Menu

U Brčkom obilježen Međunarodni dan kulturnih različitosti Istaknuto

 

U organizaciji Mreže „Promoviši pozitivno“, Ureda OSCE-a u Brčkom i novoosnovanog Vijeća nacionalnih manjina, danas je i u Brčkom obilježen Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

 

Cilj obilježavanja je, između ostalog, pokazati da je Brčko mjesto istinske tolerancije, suživota i suradnje, istaknuli su organizatori.

 

Ovim povodom na Trgu mladih je upriličena podjela promotivnih materijala, a potom u Skupštinskoj sali i debata na temu „Jačanje suradnje Vijeća nacionalnih manjina i vladinog i nevladinog sektora u Brčkom“ na kojoj su sudjelovali predstavnici Ureda OHR-a i OSCE-a, čelnici brčanske izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnici nevladinih organizacija.

 

„Današnji skup dokaz da međunarodne institucije kao što je i ured OSCE-a u Brčkom nastoje podržati izgradnju tolerancije, suživota i, na kraju krajeva, i kroz novoformirano Vijeće nacionalnih manjina, želimo pomoći i u jačoj saradnji nevladinog sektora s Vijećem, ali i svakako s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te nacionalnih kulturnih udruga koja su ovdje s nama“, kazao je Admir Kadić, ispred Mreže „Promoviši pozitivno“.

 

Presjedavajući Vijeća nacionalnih manjina, Asmir Husić tijekom današnje debate istaknuo je kako je vrlo važno promovirati kulturne različitosti koje su prisutne u Distriktu.

 

„Upravo zato smo tu kao Vijeće nacionalnih manjina da doprinesemo i pokažemo kulturalnu različitost našeg grada i da pokažemo da je ona zapravo bogatstvo Brčko distrikta BiH“, kazao je Husić.

 

Skupštinsko Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava godinu dana je radilo na formiranju Vijeća manjina s ciljem pružanja podrške kulturnim, ideološkim, ali i drugim različitostima, naglasila je danas Milijana Simić, presjedavajuća Povjerenstva.

 

„Nama je drago što su se nakon formiranja u vrlo kratkom vremenskom razdoblju okupili, napravili ovakve aktivnosti i promovirali svoje udruge i svoje vrijednosti“, kazala je Simić.

 

Današnju aktivnost podržao je i Ured gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

 

„Mi smo svi različiti jer smo jedinstveni i upravo zbog toga je posebnost ovog cijelog svijeta; bez raznolikosti bilo bi nam vrlo dosadno. Sigurna sam da i Brčko distrikt BiH može upravo prenijeti poruku da tri konstitutivna naroda, naše Vijeće nacionalnih manjina i svi ostali savršeno predstavljaju Distrikt baš onakav kakav jeste – različit, ali tako savršen“, kazala je savjetnica gradonačelnika Tea Ružić.

 

Na današnjoj debati usvojeno je nekoliko zaključaka od kojih je svakako najznačajniji da je Brčko distrikt do sada postigao dovoljnu razinu tolerancije i suživota, ali i da to i dalje, konstantno, treba nadograđivati za što je naročito zadužen nevladin sektor.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com