Menu

BiH: Oporavak privrede i ekonomije od posljedica koronavirusa slijedi 2022. godine

 

Vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /Fipa/ Milica Marković u intervjuu za Srnu rekla je da je evidentno da će privreda i ekonomija BiH početi da se oporavlja od posljedica epidemije virusa korona 2022. godine.

“Strane investicije u BiH u prvom kvartalu ove godine manje su za 250 miliona maraka. BiH je mogla učiniti više kada je riječ o stranim ulaganjima”, istakla je Markovićeva.

Ona je rekla da je na čelo Fipe imenovana prije mjesec i po dana i istakla da izvještaj o radu ove institucije za prošlu i program rada za ovu godinu nije prihvaćen u Savjetu ministara, koji nije bio zadovoljan učinkom Agencije jer se iz izvještaja ne vidi šta je od projekata realizovano, a šta nije.

Markovićeva je istakla da je zatekla takvu situaciju, ali da je po imenovanju na čelnu poziciju u Fipi održala niz sastanaka sa menadžmentom da bi vidjeli šta se može uraditi do kraja godine, međutim sve aktivnosti limitirane su epidemiološkom situacijom u BiH.

“Svi kontakti sa potencijalnim investitorima svedeni su na elektronsku ili onlajn komunikaciju. Epidemija virusa korona pogodila je sve ekonomije svijeta, EU i zemlje okruženja, pa BiH nije izuzetak”, navela je Markovićeva.

Prema njenim riječima, privredni oporavak BiH, pod uslovom da se epidemija korone završi, u velikoj mjeri će zavisiti od pomoći EU i drugih relevantnih međunarodnih institucija.

“Pomoć koju je Savjet EU već odredio za BiH u okviru ukupnog iznosa za pomoć zemljama zapadnog Balkana iznosi 250 miliona evra, što će pomoći da se ekonomija BiH koliko-toliko oporavi”, smatra Markovićeva.

Što se tiče stranih investicija, one su prema preliminarnom izvještaju Centralne banke BiH za prvi kvartal ove godine smanjene za 3,5 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, što je oko 250 miliona maraka, rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da će se tek početkom iduće godine vidjeti kakva je realna situacija i gdje se BiH zaista nalazi u ekonomskom, privrednom i investicionom smislu.

Evidentno je, dodala je ona, da će privreda i ekonomija BiH početi da se oporavlja 2022. godine.

“Iako je Savjet ministara sačinio plan ekonomskih mjera zbog trenutne epidemiološke situacije, epidemiološka situacija se svaki dan pogoršava i teško je očekivati da se posljedice anuliraju”, rekla je Markovićeva.

Fipa, dodala je ona, raspolaže sa 280 aktuelnih projekata, a za strane investitore najatraktivniji su poljoprivredno-prehrambeni sektor zbog činjenice da BiH još nosi epitet zemlje zdravih prirodnih resursa, zdrave vode, zemljišta i agrarnog potencijala.

“Zbog toga je prijemčiva za strane investitore”, rekla je Markovićeva i dodala da je iz tih razloga i turizam sektor na koji ova zemlja može da računa.

Markovićeva je navela da strani investitori računaju i na radnu snagu BiH i mladi kadar koji završava informaciono-tehnološke fakultete, te da se stranci opredjeljuju za angažman takvog kadra.

Markovićeva je istakla da je drvna industrija primamljiva stranim investitorima i da zdravstveni sektor BiH ima potencijal da ponudi zdravstveno-rehabilitacione, spa i velnes centre.

Od toga, kaže ona, BiH može ostvariti dobit kroz poreze i doprinose, a domaća radna snaga posao s obzirom na činjenicu da stranci u 90 posto slučajeva angažuju domaću radnu snagu.
Markovićeva je navela da je BiH mogla više učiniti da strani kapital bude uložen u ovu zemlju “bez obzira na sve manjkavosti koje ima” i istakla da je za strane investitore bitno da li će dozvole dobiti brzo ili na njih mora čekati.

