Menu

SDA: Osuđujemo poziv da se kadrovi srpskog naroda povuku iz pravosudnih institucija Istaknuto

bakir izetbegovic govornica-750x410SDA najoštrije osuđuje poziv zvaničnika iz entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom da se kadrovi sprskog naroda povuku iz pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

 

Ovo je poziv na flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svjesnu destabilizaciju prilika u zemlji.

 

- Toga moraju biti svjesni i zvaničnici koji daju takve izjave, jer ako dođe u pitanje Dejtonski mirovni sporazum onda će biti dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, uključujući i entitete koji su nastali u Dejtonu.

 

Sud i Tužilaštvo BiH, kao i ostale pravosudne institucije u BiH moraju raditi svoj posao isključivo na osnovu ustava i zakona, na bazi utvrđenih činjenica i provedenih dokaza. Svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati bez izuzetka.

 

Nije moguće na osnovu političke, medijske i svake druge harange izdejstvovati sudsku presudu za ratne zločine. Nije moguće praviti vještačke balanse u suđenjima za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni u izvršenju ratnih zločina. Snage koje su vršile agresiju na međunarodno priznatu državu diljem Bosne i Hercegovine su sistematski počinile masovne zločine i genocid i to je bio metod u izvršenju agresije. Armija RBiH je branila BiH od agresije i sistematski je sprječavala i sankcionisala zločine.

 

Jučerašnje izjave zvaničnika entiteta RS i Srbije su manifestacija politike koja ima za cilj da se izjednači agresor i žrtva i revidiraju historijske činjenice, unatoč brojnim rezolucijama UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde, Haškog krivičnog tribunala i Suda BiH. Takvi pokušaji nikada neće proći.

 

Jedino se istinom i pravdom i suočavanjem sa činjenicama o ratu u BiH može izgrađivati povjerenje i napredak BiH i cijelog regiona - navodi se u saopćenju SDA.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com