Menu

Turizam u Brčkom ponovo u uzlaznoj putanji Istaknuto

 

Sektor turizma, nakon pandemije virusa korona, se i na području distrikta Brčko polako ali sigurno oporavlja i prema statističkim podacima u prvom kvartalu ove godine ostvareno je 5.831 noćenje što je povećanje za 128 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kaže Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam u Vladi distrikta.

 

Prema njegovim riječima distrikt Brčko je do pojave pandemije imao konstantan rast turističkog prometa koji se kretao od osam do 12 odsto na godišnjem nivou, tako da je pred pandemiju registrovano više od 24 hiljade noćenja u toku jedne godine.

 

„Blagi pad u oblasti turizma krenuo je 2019. godine kada je sa 24 hiljade ostvarenih noćenja godišnje u toj godini ostvareno 22 hiljade. Taj pad je nastavljen i u 2020. godini kada je postao drastičan i katastrofalan pa je u toj godini ostvareno nešto više od sedam hiljada noćenja. Prošle godine došlo je do povećanja za oko 97 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan broj ostvarenih noćenja u 2021. godini iznosio je nešto više od 14 hiljada“, pojasnio je Đurić.

 

Na pitanje u kojim mjesecima je posjeta turista najveća i kada to imamo najviše posjeta i ostvarenih noćenja, Đurić kaže da je to prvenstveno u vrijeme godišnjih odmora kada veliki broj naših sugrađana koji rade u dijaspori dolazi u naš grad da ovdje – u svom zavičaju, provede dio godišnjih odmora tako da su ti ljetni mjeseci godišnjih odmora najposjećeniji.

 

„Tu su i naše tradicionalne manifestacije kao što su „Proljeće u gradu“ i „Savski cvijet“ koje privlače određen broj turista, zatim „Pozorišni susreti“, Čari zime“, Novogodišnji koncert, Dan distrikta i sve ono što može kroz taj manifestacioni turizam, pomoći distriktu Brčko u sferi turizma“, istakao je Đurić. On kaže da će u septembru biti realizovana sedmica sporta i niz drugih sadržaja koji bi trebali privući veći broj gostiju u naš grad.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com