“Na tom planu BiH mora više raditi da se procedure pojednostave”, navela je Markovićeva.

Markovićeva je rekla da je evropski put BiH bitan jer investitori su uglavnom iz zemalja EU i prirodno je da sagledavaju stepen približavanja BiH pravilima EU.

“Mi smo još daleko od evropskih integracija i nismo ispunili zahtjeve iz Upitnika za dobijanje kandidatskog statusa. Imamo mnogo prepreka koje stoje BiH na putu ka EU i svakako to može odbiti investitore da ulažu u ovu zemlju”, konstatovala je Markovićeva.

U BiH investitore privlače “zdravi prirodni resursi i radna snaga za koju kažu da je i dalje jeftinija u odnosu na druge destinacije i zemlje, pa s te strane Fipa još može da zadrži njihovu pažnju”, rekla je Markovićeva.
“Anketa koja je rađena sa investitorima pokazala je da je 50 posto anketiranih reklo da će nastaviti investicije u BiH nakon stabilizacije epidemiološke situacije”, rekla je je Markovićeva i dodala da oko 40 posto stranih investitora najavilo da će sačekati kako će se razvijati epidemiološka situacija.

Markovićeva je istakla da su, prije svih, Srbija i Rusija zemlje na koje BiH može računati kada je riječ o investicijama.

“Austrija i Turska su značajno investirale u BiH. Što se tiče Republike Srpske, Srbija, a potom Rusija su najviše investirale. Postoji cijeli spisak zemalja, među kojima je Kina jedan od značajnih investitora BiH. Ima prostora da se i dalje radi sa tim zemljama. Što se tiče Republike Srpske, mi nemamo nikakvu dilemu da će Srbija i dalje nastaviti da investira u Srpsku”, istakla je Marković.

Ona je dodala da i velike ekonomije imaju problema i da BiH u ovom trenutku ne može previše očekivati, ali da će Fipa iskoristiti ovo vrijeme da pripremi podatke o projektima kako bi ih mogli kandidovati.

Markovićeva je istakla da su zbog epidemije otkazani brojni skupovi i sajmovi, što je dodatno otežalo i rad Fipe.

Ona tvrdi da kao novoimenovani direktor ima podršku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i kompletnog Savjeta ministara, ali da Fipa mora ostvariti dobru konekciju i sa entitetskim vladama i njihovim institucijama.
“Osim ovih 280 projekata na kojima radi Fipa, postoje drugi projekti u koje smo uključeni. Riječ je o prioritetnim projektima Republike Srpske kojih je 66 i projekti FBiH kojih je oko 110, gdje agencija takođe radi jedan dio posla pomažući da se realizuju”, istakla je Markovićeva.

Ona je najavila da je moguće da se u septembru organizuje onlajn sastanak sa predstavnicima ambasada u BiH jer ima puno projekata koje su njihove zemlje realizovale u BiH.

“Bilo bi dobro da se te aktivnosti nastave“, rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da je nedavno imala sastanak sa predsjednikom Privredne komore FBiH, a u narednom periodu ima u planu da se sastane sa predsjednicima Privredne komore Srpske i Brčko distrikta, kao i da održi sastanke sa nadležnim ministarstvima u Srpskoj i FBiH, ne isključujući mogućnost i sa entitetskim premijerima.

U planu je i sastanak sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem.

“NJegove sugestije, podrška i komunikacija sa sličnim poslovnim saradnicima biće značajna i za nas. To ministarstvo je nadležno i za predstavništva Republike Srpske koja takođe imaju misiju na ekonomskom planu za dotok stranih investicija u Srpsku”, istakla je Markovićeva i dodala da će isti tretman imati i FBiH i njena nadležna ministarstva i institucije.

Ona je rekla da će period do kraja godine iskoristiti za što bolje kontakte i prikupljanje projekata kako bi se početkom naredne godine, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, oni mogli realizovati.

