Menu

Kako kreirati snažan sukcesijski plan za vaše poslovanje Istaknuto

rast bh ekonomije

Možda razmišljate o povlačenju ili napuštanju biznisa kojem ste posvetili mnoštvo produktivnih sati i znanja. Morat ćete biti sigurni da se vaše poslovanje nastavlja onako kako ste zamislili. Planiranje poslovnog nasljedstva može vam pomoći da sačuvate svoje planove i želje nakon što više ne budete uključeni u rad kompanije.

Sukcesijski plan trebao bi biti dio pravne strukture vašeg preduzeća i od samog početka biti uključen u upravljačke dokumente vašeg poslovanja. U nastavku saznajte kako ga kreirati, koji dokumenti mogu igrati ulogu i kako osigurati nesmetan tranzicijski proces.

Izrada plana poslovnog naslijeđa – sukcesijskog plana

Započnite sa planiranjem poslovnog nasljedstva tako što ćete pregledati upravljačke dokumente svog poslovanja i unijeti promjene kako biste uključili svoje specifične želje za period kada više ne budete vodili posao.

Posebni upravljački dokumenti koje treba da pregledate i regulišete sukladno svojim sukcesijskim planovima i željama, za svaku vrstu posla uključuju:

  • ● Ugovor o partnerstvu za partnerstva
  • ● Operativni ugovor i članci za LLC preduzeće (slično ugovoru o partnerstvu)
  • ● Statut, podzakonski akti i akcionarski sporazum za korporaciju.

Samostalno vlasništvo nema upravljački dokument, što znači da morate kreirati pisani zapis o svojim željama za sukcesijski period poslovanja uz pomoć advokata, kao dio ukupnog sukcesijskog planiranja.

Odakle započeti izradu sukcesijskog plana?

Ključ plana za poslovnu sukcesiju je razmotriti kako želite da upravljanje i kontrola poslovanja izgledaju u budućnosti.

Komplikovani dio planiranja poslovnog nasljedstva jeste dio koji govori o tome ko bi trebao donositi odluke u budućnosti i kako to kontrolisati nakon što vi kao rukovodeća struktura više ne budete uključeni u posao. To je povezano sa vlasništvom i upravljačkim dokumentima, jer vlasnici obično glasaju za imenovanje direktora, menadžera i službenika ako neće sami donositi poslovne odluke.

Na primjer, u porodičnom preduzeću vlasnički interesi roditelja mogu preći na dijete nakon roditeljeve smrti. Ako u upravljačkim dokumentima nije drugačije rečeno, dijete bi tada moglo imati mogućnost da se imenuje za menadžera ili službenika.

Kako osigurati snažan plan sukcesije?

Osim što ćete svoj plan sukcesije staviti u pisanu formu, planiranje prijenosa u novo vlasništvo pomoći će i u što blažem prolasku kroz taj proces. Nekoliko koraka planiranja koje treba poduzeti prije nego što napustite posao je:

  • ● Pregledajte slabosti u različitim procesima rada i radite na njihovom jačanju
  • ● Obučite i podučavajte svog naslednika – prenesite mu svoje znanje
  • ● Pronađite poticaje za ključne zaposlenike (poput bonusa i dionica) kako bi ih zadržali na okupu
  • ● Razmotrite promjene u vašoj poslovnoj strukturi, u porezne ili druge svrhe
  • ● Odlučite koju ulogu želite igrati u svom poslu tokom tranzicije i nakon toga.

Postoje još dvije važne stvari koje trebate učiniti kako biste se pripremili za plan poslovnog nasljeđivanja.

Izvršite finansijsku provjeru

Obavite financijsku provjeru, uključujući procjenu poslovanja, kako biste mogli uočiti slabosti i otkloniti ih. Jedan od brzih načina da uočite finansijske slabosti je pokretanje nekih finansijskih pokazatelja za vaše poslovanje i njihova analiza u odnosu na industrijske standarde.

Pregledajte politike

Pregled politika kompanije važan je kako biste bili sigurni da vaš plan sukcesije radi ono što želite. Pripremite se tako što ćete sada postaviti svoje politike. To može uključivati ​​postavljanje kriterija za radna mjesta i opis poslova za ključne pozicije, uključujući i izvršnog direktora, članove odbora i menadžere, te postavljanje politika za preglede i unapređenja.

https://images.unsplash.com/photo-1531403009284-440f080d1e12?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=500&q=60

https://images.unsplash.com/photo-1588609376705-ca0a683a2378?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=500&q=60

https://images.unsplash.com/photo-1543779848-da02f76efe5e?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=500&q=60

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com