Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 15 Decembar 2022

Na području Brčko distrikta BiH na četiri sabirne tačke postavljeni kontejneri za prikupljanje ambalažnog otpada

  • Objavljeno u Brcko

 

Jučer su na području Brčko distrikta BiH, na četiri sabirne tačke postavljeni kontejneri za prikupljanje ambalažnog otpada od pesticida koji se koriste u poljoprivredi. Sabirni kontejneri su postavljeni na parcelama poljoprivrednih preduzeća Agro pejin d.o.o. u Grbavici, Agro Kostić u Slijepčevićima, Megamarket kompani d.o.o. na Plazuljama i preduzeću Kompot-Voće d.o.o u Boderištu. Sa prethodno postavljenim ispred preduzeća Maočanka commerce d.o.o u Maoči i Soff.do.o. u Šatorovićima čine šest sabirnih lokaliteta gdje se odvija prikupljanje štetne ambalaže od pesticida. Osim Brčkog ovaj projekt obuhvata još šest lokalnih sredina u Bosni i Hercegovini. Trenutno je u izradi i program razvoja sistema upravljanja spremnicima za period 2023-2027.

Aktivnosti se odvijaju u okviru projekta „Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom u BiH“. Projekat implementira UNDP u Bosni i Hercegovini, a finansiran je od strane Vlade Švedske. Današnje aktivnosti su provedene u suradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH i Inspektoratom Brčko distrikta BiH.

Osim postavljanja kontejnera, proizvođačima su podjeljene jumbo vreće i adekvatne vreće manjeg obima za prikupljanje ambalažnog otpada, zaštitna oprema u vidu zaštitnih odijela, rukavica, maski, naočala i promotivnog materijala.

 

Nezbrinuti ambalažni otpad od pesticida šteti našoj životnoj sredini. Posljedice zagađenja su vidljive u tlu, vodnim tokovima i biološkom svijetu. Pravilnim odlaganjem ambalažnog otpada u poljoprivredi smanjuju se količine štetnog otpada, štedi se novac, stvara se kvalitetna osnova za recikliranje i poboljšava se ambijent za zdrav okoliš i zdravlje ljudi.

Više...

Pepco iduće godine otvara prodavnice u Sarajevu i Banjoj Luci

  • Objavljeno u BiH

 

Kompanija Pepco je otkrila planove za početak poslovanja u Bosni i Hercegovini koji je planiran iduće godine.

 

Pepco planira otvoriti svoje prve trgovine u Bosni i Hercegovini na jesen 2023. godine, a lanac trgovina je u potrazi za potencijalnim lokacijama u Sarajevu i Banjoj Luci.

 

Pepco, maloprodajni lanac trgovina sa brzim rastom vrijednosti, danas je najavio planove za pokretanje poslovanja u Bosni i Hercegovini, pri čemu će prve trgovine biti otvorene na jesen 2023. godine.

 

Bosna i Hercegovina će biti 19. tržište za Pepco brend. Ovaj lanac ima više od 3.000 prodavnica od Estonije na sjeveru Evrope do Italije na jugu i od Španije na zapadu do Bugarske na istoku. Ove godine Pepco je također uspješno otvorio svoje prve trgovine u Njemačkoj i Grčkoj.

 

Pepco je jedinstveni maloprodajni lanac diskontnih trgovina sa raznolikom ponudom, kako proizvoda za dom, tako i odjeće za cijelu porodicu sa oko 500 kategorija, a sve po veoma niskim cijenama.

 

Niske cijene su ključna snaga Pepco prodavnica, kako ističe većina njegovih kupaca (65%). Oni redovno posjećuju Pepco trgovine i 2/3 kupovina planiraju unaprijed, ali u isto vrijeme neki kupci posjećuju ove trgovine iz zadovoljstva, bez posebnog plana kupovine. Pepco prodavnice su povoljne i nude profesionalnu, prijateljsku uslugu. Njihov indeks zadovoljstva kupaca iznosi 88%, što se ogleda u redovno osvajanim nagradama kao što su Zvijezde kvaliteta usluge. Nakon tržišnog uspjeha u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, Pepco u početku cilja na područje Sarajeva i Banje Luke za svoje prve trgovine, a nakon njih slijedi dalje širenje u zemlji.

 

Pepco prodavnice zauzimaju više od milion kvadratnih metara prodajnog prostora širom Evrope. U Bosni i Hercegovini, kompanija želi sarađivati sa vlasnicima nekretnina i agentima kako bi osigurala dugoročni zakup prostora od 450 do čak 700+ kvadratnih metara u maloprodajnim i trgovačkim centrima u gradovima i mjestima s više od 15.000 stanovnika.

