikta 12. jula 2019. godine u saobraćaj, važila.

“U nizu loših vijesti donosimo jednu dobru koja se tiče završetka projekta obilaznice oko Brčkog. S radošću mogu konstatovati da smo mi danas izdali odobrenje za upotrebu u punom kapacitetu obilaznice. Izvođač ovih radova, preduzeće “I G” iz Banjaluke su kao vrlo odgovorna institucija završili svoj posao u roku, nama dostavili izvještaj na osnovu koga smo mi danas izdali upotrebnu dozvolu za obilaznicu”, naglasio je šef Zaimović.

On je naglasio da preduzeće koje je vršilo stručnu ekspertizu izvedenih radova, “IG” iz Banja Luke nije imalo ni jednu primjedbu na izvedene građevinske radove.

“Na zadovoljstvo svih nas, i na osnovu nalaza koje je ovo preduzeće utvrdilo mogu da istaknem da su svi građevinski radovi izvedeni u skladu sa građevinskim propisima. Za stručno mišljenje u vezi izvedenih radova budžetom je bilo predviđeno 100.000 konvertibilnih maraka, ali nas je taj posao koji je uradila ta banjalučka firma, koštao duplo manje novca”, precizirao je Zaimović.

Govoreći o puštanju u upotrebu zaobilaznice u punom kapacitetu, Zaimović je naglasio da je to teoretski moguće već danas, ali da će se na taj potez sačekati još par dana dok Javno preduzeće “Putevi” ne uradi potrebnu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju.

“Uvažavajući zakonske propise iz oblasti saobraćaja, mi ćemo, ako ne preko vikenda, onda sigurno već početkom nedelje pristupiti izmjeni vertikalne i horizontalne signalizacije, kako bi obilaznica bila u punom kapacitetu na usluzi građanima”, rekao je Zaimović.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović rekao je da će JP “Putevi”, kao veoma odgovorna firma vrlo brzo rješenja iz upotrebne dozvole prilagoditi stanju na terenu, odnosno skinuti dio postojeće vertikalne signalizacije koja se odnosi na privremenost upotrebe objekta, kao i dio signalizacije koja se tiče ograničenja brzine.

Iako je to uradio usmeno, on je podsjetio da će o upotrebnoj dozvoli tokom dana osim gradonačelnika, zvanično upoznati i rukovodioce iz javnog preduzeća “Putevi” i brčanske Policije.

Izgradnja zaobilaznice oko Brčkog počela je krajem septembra 2015. godine. Duga je 18,8 kilometara.

Izgradnja je finansirana kreditom EBRD u iznosu od 28,5 miliona evra. Prema ponudi izvođača radova građevinska cijena ovog objekta bila je 24,5 milona evra, ali je zbog dodatnih radova porasla na oko 28 miliona evra, što je sa troškovima nadzora značajno poskupilo cjelokupni projekat pa su nedostajućih 2,5 miliona evra obezbijeđeni iz budžeta Brčko distrikta. 

Više...

SUPERVIZOR SCANLAN POHVALIO RAD BRČANSKIH VLASTI NA SUZBIJANJU KRIZE UZROKOVANE COVIDOM-19

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, održao je danas online sastanak sa predsjedavajućim i dopredsjedavajućim Skupštine Distrikta Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem, te gradonačelnikom i dogradonačelnikom Sinišom Milićem i Antom Domićem.

Supervizor je čestitao brčanskim zvaničnicima, njihovim saradnicima i cjelokupnom vrijednom osoblju institucija Brčko Distrikta, na dosadašnjim naporima za suzbijanje krize uzrokovane covidom-19 – kako u smislu trenutnih aktivnosti na sprečavanju širenja zaraze, tako i opredijeljenosti za srednjoročne i dugoročne mjere za ublažavanje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije.

Supervizor je naglasio značaj suradnje, poštovanja, otvorenosti i transparentnosti u borbi protiv ove krize.

„Cilj sada je da svi rade zajedno kako bi se prevazišla zdravstvena kriza te kako bi se Brčko što prije vratilo na put napretka. U ovoj krizi nema pojedinačnih pobjednika ili gubitnika. Ili će zajednica u cijelosti prevladati, ili će svi trpiti posljedice. Uvjeren sam da će vlasti u Brčkom nastaviti sa odličnim radom u korist cjelokupne zajednice.“

Supervizor Scanlan je napomenuo zvaničnicima da će on, visoki predstavnik, kao i cijela međunarodna zajednica nastaviti raditi na tome da Brčko bude uključeno u sva rješenja za pomoć BiH.

Ovo nije pojedinačna borba, budući da se cijela država suočava sa istim izazovom, dodao je supervizor.

Pozvao je organe vlasti i građane da se strogo pridržavaju savjeta stručnjaka i medicinskih radnika.

Više...

Odjel za zdravstvo Brčko distrikta BiH: 1219 lica pod zdravstvenim nadzorom, 14 zaraženih

 

Na osnovu saopćenja Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, trenutno se na ovom području nalazi 1219 lica pod zdravstvenim nadzorom, a trenutno se za dva lica čekaju rezultati testiranja. Ukupno je 14 pozitivnih na korona virus.

Naređuje se svim građanima da se pridržavaju Rješenja o samoizolaciji bez obzira na rezultate testiranja.

Svi putnici koji ulaze u BiH dužni su da se jave na besplatan broj telefona 0800 5 0606 Pododjeljenju za javno zdravstvo.

Više...

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com