 

 

Više...

Čak 39 posto građana BiH ne želi se vakcinisati protiv koronavirusa

 

Iako se situacija u pogledu pandemije COVID-19 u BiH iz dana u dan pogoršava, čini se da bh. populacija još uvijek nije spremna vakcinisati se, jednom kada vakcina bude dostupna. Čak 39 posto građana ne planira se vakcinisati. Također, bh. građani u većini smatraju da vakcina ne bi trebala biti obavezna za sve.

S druge strane, potrebno je dodatno apelovati na svijest građana o učestalijem poduzimanju osnovnih mjera samozaštite poput pranja ruku, izbjegavanja grljenja i rukovanja i držanja fizičke distance kako bi se spriječilo širenje virusa.

Kompanija Valicon nastavlja, kontinuirano od mjeseca marta, na sedmičnoj/dvosedmičnoj osnovi pratiti utjecaj pandemije COVID-19 na građanke i građane Bosne i Hercegovine. Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije.

– Širenjem pandemije, sa sve većim porastom broja zaraženih virusom COVID-19, te sa sve većim udjelom mlade i zrele populacije koji oboljevaju, u svijetu se sa velikim interesovanjem i očekivanjima prate i informacije o testiranjima i mogućnostima pronalaska učinkovite vakcine. Osim izazova pronalaska učinkovite vakcine postoji i izazov prihvaćanja vakcine od strane javnosti, ali i pitanje koje se nalazi pred vladajućim institucijama – hoće li vakcinacija biti obavezna za sve građane. Stoga, kompanija „Valicon“ je htjela ispitati stavove bh. populacije u vezi potencijalne vakcine protiv COVID-19. Prema trenutnim rezultatima, bosanskohercegovačka populacija nije u potpunosti sigurna da li bi se vakcinisala protiv COVID-19 – navodi se.
Prema rezultatima, za vakcinisanje je 32 posto bh. populacije, a protiv 39 posto, dok je ostatak populacije neudlučan i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualne vakcinacije protiv COVID-19.

– Kada detaljnije pogledamo dobijene rezultate, tek 11 posto populacije je u potpunosti sigurno da bi se vakcinisalo, jednom kada vakcina bude dostupna, dok je onih koji bi se vjerovatno vakcinisali, ali nisu potpuno sigurni nešto više od 21 posto ili petina bh. populacije. S druge strane, čak 39 posto bh. populacije nema namjeru da se vakciniše, od toga 22 posto ili petina navodi da se sigurno ne bi vakcinisalo, a 17 posto se vjerovatno ne bi vakcinisalo. Pored toga, značajan je procenat onih građana (29% ili gotovo trećina) koji nisu sigurni oko vakcinacije protiv COVID-19 što govori da među bh. građanima vlada određeni stepen nesigurnosti i bojazni kada je u pitanju sama vakcina – istaknuto je.

Dodaje se da su najčešće navedeni razlozi zbog kojih se bosanskohercegovačka populacija ne bi vakcinisala su:

– Manjak povjerenja u sigurnost po zdravlje same vakcine protiv COVID-19 (potencijalne nuspojave, sastav vakcine, itd.)

– Generalno nepovjerenje prema vakcinama svih vrsta

– Sumnja u postojanje samog virusa COVID-19

– Vjerovanje da je prirodni imunitet dovoljan u borbi protiv COVID-19 te da nema potrebe za primanjem vakcine

 

Više...