 

“Otvaranje Pepco prodavnica u Bosni i Hercegovini je sljedeći važan korak na putu rasta našeg brenda. Prateći rezultate istraživanje tržišta i uočavajući veliko interesovanje u balkanskim zemljama poput Slovenije, Hrvatske i Srbije, također očekujemo da ćemo steći popularnost među kupcima u Bosni i Hercegovini. Pepcove vodeće cijene na tržištu, kvalitet proizvoda kao i široka ponuda odjeće i kućnih potrepština govore sami za sebe – svakog dana negdje u Evropi otvorimo novu Pepco prodavnicu, a mjesečno u prosjeku obavljamo 28 miliona transakcija”, kaže Anca Radu, regionalna direktorica maloprodaje lanca Pepco i dodaje:

 

 

“Od 2010. godine, Pepco je povećao broj zaposlenih za 1000% uz održavanje nevjerovatno visoke stope zadržavanja osoblja. Fokusiramo se na stvaranje mogućnosti za naše kolege da rastu s nama, kako na profesionalnom, tako i na ličnom nivou. Zato nam je prioritet zaposliti ljude koji su strastveni, entuzijastični i žele da razviju svoje vještine i doprinesu razvoju kompanije.”

 

Pepco trenutno širom Evrope zapošljava više od 24.000 kolega i kolegica i pruža im obimnu obuku kako bi poboljšao njihov doprinos poslovanju i razvio svoje dugoročne karijere, uz fleksibilne radne obrasce i beneficije za zaposlene. Mnogi zaposleni u Pepcu na višim rukovodećim pozicijama započeli su karijeru radeći u trgovinama. Kompanija planira u početku zaposliti nekoliko desetina djelatnika za pokretanje poslovanja u Bosni i Hercegovini.

 

 

Kao što kaže moto brenda "Osjetite kvalitet, volite cijenu", Pepco obezbjeđuje porodicama sve što im je potrebno i što žele za svoje domove po povoljnim cijenama, uključujući dječiju, mušku i žensku odjeću, modne dodatke, obuću, kozmetiku, igračke, kućanske potrepštine, ukrase i druge tekstilne proizvode za dom.

Više detalja o brendu, mogućnostima zapošljavanja i potencijalnoj saradnji sa vlasnicima nekretnina dostupno je na web stranici www.pepco.ba.

 

Pepco je zajedno sa brendovima Poundland i Dealz dio Pepco grupe sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je izašla na burzu 2021. godine na Varšavskoj burzi pod oznakom: PCO. Domet Grupe se proteže izvan Evrope zajedno sa globalnim dobavljačem, PGS, koji ima urede smještene strateški širom južne i istočne Azije.

 

Izvor: Klix

Više...

Lana Pudar u finalu Svjetskog prvenstva u Australiji

  • Objavljeno u Sport

 

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar plasirala se u finale discipline 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Melbourneu.

Šesnaestogodišnja Mostarka je sa vremenom 02:05.87 zauzela treće mjesto u svojoj kvalifikacijskoj grupi i osmo mjesto u ukupnom poretku.

Finale je na programu u 10:14 sati po našem vremenu, a direktan prijenos možete pratiti na Federalnoj televiziji.

Lana je jučer nastupila u disciplini 100 metara slobodno, ali se nije uspjela plasirati u polufinale.

Ovo je prvi put da se ovaj prestižni plivački događaj održava u ovom australskom gradu, u "Melbourne Sports and Aquatic" centru, rađenom po najsavremenijim standardima.

Grad na obali Albert park jezera ovih šest dana postao je dom za 1.000 sportista iz 180 zemalja, koji će biti zaslužni za svjetsku plivačku atrakciju.

 

Izvor: Faktor

Više...

U naredna tri dana očekuje se novi porast vodostaja u FBiH, moguće nove poplave, evo i gdje

  • Objavljeno u BiH

 

Na osnovu meteorološke prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, iz Agencije za vodno područje rijeke Save ističu da se za period od 16. do 19. decembra prognozira porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, posebno na slivu rijeke Une i Sane, slivu Vrbasa kao i na slivu Fojničke rijeke.

- Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području slivova Korane i Gline u BiH, Vrbasa te Fojničke rijeke - ističu iz Agencije.

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

- Slivova rijeke Une i Sane, Korane i Gline, i
- Sliva rijeke Vrbas i sliva Fojničke rijeke.

 

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom kantonu, te općina Jajce i Fojnica.

- Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez - ističu iz Agencije i dodaju:

- Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

 

Izvor: Faktor

Više...

Bosna i Hercegovina će danas dobiti kandidatski status EU: Šta će to značiti u praksi?

 

Šefovi vlada država Evropske unije danas će održati zasjedanje na kojem bi se trebala potvrditi preporuka Evropske komisije te Bosni i Hercegovini i zvanično dodijeliti kandidatski status.

Nakon Pregovora o stabilizaciji i pridruživanju koji su započeli 2005. godine te stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i zahtjeva za članstvo koji je predat 2016. godine, ovo je prvi konkretniji korak na napretku Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.
Iako je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo mnogo govora o tome kako pojedine države članice Evropske unije nisu za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini iz razloga što smatraju kako bi to bila nepravedna nagrada za odlazeću vlast u državi, zemlje članice EU postigle su konsenzus te bi tokom dana trebale potvditi kandidatski status BiH.

