Menu

Milan Bandić sahranjen na zagrebačkom Mirogoju, ispratile ga hiljade ljudi

BandicGradonačelnik Zagreba Milan Bandić ukopan je danas nešto poslije 13 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, a na posljednji počinak ispratilo ga je nekoliko hiljada ljudi uz brojne zvanice iz političkog i kulturnog svijeta Hrvatske i regije.

Od ranih jutarnjih sati Zagreb se pripremao za posljednji ispraćaj gradonačelnika Milana Bandića. Od 9:30 sati u Gradskoj upravi bila je otvorena knjiga žalosti u koju su se upisali brojni političari i poznate ličnosti iz Hrvatske i regije.

Između ostalih, u Knjigu žalosti upisali su se i gradonačelnici Beograda, Splita, Ljubljane, Skoplja, kao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je također prisustvovao sahrani. Pored gradonačelnika Skake, sahrani Milana Bandića prisustvovao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Posljednje zbogom zagrebačkom gradonačelniku i dugogodišnjem prijatelju Milanu Bandiću, kojemu danas u Zagrebu zajednički odajemo počast na koncu ovozemaljskog životnog puta. Počivao u miru Božjem", napisao je Čović na zvaničnom Twitter nalogu.

 

Pored brojnih regionalnih političara, sahrani je prisustvovao i politički vrh Hrvatske, odnosno premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković, ali i brojni drugi čelnici SDP-a, HDZ-a i drugih stranaka u Hrvatskoj.
Sprovod je počeo oko 12 sati, a emotivan oproštajni govor održala je zamjenica gradonačelnika Bandića Jelena Pavičić Vukičević.

Više...

Bollywood kada je prestigao Ameriku i Hollywood

boli“Zlatno doba, akcije i romanse Bollywood“ naziv je indijske filmske industrije iz Mumbaija u Indiji i često se pogrešno koristi u kontekstu cjelokupne indijske kinematografije. Iako je samo dio ogromne indijske filmske industrije, Bollywood je bez sumnje jedan od najvećih centara filmske produkcije u svijetu. Ime Bollywood izvedeno je iz dviju riječi: Bombay (ime za Mumbai koje se više ne koristi) i Hollywood (centar američke filmske industrije). Nastanak imena Bollywood veže se za ime Tollywood, ime zapadnobengalskog kina i prvi se put takvo ime, inspirirano američkim, pojavljuje 1932. godine. Međutim, ime Tollywood koristilo se sve više kao nadimak, dok se termin Bollywood uveo 1970. godine, označavajući vodeću svjetsku filmsku produkciju, te iste godine kada je Indija prestigla Ameriku, do tada najvećeg svjetskog proizvođača filmova. Ne zna se tačno ko je zaslužan za davanje imena poznatog čitavom svijetu, jer su zaslugu za njegovo uobličenje i nastanak svojatali mnogi od književnika, preko pjesnika, režisera i učenjaka.

 

 

 

Više...

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com