Posljedice koronavirusa: Lufthansa u gubitku od 1,5 milijardi eura

 

Najveći njemački avioprevoznik Lufthansa saopštio je danas da je u drugom kvartalu zabilježio gubitak od 1,5 milijardi eura pošto ovaj industrijski segment i dalje trpi posljedice pandemije virusa korona.
Kompanija je objavila da je prodaja njenih usluga opala za 80 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine i da je donijela prihod od samo 1,9 milijardi eura.
"Prolazimo kroz najgori trenutak u globalnom avionskom saobraćaju. Ne očekujemo da će se potražnja vratiti na nivo uoči krize prije 2024. godine", saopštio je direktor Karsten Spor, prenio je Sputnjik.
Mediji su spekulisali prije nekoliko mjeseci da bi Lufthansa mogla da bankrotira, ali je Evropska komisija u junu odobrila odluku Vlade Njemačke da isplati prevozniku šest milijardi eura povodom krize.

Više...

Obilježena 25. godišnjica pogibije narodnog heroja Izeta Nanića

 

U okviru tradicionalne manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima, u srijedu, 5. augusta 2020. godine, obilježena je 25. godišnjica pogibije komadanta rahmetli Izeta Nanića.

Nakon posjete mjesta pogibije komadanta Nanića, centralni dio programa održan je na lokalitetu Ćorkovača, gdje su imami bužimskog medžlisa, nakon ikindije-namaza proučili Jasin, a dovu pred duše šehida 505. viteške brigade proučio je glavni imama MIZ Bužim Mehmed ef. Harčević.

Nakon vjerskog dijela programa, održan je i historijski čas, tokom kojeg su saborci i najbliži saradnici rahmetli Nanića govorili o ratnim uspjesima, ali i brojnim razlozima koji su do njih doveli u proteklom ratu.

Prisutnim vjernicima ovom prlikom obratio se i muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, koji je podsjetio na veliku hrabrost i žrtvu koja je krasila pripadnike 505. viteške brigade, i koji su na taj način pokazali kako se voli svoja vjera i domovina.

- Danas, dvadeset i pet godina nakon rata, moramo imati viziju u kojoj ćemo imati osjećaja za drugačiji stav i mišljenje, te pokazati više iskrenosti, dostojanstva i odlučnosti. Uz to, moramo se kloniti međusobnih uvreda, kleveta, laži i svega onoga što dijeli i međusobno udaljuje Bošnjake jedne od drugih - istakao je muftija Kudić.
Na kraju svog obraćanja, muftija Kudić je kao znak zahvalnosti za dvodecenijski kontinuitet u realizaciji, odnosno podršci vjerskih sadržaja u okviru manifestacije Slobodarskih dana viteškog grada Bužima, uručio priznanje Medžlisu IZ Bužim i općini Bužim. Priznanja su primili Eniz ef. Veladžić, predsjednik Medžlisa, i Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim. Naime, Medžlis IZ Bužim već dvadeset i pet godina organizira vjerski program kojim se obilježava godišnjica pogibije komadanta Nanića, a pored toga, u proteklih dvadeset godina, organizirator je i najstarije, i na ovim prostorima najposjećenije Večeri Kur'ana, s kojom se manifestacija svečano otvara, a koja ove godine, zbog panedemije koronavirisu nije održana, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

 

Više...

Skočile cijene na pumpama u FBiH: Gorivo poskupjelo u prosjeku za pet feninga

 

Na pumpama u Federaciji BiH ponovo su skočile cijene goriva. Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, gorivo je poskupljelo u prosjeku za pet feninga po litru.

Tako se sada raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u FBiH kreće od 1,66 do 1.91 KM po litru za Premium bezolovni benzin 95, a 1,66 do 1,861 KM po litru za DIZEL BAS EN 590.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u većem bh. entitetu se kreće za Premium bezolovni benzin 95 – 1,83 KM po litru, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 1,80 KM po litru.

Iz Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine su još ranije naglasili da privredna društva, pravna i fizička lica formiraju cijene slobodno prema uvjetima tržišta.

Podsjetimo, cijene nafte su od jučer (srijeda) u porastu i dostigle su najviši iznos od početka marta zbog velikog pada u zalihama sirove nafte u Sjedinjenim Državama (SAD).

 

Više...

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com