 

Nakon što je BiH predala zahtjev za članstvo, u decembru 2016. godine, Evropska komisija poslala je BiH detaljan Upitnik, a nakon 14 mjeseci u februaru 2018. godine BiH je predala ispunjen Upitnik.

Na odgovorima je radilo više od 1.300 predstavnika različitih nivoa vlasti. Odgovoreno je na 3.897 pitanja kao i 655 dopunskih. Sadržaj odgovora poslužio je kao osnova za donošenje odluke o tome je li BiH zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Taj korak, iako tehničke naravi, ponovno je otvorio perspektivu članstva u EU.

 

"Sve institucije vlasti, svi organi u državi, radna tijela i komisije u vladama i Direkciji za evropske integracije uradili su ogroman posao, radili su vrlo vrijedno, angažirano i stručno kako bi naš dio posla bio obavljen što kvalitetnije", kazao je tada predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Odgovori na Upitnik dostavljen Evropskoj komisiji trebali su biti od suštinske važnosti prilikom pripreme mišljenja Evropske komisije o spremnosti Bosne i Hercegovine za sljedeću fazu evropskog procesa koja počinje kandidatskim statusom.

Šta BiH dobija kandidatskim statusom?

Iako je kandidatski status Evropske unije sam po sebi dobra stvar, pred Bosnom i Hercegovinom i dalje je ogroman put do punopravnog članstva u ovoj organizaciji. Kao što je ranije rečeno kroz nacrt dokumenta o kandidatskom statusu, ali i u preporuci Evropske komisije, Bosna i Hercegovina i dalje će morati raditi na ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije iz 2019. godine, ali i drugim reformskim procesima koje je pred državu postavio Brisel.

 

"To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine", navodi se u nacrtu.

 

Pored reformi koje očekuju Bosnu i Hercegovinu, država će ovim statusom steći i niz prednosti koje će biti vidljive u brojnim sektorima.

"Ono što je je potrebno naglasiti jeste da kandidatski status mapira Bosnu i Hercegovinu kao perspektivnu zemlju u pogledu EU integrisanja, šalje poruku da je država ostvarila određeni nivo političke ekonomske i pravne stabilnosti, mogućnost povećanja investicija, veći kreditni rejting, veći broj turista, više mogućnosti za inovacije i istraživanje, više mogućnosti u oblasti obrazovanja, bolji imidž u svijetu, kao i pristup mnogo većem broju fondova EU nego što je to trenutno. Ono što je sigurno ukoliko uzmemo u analizu današnji relativno negativan", rekao je ranije za Klix.ba Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH.

 

Također, kandidatski status donosi i niz novih programa koji su vezani za investicije.

"Mladi ljudi unutar Bosne i Hercegovine imati će na dispoziciji uslove za bolje obrazovanje, korištenje novih programa koje se odnose na istraživanje, inovacije. Poboljšanje investicija što direktno utječe na socioekonomsku sliku BiH, i povećava broj zaposlenih, statusom kandidata zemlja postaje sigurnija na mapi potencijalnih turista, što će dovesti do povećanja te i sličnih grana razvoja. Dakle, generalno mnogo pozitivnog što će se vremenom reflektirati na život svakog građanina BiH u praksi", naglasio je.

Koji su koraci nakon kandidatskog statusa?

Koliko će Bosni i Hercegovini trebati vremena da od kandidatskog statusa postane država koja će još ozbiljnije zakucati na vrata Evropske unije, pitanje je svakako na koje trebaju odgovoriti prije svega bh. politički zvaničnici.

 

Kada se govori o narednim koracima, nakon što Bosna i Hercegovina i zvanično dobije status kandidata te nakon što ispuni sve uslove koji su postavljeni pred državu, naredni korak je započinjanje Pregovora o pristupanju.

Ovaj proces podrazumijeva potpuno prilagođavanje zakona jedne države zakonima Evropske unije. U kontekstu Zapadnog Balkana, Evropsko vijeće je usvojilo revidiranu metodologiju proširenja koja podrazumijeva ispunjavanje uslova iz šest pregovaračkih klastera koji unutar sebe sadrže određena poglavlja.

 

Nakon što država kandidat ispuni sve uslove, ona potpisuje Ugovor o pristupanju EU koji ratifikuje u parlamentu svaka od država članica. Ujedno to predstavlja i posljednji korak prije određivanja datuma zvaničnog pristupanja jedne države Evropskoj uniji.

Neminovno, status kandidata vezan je i za aktuelnu geopolitičku situaciju i rusku agresiju na Ukrajinu. Upravo zbog toga, Evropska unija je još ranije dodijelila kandidatski status Ukrajini, ali i Moldaviji koja je također prepoznata kao država na koju Rusija vrši utjecaj.

 

Nakon Ukrajine i Moldavije, na red je stigla i Bosna i Hercegovina što je svakako prilika koju država treba iskoristiti. Raspoloženje u evropskim krugovima za proširenjem svakako postoji, ali ono, gotovo pa sigurno, neće biti tako vječno.

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com